Hoe te zien of een kat boos is

Katten kunnen misschien niet praten, maar ze kunnen hun gevoelens zeker op andere manieren kenbaar maken. Het is waarschijnlijk duidelijk wanneer je kat boos is (grommen en sissen brengen meestal het punt over!) maar er zijn enkele andere manieren waarop je kat gevoelens van ergernis kan communiceren.

Snel overzicht

01

Als u weet hoe u de lichaamstaal van katten moet lezen, kunt u voorkomen dat u wordt gekrabd of gebeten, of dat uw kat bozer wordt.

02

Een boze kat zal meestal gespannen zijn en kan zijn oren plat tegen zijn hoofd pinnen, grommen, sissen, zijn staart bonken, proberen te vegen als iemand te dichtbij komt, of wegrennen en zich verstoppen.

03

Plotseling, frequent humeurig gedrag bij katten kan soms een symptoom zijn van pijn of ziekte, dus zorg ervoor dat u uw kat door uw dierenarts laat controleren.

Om te voorkomen dat je wordt gekrabd of gebeten, of om je kat bozer te maken, is het belangrijk om te weten hoe je zijn lichaamstaal moet lezen. Lees verder voor meer informatie over hoe je kunt zien of je kat boos is.

1. Mensen vermijden

Terugtrekken is een van de eerste dingen die katten kunnen doen als ze geen zin hebben om met elkaar om te gaan.

Dit is de eerste aanwijzing die je misschien hebt dat je kat zich geïrriteerd voelt. Als uw kat contact met mensen vermijdt of zich verstopt, is de kans groot dat hij gewoon met rust gelaten wil worden. Natuurlijk kan het ook zijn dat uw kat zich onder het weer voelt, dus zorg ervoor dat u hem goed in de gaten houdt en naar de dierenarts brengt als u zich zorgen maakt.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

2. Staart zwenken

Ambivalente staart zwenkt

Afhankelijk van de situatie betekent een zwiepende of flikkerende staart meestal dat uw kat opgewonden of geïrriteerd is.

We hebben allemaal de staarten van onze kat van links naar rechts zien flikkeren. Dit kan betekenen dat uw kat opgewonden of geïrriteerd is, afhankelijk van de situatie. Hoe dan ook, een zwiepende of flikkerende staart zijn waarschuwingen dat uw kat zich in een hoge staat van opwinding bevindt en dat het nu niet het moment is om te proberen ze te aaien. Staart zwaaien kan overgaan in staart bonken als uw kat nog bozer wordt. De staart van een kat is een duidelijke indicator dat je kat zich ergens aan ergert.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

3. Laag bij de grond gehurkt

Katten hurken laag bij de grond als ze zich bedreigd en bang voelen, of boos en agressief.

Als je kat laag bij de grond gehurkt zit, kan hij zich bedreigd en bang voelen of boos en defensief. Je kat kan zich in een hoek of kleine ruimte bevinden of vanaf een hoog oppervlak op je neerkijken. Je kat kan ook grommen of sissen. Dit is het moment om je kat met rust te laten om te kalmeren.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

4. stond met rug gebogen en hackles omhoog

De klassieke “Halloween-kat” -pose met ruggebogen en haar op het uiteinde is een duidelijk teken dat je kat boos, bang of beide is.

Een kat die boos is en klaar om te vechten, zal vaak staan met zijn rug gebogen en vacht rechtop staan. Dit is de manier van je kat om zichzelf zo groot en bedreigend mogelijk te maken. Katten doen dit vaak wanneer ze zich voorbereiden om hun territorium te verdedigen tegen een andere kat.

Lees ook: Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

5. Oren plat tegen haar hoofd

Afgeplatte oren, vooral in combinatie met grommen of sissen, is een teken om uw kat de ruimte te geven.

Jouw kattenoren zijn een goede indicator van stemming. Een bange kat zal zijn oren vaak terug tegen zijn hoofd drukken. Ze kunnen ook laag bij de grond gehurkt zijn en grommen en sissen. Omdat angst snel kan escaleren tot woede en agressie bij katten, moet je niet proberen je kat aan te raken wanneer hij deze tekenen vertoont, omdat je waarschijnlijk gekrabd of gebeten zult worden.

Lees ook: Raken katten geïrriteerd? 10 subtiele tekens om op te letten

6. Miauwen

Katten miauwen om veel verschillende redenen, maar ze doen dit soms als ze boos zijn.

Miauwen betekent niet altijd dat een kat boos is, sterker nog, veel katten miauwen als ze gelukkig zijn of als ze met je willen communiceren. U weet wat normaal is voor uw kat en het kan helpen om de context van de situatie te lezen om te beslissen of uw kat boos is of niet. Vertoont uw kat een van de andere gedragingen die in dit artikel worden genoemd? Of miauwen ze gewoon om je te begroeten als je door de deur loopt?

Lees ook: Overmatig miauwen bij katten uitgelegd (oorzaken en oplossingen)

7. Grommen, sissen en spugen

Katten grommen, sissen en spugen om ongenoegen over te brengen aan mensen, andere katten en andere dieren zoals honden.

Grommen, sissen en spugen are waarschijnlijk de meest voor de hand liggende waarschuwingen dat uw kat boos en overstuur is. Als je kat naar je gromt of sist, kun je er gerust van uitgaan dat hij boos is en met rust gelaten wil worden. Katten kunnen ook grommen of sissen naar een andere kat om hun ongenoegen te uiten, misschien omdat ze proberen hun territorium te stelen of te dichtbij komen.

Lees ook: Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

8. Vegen

Vegen naar een insect of andere prooi is normaal kattengedrag, maar als je kat naar jou of een andere kat veegt, kun je er zeker van zijn dat ze gek zijn.

Als je kat naar je veegt of zwaait, kan het niet duidelijker zijn dat hij geïrriteerd is en wil dat je weggaat. Katten kunnen ook grommen of sissen tijdens het vegen, zodat je weet dat ze het echt menen!

Lees ook: Waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

9. Spinnen

Hoewel vaker geassocieerd met plezier en tevredenheid, spinnen sommige katten als ze boos zijn.

Spinnen betekent meestal dat je kat gelukkig en tevreden is, maar af en toe zullen katten spinnen wanneer ze ook negatieve emoties ervaren, zoals angst of woede. De situatie zou je moeten helpen beslissen of je kat spint van geluk of woede!

Lees ook: Houden katten van hun baasjes?

10. In het oog springend

In de kattenwereld kan een directe blik, vooral met vernauwde ogen, woede of ergernis overbrengen.

Katten hebben misschien niet dezelfde gezichtsuitdrukkingen als wij mensen, maar dat betekent niet dat ze niet in staat zijn tot een boze schittering! De ogen van je kat kunnen heel expressief zijn. Als je kat naar je staart met haar ogen vernauwd en haar staart bonkend, geeft dit aan dat ze waarschijnlijk geïrriteerd aan je is.

Wat maakt katten boos?

Redenen waarom katten vechten

Verschillende dingen kunnen je kat boos maken, zoals:

  • Een andere kat in de buurt die zijn territorium probeert te stelen
  • Een andere kat in het huishouden die hun toegang tot middelen zoals de kattenbak, voedsel, waterbakken of een bed blokkeert
  • Een persoon die met hen omgaat op een manier die ze niet leuk vinden, bijvoorbeeld het aanraken van hun maag
  • Een persoon die met hen communiceert wanneer ze geen interactie willen, bijvoorbeeld een onderzoek door de dierenarts
  • Pijn of ziekte

Lees ook: Hoe je een betere relatie met je kat kunt hebben

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat boos wordt?

De beste manier om te voorkomen dat je kat boos wordt, is door hem met rust te laten om te kalmeren. Geef ze de kans om te ontsnappen en zich ergens te verstoppen als ze dat willen. Het forceren van een interactie zal je kat alleen maar bozer maken en je zult waarschijnlijk worden gekrabd of gebeten!

Het beste wat je kunt doen is proberen te voorkomen dat je kat in de eerste plaats boos wordt! Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om hierbij te helpen:

Lees ook: Hoe je je kat een krabpaal laat gebruiken

Zorg voor voldoende middelen in huishoudens met meerdere katten

Zorg ervoor dat al je katten hun eigen kattenbakken, krabpalen en voerbakken hebben.

Als u een huishouden met meerdere katten heeft, wordt aanbevolen dat u ten minste één van elke bron (kattenbak, bed, voerbak, enz.) per kat hebt, plus één extra. Dit is de beste manier om te voorkomen dat uw katten concurreren om middelen en gefrustreerd raken met elkaar.

Lees ook: Waarom steelt mijn kat het voedsel van mijn andere kat?

Supplementen

Synthetische kattenferomonen zoals Feliway kunnen katten helpen zich rustiger te voelen, vooral tijdens stressvolle situaties.

Voor katten die van nature angstiger zijn, of tijdens Stressvolle evenementen zoals vuurwerk of een nieuwe baby in het huishouden, er zijn verschillende kalmerende supplementen beschikbaar.

Feliway maakt een synthetisch kattenferomoon waarvan bewezen is dat het gevoelens van kalmte en veiligheid bevordert en angst vermindert. Het is verkrijgbaar als een plug-in diffuser voor uw huis, of een spray die u kunt gebruiken op beddengoed of in de kattenmand.

Lees ook: De 7 beste kattenvitaminen en -supplementen

Leer uw kat kennen

Respecteer de signalen van je kat als hij geen zin heeft om te knuffelen.

Leer hoe je de lichaamstaal van je kat kunt lezen. Als je kat met zijn staart ronddraait, duidt dit op een hoge mate van opwinding, dus dit is waarschijnlijk niet het moment om hem te pakken voor een knuffel. Zorg ervoor dat u op hun voorwaarden met uw kat communiceert, zodat hij de keuze heeft om weg te gaan en te ontsnappen als hij dat wil.

Leer ook hoe je je kat kunt aanraken op een manier die hij leuk vindt. Voor veel katten is dit rond het hoofd en de wangen en zeker niet de buik!

Lees ook: Waarom likt mijn kat me dan?

Let op tekenen van pijn of ziekte

Plotseling, frequent humeurig gedrag bij katten kunnen soms een symptoom zijn van pijn of ziekte.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat chagrijniger is dan normaal en u kunt er geen verklaring voor vinden, kan het zijn dat dit een teken van ziekte is, of dat ze pijn heeft. Breng uw kat naar de dierenarts als u zich zorgen maakt.

Lees ook: 5 redenen waarom je een tweede kat zou moeten krijgen (en 3 die je niet zou moeten krijgen)

Laatste gedachten

Katten kunnen van tijd tot tijd geïrriteerd of humeurig worden. Respecteer de signalen van je kat dat hij met rust gelaten wil worden en probeer later te benaderen.

Net als wij worden katten zo nu en dan boos. Hoewel ze niet kunnen praten, hebben ze zeker andere manieren waarop ze hun gevoelens kunnen communiceren. De lichaamstaal van katten kan je veel vertellen over hun humeur.

Leer je kat kennen en je zult snel kunnen zien wanneer je kat geïrriteerd is. Probeer woede en frustratie bij je kat waar mogelijk te voorkomen, maar als ze al het kookpunt hebben bereikt, kun je hem het beste goed met rust laten totdat hij gekalmeerd is!

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of een kat blij of boos is?

Het is meestal gemakkelijk om een boze kat van een gelukkige te onderscheiden. Een gelukkige kat zal meestal een ontspannen lichaamshouding hebben met haar oren in een neutrale positie. Ze kan ook spinnen of met haar hoofd over je wrijven. Een boze kat zal meestal gespannen zijn en kan haar oren plat tegen haar hoofd hebben. Ze kan ook grommen of sissen.

Hoe kalmeer je een boze kat?

Het beste wat je kunt doen als je kat boos is, is haar helemaal alleen laten totdat ze gekalmeerd is. Het forceren van een interactie zal haar alleen maar bozer maken en het risico lopen dat je wordt gekrabd of gebeten. Soms kan het helpen om met een rustige stem tegen haar te praten.

Hoe reageren katten als ze boos zijn?

Een boze kat zal vaak met haar staart bonken, grommen of sissen en kan proberen te vegen als iemand te dichtbij komt. Als ze dat kunnen, kunnen ze ervoor kiezen om weg te rennen en zich te verstoppen totdat ze zich rustiger voelen.