Hoe lang kan een kat gaan zonder te plassen – gids voor katteneigenaren


Omdat katten de hele dag water eten en drinken, is het logisch dat ze een paar keer per dag moeten plassen. Het is normaal dat ze moeten elimineren wat ze binnenkrijgen en de kattenbak moet overdag een bezochte plaats zijn, aangezien hun blaas altijd onderweg is. Maar hoe lang kan een kat zonder plassen?

Hoewel er geen definitief antwoord op die vraag is, is er misschien een gids over hun plasschema voor je katachtige. U moet zich bewust zijn van de mogelijke redenen en oplossingen voor uw kat die meer of minder urineert dan normaal.

Blijf lezen om alles te weten te komen wat u moet weten.

Dus hoe lang kan een kat gaan zonder te plassen?

Langharige kat zittend op bed

Dit kan variëren van kat tot kat, maar de kat moet gemiddeld plassen 2 tot 6 keer per dag.

Het aantal hangt af van de gezondheid, leeftijd en het dieet van uw kat, samen met medicatie, vochtigheid, chronische gezondheidsproblemen en omgevingswarmte.

Dus met al die feiten, hoe lang kan een kat gaan zonder te plassen? Het gemeenschappelijke antwoord dat we krijgen is rond 24 tot 48 uurmet gemiddeld 36 uur. Het is niet schadelijk, maar uw kat zou de plas niet lang moeten vasthouden en als er andere problemen optreden, moet u haar naar de dierenarts brengen.

Een ander ding is dat katten meestal een of twee keer per dag plassen, terwijl anderen het om de andere dag kunnen doen. Maar dat is misschien niet bij elke kat het geval, omdat elke kat anders is en zijn eigen schema’s en routines heeft.

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel katten kunnen gaan zonder te poepen? Meestal poepen katachtigen eenmaal per dag en kunnen ze het tot 36 uur vasthouden zonder schade. Maar die katten die om de dag poepen, mogen niet langer dan 48 uur worden vastgehouden. Alles daarboven kan erop wijzen dat er een onderliggend gezondheidsprobleem is.

Hoe vaak moet een kat plassen?

Dit kan variëren van de ene kat tot de andere en kan worden beïnvloed door andere factoren, maar normaal urineren van de kat moet ergens tussen liggen twee tot zes keer per dag. De hoeveelheid kan echter toenemen of afnemen, afhankelijk van het metabolisme van uw kat, de blaas en de hoeveelheid water die hij drinkt.

Dus als je harige vriend de kattenbak minder of vaker bezoekt, zou het niet zo’n groot probleem moeten zijn.

Maar als u wilt ontdekken of er een probleem is, zorg er dan voor dat u het nest te allen tijde schoon houdt en het gedrag en de routine van uw kat observeert.

Gewoonlijk katten vermijden de kattenbak als deze stinkt en vies is, dus ze hebben de neiging om het vast te houden of te wachten om op een andere plaats te plassen. En je kunt dit gedrag begrijpen, want niemand wil worden geëlimineerd in het vuile toilet, heb ik gelijk?

Wat zorgt ervoor dat katten meer plassen dan normaal?

kat plassen

Als je hebt gemerkt dat je de kattenbak meer schoonmaakt dan normaal, betekent dit dat je harige vriend hem ook vaker gebruikt. Sommige gezondheidsproblemen en veranderingen in diëten kunnen ervoor zorgen dat uw kat vaker plast.

Als u dergelijk gedrag opmerkt en u ziet dat de kleur van de urine en de hoeveelheid hetzelfde is, kan dat wijzen op blaasproblemen of blaasontsteking. Als je grote hoeveelheden plas opmerkt, dan geeft dit aan dat er iets mis is met nierziekten en diabetes.

Maar een ander ding dat ervoor kan zorgen dat een kat meer plast, is leeftijd. Naarmate ze ouder worden, verzwakt de controle in de blaas en zorgt er daarom voor dat oudere katten veel plassen.

Als uw kat ook medicijnen gebruikt, kan vaker plassen de bijwerking ervan zijn. Daarom is het belangrijk om dat met de dierenarts te bespreken, zodat je er klaar voor kunt zijn en niet in paniek raakt als je dergelijk gedrag ziet.

Wat zorgt ervoor dat katten minder plassen dan normaal?

Omdat het urineren van katten kan toenemen, kan het ook afnemen, vooral als de kat uitgedroogd is of gezondheidsproblemen heeft.

Oligurie is een aandoening die ervoor zorgt dat katten minder plassen. Dit gebeurt als gevolg van dehydratie, meestal als het zomer is omdat de temperatuur hoog is en de kat meer water nodig heeft.

Maar het probleem kan optreden als u uw kat niet genoeg water geeft, ongeacht het seizoen en de temperatuur.

Maar oligurie is niet het enige. Nierproblemen, leverdisfunctie, lage bloeddruk of trauma kunnen een plotselinge verandering in het plasschema van de kat veroorzaken.

Ongeacht de oorzaak, u moet het bezoek aan de dierenarts overwegen om iets ernstigs uit te sluiten.

Wat zorgt ervoor dat een kat helemaal niet hoeft te plassen?

grijs cbij het zitten bij het raam naar buiten kijken

Als je kat niet plast, moet dat serieus worden genomen. Je denkt misschien dat je kat er na verloop van tijd overheen zal komen, maar dat kan je kat in gevaar brengen.

Er zijn een paar gezondheidsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat uw kat helemaal niet plast. Zoals bijvoorbeeld. anurie.  Katten die lijden aan anurie geen urine produceren als gevolg van nierfalen. Het is een ernstig probleem dat onmiddellijk moet worden behandeld.

Een ander probleem dat ervoor zorgt dat katten moeite hebben met plassen, is cystitis die ervoor zorgt dat de blaas ontstoken raakt.

Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door abnormale pH-waarden in de urine of bacteriële infecties die een grotere vorming van microscopische minerale kristallen in de urine veroorzaken die kunnen groeien en de urinestroom kunnen belemmeren.

Dit gezondheidsprobleem is ernstig onaangenaam en ongemakkelijk voor een katachtige, maar het kan zelfs verergeren als het niet wordt behandeld en leiden tot FLUTD (katachtige lagere urinewegaandoening). Zodra u blaasontsteking opmerkt, moet u de dierenarts bezoeken!

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel het min of meer plassen van katten misschien niets te maken heeft met een ernstig gezondheidsprobleem, is het belangrijk dat je merkt of er iets anders mee verandert en je moet handelen.

We zijn hier om u te voorzien van enkele tekenen van mogelijke urinewegproblemen:

  • Uw kat vermijdt de kattenbak
  • Uw kat bezoekt de kattenbak meer dan normaal
  • De urine van uw kat heeft een onaangename en sterke geur
  • Er is geen blaascontrole
  • Groter waterverbruik
  • Meer tijd doorgebracht in de kattenbak
  • Huilen van de pijn bij het plassen
  • De urine bevat bloed

GERELATEERD: Waarom plassen katten op badkamerkleden?

Hoe zorg je ervoor dat je kat de juiste hoeveelheden plast?

kat drinkwater uit gootsteen

Soms heb je het gedrag en de planning van je kat niet in de hand, maar je kunt wel iets doen natuurlijk. Om je kat gelukkig en gezond te maken die op tijd plast, kun je een paar dingen doen:

Houd de kattenbak te allen tijde schoon

Zoals we allemaal weten, zijn katten schone en opgeruimde wezens en ze kunnen hun eliminerende ruimte vermijden als ze zien dat het vies en stinkend is.  Dat kan ervoor zorgen dat ze minder plassen en niet plassen totdat je het schoonmaakt.

Daarom zou het je taak moeten zijn om het regelmatig schoon te houden, en je kat zal het graag gebruiken!

Zorg voor water

Elke soort heeft water nodig om te overleven. Maar terwijl u voor uw kat zorgt, bent u de waterleverancier, dus het is uw taak om hem elke dag vers water te geven.  Zolang je het doet, zal je kat gehydrateerd zijn en zal hij een goede spijsvertering hebben.

Je kat moet een kom met vers water naast de voerbak hebben, want nadat ze klaar zijn met eten, willen ze zich opfrissen met voedsel, vooral als ze droog kattenvoer hebben gegeten. Je kunt ook een andere kom met water plaatsen waar je katten slapen, zodat ze er bij kunnen wanneer ze er behoefte aan hebben.

Nog een ding, zorg ervoor dat de waterbak uit de buurt van de radiator of iets met warmte is, omdat ze zullen voorkomen dat ze warm en warm water drinken.

Woorden sluiten

kat die op de grond zit

Dus, om voor eens en voor altijd op te ruimen, hoe lang kan een kat gaan zonder te plassen? Het zou 24 tot 48 uur moeten duren, maar gemiddeld is het 36 uur. Maar houd er rekening mee dat uw kat niet langer dan 48 uur mag vasthouden.

Alles kan van invloed zijn op het plasschema van uw kat, bijvoorbeeld medicatie, leeftijd, vuile kattenbak of onderliggend gezondheidsprobleem.

Nu je over dit onderwerp hebt geleerd, moet je observeren of er iets ongewoons gebeurt om haar naar de dierenarts te brengen voordat er iets ernstigs gebeurt.

Gerelateerde inhoud

Waarom plassen katten op plastic zakken?

Waarom plassen katten in de gootsteen?

Waarom plast mijn kat op mijn bed – 5 redenen en oplossingen