16 redenen waarom katten goede huisdieren zijn (ondersteund door de wetenschap)

Katten zijn fantastische huisdieren, maar je realiseert je misschien niet hoe geweldig ze kunnen zijn als je er nog nooit een hebt gehad. Natuurlijk heb je waarschijnlijk van de katteneigenaren in je leven gehoord hoe geweldig hun katten zijn, maar geloof ze niet alleen op hun woord. Lees verder om 16 redenen te vinden waarom katten geweldige huisdieren zijn, waaronder zeven ondersteund door de wetenschap!

3 kattenverdelers

De 16 redenen waarom katten goede huisdieren zijn

1. Ze maken geweldige appartement huisdieren

Terwijl andere soorten in appartementen kunnen leven, zijn katten het meest geschikt voor het leven in een appartement. Ze zijn perfect geschikt voor kleine ruimtes en omdat ze een kattenbak gebruiken, hebben ze geen tuin nodig om naar de badkamer te gaan.

Honden hebben vaak veel ruimte nodig om rond te rennen om overtollige energie te verbranden en een tuin om hun behoefte te doen. Vogels kunnen luid en storend zijn voor je buren. Bepaalde reptielen kunnen veel te groot worden om comfortabel in een appartement te worden gehuisvest, en als je slang een ontsnappingskunstenaar is, heb je een groot probleem.

thematische pauze

2. Het zijn geweldige jagers

De voorouders van je kat leefden om te jagen, en ze werden er behoorlijk goed in. Hoewel je kat niet hoeft te jagen om zichzelf te voeden, zullen zijn roofdiervaardigheden nuttig zijn. Griezelige kruipers zoals spinnen en ongedierte zoals muizen maken geen kans wanneer een kat uw eigendom bewaakt.

Kattenjacht op speelgoedmuis thuis
Afbeelding credit: Viacheslav Lopatin, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze maken je slimmer

Studies tonen aan dat zelfbenoemde kattenmensen hoger scoren op intelligentietests dan hun hondenliefhebbende tegenhangers. Dezelfde studie suggereert ook dat kattenmensen over het algemeen meer introvert, ruimdenkend en gevoelig zijn.1

thematische pauze

4. Ze zijn onderhoudsarm

Een van de beste aspecten van kattenbezit is hoe onderhoudsarm katten zijn. Ze hoeven niet dagelijks te worden uitgelaten of uren te worden gespeeld om ze gelukkig en goed opgevoed te houden. Honden, vooral grotere rassen, hebben veel buitentijd nodig om overtollige energie te verbranden en verveling op afstand te houden.

Kittens zijn ook veel gemakkelijker op te voeden dan puppy’s. De zorg voor een puppy is als de zorg voor een pasgeborene. Het is lonend, maar het vereist veel werk en opoffering. Kittens zijn vrij zelfvoorzienend als ze eenmaal zijn getraind in nest en kunnen overdag zonder toezicht thuis worden gelaten.

effen wit Noors Boskat kitten met verschillend gekleurde ogen
Afbeelding credit: Nynke van Holten, Shutterstock
thematische pauze

5. Ze zijn goedkoper om voor te zorgen

Katten kunnen goedkoper zijn dan andere huisdieren, vooral honden. Hondenbezitters moeten vaak investeren in verzorgings- en trainingssessies om hun huisdieren gelukkig, gezond en er op hun best uit te laten zien.

Katten doen de verzorging zelf en hebben alleen hulp nodig als ze te groot of te oud worden om hun dagelijkse verzorgingssessies aan te pakken.

Hoewel er kattentrainers en trainingsscholen bestaan, doen de meeste katteneigenaren geen moeite, omdat ongetrainde katten over het algemeen minder destructief zijn dan hun hondentegenhangers, die snel werk kunnen maken van vrijwel elk oppervlak in uw huis als ze aan hun lot worden overgelaten.

thematische pauze

6. Ze zijn stil

In tegenstelling tot honden en vogels houden katten zich meestal vrij stil. De uitzondering op deze regel is wanneer ze honger hebben naar voedsel of je aandacht. Toch zullen je buren je kat minder snel horen miauwen dan dat ze een blaffende hond zijn of een papegaai die krijsen.

Siberische kat liggend op de bank
Afbeelding credit: Marie Charouzova, Shutterstock
thematische pauze

7. Ze zijn onafhankelijk

Vraag het aan iedereen die in het verleden al een tijdje katten heeft gehad, en ze zullen je vertellen dat katten vaak marcheren op het ritme van hun eigen trommel. Dat doen ze niet nodig hebben hun mensen, maar ze zullen er voor je zijn wanneer je ze nodig hebt. Ze zijn perfect in staat om zichzelf te vermaken en de meesten geven niet echt om constante aandacht.

Deze onafhankelijkheid is geweldig voor mensen die veel tijd buitenshuis doorbrengen op het werk of op reis. Je kat zal je waarschijnlijk missen als je weg bent, maar ze vinden het niet erg om het huis voor zichzelf te hebben.

thematische pauze

8. Ze hebben een lange levensduur

Het moeilijkste deel van het zijn van een huisdiereigenaar is afscheid nemen. Gelukkig hebben katten een relatief lange levensduur, wat betekent dat je meer jaren met ze zult doorbrengen, waardoor kostbare herinneringen ontstaan. Sommige katten kunnen tot 20 jaar oud worden, sommige leven nog langer!

Een Javaanse kat die buiten zit
Afbeelding Credit: IrondaRu, Shutterstock
thematische pauze

9. Ze kunnen uw risico op hartaandoeningen verminderen

Studies tonen aan dat het bezitten van een kat uw stressniveau kan verlagen, waardoor uw risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd, wordt verminderd.

thematische pauze

10. Ze kunnen uw kinderen beschermen tegen allergieën en astma

Onderzoek suggereert dat blootstelling aan katten in de vroege kindertijd een positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van allergieën en astma op latere leeftijd.

Een studie naar meer dan 700 pasgeborenen wees uit dat na 18 jaar de baby’s die tijdens hun eerste 12 maanden werden blootgesteld aan binnenkatten de helft van het risico van het ontwikkelen van een kattenallergie later in hun leven.

Man aait een zieke Siberische kat
Afbeelding credit: Olesya_Alexandrova, Shutterstock
thematische pauze

11. Ze kunnen de geestelijke gezondheid stimuleren

Onderzoek suggereert dat katten een kalmerende aanwezigheid in huis bieden en eigenaren kunnen helpen die worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen. Eén studie Laat zien dat katteneigenaren een betere psychologische gezondheid hebben dan mensen zonder huisdieren. Katteneigenaren beweren gelukkiger, zelfverzekerder en minder nerveus te zijn. Ze kunnen ook beter slapen, zich concentreren en problemen onder ogen zien dan mensen zonder huisdieren.

thematische pauze

12. Ze zijn vermakelijk

Als je ooit het geluk hebt gehad om getuige te zijn van een kat met het geval van de “zoomies”, weet je hoe vermakelijk ze zijn om naar te kijken. Zoomies zijn wanneer katten plotseling zonder duidelijke reden verwoed door het huis beginnen te ritsen. Het is alsof er een schakelaar is omgedraaid; Ze rennen even maniakaal rond, dan wordt de schakelaar weer omgedraaid en stoppen de Zoomies net zo snel als ze begonnen zijn.

Er wordt aangenomen dat katten door het huis rennen wanneer ze een intense uitbarsting van energie krijgen, omdat het een gemakkelijke manier is om die opgekropte energie vrij te maken.

grijze kat die met wc-papier speelt
Afbeelding credit: Aljeheny, Shutterstock
thematische pauze

13. Hun spinnen zijn therapeutisch

Niet alleen is het geluid van een kat die spint schattig, maar het is eigenlijk heel rustgevend en therapeutisch.

Het spinnen van een kat valt meestal tussen de 25 en 150 hertz. Onderzoek suggereert dat geluidsfrequenties in dit bereik de botdichtheid kunnen verbeteren en genezing kunnen bevorderen. Wetenschappers gebruiken dergelijke frequenties in vibrationele therapieën om weefselregeneratie te bevorderen.

Hoewel het spinnen van je kat je gebroken botten misschien niet geneest, valt de stressverlichtende voordelen van het laten spinnen van je kat op je niet te ontkennen.

thematische pauze

14. Ze zijn misschien beter voor het milieu

Honden zijn grotere dieren die veel meer voedsel moeten eten dan uw kat van 10 pond. Eén studie toont aan dat het bezitten van een middelgrote hond een vergelijkbare ecologische voetafdruk kan creëren als het bezitten van een grote SUV vanwege het land, water en energiebronnen die nodig zijn om het voedsel te ontwikkelen dat een huisdier van die grootte zou eten. Omdat katten minder voedsel eten, zal het bezitten van een minder koolstofvoetafdruk creëren.

Kat rustend op muurspeeltuin
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

15. Ze vormen sterke banden met hun eigenaren

Veel mensen denken aan katten als koppige en afstandelijke wezens, en hoewel dat voor sommige individuele katten waar kan zijn, is dit niet altijd het geval. Katten verbinden zich met hun eigenaren als hun verzorgers en creëren veilige hechtingen met hun mensen. Je kat is afhankelijk van jou om zich veilig te voelen wanneer hij zich nerveus of gestrest voelt.

thematische pauze

16. Ze weten misschien wat je voelt

Onderzoek uit 2015 suggereert dat katten zich anders gedragen wanneer hun eigenaren glimlachen dan wanneer ze fronsen. Wanneer hun mensen glimlachten, waren katten waarschijnlijker om positief gedrag te vertonen, zoals spinnen of wrijven tegen hun eigenaren. Katten zijn zeer intelligent en oplettend, dus het is niet vergezocht om te geloven dat ze intuïtief zijn met behulp van de emotionele signalen van hun mensen.

kat rust met eigenaar op bank thuis
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock

3 kattenverdelers

Laatste gedachten

Katten zijn om talloze redenen mooie metgezellen; Degenen die we hierboven dieper hebben uitgediept, beginnen net aan de oppervlakte te krabben. Katten zijn fantastisch, niet alleen vanwege hun stressverlichtende, astma-verminderende of lachwekkende gedrag, maar ook vanwege de prachtige relaties die we met hen vormen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Karolina Grabowska, Pexels