Krijgen katten hun gevoelens gekwetst? Oorzaken & Opvrolijken

Katten kunnen hun gevoelens gekwetst krijgen. De meeste katten zijn geïnteresseerd in interactie met hun mensen en zijn gevoelig voor mensen, plaatsen en activiteiten die hun gevoel van welkom of verbondenheid benadrukken. Katten kunnen emoties ervaren, variërend van vreugde tot angst en zelfs depressie.

Veel gedragsproblemen, zoals agressie, markering en het weigeren om de kattenbak te gebruiken, zijn gekoppeld aan emotionele stress bij katten en gekwetste kattengevoelens kunnen gemakkelijk leiden tot ongewenst gedrag door katten. Maar wanneer wetenschappers het hebben over kattenemoties, hebben ze het niet over bewuste gevoelens, maar eerder over motiverende systemen die instinctieve emoties aanboren.

Klik om verder te gaan:

3 kattenverdelers

Hoe weet ik of de gevoelens van mijn kat gekwetst zijn?

Gedragsproblemen komen relatief vaak voor wanneer katten zich niet op hun best voelen. Katten die gestrest of depressief zijn, trekken zich vaak terug en tonen minder interesse in spelen of interactie dan ze gewoonlijk doen. Sommigen slapen meer dan normaal en kattenbakproblemen komen ook relatief vaak voor. Het gebruik van de badkamer weg van de kattenbak, verminderde verzorging en een gebrek aan eetlust worden ook getoond door depressieve katten.

Zieke droevige kat die op het bed ligt
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

Wat veroorzaakt gekwetste kattengevoelens?

Alles wat ervoor zorgt dat een kat zich onveilig voelt of alsof zijn veiligheid wordt bedreigd, kan gekwetste gevoelens veroorzaken. De meeste katten zijn echter snel om eenmalige problematische gebeurtenissen te vergeven, zoals per ongeluk op hun staart stappen.

Gebrek aan aandacht

Schemawijzigingen zorgen er vaak voor dat katten zich een beetje verwaarloosd voelen. Katten zijn gewoontedieren en zoeken genegenheid bij specifieke mensen. Velen raken gestrest wanneer de persoon met wie ze een band hebben plotseling eerder naar het werk moet vertrekken. Omdat katten zich zo hardnekkig vastklampen aan routine, kan het diep verontrustend zijn wanneer ze verwachten dat ze zich met hun favoriete mens bezighouden en dingen niet gaan zoals gepland.

Sommige katten kunnen worden teruggetrokken wanneer ze worden achtergelaten bij oppassers of aan boord gaan, en velen zijn niet verlegen om hun ongenoegen te tonen. De meeste katten vergeven vakantieovertredingen in een paar dagen.

Verhuizen naar een nieuw huis

Katten hebben vaak moeite om zich aan te passen wanneer dingen in hun omgeving veranderen. Velen hebben hulp nodig bij het maken van de overgang na het verhuizen naar een nieuw huis. Bewegen is stressvol voor mensen en katten pikken menselijke emoties op en passen hun gedrag daarop aan. Omdat het vestigen in een nieuw huis zoveel aandacht vereist, is het een tijd waarin katten minder aandacht krijgen dan ze gewend zijn, wat kan leiden tot gekwetste gevoelens.

Katten zijn sterk afhankelijk van geur om mensen en plaatsen te herkennen. Ze laten feromonen achter die een gevoel van comfort aanmoedigen dat ze identificeren met veilig en thuis zijn. De vreemde geuren van een nieuw huis of appartement kunnen ervoor zorgen dat veel katten angstig worden.

Overweeg om uw kat direct na de verhuizing in één kamer te houden, zodat hij zich veilig kan vestigen. Het is vaak handig om renovaties uit te stellen totdat katten een paar weken de tijd hebben gehad om zich aan te passen en weer op de been te komen. Door extra tijd met je kat door te brengen, kun je hem uit zijn schulp trekken.

kat in het raam kijkend naar de regen
Image Credit: BrittanyNY, Shutterstock

Rouwende

Katten kunnen depressief worden na het verlies van een metgezel, of het nu een mens, hond of kat is. Ze rouwen vaak wanneer geliefde mensen voor langere tijd vertrekken of sterven. Veel katten herstellen van dit soort verliezen met een beetje tijd en liefdevolle ondersteuning. Overweeg om extra tijd met uw huisdier door te brengen om licht in hun dag te brengen.

Ongepaste bestraffing

Katten zijn lieve wezens die niet goed reageren op harde straffen. Schreeuwen en andere aversieve methoden zorgen er vaak voor dat ze bang worden, wat een negatieve invloed kan hebben op de band tussen katten en mensen.

cat + lijnverdeler

Hoe kan ik mijn kat opvrolijken?

Depressieve katten reageren vaak goed als ze een beetje extra liefde tonen en voorzien worden van een paar afleidingen.

Overweeg om meer tijd met je kat door te brengen, zodat ze het gevoel hebben dat ze op je kunnen vertrouwen voor comfort en ondersteuning. Zelfs gewoon rondhangen met je maatje naast je en hem af en toe een extra krab geven, kan wonderen doen voor het humeur van je kat.  Kies een tijd om met ze door te brengen en blijf erbij, zodat je kat elke dag kan anticiperen op het krijgen van aandacht.

Overweeg feromonen

Kalmerende feromoonproducten kunnen stress en angst bij katten verlichten, maar sommige katachtigen reageren mogelijk niet op de chemicaliën. Nieuw speelgoed kan echter soms de interesse van depressieve katten wekken en hen op weg helpen om zich beter te voelen.

singapura kat speelspeelgoed
Image Credit: jojosmb, Shutterstock

Veel katten reageren positief wanneer je ze beloont met hun favoriete hartige traktatie. Je kunt ook muziek afspelen of katvriendelijke video’s laten staan zodat katten ze alleen kunnen bekijken om entertainment te bieden en soms genoeg afleiding om katten te helpen zich comfortabeler te voelen.

cat + lijnverdeler

Is er nog iets wat ik kan doen?

Overweeg om uw kat naar de dierenarts te brengen, omdat veel tekenen van depressie, zoals terugtrekking, gebrek aan eetlust, toegenomen plassen en verzorgingsproblemen, allemaal op ziekte kunnen wijzen.

Supplementen kunnen helpen de niveaus van neurotransmitters geassocieerd met gevoelens van tevredenheid te verhogen, maar vraag uw dierenarts om begeleiding voordat u uw kat supplementen geeft. Uw dierenarts kan ook iemand aanbevelen die gespecialiseerd is in kattengedragstherapie als uw kat niet weer op de been lijkt te komen.

3 kattenverdelers

Conclusie

Katten hebben diepe emoties die instinctief gedrag sturen en motiveren. Ze kunnen vreugde, angst, opwinding en angst voelen. Katten kunnen ongetwijfeld hun gevoelens gekwetst krijgen en depressief worden als de situatie die het ongemak veroorzaakt niet verbetert. Dus de eerste stap om dingen in de juiste richting te krijgen, is het identificeren en aanpakken van alles wat ervoor zorgt dat uw kat ongelukkig is. Je kunt een paar extra dingen doen die kunnen helpen, waaronder extra tijd met ze doorbrengen, ze nieuw speelgoed geven om mee te spelen en stiekem een paar extra speciale traktaties binnensluipen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: avi_acl, Pixabay

Inhoudsopgave