Levetiracetam voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Levetiracetam, of Keppra, is een anticonvulsief medicijn dat bij katten wordt gebruikt om epileptische aandoeningen te helpen beheersen. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe levetiracetam voor katten werkt, wanneer het wordt gebruikt, bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Levetiracetam voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Anticonvulsant

Formulier:

Orale tabletten, orale tabletten met verlengde afgifte, drank, injectie

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Keppra, Keppra XR

Algemene namen:

levetiracetam

Beschikbare doseringen:

Orale tabletten in 250 mg, 500 mg, 750 mg en 1000 mg grootte; Orale tabletten met verlengde afgifte in grootte van 500 mg en 750 mg; drank 100mg/ml in een container van 473ml, 480ml en 500ml; injectie in 100 mg/ml in injectieflacons voor eenmalig gebruik van 5 ml, 5 mg/ml in 100 ml, 15 mg/ml in 100 ml en 10 mg/ml in 100 ml.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten en drank moeten worden bewaard tussen 60 graden F en 86 graden F (15 graden C en 30 graden C).

Over Levetiracetam voor katten

kat kwijlend

Kwijlen en het bewustzijn verliezen zijn twee symptomen die gepaard gaan met epileptische aanvallen.

Levetiracetam, of Keppra, wordt eenvoudig geclassificeerd als een anticonvulsivum. Een anticonvulsivum zoals Keppra is een antiseizure-medicijn dat in de diergeneeskunde kan worden gebruikt in verschillende gevallen waarin een epileptische aandoening van een of andere soort aanwezig is bij katten.

Een aanval treedt op wanneer een plotselinge ontlading van elektrische signalen optreedt in de hersenen die leidt tot onvrijwillige activiteit in het lichaam of grijpen. Patiënten die een aanval ervaren, verliezen vaak het bewustzijn en het lichaam kan dan spierspasmen en convulsies vertonen. In sommige gevallen kan de persoon of het huisdier dat grijpt volledig stijf worden met stijve spieren. Kwijlen, urineren en ontlasting kunnen ook voorkomen.

Epileptische aanvallen kunnen om verschillende redenen optreden. De aanwezigheid van hersentumoren en inflammatoire laesies in de hersenen kan een reeks oorzaken zijn. Katten kunnen ook epileptische aanvallen ontwikkelen van bepaalde onderliggende medische aandoeningen zoals lever- en nieraandoeningen, toxine-inname of als de bloedsuikerspiegel van een diabeet te laag wordt.

Aanvallen kunnen ook optreden secundair aan een aandoening die bekend staat als idiopathische epilepsie. Bij epilepsie treedt neurologische overprikkeling op, wat leidt tot een aanval, maar zonder bekende oorzaak. Katten met epilepsie hebben vaak normale MRI (magnetic resonance imaging) scans van de hersenen.

Als een anticonvulsieve medicatie, Levetiracetam helpt bij de behandeling van aanvallen door het verminderen van de abnormale elektrische activiteit die leidt tot epileptische aanvallen. Er zijn verschillende soorten antiseizure medicijnen beschikbaar. Elk werkt op een andere manier en sommige zijn effectiever dan anderen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Keppra’s werkingsmechanisme om aanvallen te voorkomen is niet volledig begrepen. Het lijkt de afgifte van neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel (CZS) te beïnvloeden door selectief te binden aan bepaalde eiwitten op zenuwsynapsen. Het voorkomt dan de organisatie of synchronisatie van elektrische signalen die epileptische aanvallen veroorzaken, evenals de verspreiding of verspreiding van epileptische activiteit.

Terwijl deze overprikkeling van elektrische stimulatie in de hersenen wordt gestopt, heeft Keppra geen invloed op de normale opwinding van neuronen die nodig zijn voor een normale functie.

Wat doet Levetiracetam?

Krabbende kat onder kin

Levetiracetam voor katten kan worden gebruikt als een add-on anticonvulsivum wanneer een primair medicijn, zoals fenobarbital, faalt als enige therapie. Omdat fenobarbital meer diepgaande bijwerkingen kan hebben, kan levetiracetam ook in zijn plaats worden gebruikt als een kat fenobarbital niet kan verdragen.

Fenobarbital heeft de neiging om meer diepgaande bijwerkingen te hebben. Bovendien is het nodig om de bloedconcentraties en de leverfunctie te controleren. Daarom kunnen sommige dierenartsen ervoor kiezen om een kat te starten met levetiracetam, voornamelijk als monotherapie.

Levetiracetam heeft de neiging om duurder te zijn dan fenobarbital, maar de tolerantie is meestal goed met lagere bijwerkingen dan sommige andere anticonvulsieve geneesmiddelen.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

Een nadeel van levetiracetam voor katten is dat de vorm van onmiddellijke afgifte van het medicijn elke 8 uur of drie keer per dag moet worden gegeven. Er is een vorm met verlengde afgifte die bij katten slechts eenmaal per dag kan worden gegeven, maar deze is duurder dan de gewone Keppra.

Bijwerkingen van Levetiracetam voor Katten

kat kwijlend

Hoewel levetiracetam goed wordt verdragen bij katten, zijn kwijlen en lethargie enkele veel voorkomende bijwerkingen ervan.

Levetiracetam wordt over het algemeen zeer goed verdragen door katten. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, overmatig kwijlen, lethargie en ataxie (slecht evenwicht tijdens het lopen). Deze effecten kunnen slechts kort optreden.

Voor katten met een nierziekte moet Keppra zorgvuldig worden gebruikt. Hoewel niet gedocumenteerd bij katten, is er bij mensen bewijs gezien dat de klaring van levetiracetam door de nieren sterk is verminderd. Een hogere incidentie van bijwerkingen is waargenomen bij honden met chronische nierziekte (CKD).

Lees ook: Wat is het beste voedsel voor katten met een nierziekte?

De aanwezigheid van CKD kan alleen de verlaging van de dosis of frequentie vereisen versus het volledig staken van de medicatie. Dit geldt vooral als de controle over de aanval wordt bereikt.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van levetiracetam (Keppra), neem dan contact op met uw dierenarts, de ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435), of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) onmiddellijk voor verder advies.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Levetiracetam dosering voor katten

medicatie toedienen aan kat

Het doseren van levetiracetam voor katten is ingewikkeld en moet worden gedaan met de begeleiding van een dierenarts.

Levetiracetam is niet door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten. Het is echter met succes gebruikt om aanvallen bij katten onder controle te houden, afhankelijk van hun onderliggende oorzaak.

De voorgestelde startdosis voor Keppra is 20 milligram per kilogram. Voor onmiddellijke afgifte moet Keppra om de 8 uur of drie keer per dag worden gegeven. Het minder vaak gebruiken ervan resulteert in een slechte controle van aanvallen. Er is ook een drank die met dezelfde frequentie wordt gedoseerd als de standaard tabletten.

Voor de levetiracetam-tabletten met verlengde afgifte (Keppra XR) is de voorgestelde dosis eenmaal daags een van de tabletten van 500 mg.

Keppra heeft een hoge therapeutische drempel, maar doseringsaanpassingen moeten voorzichtig worden gemaakt met elk medicijn. Katten kunnen nog steeds refractaire aanvallen hebben, zelfs tijdens het gebruik van anticonvulsieve medicatie. Bespreek met uw dierenarts welke frequentie acceptabel wordt geacht voor uw kat.

Het is erg belangrijk om de dosering van Keppra met uw dierenarts te bespreken. Dit geldt met name in gevallen waarin extra doses kunnen worden gegeven in het geval van een aanval en de hoogste maximale dosis die kan worden overwogen. Het is altijd belangrijk om eventuele medicatie-aanpassingen te doen met begeleiding van een dierenarts.

Lees ook: De 7 beste supplementen voor de gezondheid van kattenwegen

Conclusie

vrouw die met kat in bed slaapt

Levetiracetam wordt beschouwd als een veilige en effectieve anticonvulsieve medicatie voor katten.

Hoewel Keppra wordt beschouwd als een zeer hoog therapeutisch veiligheidsniveau, is het belangrijk om altijd de dosering met uw dierenarts te bespreken.

Lees ook: Hersentumoren bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om levetiracetam te laten werken bij katten?

Bij katten is de biologische beschikbaarheid van levetiracetam bijna 100% voor de vorm van onmiddellijke afgifte. Dit betekent dat bijna alles wordt geabsorbeerd na orale toediening. Hoewel er geen gegevens specifiek beschikbaar zijn voor katten, bereikt levetiracetam bij honden piekconcentraties tussen 30 minuten en 2 uur.

Is levetiracetam veilig voor katten?

Levetiracetam wordt als zeer veilig beschouwd voor katten. De meest voorkomende bijwerkingen zijn verminderde eetlust, evenwichtsproblemen bij het lopen (ataxie), kwijlen en lethargie. Al deze effecten kunnen van voorbijgaande aard zijn en na verloop van tijd verdwijnen.

Zelfs in het geval van overdoses wordt meestal geen significante toxiciteit gezien, hoewel in deze gevallen nog steeds professionele hulp moet worden gezocht.

Hoe lang duurt het voordat antiseizure medicatie werkt bij katten?

De tijd die een anticonvulsivum nodig heeft om te werken, varieert sterk, afhankelijk van het type medicatie en de rol ervan.

In het geval van een actieve aanval worden alleen bepaalde medicijnen gebruikt om er een te stoppen. Deze omvatten Valium (diazepam) of midazolam. Deze medicijnen worden meestal gegeven in veterinaire ziekenhuizen, maar kunnen soms worden geformuleerd om thuis te geven.

De meeste orale anticonvulsieve medicijnen worden niet gebruikt om aanvallen actief te stoppen. Hun rol is om de hersenen ongevoelig te maken voor de signalen die in de loop van de tijd leiden tot aanvalsactiviteit. De hoop is dat ze epileptische aanvallen zullen voorkomen voordat ze beginnen. In deze rol heeft Keppra waarschijnlijk een van de kortste actiesets om piekniveaus in de lichaam, dat kan optreden in slechts 30 minuten na inname, tot ongeveer 2 uur.

Fenobarbital daarentegen kan 4-12 uur duren om piekniveaus te bereiken. Zonisamide, een ander anticonvulsivum, heeft een begin van actie van ongeveer 4 uur.

Om deze medicijnen te helpen bij het voorkomen van aanvallen, moeten ze continu worden gegeven zoals voorgeschreven. De frequentie voor hen kan variëren, afhankelijk van het type medicatie en hoe het wordt geabsorbeerd en gewist door het lichaam.