Hoe slim zijn katten?

Vraag iemand “Hoe slim zijn katten?” en je zult waarschijnlijk verschillende antwoorden krijgen: de katachtige minnaar zal gloeien van trots en talloze anekdotes aanbieden die de onmiskenbare intelligentie van hun furbaby aantonen. Iemand anders, tja… ze zullen er eerder op wijzen dat katten een enorme hoeveelheid voldoening halen uit het zitten in een doos. Dus, wie heeft er gelijk?

Hoe slim zijn katten? Wat de wetenschap ons vertelt

Geloof het of niet, de hersenen van katten delen 90 procent gelijkenis met het menselijk brein. Katten- en mensenhersenen bevatten beide cerebrale cortices met vergelijkbare kwabben. De hersenen zijn goed voor ongeveer 0,9 procent van de lichaamsmassa van een kat, vergeleken met ongeveer 2 procent bij een gemiddeld mens en ongeveer 1,2 procent bij een gemiddelde hond.

Hoewel er hele laboratoria zijn gewijd aan het bestuderen van de cognitie van honden, zijn er maar weinig studies uitgevoerd met betrekking tot het gedrag van katten en hun algehele hersenfysiologie. Kristyn Vitale Shreve, een onderzoeker op het gebied van cognitie en gedrag bij katten aan de Oregon State University, legt uit in een PBS-artikel dat “er een perceptie is van katten die niet trainbaar zijn of misschien moeilijk om mee te werken. Katten vertonen veel individuele variatie en hebben verschillende persoonlijkheden, waardoor het voor onderzoekers moeilijk is om ze te begrijpen.”

Hoe slim zijn katten in vergelijking met honden?

Ach, het eeuwenoude debat. Eind 2017, een gepubliceerde studie in Grenzen in neuroanatomie aangeboden bevindingen op basis van de grijze stof gevonden in de vloeibare hersenen van dieren (waarvan de lichamen post-mortem werden gedoneerd, natuurlijk). Het blijkt dat honden twee keer zoveel neuronen hebben als katten – gemiddeld 530 miljoen in de cortex vergeleken met respectievelijk 250 miljoen. (Mensen hebben daarentegen ongeveer 16 miljard neuronen.)

Voordat je inbreekt in een koor van “honden heersen, katten kwijlen”, bedenk dat wetenschappers waarschuwen tegen het vergelijken van de intelligentie tussen twee soorten op basis van grijze stof alleen.

 

Brian Hare, de oprichter en directeur van Duke University Canine Cognition Center, Staten dat “vragen welke soort slimmer is, hetzelfde is als vragen of een hamer een beter gereedschap is dan een schroevendraaier. Elke tool is ontworpen voor een specifiek probleem, dus het hangt natuurlijk af van het probleem dat we proberen op te lossen.”

 

Waar dit op neerkomt is een voor de hand liggende maar sluwe waarheid: verschillende soorten zijn intelligent op verschillende manieren. Daarom moet de intelligentie van katten en honden worden bekeken op een spectrum van probleemoplossende vaardigheden die het meest cruciaal zijn voor hun respectieve overleving en voortplanting. Katten blinken bijvoorbeeld uit in jagen, terwijl honden, roedeldieren, de overhand hebben in sociale training.

Hoe slim zijn katten? Ze kunnen de tijd vertellen

Deze kleine opschepperij is echter van toepassing op veel dieren. Een onderzoek uit 2018 in Natuur Neurowetenschappen publiceerde de Bevindingen dat “een voorheen onbekende set neuronen aangaat als een klok wanneer een dier wacht.”

De onderzoekers concentreerden zich op de mediale entorhinale cortex, een gebied in de temporale kwab van de hersenen dat wordt geassocieerd met geheugen en navigatie. Northwestern University bijzonderheden dat het team “een experiment heeft opgezet dat de virtuele ‘deurstop’-taak wordt genoemd. In het experiment draait een muis op een fysieke loopband in een virtual reality-omgeving. De muis leert door een gang naar een deur te rennen die zich ongeveer halverwege het spoor bevindt. Na zes seconden gaat de deur open, waardoor de muis door de gang kan lopen om zijn beloning in ontvangst te nemen.”

Uiteindelijk maakten de onderzoekers de deur onzichtbaar in de virtual reality-scene. Verrassend genoeg wist de muis nog steeds waar de nu onzichtbare “deur” zich bevond op basis van de veranderende texturen van de vloer. De muis wachtte ook zes seconden bij de “deur” voordat hij abrupt over de baan racete om zijn beloning te verzamelen. Dit gedrag laat volgens het team zien dat dieren een intern gevoel van tijd gebruiken om taken op te lossen.

Dus nu kun je je nog schuldiger voelen over het feit dat je je kat de hele dag alleen thuis laat!

Hoe slim zijn katten? Het kan afhangen van het ras

Net zoals verschillende persoonlijkheidskenmerken bij katten voorkomen, worden bepaalde rassen meer erkend voor hun intelligentie. Het is geen toeval dat deze rassen ook de neiging hebben om socialer en interactiever te zijn met hun mensen. In willekeurige volgorde, hier zijn enkele van de meest intelligente kattenrassen:

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je huiselijke korthaar niet zo slim is als een van deze rassen. Elke kat is prachtig uniek en moet worden gewaardeerd om zijn verschillende kwaliteiten. Hoewel er niet genoeg studies zijn om algemene kattenintelligentie te kwalificeren, wijst een onmiskenbare waarheid erop dat slimme katten eenre: Ze zijn erin geslaagd om ons mensen volledig te manipuleren!