Maneki-Neko – De geschiedenis van de Japanse zwaaiende gelukskat

De laatste keer dat je naar een Chinees restaurant ging, zag je waarschijnlijk minstens één van die wuivende kattenbeelden ergens aan de voorkant van het gebouw. En omdat deze wuivende katten zo alomtegenwoordig zijn in Chinese restaurants, is de kans groot dat je altijd hebt gedacht dat deze beelden Chinees waren.

Verrassing – de zwaaiende kat, bekend als maneki-neko, is eigenlijk Japans!

Nu je weet waar deze zwaaiende kat eigenlijk vandaan komt, vraag je je misschien af wat je er nog meer niet van weet. Daarom zijn we hier met een korte geschiedenis van de Japanse zwaaiende gelukskat en de redenen waarom het als gelukkig wordt beschouwd.

3 katten gezichtsverdeler

De geschiedenis van Maneki-Neko

Het eerste wat je moet weten over de wuivende kat is dat hij niet echt zwaait. Integendeel, het lonkt. In Japan, wanneer je iemand naar je toe wilt roepen, steek je een hand op en doe je wat lijkt op een klap met één hand. “Maneki-Neko” vertaalt zich eigenlijk naar “wenkende kat”.

Meneki Neko kattenbeeldje
Afbeelding Credit: Cris Feliciano, Pexels

Oorsprong

Wat de oorsprong van de maneki-neko betreft, zijn er verschillende legendes, maar twee vallen meer op dan andere. Waarschijnlijk de meest voorkomende verklaring voor de oorsprong van dit beeld is de legende dat het tot stand kwam in de Edo-periode van de Japanse geschiedenis. Deze legende vertelt het verhaal van Ii Naotaka, die langs de Gōtoku-ji tempel liep toen een kat hem de tempel in wenkte. Zodra hij naar binnen stapte, sloeg de bliksem in waar hij net was geweest. Naotaka was de katachtige zo dankbaar voor het redden van zijn leven dat hij het een beschermheer van Gōtoku-ji noemde en er werd een heiligdom gecreëerd. Tot op de dag van vandaag vind je duizenden wenkende katten in deze tempel.

Dan is er het verhaal van een oudere vrouw in 1852 die zo berooid was dat ze niet meer voor haar kat kon zorgen en het moest opgeven. Haar voormalige huisdier verscheen toen aan haar in een droom en zei dat als ze poppen zou maken naar het beeld van de kat, ze geluk zou krijgen. Dus dat deed ze. En ja hoor, ze was in staat om uit de armoede te komen door hoe populair deze poppen werden. Deze beelden, bekend als maru-shime no neko (“gelukskat”), waren echter een beetje anders dan de traditionele maneki-neko, omdat deze beelden zijwaarts zaten, met het hoofd naar voren gericht.

De verspreiding van Maneki-Neko

Net als zijn oorsprong is ook een beetje onduidelijk hoe de maneki-neko zich buiten Japan verspreidde. Een antropologieprofessor van de Universiteit van Californië stelde dat deze beelden mogelijk wijdverspreid zijn geworden als gevolg van de Public Morals Ordinance van 1872. Tot dan toe waren fallische charmes vaak zeer publiekelijk te zien in Japanse steden. De regering van Japan wilde er echter gepolijster uitzien voor westerlingen die extreem conservatief waren, dus de Public Morals Ordinance verbood die charmes en de maneki-neko nam uiteindelijk hun plaats in. Deze beelden werden vervolgens welvaartsamuletten, waardoor ze zich verspreidden naar andere Aziatische gemeenschappen, met name in China.

Maar hoe kwamen ze in de States terecht? De Japanse popcultuur bereikte een hausse in de jaren 1980 en 90 in wat bekend stond als het “Cool Japan” -tijdperk. Popcultuur uit Japan was overal, en samen met een golf van Chinese immigratie naar Amerika, werd de maneki-neko ook ingebed in de Amerikaanse cultuur.

garen ball divider

Het geluk van Maneki-Neko

Dus waarom vertegenwoordigen deze wenkende katten precies geluk? Hoewel een deel ervan te maken heeft met het geluk dat te vinden is in de legendes van hun oorsprong, zijn er ook andere redenen – voornamelijk hoe deze beelden verbonden zijn met hun echte tegenhangers.

Katten zijn gevreesd en vereerd in de Japanse geschiedenis. In de jaren 1600 werden ze vereerd om hun uitmuntendheid in ongediertebestrijding, en toen werden ze bekend als een teken van welvaart voor bedrijven. Er zijn echter ook een groot aantal bovennatuurlijke katachtigen in de Japanse folklore geweest, waarvan sommige behoorlijk monsterlijk zijn. Deze haat/liefde verhouding met katachtigen kan worden samengevat met het Japanse spreekwoord neko wo koroseba nanadai tataru | (“Als je een kat doodt, zal het je familie zeven generaties achtervolgen”) – of in wezen, zorg voor een kat, en het zal op zijn beurt voor jou zorgen. Er is een enorme hoeveelheid geloof met betrekking tot de kracht van katten in Japan!

Maneki-Neko
Afbeelding Credit: khfalk, Pixabay

Kleuren en accessoires

Nog een ding om te weten over maneki-neko is dat deze katten in verschillende kleuren komen (en niet voor esthetische doeleinden!). Je kunt deze wenkende kattenbeelden vinden in kleuren, waaronder:


  • Wit (brengt geluk)

  • Rood (brengt gezondheid)

  • Goud/geel (brengt geluk)

  • Zwart (beschermt tegen voortekenen en ziekte)

  • Roze (brengt liefde)

  • Zilver (brengt een lange levensduur)

Kleuren zijn echter niet de enige dingen die de betekenis van deze beelden veranderen. Soms komen deze katachtigen ook met accouterments, zoals:


  • Gouden bel (brengt geluk)

  • Rode sjaal (trekt de aandacht)

  • Gouden munt (brengt rijkdom)

En met welke poot de kat wenkt, verandert ook de betekenis – de linkerpoot die wenkt, duidt op klanten en vriendschap, terwijl de rechterpoot geluk aangeeft.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

De wuivende katten in Chinese of Aziatische fusionrestaurants zijn noch Chinees, noch zwaaiend. In plaats daarvan kwamen deze wenkende katten naar ons toe vanuit Japan (hoewel meestal via Chinese immigratie). Deze beelden kunnen amuletten en talismannen zijn voor een groot aantal dingen, van geluk tot het brengen van liefde, afhankelijk van hun kleur en de accouterments die erop te vinden zijn. Zelfs met welke poot ze wenken, krijgt een andere betekenis.

Misschien wilt u een maneki-neko aan uw huis toevoegen om wat geluk en gezondheid uit te nodigen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: angelsover, Pixabay