Hoe voorkom je urineweginfecties bij katten (5 tekenen om op te letten)


Urineweginfecties (UTI’s) zijn een van de meest voorkomende problemen bij katten, vooral naarmate ze ouder worden. Er zijn verschillende factoren bekend die deze aandoening kunnen beïnvloeden, waaronder nierziekte, diabetes, obesitas, geslacht (vrouwtjes hebben over het algemeen meer kans op UTI’s) en blaasstenen.

Een UTI is een bacteriële infectie in de blaas of de urine. Soms zijn ook de nieren betrokken bij een UTI.

UTI’s bij mensen kunnen pijnlijk zijn, en kunnen leiden tot een verhoogde frequentie of aandrang bij het plassen, bloed in de urine, en een verandering in de geur van de urine. Veel van deze verschijnselen worden ook gezien bij katten met UTI’s.

Met enige kennis van hoe te zoeken naar mogelijke oorzaken van UTI’s, is het misschien mogelijk om een UTI bij uw kat te helpen voorkomen. Hier volgen enkele tips over hoe u kunt zoeken naar oorzaken en tekenen dat uw kat een UTI zou kunnen hebben, en hoe u ze kunt voorkomen.

kat gezicht verdeler 2

De 5 tekenen van mogelijke urineweginfecties bij katten

1. Kleurveranderingen in het nest

Een definitieve diagnose van een UTI wordt gesteld door uw dierenarts – in de meeste gevallen met behulp van een urinekweek. U kunt misschien thuis een urinemonster verzamelen uit een speciaal nest, voor dit doel, maar omdat besmetting van monsters die op deze manier zijn verzameld vaak voorkomt, wordt dit niet aanbevolen. Veel dierenartsen verzamelen daarentegen een steriel monster in de kliniek door middel van een cystocentese.

Voor thuiscontrole kunnen bepaalde soorten kattenbakvulling echter kleurveranderingen vertonen die vroege indicatoren kunnen zijn dat uw kat een UTI heeft. Dit kunnen goede opties zijn als uw kat andere problemen heeft die een UTI kunnen verergeren (bijv. chronische nierziekte), of als uw kat in het begin al gevoelig is voor UTI’s. Zelfs gewone kattenbakvulling kan kleurveranderingen vertonen als uw kat bloed in zijn urine heeft.

cystocentesis of urineverzameling
Image Credit: mojahata, Shutterstock
thematische onderbreking

2. Katten met overgewicht lijken een groter risico te lopen

Heeft uw kat overgewicht? Zo ja, dan lijkt overgewicht het risico te verhogen dat katten een urineweginfectie ontwikkelen. Anekdotisch lijkt dit voort te komen uit het feit dat katten met overgewicht meer moeite hebben om de perineum (onder hun staart en rond hun kont) te verzorgen, waardoor vuil, opgedroogde poep, kattenbakvulling en andere bacterieel beladen zaken zich kunnen ophopen – wat een infectie in de urinewegen kan veroorzaken.

Als u uw kat thuis in de gaten houdt, let dan op constante pogingen om daar te poetsen – zelfs als ze er niet bij kunnen – want dit kan duiden op pijn en ongemak in verband met een urineweginfectie.

Het goede nieuws is dat u vanuit huis kunt helpen om UTI’s te voorkomen, vooral als uw kat aan de grotere kant is. En het is eenvoudig! Gebruik ongeparfumeerde, huisdierveilige babydoekjes, probeer het gebied dagelijks schoon te maken met wat voorzichtig wassen en afvegen. Als uw kat langharig is, overweeg dan om het haar in dat gebied wat korter te knippen, zodat er minder snel vuil aan de vacht in dat gebied blijft plakken.

thematische onderbreking

3. Vrouwelijke katten lijken een groter risico te lopen

Als uw kat een vrouwtje is, let dan op zaken als overmatig likken aan het perineum, of vocaliseren tijdens het plassen, wat een teken kan zijn dat ze een UTI heeft. Helaas hebben poezen een kortere urinebuis, die de blaas leegt. Dit betekent dat bacteriën een kortere afstand moeten afleggen om de blaas te infecteren, waardoor urineweginfecties vaker voorkomen bij poezen dan bij katers.

Helaas kan hier niet veel aan preventie worden gedaan, anders dan de urine- en kattenbakgewoonten van uw poes beter in de gaten houden.

Oranje kat likt zijn kont
Image Credit: cocoparisienne, Pixabay
thematische onderbreking

4. Kleverige Urine

Omdat diabetische katten vaak pieken in hun bloedsuiker hebben, wordt deze suiker vaak gefilterd door de nieren. Als gevolg daarvan bevat de urine van een diabetische kat grotere hoeveelheden suiker, en kan plakkerig aanvoelen. Suiker is een ideaal groeipunt voor veel soorten bacteriën, waardoor diabetische katten een hoger risico lopen op urineweginfecties.

U kunt dit echter helpen voorkomen door ervoor te zorgen dat uw diabetische kat zijn insuline krijgt zoals voorgeschreven – zowel de dosis als de timing. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuiker van uw kat beter onder controle is, en dus minder beschikbaar is om in de urine te morsen en bacteriën de kans te geven zich voort te planten.

thematische onderbreking

5. Glimmende Urine

Kristallen kunnen zich in de urine vormen en ervoor zorgen dat deze er glanzend uitziet, vooral als deze opdroogt. Als u merkt dat de urine van uw kat er glanzend uitziet, kan uw kat urinekristallen hebben, wat een onderliggende oorzaak kan zijn van een UTI. Hetzelfde geldt voor blaasstenen. Als u denkt dat dit het geval kan zijn, is de volgende stap om uw dierenarts te vragen een foto te maken van de urinewegen van uw kat door middel van röntgenfoto’s, een echo of beide – omdat sommige kristallen en stenen op de ene foto niet te zien zijn, maar op de andere wel.

katteneigenaar verzamelt urinemonster van haar kat
Image Credit: Yaya Photos, Shutterstock

3 kat gezicht verdeler

Wat moet u nog meer weten over urineweginfecties bij katten?

Gelukkig zijn urineweginfecties niet besmettelijk voor andere katten in het huishouden! Als preventieve maatregel kan het echter nooit kwaad om goed met de kattenbak om te gaan.

Dit betekent dat u de kattenbakvulling minstens één keer per dag moet opscheppen om hem vers te houden (denk er eens aan als u uw toilet niet zou doorspoelen na elke keer dat het gebruikt is!), en ernaar streven de kattenbak één keer per maand volledig schoon te maken. Als de kattenbak meer dan een jaar oud is, kunt u overwegen een nieuwe te kopen om alles schoon en fris te houden.

Zijn thuissupplementen een goede behandelingsoptie voor UTI’s bij katten?

De laatste jaren is er in de menselijke geneeskunde veel aandacht besteed aan voedingssupplementen om verschillende medische problemen te helpen voorkomen. Voor urineweginfecties hebben er twee bijzonder veel aandacht gekregen: polysulfaatglycoaminoglycanen (PSGAG’s) en cranberrysupplementen.

PSGAG’s worden gevonden in de wand of bekleding van de blaas, en worden verondersteld een beschermende rol te spelen bij het creëren van een barrière die het bacteriën moeilijk maakt zich aan het blaasoppervlak te hechten. Bij mensen worden ze soms rechtstreeks in de blaas gebracht, via een katheter, om te helpen bij UTI’s, hoewel dit niet gebruikelijk is in de diergeneeskunde. In plaats daarvan zullen sommige dierenartsen orale of injecteerbare vormen van PSAG’s aanbevelen, als mogelijke preventieve maatregel.

Op dezelfde manier wordt aangenomen dat cranberry’s een aantal mogelijke beschermende voordelen hebben bij het voorkomen van UTI’s bij mensen, hoewel het onderzoek een beetje gemengd is over hoe effectief het eigenlijk is. Er zijn echter een paar supplementen met cranberry-extracten die speciaal zijn ontwikkeld om urineweginfecties bij katten te helpen voorkomen.

3 kat verdeler

Conclusie

Hoewel urineweginfecties bij katten zelden levensbedreigend zijn, en over het algemeen goed te behandelen, is het de moeite waard te weten op welke tekenen u moet letten, wat ze kan veroorzaken, en welke preventieve maatregelen er bestaan. Urineweginfecties zijn niet normaal, dus neem zeker contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat er een heeft.

Als uw kat herhaalde UTI’s heeft, is het tijd om te zoeken naar andere oorzaken, zoals urinestenen of kristallen die kunnen bijdragen aan herhaalde infecties – of beter gezegd, waardoor de aanvankelijke infectie moeilijk te behandelen is.

Gewapend met wat kennis, en een goede relatie met de dierenarts van uw kat, kan het aanpakken van UTI’s heel goed mogelijk zijn!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Tiplyashina Evgeniya, Shutterstock