Hoe noem je een groep katten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

groep katten genaamd clowder

We weten allemaal hoe we één kat moeten noemen. En twee katten zijn gewoon een stel katachtigen.

Maar hoe noem je een groep katten?

Een groep van drie of meer katten kan een clowder worden genoemd, hoewel dat zelden wordt gebruikt. Nog zeldzamer is een glaring of cats, waarmee een groep katten wordt bedoeld die onzekerder van elkaar zijn. Een groep kittens kan een kindle worden genoemd of, wat gebruikelijker is, een nest.

Echter, de interessante namen eindigen daar niet! Mannelijke katten, vooral diegenen die niet gecastreerd zijn, worden vaak Toms genoemd, terwijl vrouwelijke katten poezen worden genoemd.

Waar komen deze vreemde termen vandaan en heeft iemand eigenlijk deze woorden vandaag de dag gebruiken?

Laten we eens kijken!

Waar komen deze termen vandaan?

De geschiedenis en de oorsprong van een woord wordt de etymologie ervan genoemd. Naast de oorsprong vertelt de etymologie van een woord ons ook hoe de betekenis in de loop der jaren is veranderd en soms in welk scenario het voor het eerst werd gebruikt.

Dat betekent dat een goede plaats om te beginnen is met de etymologie voor elk van deze woorden.

Etymologie van het woord Clowder

Volgens Wiktionary komt het woord clowder sinds 1801 in de Engelse taal voor en wordt het beschouwd als een variant van het woord clutter. Het woord clutter is afgeleid van het Oud-Engelse woord clott. Daarvoor kan het waarschijnlijk zijn oorsprong vinden in de vroege Duitse en Nederlandse talen. Clowder en aanverwante woorden verwezen meestal naar klonten of ballen.

Als je ooit een groep katten hebt gezien, vooral rond een etensbak, moet het geen verrassing zijn dat woorden als bal, klomp, of zelfs klomp uiteindelijk zouden worden gebruikt om hen te beschrijven! Het woord rommel is ook zeker relevant aangezien katten niet bepaald bekend staan om hun groepsgewijze organisatie. Sommige bronnen noemen ook “clutter” als een andere term voor een groep katten!

Hoewel het zeker niet met enige regelmaat wordt gebruikt, kwam clowder wel voor in een aflevering van de Big Bang Theory. Je kan de clip hier bekijken:

Etymologie van het woord Glaring

In de clip hierboven noemt Sheldon naast clowder ook het woord glaring.

Maar dat is niet helemaal correct.

De meeste bronnen suggereren dat een kattenglitter specifiek verwijst naar een groep katten die enigszins onvertrouwd zijn met elkaar en het lijkt erop dat Sheldon’s katten zich behoorlijk op hun gemak voelen met elkaar.

Het vinden van meer informatie over de geschiedenis van het woord glaring (tenminste wanneer het wordt gebruikt in verband met katten) is echter vrij moeilijk en ik kan niet veel meer informatie opsporen. Sommige bronnen maken ook geen onderscheid in hoe goed de katten elkaar kennen en weer andere lijken te suggereren dat er minstens 4 katten nodig zijn om een glaring te maken.

Dus misschien had Sheldon toch gelijk.

Maar ik weet wel dat het woord schitteren meer dan 700 jaar oud is en zijn oorsprong vindt in vroeg Germaanse talen, wat een patroon is dat we blijven zien.

Hoe zit het met Kittens?

Hebben kittens een andere naam als ze in een groep zijn?

Ja, dat hebben ze zeker!

De meesten van ons zijn waarschijnlijk wel bekend met het woord zwerfvuil, dat al enkele honderden jaren oud is. In feite zie je dit woord al gebruikt in 1602 in Aesop’s Fabels. Maar, nest is niet beperkt tot katten en het wordt gebruikt voor alle soorten zoogdieren. Het is ook specifiek voor dieren die dezelfde moeder hebben. Met andere woorden, kittens uit hetzelfde nest zijn allemaal familie van elkaar en worden soms ook nestgenootjes genoemd.

Maar dat is niet het enige woord dat je kunt gebruiken.

Wat is een Kindle of Kittens?

Vergelijkbaar met een nestje, beschrijft een kindle een groep kittens. Ik heb een paar bronnen gevonden die suggereren dat een kindle van kittens specifiek kittens van dezelfde moeder zijn, maar dan zijn er anderen die suggereren dat dit onderscheid optioneel is, dus het lijkt erop dat het beide kanten op kan gaan.

Het zou eigenlijk nuttig zijn om een definitie te hebben voor een groep kittens die niet gerelateerd zijn, dus misschien kunnen we Kindle helpen met die specifieke definitie!

Net als alle woorden die we tot nu toe hebben bekeken, lijkt kindle zijn oorsprong te hebben in vroeg Germaanse talen.

Gebruikt iemand eigenlijk deze woorden?

Als je op straat naar de dichtstbijzijnde groep katten vraagt… zou iemand dan weten waar je het over hebt?

Waarschijnlijk niet.

Ik heb meer dan tien jaar in de veterinaire sector gewerkt en ik kan in totaal nul keer tellen dat ik iemand de woorden clowder, glaring of kindle heb horen zeggen. In plaats daarvan was het gewoon 21 katten of 4 katten. Natuurlijk, het woord nest werd de hele tijd gebruikt, maar buiten dat, je zou altijd willen weten hoeveel katten werden besproken en niet slechts een algemene term die een groep beschreef.

Maar ik ga je zeker niet tegenhouden om woorden als clowder of glaring te gebruiken. Je zou het zelfs kunnen gebruiken als een test om uit te vinden of iemand een diehard kattenliefhebber is (of in ieder geval een fervent feitenvinder)!

Slotgedachten

Nu ben je klaar om indruk te maken op de wereld met je geavanceerde kennis van kat terminologie!

Hoe ga je de uitdrukking “een hoop schattige katten” in je volgende gesprek verwerken?