Hoe lang leeft een Turkse Angora? Gemiddelde & Max levensduur

Turkse Angorakatten zijn een natuurlijk ras dat hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit de regio rond Centraal-Anatolië. Het zijn middelgrote katten, vaak met een gewicht tussen de 5 en 10 pond. De meesten hebben lenige, atletische lichamen en lange slanke benen. Ze hebben traditioneel wigvormige koppen, ver uit elkaar geplaatste oren en taps toelopende staarten.

Hun prachtige middellange tot lange jassen zijn er in verschillende kleuren en lijken vaak te glinsteren wanneer ze in het juiste licht worden gezien. Hoewel ze een reeks oogkleuren kunnen hebben, worden sommige geboren met één blauw en één gouden oog. De meesten hebben een zwak voor het rondhangen op hoge plaatsen. Turkse Angora’s staan erom bekend toegewijd te zijn aan hun favoriete mensen, en ze zijn slim, aanpasbaar, vriendelijk en maken geweldige metgezellen met een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar.

Klik om verder te gaan:

Turkse Angora Kat Gemiddelde levensduur

Turkse Angora’s zijn relatief gezond en leven 15 tot 20 jaar. Katten leven over het algemeen 13 tot 17 jaar of zo. Turkse Angorakatten leven dus net iets langer dan de gemiddelde kat. Buitenkatten, ongeacht hun ras, hebben echter meestal een veel korter leven dan katten die binnen blijven, en de meeste overleven slechts 2 tot 5 jaar.

Turkse Angora Kat
Afbeelding credit: Vr33s, Shutterstock

Hoe zorg je voor je Turkse Angora voor een lange levensduur?

Turkse Angorakatten zijn over het algemeen gezond, maar je kunt een paar dingen doen om hun mentale en fysieke welzijn te ondersteunen, zoals het verstrekken van voedsel van hoge kwaliteit, een verrijkende omgeving en goede gezondheidszorg.

Voeding & Dieet

Eenmaal volwassen, hebben Turkse Angora-katten geen speciale voedingsbehoeften. Ze zijn over het algemeen prima als ze een hoogwaardig dieet eten dat alle noodzakelijke vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen bevat. Kittens hebben meer eiwitten en andere voedingsstoffen nodig, zoals calcium, dan volwassen katten en moeten een dieet eten dat speciaal is samengesteld voor kleintjes.

Binnenkatten die zijn gecastreerd of gesteriliseerd, hebben soms baat bij diëten die gericht zijn op het voorkomen van gewichtstoename. En formuleringen met gewrichtsvriendelijke voedingsstoffen zoals glucosamine en chondroïtine kunnen oudere katten met gewrichtsaandoeningen zoals artritis helpen langer actief te blijven.

Turkse Angora Kat die op gras staat
Afbeelding credit: Vadim Petrakov, Shutterstock

Milieu

Binnenkatten leven veel langer dan hun buitenmaatjes. Omdat binnenkatten niet aan hun mentale en fysieke behoeften kunnen voldoen door middel van buitenavonturen, is het belangrijk om hen activiteiten te bieden om hun natuurlijke nieuwsgierigheid aan te spreken en hen in staat te stellen te oefenen. Krabpalen geven katten geschikte manieren om hun instinct aan te gaan om hun klauwen los te laten.

Zorg voor hoge zitstokken en kattenplanken; Turkse Angorakatten houden ervan om op hoge plaatsen rond te hangen. Omdat de meeste Turkse Angora-katten energiek zijn, gedijen ze in omgevingen waar ze veel speelgoed, spelletjes en andere activiteiten hebben om hun lichaam en geest te betrekken. Turkse Angorakatten houden er over het algemeen niet van om lange tijd alleen gelaten te worden, dus het verstrekken van verschillende speeltjes is cruciaal om de aanhankelijke katten gelukkig te houden.

Grooming

Turkse Angora’s hebben een prachtige middellange tot lange vacht die in verschillende kleuren voorkomt en vaak lijkt te schitteren. Het zijn verrassend onderhoudsarme katten als het gaat om vachtonderhoud en hebben eenlaagse vachten die niet gemakkelijk in de knoop raken of matten. De meeste hoeven maar een paar keer per week geborsteld te worden, maar sommige hebben in de zomer wat meer aandacht nodig bij het verharen.

Ze vereisen ook regelmatige nagelknipsels en tandheelkundige verzorging. Turkse Angora’s moeten hun nagels om de paar weken laten knippen en hun tanden minstens drie keer per week laten poetsen.

Witte Turkse Angora
Afbeelding credit: Aymara Herrera, Shutterstock

Gezondheidszorg

Turkse Angora’s zijn over het algemeen gezond, zoals blijkt uit de levensduur van het ras! Er zijn niet veel rasspecifieke aandoeningen om je zorgen over te maken, maar ze lopen een verhoogd risico op een paar erfelijke aandoeningen, zoals doofheid en ataxie. Witte katten met blauwe ogen lopen een bijzonder risico op gehoorproblemen.

Ze zijn ook vatbaar voor het ontwikkelen van hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening die kan leiden tot de dood van hartspiercellen. HCM is ook gekoppeld aan de ontwikkeling van ziekten zoals congestief hartfalen en hoge bloeddruk.

Regelmatige veterinaire zorg is over het algemeen de beste manier om katten in topvorm te houden. Kittens hebben meerdere reizen naar de dierenarts nodig om hun groei te controleren en hun vaccinaties te krijgen. Volwassen katten zonder gezondheidsproblemen zijn over het algemeen prima om één keer per jaar naar de dierenarts te gaan, maar oudere katten hebben het primald twee keer per jaar worden gezien om eventuele zich ontwikkelende omstandigheden zo snel mogelijk op te vangen.

cat + lijnverdeler

De levensfasen van een Turkse Angorakat

Kittenschap duurt 1 jaar, waarin katten in hun lichaam groeien en leren hoe ze door hun omgeving moeten navigeren. Kittens nemen tijdens hun eerste paar maanden van hun leven informatie over de wereld op. Turkse Angora’s tussen de leeftijd van 1 en 10 jaar oud worden beschouwd als volwassenen. Deze katten zijn in hun bloei en zijn over het algemeen gezond, maar veel huisdieren beginnen te vertragen en gezondheidsproblemen te ontwikkelen wanneer ze senioren worden. Huisdieren ouder dan 10 jaar worden geclassificeerd als senioren. Oudere katten hebben over het algemeen verhoogde zorgbehoeften en lijden vaak aan meer gezondheidsproblemen dan jongere huisdieren.

Turkse Angora Kat
Afbeelding credit: Markovski Hristijan, Shutterstock

Hoe u de leeftijd van uw Turkse Angora-kat kunt vertellen

De leeftijd van een kat kan vaak worden beperkt door naar hun tanden, ogen en energieniveau te kijken. De meeste kittens krijgen over het algemeen ongeveer 1 pond per maand en hebben een complete set melktanden tegen de tijd dat ze ongeveer 8 weken oud zijn.

Katten ouder dan 10 jaar hebben soms licht ondoorzichtige of troebele ogen en hebben meestal meer tandsteen op hun tanden dan jongere katachtigen. Vachtconditie en mobiliteit kunnen ook aanwijzingen geven over de leeftijd van een kat, omdat oudere huisdieren vaak moeite hebben om zichzelf te verzorgen en zich te verplaatsen vanwege gewrichtsaandoeningen zoals artritis.

3 kattenverdelers

Conclusie

Turkse Angora-katten zijn fantastische metgezellen; Ze zijn lief, energiek, intelligent en houden ervan om met mensen om te gaan. Ze leven meestal een mooi lang leven, waarbij de meesten 15 tot 20 jaar overleven.

Turkse Angora’s kunnen goed overweg met kinderen en staan erom bekend vrienden te maken met goed opgevoede hondenvrienden. Hun prachtige glinsterende vacht vereist niet veel onderhoud, wat ongebruikelijk is bij middelgrote tot langharige katten. Vanwege hun lange levensduur kunnen Turkse Angora’s en hun menselijke metgezellen soms een paar decennia samen doorbrengen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: TheCats, Shutterstock