Kunnen katten kennelhoest krijgen?

kattenhoest

De meeste eigenaren van gezelschapsdieren weten van kennelhoest bij honden, maar hoe zit het met katten? Aandoeningen van de bovenste luchtwegen komen vaak voor bij katten en veel mensen zijn bekend met de term ‘kattengriep’, maar dat is niet de enige infectie die de symptomen van uw kat kan veroorzaken.

Snel overzicht

01

Kennelhoest is zeldzaam bij katten, maar sommige katten kunnen besmet raken.

02

Kennelhoest veroorzaakt meestal symptomen van de bovenste luchtwegen zoals niezen, hoesten en nasale afscheiding bij katten.

03

Kennelhoest wordt behandeld met antibiotica en ontstekingsremmende medicatie.

Kennelhoest, hoewel het een nogal hondgerelateerde naam heeft, kan ook katten treffen, hoewel het zeer zeldzaam is. Laten we wat meer leren over hoe kennelhoest katten beïnvloedt en hoe het kan worden behandeld en voorkomen.

Wat is kennelhoest?

Maine coon niezen

De bacterie die de meeste gevallen van kennelhoest bij huisdieren veroorzaakt, is gerelateerd aan de bacteriën die kinkhoest bij mensen veroorzaken.

“Kennelhoest” is de naam die wordt gegeven aan symptomen van de bovenste luchtwegen die vaker worden gezien bij honden. Verschillende bacteriën en virussen kunnen kennelhoest veroorzaken, maar Bordetella bronchiseptica | is de meest voorkomende bacterie die de ziekte veroorzaakt.

Het is eigenlijk gerelateerd aan de bacteriën die kinkhoest bij mensen veroorzaken. Dit type bacteriën wordt verspreid in het speeksel, nasale afscheidingen en druppeltjes in de lucht van geïnfecteerde dieren, dus het verspreidt zich meestal door nauw of direct contact.

Kennelhoest komt zeer vaak voor bij honden, maar het is zeer zeldzaam bij katten, hoewel katten het kunnen vangen. Het heeft meestal de neiging zich gemakkelijker te verspreiden in grote kattenkolonies zoals huishoudens met meerdere katten, dierenasielen of fokkers met mulitple katten.

Lees ook: Kattenhoest: oorzaken en behandeling

Kunnen katten kennelhoest krijgen?

Kennelhoest komt vaker voor bij honden, maar katten kunnen ook deze bovenste luchtwegaandoening oplopen.

Hoewel we weten dat kennelhoest zeldzaam is bij katten, kunnen ze het af en toe vangen. De bacteriën Bordetella bronchiseptica | veroorzaakt ziekte bij honden en kan ook katten treffen. Meestal vangen katten de infectie van een andere kat, vooral in situaties waarin er veel katten samenleven.

De bacterie verspreidt zich meestal via het speeksel of de neusafscheidingen van een geïnfecteerde kat, maar het kan zich ook in de omgeving verspreiden via fomites (objecten waar de bacteriën op leven) zoals voerbakken en speelgoed.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft en om hulp huilt

Wat zijn de symptomen van kennelhoest bij katten?

Kennelhoest gaat soms gepaard met verschillend gekleurde neusafscheidingen.

Kennelhoest is een infectie van de bovenste luchtwegen en de symptomen omvatten meestal:

De symptomen van kennelhoest zijn meestal mild, maar kunnen ernstiger zijn, vooral bij kittens of zeer oude katten, of katten met onderliggende gezondheidsproblemen. Secundaire bacteriële infecties kunnen ook optreden, waardoor uw kat zich onwel kan voelen of ervoor kan zorgen dat de ziekte langer aanhoudt.

Als uw kat een van deze symptomen van kennelhoest heeft, is het belangrijk om ze door uw dierenarts te laten onderzoeken. Kennelhoest kan vrij eenvoudig worden gediagnosticeerd door een wattenstaafje uit de keel van uw kat te nemen om te testen op de Bordetella bronchiseptica | bacteriën. Indien onbehandeld, kan longontsteking ontstaan, waardoor uw kat erg ziek kan worden.

Lees ook: Weten katten wanneer je ziek bent?

Hoe wordt kennelhoest behandeld?

Uw dierenarts kan een of meer medicijnen voorschrijven om kennelhoest te behandelen, inclusief antibiotica.

Kennelhoest wordt meestal behandeld met antibiotica, omdat het een bacteriële infectie is. Doxycycline is het meest gebruikte antibioticum voor kennelhoest. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de bacterie resistent is tegen bepaalde antibiotica; uw dierenarts kan adviseren om een wattenstaafje uit de keel van uw kat te nemen om naar het laboratorium te sturen voor testen om te zien welke antibiotica het meest effectief zullen zijn bij de behandeling van de bacteriën.

Het is waarschijnlijk dat de dierenarts ook een aantal ontstekingsremmende medicijnen zal voorschrijven, die de koorts van uw kat zullen verminderen en ook uw kat zullen oppeppen en hen zullen helpen zich veel helderder te voelen. Mucolytica, medicijnen die kunnen helpen bij het opruimen van slijm en congestie, worden vaak ook voorgeschreven.

Iets wat je thuis kunt doen om je kat te helpen is stomen. Dit helpt om slijm en congestie te verwijderen. De veiligste manier om dit te doen is door met je kat in een hete, stomende badkamer te zitten. Houd altijd toezicht op uw kat in deze situatie.

U mag uw kat nooit behandelen met vrij verkrijgbare hoestonderdrukkers die voor mensen zijn gemaakt, omdat thij kan zeer schadelijk zijn voor uw huisdier. U mag ook geen medicatie gebruiken die eerder is voorgeschreven voor uw hond met kennelhoest. Je kunt stoom gebruiken om slijm te verwijderen, zoals met je kat in een hete stomende badkamer zitten.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Hoe lang duurt kennelhoest?

Kennelhoest blijft meestal niet veel langer dan 10 dagen hangen, maar als uw kat een secundaire infectie ontwikkelt, kan het herstel langer zijn.

Kennelhoest is meestal een kortstondige ziekte en de meeste katten herstellen binnen zeven tot 10 dagen. Bij sommige katten kan het echter langer aanhouden en kunnen secundaire bacteriële infecties optreden, die langer duren om te behandelen. Als uw kat moeite heeft om kennelhoest te overwinnen, is het belangrijk om met uw dierenarts te praten.

Kennelhoest versus kattengriep

Kattengriep en kennelhoest kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken, maar uw dierenarts kan op beide testen.

Veel katteneigenaren zijn bekend met de term “kattengriep”, die wordt gebruikt om een reeks symptomen, meestal respiratoir, bij katten te beschrijven. Kattengriep kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende virussen, waaronder het feline herpesvirus en het feline calicivirus. Kattengriep is zeer besmettelijk en secundaire bacteriële infectie komt vaak voor.

Symptomen van kattengriep zijn onder meer:

  • Niezend
  • Afscheiding uit de ogen en neus
  • Lethargie
  • Inappetentie
  • Koorts

De symptomen van kattengriep en kennelhoest lijken erg op elkaar, dus het kan gemakkelijk zijn om de twee verschillende ziekten te verwarren. Als uw kat onwel is en symptomen van kattengriep of kennelhoest heeft, laat uw huisdier dan controleren door een dierenarts.

Het is mogelijk om onderscheid te maken tussen kattengriep en kennelhoest met een wattenstaafje uit de keel van uw kat, dat de dierenarts naar het laboratorium kan sturen om de bug te identificeren die uw kat slecht maakt.

Kan uw kat kennelhoest van uw hond vangen?

Het is mogelijk voor katten om kennelhoest naar honden te verspreiden, maar het is onwaarschijnlijk dat honden de ziekte aan katten geven.

Dit is een veel voorkomende zorg voor eigenaren van gezelschapsdieren, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs dat kennelhoest zich kan verspreiden tussen honden en katten. Er wordt gedacht dat het zeer onwaarschijnlijk is dat uw kat kennelhoest van uw hond zal krijgen, maar uw kat kan kennelhoest verspreiden naar uw hond. Als voorzorgsmaatregel, als een van uw huisdieren is gediagnosticeerd met kennelhoest, moet u ze scheiden totdat de symptomen zijn verdwenen.

Lees ook: 9 gedragsveranderingen van katten om je zorgen over te maken

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat kennelhoest krijgt?

handen en kat wassen

Was uw handen regelmatig en scheid uw zieke kat van andere huisdieren om de verspreiding van kennelhoest te voorkomen.

Het is onmogelijk om te voorkomen dat onze huisdieren af en toe ziek worden, maar er zijn altijd dingen die u kunt doen om te voorkomen dat uw katachtige familielid een insect vangt. Kennelhoest is zeer besmettelijk en hygiëne is de beste manier om te voorkomen dat het zich verspreidt. Bordetella kan tot twee weken in de omgeving overleven.

Het wassen van uw handen na het hanteren van uw geïnfecteerde huisdier en voordat u uw andere huisdieren aanraakt, evenals het grondig reinigen van voedsel- en waterbakken en speelgoed met een huisdierveilig ontsmettingsmiddel zal de verspreiding helpen voorkomen.

Het belangrijkste om te doen is om te voorkomen dat uw kat in contact komt met een geïnfecteerde kat. Als je meer dan één katachtig familielid hebt, moet je de zieke scheiden totdat ze volledig vrij zijn van symptomen. Dit klinkt eenzaam voor hen, maar het is belangrijk omdat de bacterie zich meestal verspreidt door nauw contact.

Er is een vaccin beschikbaar voor honden om kennelhoest te voorkomen, maar helaas is er momenteel geen vaccin beschikbaar voor katten.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

Laatste gedachten

Met een snelle behandeling herstellen de meeste katten relatief snel van kennelhoest.

Hoewel kennelhoest zeldzaam is bij katten, is het zeer besmettelijk en kan het zich vrij gemakkelijk verspreiden, vooral in huishoudens met meerdere katten of grote kolonies. Maar het is belangrijk om te onthouden dat andere luchtweginfecties vaker voorkomen bij katten, zoals kattengriep, dus u moet uw kat altijd laten controleren door een dierenarts als u zich zorgen maakt dat ze ademhalingssymptomen hebben. Kennelhoest is een kortstondige infectie bij katten, duurt meestal zeven tot 10 dagen en kan worden behandeld met antibiotica.

Lees ook: Kat plotseling lusteloos en zwak: oorzaken en behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat kennelhoest heeft?

Kennelhoest veroorzaakt meestal hoesten, niezen, afscheiding uit de ogen en neus, lethargie en koorts. Een wattenstaafje van de keel van uw kat is nodig om een diagnose van kennel co te bevestigenUgh.

Hoe kom je van kennelhoest bij katten af?

Kennelhoest moet worden behandeld met antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen.

Hoe klinkt een kat met kennelhoest?

Kennelhoest kan niezen bij katten veroorzaken, evenals een harde droge hoest die kan klinken alsof uw kat hackt, toetert of kokhalst.

Hoe lang duurt kennelhoest bij katten?

Kennelhoest duurt meestal 7-10 dagen bij katten