Kattencrematie: is het geschikt voor uw huisdier?

Het verliezen van een geliefde kat is een van de meest pijnlijke momenten in het leven. Of uw geliefde nu het einde van zijn leven nadert of onlangs is overleden, u leest waarschijnlijk dit artikel op zoek naar informatie over het crematieproces om u te helpen beslissen of dit de juiste keuze is voor uw kat.

Hieronder bespreken we hoe crematie werkt, geven we informatie over verschillende crematiemethoden en bekijken we enkele logistieke details waar u zich mogelijk zorgen over maakt. We zullen ook enkele van de keuzes bespreken die u waarschijnlijk onderweg zult moeten maken, zoals of u de voorkeur geeft aan een individuele of gemeenschappelijke crematie voor uw huisdier.

Klik om verder te gaan:

Begrafenis of Crematie?

U moet kiezen of u uw kat wilt cremeren of begraven. Crematie is meestal de gemakkelijkste optie voor de meeste ouders van huisdieren. Veel dierenartspraktijken kunnen het hele proces voor u vergemakkelijken, wat nuttig kan zijn tijdens wat bijna altijd een ongelooflijk stressvolle periode is. Na de crematie krijgt u de as van uw kat terug. U kunt de as van uw kat laten plaatsen in iets eenvoudigs dat u verstrekt of een herdenkingsurn kopen voor uw metgezel.

Maar hoe zit het met het begraven van je kat? Als u geïnteresseerd bent in het begraven van uw kat op een dierenbegraafplaats, vergeet dan niet om rekening te houden met de kosten van een kist en de begrafenis. Het begraven van uw kat in uw tuin thuis kan al dan niet zijn toegestaan waar u woont, maar u kunt uw lokale regels en voorschriften controleren voordat u een beslissing neemt.

Kattencrematie
Afbeelding credit: umaruchan4678, Shutterstock

Hoe werkt het crematieproces?

De eerste stap in het proces is om uw huisdier naar het crematorium te brengen. Sommige veterinaire faciliteiten kunnen ter plaatse crematies van huisdieren verzorgen, terwijl anderen afspraken hebben met lokale faciliteiten. Maar de meeste crematoria zijn meer dan bereid om samen te werken met dierenartsen waarmee ze geen overeenkomsten hebben.

Als uw dierenarts het proces beheert, kunt u dingen zoals het type crematie (individueel of gemeenschappelijk) en andere details rechtstreeks via hen regelen. Nadat uw kat is gecremeerd, wordt zijn as aan u teruggegeven. Het is meestal mogelijk om ze op te halen bij het kantoor van de dierenarts of de faciliteit. Het hele proces duurt meestal ongeveer een week of twee.

verdeler-catclaw1

Wat zijn enkele van de keuzes die ik kan worden gevraagd om te maken?

Hoewel cremeren vaak de logistiek eenvoudigere keuze is, moeten er nog verschillende beslissingen worden genomen. Hieronder geven we een overzicht van enkele van de meest kritieke die u de komende dagen waarschijnlijk zult tegenkomen.

Uw kat naar de faciliteit brengen

De meeste dierenartsen kunnen zorgen voor het vervoer van geëuthanaseerde huisdieren naar het crematorium en sommigen kunnen de crematie op kantoor verzorgen. U kunt er ook voor kiezen om uw kat zelf naar de faciliteit te vervoeren. Het is vaak mogelijk om rechtstreeks vervoer te regelen met faciliteiten, wat handig kan zijn wanneer huisdieren thuis sterven.

Er is soms een vergoeding aan verbonden als u uw dierenarts of het crematorium laat zorgen voor het brengen van uw huisdier naar de faciliteit. Velen zijn blij om huisdieren en hun favoriete items, zoals knuffels en dekens, te cremeren.

Een zieke Siberische kat die door de eigenaar wordt gedragen
Afbeelding credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Privé-, verdeelde of gemeenschappelijke crematie

Huisdierouders kunnen ervoor kiezen om hun geliefden gemeenschappelijk of individueel te laten cremeren. Meerdere dieren worden tegelijk gecremeerd tijdens gemeenschappelijke procedures. Er zijn twee crematie-opties die werken als u geïnteresseerd bent in het terugkrijgen van de as van uw kat: gescheiden en privé. Meerdere huisdieren worden tegelijkertijd gecremeerd, maar tijdens verdeelde crematies uit elkaar gehouden. Slechts één dier is in de kamer tijdens een particuliere crematie. Sommige faciliteiten bieden mogelijk alleen gescheiden crematies aan, dus controleer van tevoren of dit belangrijk voor u is.

Traditionele crematie of aquamatie

Hoewel u misschien bekend bent met traditionele vlamcrematie, is er een alternatief dat u misschien wilt overwegen. Aquamatie, ook bekend als watercrematie, hydrocrematie en alkalische hydrolyse komt steeds vaker voor.

Kattencrematie
Image Credit: moguramenbou, Shutterstock

Vlamcrematie

Tijdens een traditionele crematie worden de lichamen van huisdieren blootgesteld aan extreem hoge temperaturen, die variëren van 1400 tot 1800 graden Fahrenheit. Het proces duurt meestal een paar uur om te voltooien en het is over het algemeen mogelijk om getuige te zijn van de crematie van uw huisdier.

Vlamcrematies produceren meestal grove grijze of witte as die ergens betekenisvol voor uw huisdier kan worden verspreid, kan worden gebruikt om een herdenkingssieraad te maken of gewoon in een mooie uwn ergens in je huis. As kan alleen worden geretourneerd na individuele crematies.

Aquamatie of watercrematie

Hydrocrematie maakt gebruik van waterstroming, temperatuur en alkaliën om weefselafbraak te bevorderen. Het is in wezen een manier om het natuurlijke ontbindingsproces te versnellen en het verbruikt minder energie dan traditionele opties.

De as van aquamatie is over het algemeen fijn, wit en zandachtig en kan worden geretourneerd zolang een individuele aquamatie wordt gekozen. Ze kunnen worden gedistribueerd en toegevoegd aan herdenkingssieraden zoals as van traditionele vlamcrematies.

Niet alle faciliteiten bieden deze service, dus als u geïnteresseerd bent in een hydrocrematie, vraag dan uw dierenarts of zij werken met een faciliteit die uw wensen kan uitvoeren. Als uw dierenarts of het crematorium waarmee ze een regeling hebben geen hydrocrematies aanbiedt, kunt u altijd vragen om het lichaam van uw huisdier te laten vervoeren naar een die dat wel doet.

Urnen

Besteed wat tijd aan het nadenken over het type urn waarin u geïnteresseerd bent. Veel faciliteiten stellen huisdierouders in staat om speciale recipiënten te bieden voor de as van hun geliefde, maar er zijn ook verschillende prachtige urnen die u online of via de meeste faciliteiten kunt kopen. Als alternatief kunnen de meeste crematoria de as van uw kat terugbrengen in een eenvoudige doos of blik als u niet geïnteresseerd bent in een speciale urn. Vergeet niet dat je altijd op een later tijdstip een herdenkingsurn kunt kopen als de zaken een beetje zijn geregeld.

Gedenkstukken

Veel crematoria bieden de mogelijkheid om herdenkingsartikelen te kopen om de herinneringen van huisdieren levend te houden, maar het is ook mogelijk om online verschillende keuzes te vinden. Poot- en neusafdrukken kunnen worden genomen en gemaakt tot hangers, ringen en zelfs kunst die je aan je muur kunt hangen, en medaillons en andere sieraden stellen je in staat om de as van je huisdier dicht bij je hart te houden. Sommige bedrijven kunnen zelfs as van huisdieren omzetten in diamanten die in ringen en andere soorten sieraden kunnen worden gezet.

Kattencrematie
Afbeelding credit: travelarium.ph, Shutterstock

De as van je geliefde terugkrijgen

Veel dierenartspraktijken bieden de mogelijkheid om de as van een huisdier rechtstreeks naar het kantoor te laten retourneren, waar u ze op uw gemak kunt ophalen. Maar u kunt ook de as van uw huisdier ophalen bij de faciliteit. Het is soms mogelijk om de as van uw huisdier per post terug te laten brengen, afhankelijk van het crematorium waarmee u werkt. Vergeet niet om te vragen naar de verzendkosten in verband met het retourneren van de as van uw huisdier per post.

cat + lijnverdeler

Hoe zit het met rouwen?

Verdriet is een normaal onderdeel van het verliezen van een geliefde. De dood van een geliefde kat kan net zoveel pijn doen als het verliezen van een persoon, afhankelijk van je relatie met je metgezel. Als je je voorbereidt op de dood van je kat, overweeg dan om contact op te nemen met vrienden, zodat je in de dagen direct daarna steun hebt.

Veel universiteiten met veterinaire medische hogescholen hebben nuttige informatie en zijn geweldige plaatsen om terecht te gaan voor lokale bronnen, zoals steungroepen voor het verlies van huisdieren en hotlines. En het is ook mogelijk om psychologen en maatschappelijk werkers te vinden die gespecialiseerd zijn in het helpen van cliënten bij het beheren van het rouwproces.

Als je thuis een ander huisdier hebt, houd er dan rekening mee dat katten en honden soms heel diep rouwen om het verlies van metgezellen en vaak een beetje extra TLC nodig hebben terwijl ze zich aanpassen aan het leven zonder hun vrienden. Door je andere huisdier de tijd te geven om zich aan te passen en veel tijd met hem door te brengen, kan de overgang worden vergemakkelijkt.

verdeler-catclaw1

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost kattencrematie?

Hoewel het afhangt van waar u woont en de opties die u selecteert, bent u van plan om overal van $ 30 tot $ 70 uit te geven voor een gemeenschappelijke crematie. Verdeelde en particuliere crematies kunnen tot $ 200 dollar kosten. Verdeelde crematie kan beginnen vanaf $ 30, terwijl privé-opties over het algemeen minimaal ongeveer $ 100 kosten. Hydrocrematies bevinden zich meestal in dezelfde prijsklasse als traditionele opties.

Dekt de verzekering crematie?

Crematie van huisdieren is vaak uitgesloten van dekking onder ongevallen- en ziekteplannen. Maar sommige bedrijven bieden add-ons die kunnen helpen bij het betalen van crematies en items zoals urnen, ingelijste pootafdrukken en zelfs tatoeages. Zorg ervoor dat u uw polisgegevens grondig doorleest, omdat sommige herdenkingsitems mogelijk niet in uw plan zijn opgenomen. Grafstenen, doodskisten en andere begrafenis- en begrafeniskosten zijn vaak uitgesloten van dekking.

bril bovenop verzekeringsdocumenten
Image Credit: MikhailNilov, Pexels

Hoe lang duurt het?

Het duurt over het algemeen een of twee weken om de as van een huisdier terug te brengen. De meeste faciliteiten streven ernaar om overblijfselen van vlamcrematies binnen een week terug te brengen, maar het kan tot 2 weken duren om as van aquamaties terug te krijgen, omdat de ontbinding pRocess kost meer tijd om te voltooien. Sommige crematoria zijn bereid om as per post terug te sturen, maar verwachten langer te wachten als u voor deze optie kiest.

Kan ik erbij zijn tijdens de crematie?

Sommige faciliteiten zijn opgezet om huisdierouders in staat te stellen getuige te zijn van de crematies van hun geliefden, maar er kunnen extra kosten aan verbonden zijn. Het duurt over het algemeen ongeveer 2 uur voordat traditionele crematies zijn voltooid. Aquamaties duren veel langer om te voltooien dan vlamcrematies, dus veel faciliteiten kunnen geen getuigen huisvesten. Neem contact op met de crematoria die u overweegt om te zien of ze de mogelijkheid bieden om afscheid te nemen.

3 kattenverdelers

Conclusie

Het verliezen van een metgezel doet pijn en de dagen rond de laatste momenten van een geliefde kat zijn vaak chaotisch, stressvol en vol moeilijke beslissingen. Het eren van het leven van uw kat kan u helpen de dood van uw metgezel te accepteren terwijl u verder gaat in een wereld die mogelijk fundamenteel is veranderd door het overlijden van uw kat. Rouwen om een kat kan intens en pijnlijk zijn. Geef jezelf voldoende tijd om te genezen en weet dat beslissingen die met liefde worden genomen altijd goed zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Igor Sokolov (briesje), Shutterstock