Kunnen katten en fretten goed met elkaar opschieten?

Het is Nationale Frettendag! Deze leuke, harige wezens zijn sinds de jaren 1980 populair geworden als huisdieren. Als u overweegt een fret aan uw huishouden toe te voegen, moet u eerst overwegen welke andere huisdieren thuis zijn, katten bijvoorbeeld. Dus kunnen katten en fretten met elkaar opschieten? We zijn blij te kunnen melden dat het antwoord meestal ja is!

Katten en fretten kunnen een goed team vormen

In tegenstelling tot katten en cavia’s of katten en konijnen, kunnen katten en fretten het goed met elkaar vinden. Deze twee soorten lijken in verschillende opzichten op elkaar: ze zijn allebei jagers, obligate carnivoren en crepusculair. Fretten kunnen zelfs getraind worden om een kattenbak te gebruiken! (We raden echter geen Nest-Robot aan voor een fret, omdat deze is ontworpen voor katten die minstens 5 pond wegen.)

Katten en fretten gedragen zich vaak ook op dezelfde manier. Omdat ze allebei roofdieren zijn, zijn ze niet bang om zichzelf te verdedigen als ze zich aangevallen voelen. Gelukkig zijn ze meestal meer geïnteresseerd in “play fighting” dan in het echte werk.

Leuk weetje, je zou zelfs kunnen zeggen dat katten en fretten een vergelijkbare naam hebben: Fretten zijn de gedomesticeerde vorm van de Europese bunzing.

Fout aan de kant van de voorzichtigheid

Dat gezegd hebbende, katten hebben een roofzuchtig voordeel ten opzichte van fretten: katten zijn groter (fretten wegen slechts tot 4 pond) en hanteren scherpe klauwen. Begrijp ons niet verkeerd: met scherpe tanden kunnen fretten hun mannetje staan. Hoe dan ook, je zult de introductie van de twee soorten zorgvuldig willen volgen.

Beslissen of katten en fretten met elkaar overweg kunnen in uw specifieke huishouden hangt af van het temperament van beide dieren en, tot op zekere hoogte, de leeftijd van introductie.

Hoe katten en fretten te introduceren

Hoewel katten en fretten een beter team kunnen vormen dan veel diersoorten, wil je hun introductie toch heel langzaam doen. Opmerking: Wees vooral voorzichtig als je een jonge fret en een volwassen kat hebt, of andersom (een kitten en een volwassen fret).

De beste introductietijd kan eigenlijk zijn wanneer beide dieren baby’s zijn, zodat ze worden opgevoed in interactie met elkaar. Ongeacht de leeftijd, hier is hoe katten en fretten te introduceren:

  • Laat je kat op onderzoek uit terwijl de fret in zijn kooi zit. Laat de kat toekijken en zelfs aan de kooi snuffelen.
  • Laat vervolgens je fret uit de kooi terwijl je je kat in bedwang houdt. Doe dit wanneer beide dieren zich ontspannen voelen. Houd uw kat in een reismand of in een aangelijnd harnas.
  • Zodra je verschillende succesvolle interacties hebt gehad terwijl een of beide dieren werden gekooid of aangelijnd, laat ze dan vrij communiceren terwijl je kat nog steeds aangelijnd is. Op die manier kunt u uw kat in bedwang houden als er plotseling problemen zijn. Zorg ervoor dat de fret in zijn kooi kan ontsnappen als dat nodig is.
  • Als je er zeker van bent dat de kat en fret met elkaar overweg kunnen, laat ze dan zonder terughoudendheid spelen, maar zorg ervoor dat er iemand in de buurt is om in te grijpen als de dieren agressief worden.

Constante bewaking is natuurlijk niet nodig. Het wordt echter niet aanbevolen om beide dieren vrij te laten rondlopen zonder toezicht.

Algemene tips over het hebben van katten en fretten in huis

  • Vermijd interactie zonder toezicht, zelfs nadat uw kat en fret met elkaar lijken om te gaan.
  • Opnieuw zelfs als ze met elkaar lijken te kunnen opschieten, geef elk huisdier zijn eigen ruimte. Fretten moeten vooral een aparte ruimte hebben waar hun kooi en bezittingen als veilige haven zitten. Als u de fret geen eigen kamer kunt geven, maakt u een deel van het huis kattenbestendig voor de kooi van de fret.
  • Voer katten en fretten afzonderlijk om voedselagressie te voorkomen, vooral omdat ze vergelijkbare diëten hebben.
  • Houd hun speelgoed gescheiden om spelagressie te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat beide dieren zijn gevaccineerd zoals passend is voor hun leeftijd.
  • Steriliseer en castreer zowel katten als fretten. Niet alleen is het op de lange termijn beter voor beide dieren, sterilisatie en castratie zullen agressie en territoriale instincten helpen verminderen.

Dus, kunnen katten en fretten met elkaar opschieten? Nu weet je dat de kans groot is dat ze dat zomaar kunnen!