Waterfonteinen voor katten: voor- en nadelen

Wist je dat katten chronisch uitgedroogd zijn? Je vraagt je misschien af of het gunstig is voor katten om een waterfontein te gebruiken. Het goede nieuws is dat kattenwaterfonteinen veilig zijn wanneer ze goed worden verzorgd en onderhouden. Het is belangrijk om de juiste fontein voor uw kat te vinden en het juiste schoonmaakonderhoud te volgen.

Wat zijn kattenwaterfonteinen en hoe werken ze?

Een kattenwaterfontein is gewoon een drinkfontein voor katten. Er zijn verschillende soorten fonteinen, waaronder automatisch, niet-automatisch, keramisch, plastic en roestvrij staal.

Sommige fonteinen gebruiken filters en cycluswater, terwijl andere fonteinen vergelijkbaar zijn met een waterkoeler op de werkplek met een kan water die indien nodig wordt bijgevuld. Er zijn veel opties om uit te kiezen en de beste optie voor uw kat hangt af van wat uw kat persoonlijk verkiest.

Hoe een kattenwaterfontein te kiezen

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een drinkfontein voor katten. Laten we de verschillende kenmerken van veel voorkomende waterfonteinen voor huisdieren eens nader bekijken.

Grootte

Het is belangrijk om te overwegen waar u de waterfontein van uw kat gaat plaatsen. U wilt ervoor zorgen dat het comfortabel past in een gebied dat gemakkelijk toegankelijk is voor uw kat, omdat dit uw kat zal aanmoedigen om de waterfontein te gebruiken. Dat gezegd hebbende, je wilt ook geen grote of omvangrijke waterfontein kopen die meer ruimte inneemt dan nodig is. Het draait allemaal om balans!

Filters

Gewoon kraanwater kan sporen van gifstoffen en chemicaliën bevatten. Daarom kan het nuttig zijn om een kattenwaterfontein te vinden die filters bevat. Dit kan helpen bij het verwijderen van extra gifstoffen en het drinkwater van uw kat veilig houden.

Uiterlijk

Er zijn tal van kattenwaterfonteinen op de markt, maar je moet proberen er een te vinden die werkt voor je huishoudelijke esthetiek. Bovendien kunnen sommige katten moe zijn van een drinkfontein, dus het kiezen van een fontein die niet visueel overweldigend is, zal beter zijn voor uw kat.

Lawaai

Bedenk hoeveel lawaai de waterfontein zal maken. Dit is vooral belangrijk als u van plan bent om de waterfontein in een gebied te plaatsen waar u uw gasten vaak vermaakt. Elektrische kattenwaterfonteinen hebben de neiging om meer lawaai te maken zoals het is; als je een schichtige kat hebt, bekijk dan de beoordelingen voor een beter inzicht in het geluidsniveau van de fontein.

Materiaal

Wetende dat er veel opties op de markt zijn, wilt u misschien beslissen van welke materialen de waterfontein van uw kat is gemaakt. Kunststoffen kunnen meer bacteriën herbergen als het water te lang blijft zitten, wat mogelijk leidt tot allergieën voor huisdieren met een gevoelige huid. Sommige hout- en steenmaterialen kunnen poreus zijn en geuren vasthouden als ze niet goed worden onderhouden. Gelukkig zijn er veel opties om te overwegen, waaronder keramiek en roestvrij staal, die het schoonmaken snel en gemakkelijk kunnen maken.

Kosten

Een goedkope fontein kan een kortere levensduur hebben en regelmatig moeten worden vervangen. Een goed geconstrueerde fontein voor huisdieren kan de investering waard zijn, vooral als het product langer meegaat, waardoor u op de lange termijn geld bespaart.

Gemak

Het vinden van een waterfontein die bulkvullingen mogelijk maakt, kan u uiteindelijk tijd besparen als het gaat om het bijvullen en onderhouden van de waterfontein van uw kat. Ook het vinden van een waterfontein die gemakkelijk schoon te maken is, kan u ook helpen tijd te besparen.

Wat zijn de voordelen van kattenwaterfonteinen?

bruine en witte tabby kat drinken uit kattenwaterfontein

Er zijn veel voordelen die gepaard gaan met het gebruik van kattenwaterfonteinen. Waterfonteinen zorgen er bijvoorbeeld voor dat er overdag altijd water beschikbaar is voor je kat, wat zal helpen om hem goed gehydrateerd te houden. En sommige katten geven gewoon de voorkeur aan stromend water boven oud, stilstaand water in kommen!

Zoet water

Afhankelijk van het type waterfontein dat u besluit te kopen, kunt u eindigen met een fontein die alleen water afgeeft als dat nodig is. Dit kan helpen om het water van uw kat fris en schoon te houden, waardoor ook de opeenhoping van bacteriën tot een minimum wordt beperkt.

Goede hydratatie

Zoals hierboven vermeld, realiseren de meeste ouders van huisdieren zich niet dat katten chronisch uitgedroogd zijn. Uitdroging kan leiden tot veel gezondheidsproblemen, waaronder urineweginfecties en nieraandoeningen. Drinkfonteinen voor katten kunnen de hydratatieniveaus verbeteren door de klok rond water te geven, en verhoogde hydratatie kan leiden tot een grotere opname van voedingsstoffen.

Verhoogde opname van voedingsstoffen

Goed gehydrateerd zijn kan uw kat helpen door te helpen bij zijn of haar spijsvertering. Door voedsel gemakkelijker af te breken en te verteren, wordt de opname van voedingsstoffen door uw kat helpen verhogenBanden. Een goede hydratatie zal u ook helpen de speekselproductie van uw kat te verhogen, wat kan helpen bij het afbreken van voedsel.

Filtert gifstoffen weg

Zoals hierboven vermeld, kan kraanwater vaak gifstoffen en chemicaliën bevatten die langs de filtratiesystemen van uw stad kunnen gaan. Het gebruik van een waterfontein die wordt geleverd met een extra filter kan u helpen de meeste van deze gifstoffen te vangen, waardoor het water een stuk veiliger wordt voor uw kat om te drinken. Zorg ervoor dat u oplet hoe vaak u het filter vervangt, omdat dit rekening houdt met de kosten van de waterfontein die u kiest.

Houdt water koel

Een ander groot voordeel van de meeste elektrische waterfonteinen is dat ze het water overdag koel houden. Koeler water is beter voor de gezondheid van uw kat omdat het voorkomt dat bacteriën groeien, terwijl warm water de groei van bacteriën in een sneller tempo mogelijk maakt.

Zijn er nadelen aan een kattenwaterfontein?

Er zijn enkele nadelen verbonden aan fonteinen met kattenwater. Als u zich bewust bent van de voor- en nadelen van een kattenwaterfontein, kunt u beslissen welke u voor uw kat wilt kopen.

Kunststoffen kunnen bacteriën herbergen

Als u besluit om met een plastic waterfontein voor uw kat te gaan, is het belangrijk om te begrijpen dat veel kunststoffen gemakkelijk de opeenhoping van bacteriën kunnen herbergen. Dit kan betekenen dat u meer tijd besteedt aan het onderhouden van de waterfontein van uw kat, zoals het vervangen van het filter, om ervoor te zorgen dat u het zo schoon mogelijk houdt.

Gevaar voor elektriciteit

Laten we zeggen dat je hebt besloten om je te concentreren op elektrische kattenwaterfonteinen. Probeer een elektrische fontein te vinden met een automatische uitschakelfunctie in het geval dat er problemen optreden, zoals oververhitting of andere productgerelateerde storingen. Vergeet niet om voorzichtig te werk te gaan bij het onderzoeken van elektrische waterfonteinen.

Rotzooi

Sommige katten nemen misschien niet goed mee naar een waterfontein als een middel om zichzelf te hydrateren. Het kan voor hen aantrekkelijker zijn om in het water te spelen in plaats van het te drinken. Dit kan leiden tot meer rotzooi en meer tijd besteed aan het opruimen van je kat.

Gelukkig kan een kwaliteitsvolle dierenmat helpen uw vloer te beschermen en het opruimen gemakkelijker voor u te maken.

Moeite met schoonmaken

Over opruimen gesproken, je wilt er zeker van zijn dat je de waterfontein van je kat goed schoonmaakt – en vaak – om de kans op vuil en bacterie-opbouw te minimaliseren. Sommige waterfonteinen zijn complexer om uit elkaar te halen, waardoor het schoonmaken ervan moeilijk voor u kan zijn.

Als u de waterfontein van uw kat niet schoonmaakt, kunnen bacteriën zich ophopen en uiteindelijk huidallergieën en andere problemen veroorzaken. Reinig uw fontein door de instructies van de fabrikant te volgen. Gebruik volledig natuurlijke reinigingsdoekjes tussen diepe reinigingen.

Het onderhouden van uw huisdier waterfontein

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat u de waterfontein van uw huisdier vaak schoonmaakt. Een schone fontein betekent dat uw kat schoon drinkwater heeft, wat gunstig is voor zijn gezondheid. Je moet ernaar streven om de waterfontein van je kat minstens één keer per week schoon te maken.

Zorg ervoor dat u de waterfonteinfilters volgens de handleiding vervangt. Sommige filters moeten elke 2-4 weken worden vervangen, terwijl andere slechts om de 1-3 maanden hoeven te worden vervangen. Zorg ervoor dat u de aanwijzingen volgt die specifiek zijn voor de waterfontein die u koopt en vervang ze indien nodig.

Zijn kattenwaterfonteinen goed voor je kat?

Het vinden van de beste kattenwaterfontein die voor u en uw kat werkt, kan een uitdaging zijn. Neem de tijd om onderzoek te doen en recensies te lezen. De informatie die we hierboven hebben behandeld, kan u ook helpen uw zoekopdracht te verfijnen.

Automatische waterfonteinen en voerbakken voor huisdieren zoals de Feeder-Robot zijn geweldige opties omdat ze u kunnen helpen tijd te besparen en uw huisdier constant toegang te geven tot de essentiële zaken. Met anti-jam technologie en een back-up batterij zorgt de Feeder-Robot er bijvoorbeeld voor dat uw huisdier nooit een voeding mist.

Kunnen kattenfonteinen katten ziek maken?

Kattenwaterfonteinen zijn over het algemeen veilig in gebruik. Het is echter belangrijk om ze regelmatig schoon te maken, omdat bacteriën zich kunnen ophopen en huidirritatie of andere problemen kunnen veroorzaken.

Waar moet je een kattenwaterfontein plaatsen?

Zorg ervoor dat de waterfontein van uw kat zich op een plaats bevindt die gemakkelijk toegankelijk is voor uw kat. Dit zal hen aanmoedigen om de waterfontein vaker te gebruiken.

Waarom is mijn kattenwaterfontein slijmerig?

De waterfontein van uw kat kan slijmerig zijn als gevolg van het speeksel van uw kat. Een andere mogelijkheid is dat er op natuurlijke wijze een biofilm is ontstaan doordat uw kat de fontein gebruikt. Dit is normaal, maar het is nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat u de waterfontein van uw kat regelmatig schoonmaakt.