Hoe te zien of een kat angst heeft (12 tekenen om op te letten)

Angst is niet iets dat alleen door mensen wordt ervaren; katten kunnen het ook krijgen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals trauma’s uit het verleden of de natuurlijke aanleg van een kat. Wanneer uw kat zich angstig voelt, kan hij een gevaar verwachten, variërend van het onbekende tot het ingebeelde, wat resulteert in reacties die verband houden met angst. Tekenen dat uw kat zich angstig voelt, kunnen variëren, maar we zullen ze bespreken, zodat u weet waar u op moet letten.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe te zien of een kat angst heeft

1. Ze volgen je overal

Katten kunnen net als honden verlatingsangst ervaren; als je kat niet wil dat je hem verlaat, zal hij je overal volgen. Je kunt dit gedrag verwarren met iets vertederends omdat je je daardoor geliefd voelt door je kat, maar wees je ervan bewust dat angst achter het gedrag kan zitten.

thematische pauze

2. Over-verzorging

bengaalse kattenverzorging zelf
Afbeelding Credit: Ilona Koeleman, Shutterstock

Katten houden ervan om schoon te zijn, maar wanneer dat schoonmaken iets meer wordt, merk je misschien dat ze haar over hun hele lichaam verliezen. Dit kan een teken zijn dat ze over-grooming zijn.

thematische pauze

3. Wijzigingen in het gebruik van de kattenbak

Als uw kat de kattenbak niet gebruikt en op andere plaatsen in huis plast, probeert hij iets te communiceren. Eerst moet u contact opnemen met uw dierenarts om een fysiek medisch probleem zoals een urineweginfectie uit te sluiten en ook verschillende nesten of een extra kattenbak proberen. Als deze pogingen niet succesvol zijn, kan dit een teken van angst zijn.

thematische pauze

4. Verandering in eetgewoonten

Verhoogde kattenbak
Afbeelding credit: Kristi Blokhin, Shutterstock

Een verandering in de eetgewoonten van uw kat kan wijzen op angst. Katten die stoppen met eten of alles eten wat in zicht is, vertonen ongewoon gedrag. U moet echter eerst een medische reden achter deze verandering in eetgewoonten uitsluiten. Als je dat eenmaal hebt gedaan, gebruikt je kat misschien voedsel of gebrek eraan om met zijn angst om te gaan, en het is een teken dat er een onderliggend probleem is waarmee je te maken krijgt.

thematische pauze

5. Verbergen

Sommige katten houden van hun ruimte en het zijn niet bepaald sociale vlinders, maar als je kat zich de hele tijd verstopt, kan dit een teken van angst zijn. Als deze verandering een paar dagen aanhoudt, is dit een teken dat u uw kat naar de dierenarts moet brengen. Verbergen kan een teken zijn van iets anders, zoals een ziekte of pijn door een verwonding.

thematische pauze

6. Kan niet ontspannen

een kat die zich verstopt onder een bank
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Als uw kat niet stil kan zitten of constant meer tempo maakt dan hij slaapt, kan dit een teken van angst zijn. Gemiddeld slapen katten ongeveer 15 uur per dag, dus als dit verandert, is dit een teken om uw kat te laten controleren.

thematische pauze

7. Zeer vocaal

Als je kat plotseling veel te zeggen heeft, probeert hij je iets te vertellen omdat katten miauwen om met mensen te communiceren in plaats van met elkaar. Je merkt misschien ook dat hun miauwen anders klinken dan normaal; ze kunnen verdrietig of verontrust klinken.

thematische pauze

8. Lusteloos

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

Angstige katten verliezen soms hun interesse in het spelen of omgaan met hun mensen of andere huisdieren die ze ooit leuk vonden om af te luisteren. Lethargie kan wijzen op verschillende gezondheidsproblemen, dus als dit een teken is dat je hebt opgemerkt, is het het beste om je dierenarts te vragen om je kat te controleren.

thematische pauze

Het lijkt misschien alsof je kat zonder reden agressief is, maar het kan angst zijn. Een huisdier dat zich goed heeft gedragen, zal meestal niet plotseling agressief worden, tenzij ze gestrest of ziek zijn. Uw dierenarts kan u helpen bepalen waarom uw kat zich gedraagt en kan kalmerende supplementen voorstellen als het gedrag extreem is.

thematische pauze

10. Vermijdt dagelijkse activiteiten

droevig uitziende kat die op een tafel ligt
Afbeelding Credit: avi_acl, Pixabay

Je kat is misschien niet lusteloos, maar hij geniet ook niet van alles wat hij vroeger graag deed. Vermijden ze jou of spelen ze je? Zorg ervoor dat u noteert hoeveel uw kat zijn normale activiteiten vermijdt, zodat u dit aan de dierenarts kunt doorgeven.

thematische pauze

11. Bevend

Katten willen misschien niet graag schrikken, maar als je kat bang is tot het punt van trillen, kan hij overprikkeld zijn. Om te helpen hiermee kunt u een rustige, veilige ruimte voor uw kat creëren waar ze zich kunnen terugtrekken wanneer de wereld om hem heen net een beetje overweldigend is.

thematische pauze

12. Ziekte

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Dit is een gemakkelijk over het hoofd gezien bord. Als we ‘ziek’ zeggen, bedoelen we niet alleen dat ze diarree hebben of braken. Uw kat lijkt misschien niet zo gelukkig of energiek als voorheen en kan u vermijden in plaats van op zijn normale manier met u te ontspannen. Angst kan de oorzaak zijn, maar een verontrustender gezondheidsprobleem kan verantwoordelijk zijn. Uw dierenarts kan bepalen of het probleem angstgerelateerd is of een gezondheidstoestand.

kattengezichtsverdeler 2

Wat zijn de oorzaken kattenangst?

angstige kat in bed
Afbeelding Credit: Chewy

Er zijn veel redenen achter de angst van uw kat, die vergelijkbaar kunnen zijn met wat stress bij mensen veroorzaakt.

Veranderingen in de omgeving

Verhuizen naar een nieuwe woning of een nieuw huisdier of persoon die het gezin binnenkomt, kan angst bij uw kat veroorzaken. Als er een verandering in uw routine is, kan uw kat zich angstig en gestrest voelen.

Trauma

Als je je kat uit een asiel hebt geadopteerd, probeer dan zoveel mogelijk informatie over zijn geschiedenis te krijgen. We begrijpen dat dit moeilijk is, maar als er iets is dat je kunt leren, kan dit betekenen dat je een situatie kunt vermijden die een traumatische herinnering kan veroorzaken, die vervolgens angst zou veroorzaken.

Ziekte/Pijn

Als uw kat ziek is of pijn heeft, kan dit bijdragen aan zijn angsten of hem zelfs verergeren.

Onjuiste socialisatie

Angst kan het gevolg zijn van katten die tijdens de socialisatieperiode (wanneer ze zeven tot twaalf weken oud zijn) worden beroofd van positieve milieu- en sociale blootstellingen.

Verlatingsangst

Uw kat kan van streek zijn of angstig gedrag vertonen wanneer hij van u wordt gescheiden. Dit kan worden veroorzaakt door een kat die opgroeit in een huis waar altijd iemand over is, een geschiedenis van herhuisvesting en geluidsfobie. Als uw kat in de steek is gelaten of opnieuw is gehuisvest vanwege verlatingsangst, kan dit de angst nog erger maken.

kattengezichtsverdeler 2

Wat kan ik doen als mijn kat angstig of bang is?

Dit kan afhangen van wat er achter de angst van uw kat zit, maar er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw kat zich beter te laten voelen:


  • Troost ze

  • Straf je kat nooit

  • Beperk ze niet

  • Stel een veilige ruimte in waar ze zich kunnen terugtrekken

  • Vermijd dingen die hen bang maken

  • Blijf kalm

  • Laat de radio aan voor gezelschap

  • Probeer kalmerende producten (feromonen of krabpaal)

  • Meer kattenbakken toevoegen

kattengezichtsverdeler 2

Hoe zal mijn dierenarts de oorzaak van de angst van mijn kat bepalen?

dierenarts arts houdt kat
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

Ten eerste zal uw dierenarts andere aandoeningen uitsluiten die bijdragen aan hun gedrag, zoals pijn of een ziekte. Dit omvat een grondig lichamelijk onderzoek, urinetests en bloedonderzoek. Aanvullende tests kunnen ook nodig zijn, afhankelijk van de resultaten. Een geschiedenis die zo grondig mogelijk is, zal van u worden vereist, en video’s van het gedrag zullen ook nuttig zijn, omdat deze aanwijzingen zullen geven voor de situaties en stimuli die uw kat angst veroorzaken als er geen medische reden is gevonden.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Het is een uitdaging om het gedrag van uw kat te ontcijferen, maar u kunt subtiele hints detecteren wanneer uw huisdier last heeft van angst. Als u iets ongewoons opmerkt aan het gedrag van uw kat, schrijf dan op wat er ongewoon aan was en probeer het op video te vangen zodat uw dierenarts het kan onderzoeken. Vergeet niet dat je dit niet alleen hoeft uit te werken, je dierenarts zal je helpen de bron van de angst van je kat te beperken en je kunt samen aan een plan werken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Zossia, Shutterstock