Waarom plassen katten op badkamerkleden?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Hoewel we weten dat onze kittens de schattigste wezens zijn, kan het zien dat ze plassen waar ze niet horen te plassen een ontmoedigend gedrag zijn.

Als het je ooit is overkomen, dan ken je het gevoel maar al te goed, maar als je net hebt ontdekt dat je kat je badkamerkleed als kattenbak heeft gebruikt, dan kan je hoofd overspoeld worden met vragen.

Waarom plassen katten op badkamerkleden? Katten gebruiken urine typisch om hun territorium te markeren en om te communiceren met andere katten. Uw kat die op het badkamerkleed plast kan worden getriggerd door een medische aandoening, ze kunnen stress-gerelateerde gedragsproblemen hebben, of ze zijn niet blij met de staat van hun kattenbak.

Je wilt vast meer te weten komen over waarom je kat op je badkamerkleed plast, en we hebben tal van mogelijke redenen voor je om te overwegen.

Laten we beginnen!

Waarom plassen katten op badkamerkleden?

Hoe onaantrekkelijk dit gedrag ook mag zijn, het is belangrijk om te onthouden dat als je kat op je badkamerkleed plast, hij dat niet uit wrok doet. Er zijn vele redenen die kattenbak aversie kunnen veroorzaken en katten ertoe kunnen brengen om op ongewone plaatsen te plassen.

Het belangrijkste dat je moet onthouden, is dat de eerste stap naar het oplossen van een probleem is het vinden van wat het in de eerste plaats heeft veroorzaakt!

1. Medische oorzaken

Als je katachtige metgezel gesteriliseerd/gecastreerd is, en urinemarkering is niet van toepassing op hen, dan is het eerste wat je moet uitzoeken is of hun badmat obsessie wordt veroorzaakt door een medisch probleem.

Een van de meest voorkomende problemen is de ontsteking van de urinewegen (FLUTD), niet alleen kan het urineren pijnlijk maken, maar ook vaker.

De urinewegaandoening ervaring kan ervoor zorgen dat ze de kattenbak associëren met pijn, en in uw geval is het zachte badkamerkleed misschien het beste volgende. De American Veterinary Medical Association wijst er ook op dat “hoewel FLUTD op elke leeftijd kan voorkomen, het meestal wordt gezien bij katten van middelbare leeftijd met overgewicht die weinig beweging krijgen, een kattenbak binnenshuis gebruiken, weinig of geen toegang hebben tot buiten, of een droog dieet eten.”

Andere ziekten die frequent urineren veroorzaken, zoals nier- en schildklieraandoeningen en diabetes mellitus, kunnen ook leiden tot het vermijden van de kattenbak. Bij veel oudere katten kan het plassen op het tapijt een gevolg zijn van cognitieve achteruitgang.

Vergeet niet om aandacht te besteden aan hoe vaak ze de kattenbak of het badkamerkleed gebruiken. De gemiddelde kat plast twee tot drie keer per dag, suggereert Chuck Miller, D.V.M. en eigenaar van Triangle Veterinarian Hospital in Durham, N.C. en hij raadt ook aan om veranderingen in de kleur of consistentie van de urine in de gaten te houden. Vaker naar het toilet gaan, waar dat ook is, is een van de meest voorkomende tekenen van FLUTD.

Plassen op uw badkamerkleed, laat staan andere veranderingen in hun waterverbruik, en bezoeken aan de badkamer zijn allemaal tekenen dat het tijd is om uw dierenarts te bezoeken.

Niet alleen is het belangrijk om uw kat de behandeling te geven die ze nodig hebben en verdienen, maar medische motivaties voor het plassen op het kleed kunnen uiteindelijk een gewoonte worden. Dat betekent dat als u het medische probleem niet snel aanpakt, uw kat uiteindelijk een voorkeur kan ontwikkelen voor plassen op het badkamerkleed, zelfs nadat hun medische aandoening is opgelost.

2. Markeren hun territorium

Dus, als je kat zich schuldig heeft gemaakt aan het plassen op je badmat, dan is het eerste wat je zou willen onderzoeken sproeien, een veel voorkomend gedrag van een ongecastreerde kat. Zoals uitgelegd door Debra Horwitz, DVM, DACVB & Gary Landsberg, DVM, DACVB, DECAWBM, “sproeien is het deponeren van kleine hoeveelheden urine op verticale oppervlakken”.

Ze voegt er ook aan toe dat “hoewel veel minder vaak, sommige katten ook hun territorium markeren door kleine hoeveelheden urine, of soms ontlasting, achter te laten op horizontale oppervlakken.” Dus, als uw kitten volwassen wordt, zal de drang om te sproeien extreem sterk worden en de gezondste manier om daarmee om te gaan is hen te castreren of te steriliseren.

Zodra je katje deze precisie heeft doorlopen zullen de markeerproblemen zijn opgelost, maar er is een mogelijkheid dat dit gedrag zelfs na de procedure zal aanhouden en een gewoonte kan worden als je te lang wacht.

Uw kat kan de markeertechniek gebruiken om aan andere katten te communiceren dat de hele badkamer of zelfs de badmat van hen is. Het kan een natuurlijke reactie zijn op een pas geadopteerd poesje, of als uw badkamer waar het kleed ligt, een raam heeft waar uw kat andere buitenkatten kan zien. Het kan ook een reactie zijn op een nieuw huisdier en niet noodzakelijk op een andere kat.

Volgens dierenartsen “laat een kat door urinemarkering andere katten weten van zijn aanwezigheid en maakt hij een statement over zaken als welk stukje terrein van hem is, hoe lang geleden hij in de buurt was en, na verloop van tijd wanneer andere katten hem terug kunnen verwachten.”

Nogmaals, dit gedrag wordt meestal waargenomen bij mannelijke ongecastreerde katten, maar zelfs vrouwelijke katten kunnen urinemarkeringen gebruiken om hun territorium aan anderen kenbaar te maken, en het is ook mogelijk dat uw katje deze techniek gebruikt terwijl hij gesteriliseerd of gecastreerd wordt.

Als je kat nog niet is gesteriliseerd of gecastreerd, dan is het tijd om het te laten doen. PetSmart Charities heeft een lijst met duizenden sterilisatie- en castratieklinieken over de hele wereld. Deze klinieken zijn geheel gratis of goedkoop, dus er is echt geen reden om uw kat niet te laten steriliseren of steriliseren.

3. Gedragsproblemen

Als je elke ziekte hebt uitgesloten die de oorzaak is van het ongepaste bevuilen van je kat, dan zou het een gedragsprobleem kunnen zijn. Het is ook mogelijk dat ze op het tapijt blijven plassen, zelfs na behandeling, omdat ze zich niet op hun gemak voelen bij het gebruik van de kattenbak na een vreselijke ervaring.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat “dat mannelijke katten en katten uit huishoudens met meerdere katten vaker urine markeergedrag vertonen dan poezen en katten uit eenkatshuishoudens.” Dit kan een nieuw probleem voor je zijn als je net een nieuwe kat hebt geadopteerd en een van de twee katten elkaar niet kan accepteren.

Een andere mogelijke reden voor dit gedragsprobleem is verandering. Onze katachtige metgezellen houden van stabiliteit, het geeft hen een gevoel van veiligheid, en wanneer er iets in hun omgeving verandert kan dit gemakkelijk leiden tot stress, en urinemarkering wordt vaak geassocieerd met stress bij katten.

Bijvoorbeeld, als iemand in of uit je huishouden is verhuisd, je van huis bent veranderd, of zelfs als je hebt besloten om het voedingsschema van je kat te veranderen, zijn dit redenen genoeg om angst te veroorzaken en te leiden tot ongepaste eliminatie. ASPCA wijst erop dat “Ze kunnen het doen om een probleem te voorkomen door een boodschap achter te laten dat deze plek van hen is, of ze kunnen het doen om zichzelf te troosten met hun eigen vertrouwde geur.”

De constante afwezigheid van de eigenaar of een vete tussen uw katten kan er ook toe leiden dat uw kat uw badkleed misbruikt, en het kan zijn dat uw beide katten op het badkleed plassen om dat territorium terug te winnen. Wat de reden ook mag zijn, het uitzoeken ervan zal u helpen de juiste actie te ondernemen, die op zijn beurt uw kat zou moeten helpen zich opnieuw aan te passen aan de nieuwe realiteit.

4. Problemen met de kattenbak

Als je kat gezond is en je kunt niets vinden dat stress veroorzaakt, dan wordt het tijd dat je de situatie in de kattenbak gaat beoordelen. Studies ondersteunen het idee dat een goede en positieve kattenbakomgeving het welzijn van een kat verbetert. Dus, als uw kat zijn behoefte doet op uw badkamerkleed, kan het zijn dat hij protesteert tegen de staat van zijn toilet.

Locatie

Privézaken zijn niet voor niets privé, en waar je de kattenbak van je kat neerzet is belangrijk. Omdat ik zelf een kattenoppas ben, kwam ik er al snel achter dat een van mijn katten erg schuw is en als hij gestoord werd, rende hij uit de kattenbak en wachtte tot de wc leeg was. Hoewel hij nooit op het badkamerkleed plaste, merkte ik dat hij overmatig aan zijn kattenbak krabde en zodra ik deze naar een rustiger kamer verplaatste, stopte dit gedrag.

Natuurlijk, als je erover nadenkt, is het volkomen logisch, ik bedoel, je zou niet willen dat andere mensen vrij de badkamer inlopen terwijl jij het toilet gebruikt! Dus, net als ons, willen katten zich veilig voelen tijdens deze activiteit.

Maat

Voordat u de kattenbak van uw kat verplaatst, kunt u het beste ook naar de grootte kijken. Tijdens hun kittenperiode hebben katten meestal een kattenbak nodig die gemakkelijk toegankelijk is, wat hun toiletervaring als positief zal versterken. Een grotere kat daarentegen, zoals een Maine Coon, of door overgewicht kan een grotere kattenbak nodig hebben, zodat ze in een meer comfortabele positie kunnen gaan zitten.

Netheid

We weten allemaal dat onze pluizenbollen van netheid houden, ze spenderen uren aan het schoonhouden van hun vacht, je hebt ze misschien al slapend aangetroffen in een wasmand vol verse kleren, en ze zijn meestal de eersten die genieten van een verschoond stel lakens op je bed. Dus waarom zouden we denken dat hun aandacht voor netheid anders zou zijn als het op hun toilet aankomt.

Wanneer je merkt dat je kat naar het badkamerkleed gaat, kijk dan eens naar de staat van hun kattenbak. Katten kunnen er vaak voor kiezen hun behoefte elders te doen omdat hun kattenbak niet schoon genoeg is, en bij sommige katten moet je misschien meer dan eens per dag alles uitscheppen. Een gesloten kattenbak vereist meestal meer aandacht omdat geurtjes zich gemakkelijk kunnen ophopen en aversie kunnen veroorzaken.

Kattenbak

Ik weet dat de meesten van ons die katten bezitten proberen goede keuzes te maken als het gaat om de kwaliteit van hun voedsel, speelgoed, en natuurlijk hun kattenbakvulling. Helaas worden we ook wel eens gebombardeerd door nieuwe merken die beweren dat ze de kattenbakvulling fris laten ruiken en dat doen ze meestal door een geur te gebruiken.

Hoewel geparfumeerde kattenbakvulling de geur kan elimineren, kan uw kat er uiteindelijk een hekel aan krijgen. Het is mogelijk dat ze meer van de geur van uw badkamerkleed houden dan van hun geparfumeerde kattenbakvulling. U kunt ook proberen te kijken hoe de kattenbakvulling reageert op de plas van uw kat; wordt het een vaste massa die gemakkelijk op te scheppen is of wordt het overal verspreid, waardoor het aan de poten van uw kat blijft plakken.

Toegankelijkheid

Zoals ik al eerder zei moeten katten zich veilig voelen als ze hun kattenbak gebruiken. De RSPCA beveelt aan dat er één kattenbak per kat is, plus nog één. Een enkele gedeelde kattenbak tussen twee katten kan simpelweg een antagonistische houding veroorzaken en uw badkamerkleed tot hun markeerterritorium maken.

Als een van je katten de ander niet lastigvalt voor het gebruik van de kattenbak, kunnen ze zich nog steeds onveilig voelen door hoe de kattenbak is geplaatst. Een open kattenbak kan hen een veelheid aan ontsnappingsroutes bieden, terwijl een gesloten kattenbak hen het gevoel kan geven dat ze opgesloten zitten. Het plaatsen van de kattenbak tegen de muur of weggestopt in een hoek kan hetzelfde gevoel van opgesloten zijn veroorzaken.

5. Uw kat houdt van het tapijt

Als je alle bovenstaande redenen hebt geëlimineerd, is het ook mogelijk dat je kat zich aangetrokken voelt tot het badkamerkleed omdat hij houdt van hoe het ruikt. Je pluizenbol zou de drang kunnen voelen om de geur van het plastic onder de badmat, dat hem ervan weerhoudt om te bewegen, te bedekken.

Het is niet verwonderlijk dat je kat geïnteresseerd kan zijn in plastic, aangezien er katten zijn die zullen plassen op plastic zakken, of sommigen kunnen zelfs plastic likken.

Door het constante gebruik, zal het tapijt andere geuren ophopen, van vocht, zweet en dode huid, die uw kat als zijn eigen zou willen claimen. Het zachte materiaal kan ook een rol spelen omdat uw kat de kattenbakkorrels te hard vindt voor zijn pootjes.

Als je kat een keer op het tapijt heeft geplast, is de kans groot dat hij dat blijft doen, hoe goed je het ook schoonmaakt. Hun reukzin zal waarschijnlijk de urinedeeltjes detecteren, terwijl een sterke reiniger ook hun idee kan versterken dat ze het tapijt opnieuw moeten markeren.

Hoe Stop Je Kat Van Urineren Op De Badmat?

Als het gaat om de toilettijd van uw kat is het achterhalen van de bron van hun ongewone voorkeur voor uw badkamerkleed de sleutel tot een succesvolle oplossing. Dus, laten we proberen om de nodige stappen te zien die uw kat gelukkig kunnen houden en uw tapijt schoon en droog.

1. Dierenarts Controle

Dit moet altijd de eerste stap zijn.

Vaak worden vreemde katachtige gedragingen veroorzaakt door gezondheidsproblemen en om die reden is het essentieel dat u eerst eventuele medische problemen elimineert door uw katachtige metgezel naar de dierenarts te brengen. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat katten goed zijn in het verbergen van pijn, dus wachten op andere tekenen kan zinloos blijken en langdurige problemen veroorzaken.

Ilana Reisner, een veterinaire gedragsdeskundige vertelt ons dat een studie van urine markerende katten aantoonde dat “38% een urogenitale medische aandoening en/of kristallurie bleek te hebben. Een minimale database zou een CBC, serum biochemisch profiel, urineonderzoek +/- urinekweek en gevoeligheid, en beeldvorming bevatten.”

Als u uw kat naar de dierenarts brengt, moet een urineonderzoek worden uitgevoerd om medische problemen uit te sluiten. Wat het oordeel ook moge zijn, het opvolgen van de instructies van uw dierenarts moet altijd uw eerste prioriteit zijn om uw kat weer de oude te laten worden.

2. Elimineer Stressoren

Als uw bezoek aan de dierenarts geen medische problemen aan het licht brengt, dan moet u kijken naar het psychologische welzijn van uw kat. Zoals we al zo vaak besproken hebben, gedijen katten in een veilige en liefdevolle omgeving met voldoende fysieke en mentale stimulatie.

Net zoals de experts suggereren, moeten wij als katteneigenaren proberen de juiste omgeving te bieden om onze katachtige metgezellen gelukkig te houden. Voedzaam voedsel, voldoende waterbronnen, krabpalen, kattenbomen bij het raam, puzzelspeelgoed en interactieve spelletjes, evenals knuffels, zijn essentieel voor hun welzijn.

“Eenvoudige verbeteringen om de kwaliteit van de leefruimte van katten te verbeteren via verrijking zoals schuilplaatsen kunnen veel gunstige effecten opleveren,” suggereert een studie ook, wat van cruciaal belang is als je in een druk of multi-kat huishouden leeft. Een bang poesje kan ook de ontspanning van de darmcontrole ervaren, wat zelfs buiten hun kattenbak kan gebeuren. Door de omgeving van uw kat te verrijken en stressoren weg te nemen, vermindert u ook de concurrentie tussen katten.

Het is mogelijk dat eerdere medische problemen die je hebt opgelost, nog steeds van invloed zijn op de kattenbakaversie van je kat. Ilana Reisner stelt ook dat “ongepast toiletteren of urinemarkeren aangeleerd kan raken en blijven bestaan nadat de ziekte van de kat behandeld is.”

Als dat het geval is bij uw kat, dan kan contact opnemen met een gedragstherapeut voor katten u helpen manieren te vinden om dit aangeleerde gedrag te veranderen. Het veranderen van de omgeving of het concentreren op de kamer waar de kattenbak staat kan helpen om de traumatische ervaring te vergeten en verder te gaan.

3. Schoonmaken

Of uw kat nu de voorkeur geeft aan het badkamerkleed vanwege medische problemen of gedragsstoornissen, het grondig schoonmaken van de bevuilde plek zou moeten helpen om hun drang om dezelfde plek steeds opnieuw te markeren te verminderen. Het gebruik van sterk ruikende schoonmaakmiddelen kan de behoefte van uw kat om de plek te markeren aanwakkeren, dus vermijd sterke geuren.

Kattenpis uit een badkamerkleed krijgen kan erg moeilijk zijn en de scherpe reukzin van je kat kan het nog steeds detecteren, dus het weggooien en vervangen van het badmatje is misschien de beste optie.

4. Verbetering van de kattenbak en het strooisel

Een andere stap om ervoor te zorgen dat uw pluizenbol in de kattenbak plast, is ervoor te zorgen dat ze hun kattenbak, de kattenbakvulling, en de plaatsing leuk vinden. Als uw kat bijvoorbeeld uw toiletkleed heeft gebruikt vanwege een medische aandoening, of omdat ze de kattenbak associëren met iets negatiefs, kan het vervangen van de kattenbak door een andere helpen hun relatie met de kattenbak te vernieuwen.

Volgens het Cornell Feline Health Center, “geven de meeste katten de voorkeur aan ongeparfumeerde kattenbakvulling met een fijnere textuur, ongeveer een tot twee centimeter diep.” De kattenbakvulling die u gebruikt kan ook te hard zijn voor uw kat in tegenstelling tot de zachtheid van het tapijt. Ik raad u ten zeerste aan om Dr. Elsey’s Cat Litter eens te proberen, die u hier op Amazon kunt bekijken.

Deze kattenbakvulling is gemaakt door een dierenarts om specifiek te helpen bij huisvuil en het is echt een premium kattenbakvulling.

Dan is er nog de eigenlijke kattenbak.

Neem even de tijd en observeer je kat als ze de kattenbak gebruiken, huilen ze? Is het afval onbedekt elke keer als je het schoonmaakt? Misschien zitten ze wel op de rand van de kattenbak om te voorkomen dat hun pootjes de kattenbakvulling raken.

Dit zijn mogelijke tekenen dat je kat de staat van de kattenbak niet prettig vindt. Het wetenschappelijk tijdschrift beveelt aan de kattenbakvulling één keer per dag te scheppen en een huishouden met meerdere katten heeft misschien nog meer aandacht nodig.

Als je eenmaal de nodige veranderingen aan de kattenbak van je kat hebt gedaan, zou je kunnen proberen deze op het kleed zelf te zetten, nadat het grondig is schoongemaakt. Dit kan ze aanmoedigen om de kattenbak te gebruiken in plaats van het tapijt, en als ze eenmaal beginnen met het regelmatig gebruiken van de kattenbak, verplaats de bak dan langzaam naar een andere locatie.

5. Blokkeer de toegang tot de badmat

Als je merkt dat de obsessie voor het badkamerkleed van je kat blijft aanhouden, dan is het misschien het beste om de badkamer verboden terrein te houden.

Maar als dat niet mogelijk is, zou je het kleed onaantrekkelijk kunnen maken, door het te bedekken met dubbelzijdige tape, of aluminiumfolie dat plakkerig aan hun pootjes zal aanvoelen of vervelende geluiden zal produceren.

6. Positieve Versterking

Tenslotte, het laatste wat je kunt doen om te proberen de ongepaste markering van je kat te stoppen is trainen. Zoals vermeld in een Journal of Veterinary Behavior, “Positieve bekrachtigingstraining met katten is een nuttig hulpmiddel voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen, en het aanleren van nieuwe taken.”

Ik begrijp dat ongepast bevuilen frustrerend kan zijn, vooral als je net uit de douche komt om op een verkeerd gebruikt badkamerkleed te stappen, maar wees alsjeblieft geduldig en straf je kat nooit. In plaats van te schreeuwen, wees lief en aardig voor ze.

Probeer hun associatie met de badkamer helemaal te veranderen. Gebruik traktaties en speel over de plek die ze gewoonlijk markeren. Houd je lichaam ontspannen, aai ze als ze het goed doen, en geef ze een langzame knipoog om ze te laten weten dat je niet boos bent. Omdat constante traktaties niet de gezondste levensstijl voor een kat zijn, luister naar dit geweldige advies van de dierenarts, “laat haar geleidelijk afzien van de voedselbeloningen en laat haar genoegen nemen met emotionele beloningen zoals een ‘braaf poesje’, een gooi met haar pluizenbol of een krab onder de kin.”

Misschien als je klaar bent, zal je zien dat je kat geobsedeerd is door het badkamerkleed op een andere manier, net als dit katje!

Slotgedachten

Ongepast toiletgedrag kan moeilijk onder controle te houden zijn en om dit probleem op te lossen, moet je misschien je Sherlock Holmes hoed opzetten en de oorzaak vaststellen. Maar elke detective heeft een Watson nodig, en in uw geval is dat uw dierenarts! Samen kunnen jullie dit probleem oplossen, en niet alleen je pluizige metgezel helpen, maar ook je badkamerkleed!

Heeft uw kat ooit op het badkamerkleed geplast, of andere ongeschikte plekken als toilet gebruikt?

Laat ons en anderen weten wat de reden was achter dit gedrag en hoe heb je het weten op te lossen?