Heeft mijn kat een Catio nodig? Soorten Catios, veelgestelde vragen en voor- en nadelen

Misschien heb je de term “catio” onlangs in de media gehoord of foto’s van een online gezien en je afgevraagd wat ze zijn. Catios zijn speciale, speciaal gebouwde plaatsen voor katten om veilig, afgesloten en veilig van de buitenwereld te genieten. Katten die tijd doorbrengen in een catio voelen de wind door hun vacht lopen en kunnen genieten van de zon zonder te kunnen afdwalen. Dus als uw kat verlangend op de vensterbank zit of altijd een ontsnappingspoging doet bij uw deur, kan dit een teken zijn dat uw kat een catio nodig heeft!

3 katten gezichtsverdeler

Hoe werkt het?

Catios zijn buitenruimtes die speciaal voor uw kat zijn gebouwd en zijn meestal bevestigd aan het huis van hun eigenaar of als een op zichzelf staande structuur binnen de grens van hun eigendom. De ingang van een catio kan net zo veelzijdig zijn als de catio zelf, met sommigen met een kattenluik of deur aan de zijkant, sommigen hebben een ingang door een raam en sommige hebben zelfs een speciaal gebouwde tunnel die vanuit het huis leidt.

Catios laten binnenkatten meestal het buitenleven ervaren om hun omgeving te voelen, ruiken en zien. Dit is een uitstekende manier om het leven van een binnenkat te verrijken, vooral omdat veel catios extra meubels en fittingen hebben om ze zich thuis te laten voelen.

een outdoor catio
Afbeelding Credit: TheCats, Shutterstock

Wat is het primaire doel van een Catio?

Catios worden voornamelijk gebruikt als een bron van verrijking voor katten die alleen binnenshuis zijn, waardoor ze op een gecontroleerde manier toegang hebben tot buiten. Dit is vooral belangrijk voor katten die misschien niet veilig buiten kunnen rondlopen1, zoals mensen met FIV (Feline Immunodeficiency Virus) of degenen die leven in gebieden met voorschriften met betrekking tot buiten de tijd.

In de VS en Australië hebben katten de natuurlijke populatie wilde dieren gedecimeerd door alleen al in de VS jaarlijks 2,4 miljard vogels te doden2. Catios laten katten de wereld ervaren zonder zichzelf of de dieren in het wild in gevaar te brengen. Eigenaren kunnen ze ook gebruiken om kat-op-kat conflicten te verminderen door elke kat in huis natuurlijk gedrag te laten vertonen in een aangewezen ruimte zonder te vechten.

kattenpootverdelerWat zijn de verschillende soorten Catios?

Catios kan worden gemaakt van verschillende materialen in verschillende vormen en maten en in veel gebieden worden geplaatst3. Het ontwerp en de specificaties van de catio kunnen worden aangepast aan het kleinste detail, zodat hij voldoet aan de behoeften van uw kat. Sommige catio-bedrijven bieden op maat gemaakte pakketten die 100% aanpasbaar zijn, en anderen worden geleverd in een platte doos voor zelfmontage.

Materialen die worden gebruikt voor Catios

Catios zijn meestal gemaakt van hout en kippengaas, maar kunnen ook metalen elementen en plastic platen in het ontwerp hebben verwerkt. Natuurlijk moeten de gebruikte materialen waterdicht en (nog belangrijker) katbestendig zijn. Behandeld hout en kippengaas combinaties zijn effectieve, stevige en kosteneffectieve materialen om een catio te bouwen.

Catio Ontwerpen

Het ontwerp van de catio is volledig aan de eigenaar. Het mooie aan hen is dat ze zo aanpasbaar zijn; een catio kan variëren van een kleine raamkist die net groot genoeg is voor een nieuwsgierige kat om te zitten tot een structuur met meerdere niveaus met elektriciteit en verwarming. The sky is the limit als het gaat om catio design!

Sommige catios kunnen op maat worden gemaakt door catio-bedrijven, met op maat gemaakte armaturen en fittingen voor elke kat. Ze kunnen worden gemaakt met extra ondersteuning voor oudere katten, verwarmende pads of afgesloten plaatsen voor katten met ziekten en ingebouwd speelgoed voor kittens. Als alternatief verkopen veel bedrijven nu kant-en-klare catios voor woningbouw. Ten slotte, als je je sluw voelt, kan een catio in doe-het-zelf-stijl worden gemaakt door plannen te gebruiken die online zijn gevonden of gekocht, waarbij velen van hen hout en kippengaas als basismaterialen gebruiken.

Katten in een catio
Afbeelding Credit: B-E, Shutterstock

kattenpootverdelerWaar wordt een Catio gebruikt?

Catios worden vaak gebruikt in huizen of buurten met veel verkeer, natuurvoorschriften (de katten binnen houden) of plaatsen waar het buiten laten van een kat gevaarlijk voor hen zou zijn. Ze worden wereldwijd vaak gebruikt door katteneigenaren die hun katten meer verrijkingsmogelijkheden willen geven, en ze zijn erg populair in de VS omdat ze katten veilig en vermaakt houden terwijl ze dieren in het wild beschermen.

Catios kan overal worden gemaakt om te passen. Ze kunnen buiten een raam worden geplaatst als een vensterdoos, wat perfect kan zijn voor mensen die op plaatsen wonen zonder toegang tot de tuin. Catios kunnen ook op balkons worden geplaatst, waardoor katten die in een appartement wonen een buitenoptie krijgen. Zelfs woonboten kunnen een catio ingebouwd hebben, waardoor katten de zeelucht proeven zonder het risico overboord te vallen!

kat die buiten slaapt
Afbeelding Credit: hapibu, Pixabay

kattenpootverdeler

Voors & nadelen van Catios

Voordelen van Catios

Bij het overwegen van de voordelen van catios, denken we eerst aan de voordelen voor de katten die ze frequenteren. Catios geven katten een veilige ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen dat als een “probleem” in huis kan worden gezien. Krabben en rondrennen kan bijvoorbeeld twee gedragingen zijn die eigenaren gek maken als het in huis is. Een catio kan een kat de perfecte ruimte bieden om te krabben en wild te worden zonder zijn eigenaren te beïnvloeden. Katten die graag meubels krabben, kunnen krabbers, kattenbomen en zelfs oude meubels in hun catios krijgen om op te markeren.

Een ander voordeel voor katten is hun buitenverrijking van het gebruik van een catio. Lucht, zonlicht en de natuur om hen heen bieden een 360 ° blik in de wereld terwijl ze de kat en dieren in het wild beschermen. De bezienswaardigheden, geluiden en geuren kunnen een kat allemaal helpen zich opgewonden en ontspannen te voelen en kunnen hen helpen de drang te verlichten om naar buiten te rennen elke keer dat de deur opengaat. Catios kan conflicten tussen katten verminderen door voldoende middelen en entertainment voor de katachtigen te bieden. Dit komt omdat katten de catio kunnen gebruiken als een verlengstuk van het huis en de broodnodige ruimte krijgen als de spanningen oplopen zonder essentiële items zoals voedsel en waterbakken op te offeren.

Eigenaren kunnen hun catio volledig aanpassen en afstemmen op individuele smaken. Ze kunnen worden opgenomen in elk tuin- of huisontwerp, waardoor ze esthetisch aantrekkelijk en functioneel zijn.

Nadelen van Catios

Helaas komen sommige nadelen met de installatie van een catio. Ten eerste kunnen catios behoorlijk duur zijn om te bouwen, met name aangepaste. De kosten van een catio kunnen voor sommige eigenaren onbetaalbaar zijn, maar er zijn manieren om de kosten tot een minimum te beperken als u basis doe-het-zelf kent.

Ook zullen niet alle woningen de ruimte hebben die nodig is voor een catio; dit geldt vooral voor eigenaren die een meer “klassieke” catio willen in plaats van de vensterdoostypen. Doe-het-zelfkennis is vereist als eigenaren zelf een catio willen bouwen op basis van plannen, maar de ingang van de catio kan ook problemen veroorzaken als ze deze in het huis willen opnemen.

Ten slotte kan niemand garanderen dat een kat gebruiken de catio als hij eenmaal gebouwd is! Het zou wreed zijn om een kat in een gebied te dwingen waar ze niet willen zijn, en sommige katten zullen helaas niet zoveel van een catio genieten als hun eigenaren misschien willen. Katten die niet gewend zijn om buiten te zijn, kunnen bijzonder nerveus zijn om in een catio te gaan, dus een langzame introductie in het nieuwe gebied in het tempo van de kat is essentieel.

Kattenterras
Afbeelding Credit: TheCats, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Kunnen katten buiten leven in een Catio?

Hoewel sommige katten misschien lijken alsof ze nooit naar binnen willen komen als ze eenmaal buiten zijn of nooit hun catio willen verlaten, moeten ze altijd de keuze krijgen om terug te keren naar het huis. Bovendien zijn katten sociale wezens die de aandacht en genegenheid van hun familie nodig hebben (meestal), dus als een kat die gewend is om in de buurt van hun mensen te zijn en betrokken is bij het gezinsleven plotseling buiten wordt opgesloten, kan dit hen stress bezorgen.

Als een kat het hele jaar door buiten in een catio wordt gehouden, zal het weer ook zijn gezondheid en welzijn ernstig beïnvloeden. In de zomer kunnen katten gemakkelijk oververhit raken en zelfs sterven als ze het te warm krijgen zonder schaduw. Hetzelfde geldt in de winter, omdat de meeste catios geen goede isolatie hebben tegen wind of sneeuw. Gedwongen worden om buiten te blijven (vooral bij slecht weer of ’s nachts) zal je kat op zijn minst ellendig maken. Het is essentieel dat katten de keuze krijgen om te allen tijde naar binnen te komen.

Hebben binnenkatten een Catio nodig?

Niet alle binnenkatten hebben een catio nodig om een verrijkt en gelukkig leven te leiden. Sommige eigenaren werken heel hard om ervoor te zorgen dat hun binnenkatten aan al hun emotionele, gedrags- en verrijkingsbehoeften voldoen, ondanks dat ze nooit naar buiten gaan; de sleutel hiertoe is het bieden van voldoende stimulatie en kansen om natuurlijk gedrag te vertonen. Catios zijn een manier om eigenaren te helpen bij deze missie, door een speciale ruimte te bieden voor katten om te rusten, te spelen en dit natuurlijke gedrag uit te voeren, terwijl ze stimulatie bieden via de omgeving om hen heen.

Bengaalse kat die aan het raam loopt
Afbeelding Credit: Vikki,
Pexels

Hoe weet ik of mijn kat een Catio leuk vindt?

Het kan riskant zijn om te bepalen of uw kat, na al uw harde werk, de catio als hij eenmaal is gebouwd, leuk zal vinden. Hoewel er geen definitieve manier is om het te weten, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten die laten zien dat een kat het avontuur van buitenaf wil.

Let op het volgende tekens om u te helpen beslissen of u al dan niet de sprong waagt en een catio krijgt:

Hoe krijgen katten toegang tot een Catio?

Er zijn veel manieren waarop eigenaren ingangen en toegangspunten in een catio kunnen opnemen, en sommige zijn erg creatief. Het kiezen van een ingang die past bij zowel uw huisindeling als uw kat is echter van vitaal belang, omdat een catio voor geen van u beiden nuttig zal zijn als ze er niet in kunnen komen!


  • Standaard kattenluikingangen, die door muren of ramen kunnen worden gemaakt

  • Eenvoudige deuren die vanuit de binnenkant van het huis kunnen worden geopend

  • Deuren die toegankelijk zijn via de tuin

  • Tunnelsystemen die van een ingang in huis naar buiten lopen en terug in de catio

  • Hellingen (goed voor oudere katten of katten met extra behoeften)

  • Klimmuren (goed voor energieke kittens)

  • Ramen die openen in de catio

De manieren waarop een ingang in de catio kan worden ingebouwd, zijn net zo gevarieerd als de catios zelf. Zorg er wel voor dat het geschikt is voor je kat!

Hoeveel kost Catios?

De exacte kosten van een catio zijn moeilijk aan te wijzen omdat ze zo aanpasbaar zijn. De prijs van elk type hangt af van hoe ze zijn gebouwd en of ze doe-het-zelf of op maat gemaakt en geïnstalleerd zijn. De prijs van materialen en arbeid moet worden meegenomen in een catio build. Over het algemeen variëren de plannen voor doe-het-zelf catios van $ 40 – $ 150 zonder de materialen. Voor op maat gemaakte, door arbeiders geïnstalleerde catios met alle toeters en bellen, zou je kunnen kijken naar een prijsklasse die begint bij $ 3.000 en soms de $ 10.000 overschrijdt voor de topmodellen!

Zijn Catios weerbestendig?

Catios zijn meestal tot op zekere hoogte weerbestendig, maar ze kunnen ook worden gemaakt om lange hete zomers en koude winters te weerstaan. Een catio moet in staat zijn om uw kat comfortabel te houden in alle behalve de meest extreme weersomstandigheden, dus de meeste van hen worden geleverd met een dak (meestal plastic folie). Het vissen op het dak kan voorkomen dat regen en sneeuw zich ophopen en schade veroorzaken.

In de catio zijn getextureerde oppervlakken op slipgevaren zoals hellingen en rekken essentieel voor weerbestendigheid, vooral als oudere katten ze gebruiken. Het bieden van warme en beschutte gebieden en cubbies kan uw kat beschermen tegen de elementen in de winter. Hetzelfde principe gebruiken om koelgebieden aan te bieden (koelpads zijn hier geweldig voor) en schaduw maakt ze ook in de zomer bruikbaar.

Houd de catio het hele jaar door in goede staat en controleer hem regelmatig op losse draad, zwakke punten of potentiële gevaren. Ten slotte kan een winddeksel aan de zijkant van de catio katten beschermen tegen harde wind, maar katten zullen het meestal heel duidelijk maken dat ze naar buiten willen als ze genoeg hebben van slecht weer! Je kat de mogelijkheid geven om naar binnen te komen is het belangrijkste om te onthouden, zodat ze kunnen beslissen of ze buiten willen zijn bij slecht weer.

kattenpootverdeler

Conclusie

Catios zijn een geweldige aanvulling op elk huis, zo veelzijdig en aanpasbaar als ze zijn. Catios zijn gemaakt om de katten die in het huis wonen hun eigen ruimte te geven en de mogelijkheid om te ontspannen. Als u uw catio wilt bouwen, kunnen plannen online worden gekocht en volgens uw specificaties worden gebouwd, maar ze vereisen doe-het-zelfvaardigheden. Als je een vooraf gebouwde catio wilt, wees dan bereid om er een aardige cent voor te betalen! Het maakt niet uit hoe uw catio is gebouwd, uw kat zal (hoogstwaarschijnlijk) dol zijn op zijn nieuwe buitenhuis-weg-van-huis.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: TheCats, Shutterstock