Kunnen katten hersenschuddingen krijgen? Alles wat u moet weten!


Hersenschudding is een vorm van letsel aan de hersenen, veroorzaakt door trauma (zoals een val), of aangereden worden door een auto. Een hersenschudding ontstaat wanneer het trauma een stompe kracht op het hoofd omvat.

Katten kunnen zeker hersenschuddingen oplopen – of het nu door ruw spel is, door van de trap of uit een boom te vallen, door een sprong te missen, of door aangereden te worden door een auto, ze zijn een soort die gemakkelijk in de problemen komt!

Bij soorten die kunnen praten, zoals mensen, kan een hersenschudding een moeilijk te stellen diagnose zijn. Dat wordt nog moeilijker als een kat een hersenschudding heeft – niet alleen kunnen ze je niet vertellen dat er iets mis is, maar ze zijn ook erg goed in het verbergen van ziekte. Daarbij komt dat ze vaak hun eigen avonturen beleven wanneer ze lichamelijk letsel oplopen zonder dat iemand het merkt!

Om deze redenen herstellen veel katten waarschijnlijk van een hersenschudding zonder dat iemand zelfs maar weet dat het gebeurd is. Niettemin zullen deze tips over hersenschudding bij katten u helpen om te weten waar u op moet letten als u denkt dat uw kat een hersenschudding heeft, en u helpen bij wat u moet doen.

kattenpoot verdeler

Veel voorkomende hersenschudding oorzaken bij katten

Hersenschudding kan worden veroorzaakt door (maar niet beperkt tot) het volgende:

 • Auto-ongelukken
 • Vallen van bomen, banken, trappen of ramen
 • Er wordt op getrapt
 • Spelen of vechten met een ander huisdier

Tekenen dat uw kat een hersenschudding heeft

Zieke kat medicijnen
Image Credit: een foto, Shutterstock

Het opsporen van tekenen kan het moeilijke deel zijn, omdat katten geweldig zijn in het verbergen van ziekte. Een teken van een hersenschudding kan simpelweg zijn dat je kat zich niet gedraagt als hun gebruikelijke zelf, zoals zich verstoppen of meer slapen.

Meer duidelijke tekenen kunnen zijn:

 • Braken
 • Bloeden uit gezicht/hoofd/mond/oren
 • Verandering in pupilgrootte of verschillende pupilgroottes
 • Problemen met lopen (omvallen, niet kunnen lopen)

garenbalverdeler

Hoe doe je thuis een snelle controle op een hersenschudding?

Hier zijn enkele snelle tips over eenvoudige dingen om op te letten bij uw kat, die u zullen helpen nauwkeurigere informatie te verstrekken aan de dierenarts, die zeer nuttig kan zijn bij het bepalen hoe dringend uw kat moet worden gezien.

 • Kijk hoe uw kat loopt Is het normaal? Of struikelen ze en/of vallen ze om? Vertonen ze andere moeilijkheden bij het lopen?
 • Kijk naar uw kat van kop tot teen. Controleer de symmetrie van hun gezichtskenmerken – oren, oogleden, snorharen. Zijn hun pupillen even groot en vormig? Als er veranderingen zijn, kan dit duiden op hoofd- of gezichtstrauma.
 • Controleer vooral hun ogen en pupillen op beweging. Zijn er nieuwe bewegingen in de pupillen, vooral heen en weer of op en neer? Er zou geen beweging in hun ogen of pupillen mogen zijn – de enige uitzondering is als uw kat geboren is met een aandoening die nystagmus heet (veel voorkomend bij Siamese katten).
 • Kijk in beide oren en de mond. Controleer op bloedingen, kneuzingen of gebroken tanden – dit alles kan ook duiden op hoofdletsel.
 • Controleer hun klauwen aan alle vier de voeten. Geschaafde of gescheurde nagels kunnen duiden op recent trauma.

Wat moet u doen als u denkt dat uw kat een hersenschudding heeft?

bengaalse kat en dierenarts
Image Credit: Pressmaster, Shutterstock

Als u denkt dat uw kat een hersenschudding kan hebben, moet uw kat worden gezien door een dierenarts voor een volledig lichamelijk onderzoek. Als je dierenarts niet open is, moet je kat waarschijnlijk gezien worden in een spoedkliniek. Bel eerst de kliniek en laat weten wat u vermoedt en waarom. Zij kunnen u dan adviseren over de te nemen stappen voordat u uw kat binnenbrengt.

Uw kat ziet er misschien normaal uit, maar genezing kost tijd

Als u ziet dat uw kat betrokken is bij een gebeurtenis die kan leiden tot een hersenschudding, neem dan beslist contact op met uw dierenarts. Doe een snelle controle van uw kat en let daarbij vooral op de bovenstaande checklistpunten. Laat uw dierenarts weten wat u vindt.

Als u, in het zeldzame geval, de opdracht krijgt uw kat thuis in de gaten te houden, blijf hem dan de eerste uren na de gebeurtenis elk uur controleren. Hersenletsel kan een vertraging hebben vanaf het moment dat het eigenlijke trauma plaatsvond, dus de veranderingen kunnen zich pas na een dag ontwikkelen.

Evenzo, als uw kat herstelt van een hersenschudding, neem dan niet aan dat alles normaal is, alleen omdat ze er goed uitzien! Hersentrauma en hersenschudding kunnen weken duren om volledig te herstellen. Dus geef je kat de tijd, hou hem goed in de gaten, en rapporteer onmiddellijk alle zorgen aan uw dierenarts.

Kunt U Uw huis tegen hersenschudding beveiligen?

Het is moeilijk om alle kansen op een hersenschudding bij uw kat thuis weg te nemen. Katten zijn geweldige atleten, of ze zijn in ieder geval geweldig in het krijgen van moeilijke situaties (misschien is het atleet gedeelte een beetje overdreven voor sommige katten!). Het is dus niet praktisch om te verwachten dat een huis volledig “katproof” is.

U kunt echter overwegen de toegang te beperken tot ruimtes met hoge meubels waar uw kat van af zou kunnen vallen, of tot trappen, vooral als er niemand thuis is. Evenzo vermindert het binnenhouden van katten, vooral ’s nachts, hun risico om te worden aangereden door een passerende auto, of om te vechten met een ander dier buiten.

Andere wetenswaardigheden

een kat die zich ziek voelt en lijkt over te geven
Image Credit: chie hidaka, Shutterstock

Andere neurologische problemen bij katten kunnen enkele overlappende tekenen hebben. Hoge bloeddruk kan bijvoorbeeld neurologische problemen veroorzaken, net als herseninfecties, oorinfecties en ruggenmergletsels. Deze kunnen allemaal dezelfde symptomen vertonen als een hersenschudding, maar ook veel duidelijker dan een gewone hersenschudding.

In het algemeen wordt er thuis geen behandeling voorgeschreven om te helpen bij een hersenschudding. Er is echt tijd nodig. Er kunnen echter secundaire problemen zijn, zoals zwelling van de hersenen, die kunnen optreden na een hersenschudding waarvoor thuis medicijnen nodig zijn of zelfs een tijdelijke ziekenhuisopname.

Veel katten zullen volledig herstellen van een hersenschudding. Bij ernstiger trauma’s kan het echter langer duren, of kan volledig herstel uitblijven.

kat + lijnscheiding

Conclusie

Dus ja, hoewel katten hersenschuddingen kunnen krijgen, kunnen ze lastig te herkennen zijn. Leer je kat te controleren wanneer ze normaal zijn, en het zal het spotten van abnormale veranderingen aan hun gezicht en ogen gemakkelijker maken wanneer je vermoedt dat er iets niet in orde is. Vergeet niet dat uw instinct heel belangrijk is. Dus als u voelt dat er iets niet in orde is met uw kat, aarzel dan nooit om contact op te nemen met uw dierenarts en de vraag te stellen!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: JoannaReichert, Pixabay