Hebben katten natvoer nodig?

In tegenstelling tot honden hebben gedomesticeerde katten de neiging om kieskeurig te zijn over wat ze eten. Je hebt waarschijnlijk gehoord dat je kat naast droge brokjes ook een soort ingeblikt natvoer moet hebben. Maar hebben katten natvoer nodig? Hoewel natvoer een goede bron van vocht en voedingsstoffen is voor uw kat, zijn er vervangingen om te overwegen als uw kat het niet zal eten.

Hebben katten natvoer nodig?

De meeste dierenartsen zullen je vertellen dat katten dat niet doen nodig hebben nat voedsel – zolang ze voldoende water en de juiste voedingsstoffen uit hun andere voedselbronnen krijgen. Er zijn echter veel redenen om te overwegen om natvoer in het dieet van uw kat op te nemen.

Vochtgehalte

Wist je dat veel katten chronisch uitgedroogd zijn? In het wild consumeren katten veel van hun noodzakelijke vochtgehalte via levende prooien. Gedomesticeerde katten hebben niet zo’n luxe (hoewel ze relatief gezien een luxe leven leiden). Ze moeten hydratatie krijgen van hun voedsel- en waterinname. Ingeblikt natvoer is ongeveer 75 procent water, terwijl droogvoer slechts ongeveer 10 procent is.

Vooral mannelijke katten kunnen baat hebben bij een natvoerdieet. Gebrek aan hydratatie in het dieet kan urinekristallen of stenen in de urinewegen veroorzaken, wat kan leiden tot een levensbedreigende urethrale obstructie. Dit komt vaker voor bij mannelijke katten, maar een belangrijke overweging voor alle katachtigen.

Bovendien verhoogt chronische uitdroging het risico dat uw kat een nierziekte ontwikkelt, ook wel chronisch nierfalen genoemd.

Voedingsstoffen

Nat kattenvoer heeft de neiging om meer eiwitten te bevatten dan droge brokjes. Katten zijn obligate carnivoren en vereisen een dieet dat bestaat uit een hoge inname van dierlijke eiwitten. Droge brokjes bevatten vaker koolhydraatvullers, die over het algemeen onnodig zijn voor katten en spijsverterings- of obesitasproblemen kunnen veroorzaken. Volgens Dr. Jason Nicholas van Preventive Vet, “de ideale macronutriëntensamenstelling voor katten gaat over 50-60 procent eiwit, 30-40 procent veten minder dan 10 procent koolhydraten.”

Natvoer is niet alleen goed verteerbaar, het bevat ook andere belangrijke vitaminen en mineralen voor uw kat, zoals vitamine B12, ijzer en zink.

Het juiste natvoer kiezen

Niet al het natvoer is echter gelijk. Sommige ingeblikt voedsel voor katten bevatten ingrediënten zoals kunstmatige kleuren, additieven, zout en conserveermiddelen – die geen van alle zorgen voor gezond kattenvoer.

Bepalen welk natvoer u voor uw kat moet kopen, kan ontmoedigend zijn. Een goede vuistregel is om de ingrediënten te bekijken en ervoor te zorgen dat de top ingrediënt is een bron van dierlijke eiwitten. Sommige kattenouders kunnen zich ongemakkelijk voelen bij de gedachte dat hun katten vleesbijproducten eten (hoewel deze deel uitmaken van een normale maaltijd voor katten in het wild); als dat het geval is, let dan op ingrediënten zoals inwendige organen, bloed, vetweefsel, enzovoort. Zelfs als je het niet erg vindt als je kat vleesbijproducten eet, zorg er dan voor dat die ingrediënten ver onderaan de lijst staan (in relatief kleine hoeveelheden).

Ten slotte moet u op zoek gaan naar voedingsetiketten op nat voedsel, zoals “compleet en uitgebalanceerd”, “USDA-gecertificeerd biologisch” of een voedingsverklaring die AAFCO (The Association of American Feed Control Officials) vermeldt.

Bezorgd over dierenwelzijn? Hoewel katten geen veganistische of vegetarische diëten zouden moeten volgen, kunt u winkelen voor kattenvoermerken die welzijnscertificeringslabels dragen – deze vertegenwoordigen meer humane en transparante landbouwpraktijken.

Als je kat weigert natvoer te eten…

Als je je kat een mix van natvoer en droogvoer geeft, maar hij zal niets anders aanraken dan de brokjes, wat doe je dan? Voordat je natvoer helemaal opgeeft, probeer dan deze tips:

  • Verwarm het natte voedsel tot een lauwe temperatuur (controleer op hotspots voor het serveren)
  • Verkruimel wat kattensnoepjes of zelfs een klein beetje kattenkruid over het voedsel om je kat te verleiden het te proberen
  • Strooi tonijnsap over het voedsel
  • Meng zijn droogvoer door het natte voedsel
  • Plaats het natte voedsel in een aparte kom of een aparte ruimte van zijn gewone voedsel

Als al het andere faalt, overweeg dan om een huisdier water fontein om extra hydratatie in het dieet van uw kat aan te moedigen. Katten hebben de neiging om de voorkeur te geven aan het drinken van vers, stromend water boven het muffe water dat in hun kommen zit. Zorg ervoor dat ze ook regelmatig waterbakken hebben met regelmatig ververst water.

Als je kat overgeeft na het eten van natvoer…

Houdt je kat van natvoer, maar heb je het opgegeven om het aan hem te voeren omdat hij het altijd lijkt over te geven? Als uw kat overgeeft na het eten van natvoer, kan dit voor een van deze geruststellingen zijnOns:

  • Te snel eten: Natvoer vereist niet zoveel tijd kauwen als droogvoer, dus uw kat kan te veel en te snel consumeren – ook bekend als de “sjaal en barf”. Probeer hem een kleinere hoeveelheid voedsel te geven, meer keren per dag, of meng wat droog voedsel om zijn eetproces te vertragen.
  • Lage kwaliteit: Het natte voedsel dat uw kat eet, kan ingrediënten van lage kwaliteit of ongepast bevatten. Controleer het etiket opnieuw om er zeker van te zijn dat een dierlijk eiwit eerst en vooral wordt vermeld en dat ingrediënten zoals kunstmatige kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen, additieven, zout en conserveermiddelen helemaal niet worden vermeld.
  • Het is koud: Het eten van koud natvoer kan ook de maag van uw kat van streek maken. Zorg ervoor dat het natte voedsel op kamertemperatuur is.
  • Rondrennen: Uw kat kan ook rondrennen direct nadat hij natvoer heeft gegeten, wat kan leiden tot maagklachten. Probeer hem in één kamer te houden om deze zoomies te vermijden en aai of houd hem vast om hem een paar minuten af te leiden.
  • Gevoelige maag: Het natvoer kan ingrediënten van hoge kwaliteit bevatten, maar een van de ingrediënten stoort de maag van uw kat. Probeer een verscheidenheid aan vleessoorten (kip, zalm, enz.) en stijlen (jus, paté, bouillon, enz.) om te bepalen of een van deze voor hem werkt.

Dus, hebben katten natvoer nodig? Nu weet je waarom het een goed idee is om je kat zowel natvoer als droogvoer te geven!