Hoe laat je een kat een krabpaal gebruiken: 6 tips & trucs


Kattenbomen helpen onze katten van onze meubels af te houden en bieden een comfortabele, veilige plek om te luieren. Het zijn ook uitstekende krabplekken die de schade aan uw banken en stoelen beperken.

Als je onlangs een krabpaal hebt gekocht en je kat lijkt gestrest of totaal niet geïnteresseerd om er tijd in door te brengen, maak je dan geen zorgen; je bent niet de enige. Katten passen zich niet goed aan aan veranderingen, zelfs als het iets is waarvan je weet dat ze het geweldig zouden vinden als ze het gewoon een kans zouden geven. Het goede nieuws is dat er dingen zijn die je kunt doen om ze ervan te overtuigen dat hun krabpaal de beste plek is om rond te hangen.

In dit artikel hebben we de beste stappen samengesteld die je kunt nemen om je kat over te halen zijn gloednieuwe, verwaarloosde kattenboom te gaan gebruiken.

verdeler-kattenklauw1

De 6 tips en trucs om een kat een kattenboom te laten gebruiken

1. Denk na over locatie

sneeuw bengaalse kat zittend op kattenboom
Image Credit: darko m, Shutterstock

Elke kat is anders, en de perfecte locatie zal verschillen afhankelijk van je kat. Als je kat een eenzame ziel is die van rust en stilte houdt, plaats de kattenboom dan in een kamer die niet veel voetverkeer krijgt. Als uw kat graag bij de drukte van het gezinsleven is, probeer dan een plek te vinden waar hij nog steeds het gevoel heeft dat hij bij de actie betrokken is, terwijl hij zich ontspant.

Katten houden van ramen, en de kattenboom in de buurt ervan plaatsen is een geweldige manier om ze aan te moedigen hem te gebruiken. Deze manoeuvre kan ook uw schermen en jaloezieën redden van kleine, destructieve pootjes. Probeer een geschikte plek te vinden die uw kat aanmoedigt om de boom te gebruiken, maar ook niet in de weg staat.

thematische onderbreking

2. Geschiktheid

De desinteresse van uw kat kan te maken hebben met de kattenboom zelf. Houd bij het uitzoeken van een kattenboom rekening met deze omstandigheden.


  • Voorkeur voor hoogte: Houdt uw kat ervan om boven iedereen uit te torenen en alles te overzien wat er gebeurt, of blijft hij liever lager bij de grond? Kies de grootte van uw krabpaal verstandig, vooral als uw huisdier lijdt aan mobiliteitsproblemen of zichtproblemen. De leeftijd van de kat is ook belangrijk; kittens kunnen moeite hebben met hoge bomen, maar zullen er snel in groeien.

  • Activiteitsniveau: Net als mensen zijn alle katten verschillend. De een doet niets liever dan een dutje, terwijl de ander speels en avontuurlijk is. Als uw kat actief is, waardeert hij misschien een boom met iets om hem te vermaken. Sommige krabpalen hebben hellingen, speeltjes, ladders en krabbers, die perfect zijn voor de actievere kat. Als uw kat minder actief is, is een krabpaal met meer comfort waarschijnlijk beter.

  • Meerdere katten: In een perfecte wereld kunnen al uw katten met elkaar overweg en zijn ze bereid een boom te delen. Maar dat is niet altijd het geval. Verschillende persoonlijkheden vragen ook om verschillende stijlen bomen. Als uw katten graag delen, zijn er grote bomen waar meerdere katten comfortabel in passen.

  • Krabbehoefte: De meeste katten krabben om hun klauwen te scherpen en zijn niet al te kieskeurig over waar ze dat doen. Aan de andere kant kunnen andere katten wat selectiever zijn in hun krabben en een hekel hebben aan het formaat of de textuur van de boom. Houd rekening met de voorkeuren van uw kat om de boom optimaal te benutten.
thematische onderbreking

3. Voedsel als prikkel

Kattensnoepjes
Image Credit Door: CC0 Publiek Domein, pxhere

Eten, speelgoed en traktaties zullen de kattenboom gastvrijer maken en ervoor zorgen dat je kat een positieve ervaring heeft in deze nieuwe omgeving. Probeer de interesse van uw kat te wekken door een spoor van lekkernijen op de boom achter te laten. U kunt ze voeren en met ze spelen in de boom of catnip proberen, dat zal de boom verleidelijker maken.

thematische onderbreking

4. Maak de boom comfortabel

Gebruik iets comfortabels waar uw kat van houdt om hem ervan te overtuigen dat de boom een fantastische comfortplek is. Het zou hun favoriete beddengoed of deken kunnen zijn; wat het ook is, maak het iets vertrouwds. Katten kunnen kieskeurig zijn over waar ze willen rusten, en als het toevoegen van een deken in eerste instantie niet werkt, probeer dan een andere plek op de kattenboom.

thematische onderbreking

5. It’s All About the Tree

savannah kat zittend op kattenboom
Image Credit: AJR_photo, Shutterstock

Moedig je kat aan om de boom te gebruiken door hem het middelpunt van je aandacht te maken. Prijs, speel en overlaad je kat met genegenheid als ze in hun boom zitten. Dit is vooral effectief als u positieve versterking gebruikt wanneer uw kat voor het eerst in de boom zit. Het zal hem meer op zijn gemak stellen en de stress wegnemen die hij voelt bij zo’n belangrijke verandering.

thematische onderbreking

6. Wees geduldig

Deze lijst garandeert niet dat uw kat verliefd wordt op een krabpaal op de eerste dag dat u hem thuisbrengt. Blijf het proberen en geef uw kat de tijd om zich aan te passen aan de verandering. Als ze eenmaal de tijd hebben gehad om de boom te onderzoeken en zich realiseren dat het geen bedreiging is, kunnen ze de boom uit zichzelf gaan gebruiken.

3 kat gezicht verdelerMensen vragen ook

Waarom zou mijn kat zijn boom niet gebruiken?

Het kan verschillende factoren zijn, zoals angst of stress over de verandering in hun huis, of het kan gericht zijn op de boom en de manier waarop die eruit ziet. Ze kunnen ook een negatieve ervaring hebben met de boom als een andere kat ze er al eerder uit heeft geschopt. Misschien vinden ze het niet leuk waar u de boom hebt neergezet, of hebben ze moeite om hem te gebruiken vanwege een gebrek aan mobiliteit of een handicap. Als u de reden eenmaal hebt vastgesteld, kunt u uw kat beter helpen de boom ten volle te benutten.

Twee katten in een kattenboom met krabpaal
Image Credit: RomeoEbaloo, Pixabay

Wat zijn de beste plekken voor de kattenboom?

De kamers waar uw krabpaal het best tot zijn recht komt zijn niet zo verrassend. U gaat hem bijvoorbeeld niet in de badkamer zetten. Over het algemeen zijn woonkamers, eetkamers en slaapkamers uw beste weddenschappen omdat hun mensen ze gebruiken, en er zijn ramen voor hen om van te genieten. Plaats de boom in de hoek van een kamer voor extra stabiliteit en, zoals we al zeiden, probeer hem in de favoriete kamer van uw kat te zetten.

Wanneer moet ik mijn kitten een krabpaal geven?

Katten neigen van nature naar hoge plekken en materiaal met structuur waar ze aan kunnen krabben, en een grote kattenboom waar ze uiteindelijk in zullen groeien lijkt misschien het perfecte cadeau zodra uw kitten zich bij uw gezin voegt. Maar om vallen of verwondingen te voorkomen, moet u wachten tot uw kitten minstens 4 maanden oud is voordat u hem een grote krabpaal laat gebruiken. Het is essentieel om uw kitten katvriendelijke verticale ruimtes te geven om te verkennen, maar ze moeten geen toegang hebben tot hoge structuren die ze niet goed genoeg kunnen hanteren.

Uw dappere kitten wil misschien een 5 meter hoge boom aanpakken, en dat lukt misschien, maar ze zullen het moeilijker vinden om veilig af te dalen. In de tussentijd kunnen ze lekker krabben aan een krabpaal en kleinere voorwerpen om op te klimmen, zoals bomen ter grootte van een kitten.

verdeler-kattenklauw1Conclusie

Er zijn een paar kritische factoren om te overwegen bij de aankoop van een kattenboom. Als uw kat nog steeds geen interesse toont om ten volle te profiteren van zijn nieuwe boom, is de eerste stap uit te zoeken wat hem dwars zit. Dan kunt u hen helpen beseffen hoe leuk en ontspannend hun krabpaal kan zijn. Na verloop van tijd zal uw kat op boomklimavontuur gaan of de middag wegdommelen bij zijn favoriete raam.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Chewy, Unsplash