Er zit een bult op de neusbrug van mijn kat, moet ik me zorgen maken?


Neuzen zijn grappige dingen. Bij katten kijken we er graag naar, maken er foto’s van, en vooral: poepen!

Kattenneuzen kunnen echter makkelijke plekken zijn om veranderingen te zien die erop kunnen wijzen dat je kat ziek is, of in de nabije toekomst ziek zou kunnen worden. En nee, we hebben het niet over of het nat of droog is. Ze zouden over het algemeen droog moeten zijn, maar sommige katten hebben de neiging een natte neus te hebben (vooral rassen als Perzen).

Over het algemeen kunnen de huid en het haar van katten een gemakkelijke indicator zijn over hoe het met uw kat gaat. Plotselinge veranderingen in de vacht – zoals plotseling droog en schilferig worden – kunnen redenen genoeg zijn om uw kat naar een dierenarts te brengen. Knobbels en bulten zijn niet anders, en zijn vooral gemakkelijk te zien op de brug van de neus, omdat dit gebied meestal iets minder haar heeft dan andere delen van hun lichaam (vooral bij middelgrote en langharige katten. Dit komt ook omdat er hier niet veel huid of vet is om zelfs de kleinste bultjes te verbergen.

Dit kan een goede zaak zijn, want een probleem eerder vroeg dan laat ontdekken maakt het over het algemeen gemakkelijker aan te pakken – vooral als het om katten gaat. En niet alle bulten zijn noodzakelijkerwijs urgent. Lees verder voor meer informatie!

3 kat gezicht verdeler

Anatomie van de kattenneus

Katten hebben twee haarloze neusgaten, die het grootste deel van het neuskussen vormen, en een philtrum, dat het neuskussen met de lip verbindt. Boven het neuskussen ligt de neusbrug, die loopt van het neuskussen tot net onder de ogen. Deze bestaat uit zacht weefsel, waaronder huid en vet, dat bovenop het bot van de schedel zit.

kleur van kattenogen
Image Credit: Piqsels

Welke veranderingen op de neusbrug moeten zorgen baren?

Een bult op zich kan al zorgwekkend zijn. Maar andere zaken om op te letten zijn:

 • Roodheid
 • Moeite met ademhalen of open mond ademhaling
 • Plotselinge luidruchtige ademhaling
 • Vieze geur aan de adem
 • Elke afscheiding uit de neus
 • Bloeding uit de bult
 • Schurft aan de bult
 • Haaruitval over de bult
 • Jeuk of krabben aan de bult

Dit zijn allemaal zaken die aangeven dat er meer aan de hand kan zijn dan een simpele bult.

kat hoest terwijl hij ligt
Image Credit: Ramy kabalan, Pixabay

Welke normale veranderingen kunnen een bult in dit gebied veroorzaken?

Vergeet niet dat hier ook normale dingen kunnen voorkomen. Misschien merk je gewoon iets dat je niet eerder hebt opgemerkt in dit gebied.

Het haar van de vacht verandert hier vaak van richting en kan dus wat meer overeind staan en het uiterlijk van een bult geven. Of een kat kan aan zijn neus gekrabd hebben, waardoor wat vacht omhoog komt te staan en er prominenter uitziet.

Wat zijn veel voorkomende oorzaken van bulten in dit gebied?

Katten halen vaak allerlei kattenkwaad uit! Bultjes kunnen eenvoudig zijn, en veroorzaakt worden door letterlijk ergens tegenaan te stoten, wat kan leiden tot weefselzwelling die meestal vanzelf oplost zonder verdere verzorging.

Katten zijn ook gevoelig voor insectenbeten in dit gebied, omdat ze hun neus op allerlei interessante plaatsen kunnen steken. Sommige katten reageren sterker op bepaalde insectenbeten – vooral muggen, die zich kunnen manifesteren als bulten op de neus (en vaak ook op de oren).

Infecties in de mond, in het bijzonder bij tanden in de bovenkaak, kunnen ook leiden tot een zogenaamd gezichtsabces, dat eruit kan zien als een bult in de buurt van de neus.

Bij oudere katten kunnen bulten ook verschillende soorten huidkanker betekenen. Plaveiselcelcarcinomen, mastceltumoren en neuslymfoom zijn enkele van de meest voorkomende in dit gebied.

Oranje kat met mug op zijn neus
Image Credit: Anastasia Lashkevich, Pexels

Wat te doen als je een bult op de brug van de neus van je kat vindt

Maak eerst een foto van uw kat, mits hij zich verder goed lijkt te voelen. Neem vervolgens contact op met uw dierenarts en laat hem weten wat uw zorgen zijn. Laat hen de foto zien, want dit kan uw dierenarts helpen beslissen of uw kat gezien moet worden, en hoe dringend.

Als uw normale dierenarts niet open is, kan een plaatselijke spoeddierenarts u vaak ook begeleiden.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als je een bult vindt en, na overleg met je dierenarts, besluit om het thuis in de gaten te houden, zijn hier een paar dingen die kunnen helpen bepalen of en wanneer je terug moet komen voor een herbeoordeling:


 • Als het na een dag of twee niet weggaat

 • Als het merkbaar groter wordt

 • Als het uw kat lijkt te hinderen of pijnlijk is voor uw kat

 • Als er neusuitvloeiing ontstaat

 • Als uw kat scheelziet

 • Als uw kat veranderingen in zijn ademhaling heeft

 • Andere veranderingen aan het gezicht of gedrag van uw kat die niet normaal zijn
persoon die de neus van de kat schoonmaakt
Image Credit: NONGASIMO, Shutterstock

Behandelopties

Soms bestaat de behandeling uit eenvoudig toezicht thuis, en verdwijnt de bult vanzelf. Dit is het beste scenario. Verwacht dat de meeste bulten binnen een dag of twee verdwijnen, als dat al gebeurt.

Maak een foto wanneer je de bult voor het eerst opmerkt (en laat die aan je dierenarts zien!), en elke volgende dag dat hij blijft. Dit zal je helpen om te beslissen of het groter, kleiner of niet verandert. Het kan zelfs nog nuttiger zijn om een voorwerp (zoals een muntstuk, een gum of een liniaal) omhoog te houden, om de grootte van de bult in perspectief te zien, als u bang bent dat hij groter wordt.

Als uw dierenarts denkt dat er sprake is van een infectie, kan hij een antibioticum voorschrijven om de infectie en de zwelling te doen verdwijnen. Dit kan vaak een aantal dagen duren voordat de zwelling verbetert.

Als er een allergische reactie was op een insectenbeet, kan uw dierenarts u naar huis sturen met een ontstekingsremmer om de zwelling te helpen verminderen. Deze kunnen helpen om de grootte van de bult zeer snel, soms binnen enkele uren, te verminderen.

Of, als er sprake was van trauma, en uw kat maakt het erger door aan het gebied te krabben, kan uw dierenarts het gebruik van een Elizabethan Collars (of e-collars) overwegen.

de kat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Image Credit: Maria Sbytova, Shutterstock

kattenpoot verdeler

Conclusie

Met deze tips zou je nu moeten weten hoe bezorgd je moet zijn over een bult op de brug van de neus van je kat, en hoe je ze de hulp kunt geven die ze nodig hebben.

Vergeet niet dat je instinct belangrijk is in dit soort situaties. Dus als iets niet lijkt te kloppen, of als uw kat niet zo snel herstelt als u zou verwachten, aarzel dan nooit om uw dierenarts te benaderen en de vraag te stellen!

thematische onderbreking

Featured Image Credit; Ijat Seeing, Shutterstock