Hoe lang leven Devon Rex-katten? (Gemiddelde levensduur gegevens &feiten)

De Devon Rex-kat staat bekend om zijn unieke uiterlijk, gekenmerkt door zijn driehoekige gezicht, enorme oren en grote ogen. Maar nog interessanter dan zijn uiterlijk is zijn beminnelijke persoonlijkheid. Het is intelligent, speels en houdt ervan om in de buurt van mensen te zijn.

De Devon Rex ontstond in de jaren 1950 en is langzaam een van de meest gewilde katten van vandaag geworden. Het is een zeldzaam ras, waardoor het bezitten ervan zeer wenselijk is. Maar hoe lang kan deze kat je gezelschap houden? Een Devon Rex kat kan over het algemeen ongeveer 10 – 5 jaar oud worden.

Hieronder vertellen we je hoe lang Devon-katten leven. We delen ook essentiële tips om ervoor te zorgen dat uw kat langer leeft.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is de gemiddelde levensduur van een Devon Rex Cat?

De gemiddelde levensduur van een Devon Rex kat is 10 tot 15 jaar. Maar uw kat kan langer leven met de juiste zorg, een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Interessant is dat Devon Rex-katten nooit hun kittenachtige energie verliezen, zelfs niet in hun oudere jaren. Hun natuurlijke neiging om te oefenen helpt gezondheidsproblemen op afstand te houden, en velen leven tot hun tienerjaren.

devon rex tabby kat ligt op een zachte deken
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerDe 8 redenen waarom sommige Devon-katten langer leven dan anderen

Zoals we eerder al zeiden, kan een Devon Rex-kat langer leven dan zijn gemiddelde levensduur. Het ligt echter niet allemaal aan geluk. U kunt ervoor zorgen dat uw katachtige vriend ver voorbij zijn verwachte leeftijd leeft met de juiste zorg.

Hoe lang je katachtige leeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder voeding, rasgeschiedenis en geslacht. We onderzoeken deze hieronder in detail.

1. Voeding

Goede voeding is essentieel omdat het de gezondheid van uw kat beïnvloedt. Een gezond uitgebalanceerd dieet zal voldoende energie leveren en voedingsgerelateerde ziekten voorkomen.

Het dieet van een Devon Rex-kat moet bestaan uit dierlijke eiwitten en matige niveaus van vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Het moet ook voldoende calorieniveaus bevatten, omdat de kat actief is en veel spel en oefeningen doet.

Vermijd het voeren van menselijk voedsel aan de kat ondanks zijn aanhoudende bedelen. Ga in plaats daarvan voor kattenvoer van hoge kwaliteit met een label van de Association of American Feed Control Officials.

Als u uw kat binnen houdt, let dan op hoeveel u hem voedt om overmatige gewichtstoename te voorkomen. Obesitas kan leiden tot verschillende gezondheidscomplicaties die het leven van uw katachtige vriend kunnen verkorten.

devon rex kat eten
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock
thematische pauze

2. Omgeving en omstandigheden

De vacht van een Devon Rex-kat is lichtgewicht, schaars en dun. Als gevolg hiervan kan continue blootstelling aan de zon leiden tot zonnebrand. Chronische blootstelling aan de zon kan ook leiden tot huidkanker.

thematische pauze

3. Woonruimten

Een Devon Rex kat zal blij zijn om binnen te blijven. Uw huis heeft echter voldoende ruimte nodig om tegemoet te komen aan hun natuurlijke neiging tot fysieke activiteit. Ze houden van bewegen en spelen en hebben ruimte nodig om rond te zwerven.

Dagelijks met je kat spelen kan hem de mentale en fysieke stimulatie geven die nodig is om gezond te blijven. Het kan je ook in staat stellen om je te binden. Maar als je geen tijd hebt, zorg er dan voor dat je huis een verscheidenheid aan speelgoed heeft om de kat actief te houden.

Natuurlijk zal een Devon Rex kat het leuk vinden om buiten te zijn. Het zou echter het beste zijn om ze goed in de gaten te houden, omdat ze in allerlei problemen kunnen komen die hun leven in gevaar kunnen brengen. Een kattenverblijf in de buitenlucht kan helpen om ze veilig te houden.

thematische pauze

4. Grootte

Hoewel er geen voldoende wetenschappelijk bewijs is om de claim te ondersteunen, hebben kleinere katten de neiging om langer te leven dan hun grotere tegenhangers. Het verschil is echter niet zo merkbaar als bij honden.

Devon Rex kitten op een witte donzige deken
Afbeelding Credit: Angela Kotsell, Shutterstock
thematische pauze

5. Geslacht

Net als mensen leven vrouwelijke katten langer dan hun mannelijke tegenhangers. Gemiddeld kan een Devon Rex poes een mannetje een of twee jaar overleven.

Castratie of sterilisatie kan ook de levensduur van uw kat aanzienlijk verlengen. Volgens de American Veterinary Medical Association kan een gesteriliseerde vrouwelijke kat 39% langer leven en een gecastreerde kater 62% langer.

thematische pauze

6. Genen

Genetica speelt ook een rol in de levensduur van een Devon Rex-kat. Een levensbedreigende aandoening kan bijvoorbeeld worden overgedragen van een ouder op hun nakomelingen.

Devon Rex myopathie is een erfelijke gezondheidsconserviedition dat het ras beïnvloedt. De kat is ook genetisch vatbaar voor hypertrofische cardiomyopathie en patella luxatie.

thematische pauze

7. Fokgeschiedenis

Koop geen kitten van een fokker. Alleen gerenommeerde geven u de essentiële informatie die u nodig hebt om meer te weten te komen over de fokgeschiedenis van de kat.

Ten eerste moet de fokker een gezondheidscertificaat verstrekken waaruit blijkt dat het kitten alle noodzakelijke gezondheidscontroles heeft ondergaan en vrij is van ernstige gezondheidscomplicaties. Vraag ook om de vaccinatiegegevens van het kitten te bekijken.

Het verkrijgen van de medische informatie van de ouders en grootouders is ook essentieel, omdat het u inzicht geeft in hoe lang uw kat zal leven. Vergeet dus niet om de stamboom te vragen. Zorg ervoor dat u erachter komt hoe lang de ouders hebben geleefd en de oorzaak van hun overlijden.

devon rex kat loopt in de tuin
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock
thematische pauze

8. Gezondheidszorg

Een Devon Rex kat kan nog steeds ziek worden, hoe gezond het ook is als kitten. Daarom is het monitoren van zijn gezondheid van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het lang leeft.

Afgezien van het bieden van een gezond uitgebalanceerd dieet, worden regelmatige dierenartsbezoeken aanbevolen. Een dierenarts kan gezondheidscomplicaties vroeg diagnosticeren en behandelen voordat ze levensbedreigend worden.

Over het algemeen is Devon Rex een gezond ras. Toch zijn er verschillende veel voorkomende kwalen waarvoor je moet uitkijken.

Ze omvatten:

  • Patella Luxatie: Devon Rex-katten zijn genetisch vatbaar voor Patella Luxation, een aandoening die wordt gekenmerkt door knieschijfdislocatie. Het kan leiden tot kreupelheid of ongewoon overslaan.
  • Hypertrofische cardiomyopathie: Het Ras Devon Rex is ook genetisch vatbaar voor hypertrofische cardiomyopathie, de meest voorkomende hartaandoening bij katten. De aandoening veroorzaakt de verdikking van de wanden aan de linkerkant van het hart, wat leidt tot hartritmestoornissen, bloedstolsels en congestief hartfalen.
  • Devon Rex Myopathie: Devon Rex Myopathie is een erfelijke ziekte die spierzwakte in het hoofd en de nek veroorzaakt. De symptomen verschijnen wanneer het kitten drie weken tot zes maanden oud is.

kattenpootverdeler

De 3 levensfasen van een Devon Rex Cat

Een Devon Rex-kat doorloopt drie levensfasen: kitten, volwassene en senior.

1. Katje

Devon rex kitten
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock

Devon Rex-kittens zijn klein, met grote oren. Ze zijn super energiek en speels, maar zullen veel tijd doorbrengen met slapen.

thematische pauze

2. Volwassene

Devon Rex kat
Afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock

Volwassen rexen worden volwassen na 12 maanden. Hoewel ze minder slapen dan kittens, verliezen ze nooit de speelse instelling van het kitten.

thematische pauze

3. Senior

Devon Rex
Afbeelding Credit: Grisha Bruev, Shutterstock

Een Devon Rex-kat wordt vanaf zijn achtste senior. Het kan in dit stadium beginnen te vertragen, maar het spinnen is nog steeds even onstuimig.

kattenpootverdelerHoe u de leeftijd van uw Devon Rex-kat kunt vertellen

Het kan een uitdaging zijn om de leeftijd van uw kat te vertellen als u deze van een asiel of opvangcentrum hebt gekregen. Maar je kunt een algemeen idee krijgen door hun grootte, tanden en ogen te observeren.

Het is beter om een dierenarts te bezoeken voor een grondig onderzoek als u een nauwkeurigere leeftijdsbeoordeling wilt. Het is echter essentieel om op te merken dat de dierenarts nog steeds een goed onderbouwde gok zal doen.

kattenpootverdeler

Conclusie

De Devon Rex is een gezond, energiek ras. Het kan 10 tot 15 jaar leven als het niet lijdt aan levensbedreigende ziekten. U kunt ervoor zorgen dat uw Devon Rex-kat langer leeft door adequate zorg te bieden. Dat betekent hen een uitgebalanceerd dieet geven, de ruimte en omgeving bieden voor lichaamsbeweging en regelmatig de dierenarts bezoeken voor routinecontroles.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock