Hoe ringworm bij katten te behandelen: Kattenverzorgingsgids

Als dierenarts is een van de meest voorkomende schimmelziekten die ik zie ringworm bij katten.

Jaren geleden heb ik een kitten opgevangen dat door een barmhartige samaritaan is binnengebracht. Wat ik niet wist toen ik haar opvoedde, was dat ze haar besmettelijke ringworm overal in ons huis zou achterlaten. Dit resulteerde in ernstige huidlaesies bij mij, mijn man en mijn 13-jarige kat. Het besmette ook ons huis met ringworm. De behandeling was behoorlijk intensief – niet alleen moest ik alle vacht van mijn kat afscheren, maar ik moest mijn arme kat om de 3 dagen een stinkend medisch bad geven. Het vereiste ook ongeveer $ 1.500 aan voorgeschreven orale antischimmelmedicatie.

Dus, wat is ringworm bij katten en wat moet je weten als kattenouder?

Ringworm, vaak dermatofytose genoemd, is een schimmel die een ziekte van het milieu is. De meest voorkomende soorten ringworm die worden gevonden, zijn:

 • Microsporum canis (vaak te vinden op huisdieren)
 • Microsporum gips (vaak te vinden in de bodem)
 • Trychophyton m. (vaak gevonden op knaagdieren)

Katten kunnen ringworm vaker op hun vacht dragen dan honden en vertonen er vaak geen klinische symptomen van – met andere woorden, ze kunnen al dan niet worden aangetast, maar zullen het waarschijnlijk ook naar hun omgeving afwerpen (inclusief tweebenige en viervoetige huisdieren!).

Wat zijn de tekenen van ringworm?

Tekenen van ringworm bij katten zijn onder meer:

 • Haarloze gebieden op het gezicht of lichaam
 • Gebroken haren
 • Rode, verhoogde, droge, ronde vlekken op u of uw gezinsleden
 • Jeuk
 • Schilfering (bijv. Witte vlokken op de vacht)
 • Korstigheid bij je kat
 • Open, zwerende bultjes (bijv. Knobbeltjes)
 • Verkleurde delen van de huid (vooral bij Devon Rex-katten)

Hoe weet ik of mijn kat ringworm heeft?

Uw dierenarts zal verschillende tests moeten uitvoeren om ringworm bij katten te diagnosticeren; het kan soms worden gediagnosticeerd met een gespecialiseerd licht dat een Wood’s lamp wordt genoemd. Meer specifieke tests omvatten een trichogram, schimmelcultuur (ingediend bij een laboratorium), een PCR-test of zelfs een DTM-test.

Wat is de behandeling voor ringworm bij katten?

Dus, wat is de behandeling? Ringworm moet agressief worden aangepakt met actuele kalkzwavelbaden, orale antischimmelmedicatie, milieureiniging en baden.

Topische behandeling omvat het baden van uw kat met een medische kalk zwavel dip twee keer per week. Dit komt meestal als een geconcentreerde vorm en moeten worden verdund, of het kan corrosieve brandwonden op het lichaam veroorzaken. (Het moet normaal gesproken worden verdund bij 8 ounces kalkzwavel tot één gallon water). Dit moet gedurende 1-2 maanden worden gedaan of totdat uw kat negatief test op huidkweek voor ten minste 2 tests op rij. Ik ontdekte ook dat het scheren van mijn kat (op de huid) hielp bij het baden en het minimaliseren van verharing in huis. Andere actuele opties kunnen antischimmel / chloorhexidine combinatie shampoos zijn.

Itrafungol behandeling voor ringworm bij katten

Orale antischimmelmedicijnen moeten ook worden gebruikt om ringworm bij katten te behandelen. Deze omvatten geneesmiddelen zoals itraconazol (meestal 5-10 mg / kg oraal eenmaal daags gedurende 3 weken), fluconazol, terbinafine, griseofulvine en ketoconazol. Zelden zijn er mogelijke bijwerkingen van de medicatie, dus bloedonderzoek moet worden gedaan om het beenmerg te controleren. Ik gaf de voorkeur aan het merk Sporanox, maar het kan erg duur zijn. Er is een nieuwer voorgeschreven medicijn genaamd Itrafungol™ dat door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van ringworm bij katten. Het is een vloeistof met kersenkaramelsmaak.

Milieusanering is ook belangrijk. Dit omvat het gebruik van een verdunde bleekoplossing (1:10 verdunning) of antischimmeloplossingen (bijv. Enilconazoloplossing, 0,2%) om het milieu te reinigen en het risico op voortdurende besmetting te minimaliseren. Ik raad ook aan om nieuwe huisdieren enkele maanden uit huis te houden om verspreiding te minimaliseren.

Kan ik de ringworm van mijn kat krijgen?

Ringworm is zoönotisch – met andere woorden, het kan zich van dier op mens verspreiden. Als u plotseling rode, haarloze, gedroogde cirkelvormige vlekken op u en uw familieleden opmerkt, neem dan contact op met uw arts, omdat u mogelijk een behandeling nodig heeft (die meestal taai-actine ‘Tinactin omvat). Ja, de actuele medicatie die wordt gebruikt voor jock jeuk of voetschimmel wordt ook topisch gebruikt voor menselijke ringworminfecties – dat komt omdat het dezelfde schimmel is infection.

Vrees niet: Het is niets om je voor te schamen! Als dierenarts heb ik ringworm gekregen nadat mijn stethoscoop aangetaste dieren heeft aangeraakt, om het vervolgens over mijn hele nek te ontwikkelen. Het goede ding is dat dit meestal zelfbeperkend is (het zal in je verdwijnen omdat je niet de juiste gastheersoort bent voor de schimmel) en gemakkelijk te behandelen met een OTC-antischimmelcrème … maar toch gênant.

Neem bij twijfel contact op met zowel uw dierenarts als uw arts als u denkt dat uw kat ringworm heeft. Behandeling voor ringworm bij katten moet zo snel mogelijk worden gestart!