Hoe te vertellen of uw kat een gebroken poot heeft (5 tekenen om op te letten)


Een gebroken poot kan zeer ernstig en zeer pijnlijk zijn, voor iedereen! Zowel mensen als dieren. Bij mensen is het gemakkelijk om een gebroken been vast te stellen, omdat we kunnen praten en zeggen: “het doet pijn!”. Dieren kunnen natuurlijk niet praten, en katten zijn bijzonder goed in het verbergen van ziekte, dus weten wanneer uw kat last heeft van een gebroken poot kan moeilijker zijn.

Hier zijn enkele tips om een mogelijke gebroken poot bij katten te herkennen. Vergeet niet om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts als u vermoedt dat uw kat een gebroken poot heeft! Over het algemeen zullen ze uw kat willen zien voor een onderzoek, en soms een röntgenfoto.

verdeler-katklauw1

5 manieren om te weten of uw kat een gebroken poot heeft

1. Ze hinken, of zetten geen gewicht op het been

Het klinkt misschien duidelijk, maar een van de gemakkelijkste tekenen dat uw kat mogelijk een gebroken poot heeft, is als hij mank loopt. Dit kan er echter heel verschillend uitzien, afhankelijk van de kat, want alle katten reageren anders op pijn.

Sommige katten hinken maar een beetje, terwijl andere katten geen gewicht op de poot in kwestie zetten, maar deze juist omhoog houden.

Een gebroken poot kan ook invloed hebben op hoe een kat zit. Sommige katten met gebroken poten houden de poot in een ongewone hoek als ze zitten of liggen.

Als u een subtielere mankheid bij uw kat opmerkt, kan het nuttig zijn om er een video van te maken. Dit kunt u dan meenemen naar een afspraak met de dierenarts, of zelfs van tevoren mailen, zodat uw dierenarts beter kan bepalen wat er aan de hand kan zijn. Dit is vooral belangrijk omdat katten nerveus kunnen zijn als ze naar de dierenarts gaan, en een adrenalinestoot kunnen ervaren waardoor het manken tijdelijk kan verdwijnen.

katten lopen
Image Credit: wilkernet, Pixabay
thematische onderbreking

2. Ze lopen niet

Een ander duidelijk teken dat uw kat een gebroken poot kan hebben, is als ze niet lopen. Sommige katten zullen gewoon vermijden om te lopen als het pijn doet, en zullen in plaats daarvan kiezen om te gaan liggen.

Als je merkt dat je normaal gesproken actieve kat plotseling terughoudend is om te bewegen, kan dit een reden tot bezorgdheid zijn. U kunt proberen uw kat aan te moedigen om op te staan en te lopen door voedsel of lekkers aan te bieden, maar dwing hem nooit om te bewegen als hij pijnlijk of ongemakkelijk lijkt.

Niet willen lopen of bewegen is niet altijd uniek voor een gebroken poot, want katten die zich niet goed voelen zullen zich soms ook zo gedragen. Dit is echter een subtiele maar sterke aanwijzing dat er iets niet in orde is met je kat, wat absoluut serieus genomen moet worden.

thematische onderbreking

3. Ze willen niet dat hun been wordt aangeraakt

Zelfs als je kat niet duidelijk mank loopt, als ze plotseling terughoudend zijn om een van hun poten aangeraakt te krijgen, kan dat duiden op een probleem. Sommige katten zijn zo goed in het verbergen van ongemak, dat ze nog steeds kunnen lopen en slechts subtiel mank lopen. Velen zullen echter nog steeds reageren als u probeert de poot in kwestie aan te raken, zelfs voorzichtig.

Het is niet aan te raden dat u het ledemaat van uw kat probeert aan te raken als u denkt dat er een probleem is! Zie dit in plaats daarvan als een teken dat hij of zij naar een dierenarts moet.

amerikaanse korthaar die zijn arm vasthoudt alsof hij gewond is
Image Credit: chie hidaka, Shutterstock
thematische onderbreking

4. They Are Hiding (More Than Usual)

Een andere algemene indicator dat een kat onwel is, is een verandering in gedrag, vooral een plotselinge toename van verstoppen. Sommige mensen denken misschien dat hun kat gewoon slaapt op plaatsen waar hij normaal niet zou slapen, of dat hun kat gewoon voor langere tijd op pad is.

Een kat met een gebroken poot kan zich verstoppen als een natuurlijke reactie om zichzelf te beschermen tegen roofdieren, of omdat ze zich gewoon te ongemakkelijk voelen om te bewegen. Hoe dan ook, verstopgedrag bij katten kan duiden op een ernstige ziekte, vooral als het een nieuw en ongewoon gedrag is voor de betreffende kat. Als u dit gedrag bij uw kat opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies over hoe te handelen.

thematische onderbreking

5. Ze vocaliseren tijdens het lopen

Hoewel het misschien klinkt als een no brainer, als uw kat plotseling begint te vocaliseren tijdens het lopen of gewicht op een bepaalde ledemaat zet, kan dit duiden op pijn of ongemak. Nogmaals, het maken van een video om aan uw dierenarts te laten zien kan zeer nuttig zijn, omdat veel katten niet hetzelfde gedrag vertonen als ze in een dierenkliniek zijn.

kat met pijn tijdens het lopen
Image Credit: Sherrianne Talon, Shutterstock

kat + scheidingslijn

Conclusie

Tekenen van een gebroken poot bij katten kunnen variëren van duidelijk tot subtiel. Hoewel de door ons genoemde tekenen subtielere aanwijzingen voor een gebroken poot kunnen zijn, moet u toch contact opnemen met uw dierenarts om uw kat te laten onderzoeken als u een van deze tekenen opmerkt.

Vergeet niet dat katten meesters zijn in het verbergen van ziekte en pijn, dus als u ooit twijfelt, kunt u het beste het zekere voor het onzekere nemen en contact opnemen met uw dierenarts voor verder advies!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: lagunabluemolly, Pixabay