16 DIY houten kattenbedden die je thuis kunt maken


Kattenbedden die je in een winkel koopt, kunnen je huisinrichting een stijlvolle flair geven. Je kunt ze krijgen in een verscheidenheid van ontwerpen, van gesloten houten frames tot gezellige hangmatten. Ze kunnen echter ook ongelooflijk duur zijn, en het kan een vernietigende klap zijn als uw kat de tijdschriften op de salontafel verkiest boven het hippe nieuwe kattenbed in de hoek.

Gelukkig zijn katten niet zo kieskeurig over hoe hun bed eruit ziet of hoeveel het kost, en daarom zijn doe-het-zelf kattenbedden het beste idee. DIY kattenbedden zijn goedkoop en kunnen belonend uitdagend zijn. Sommige kunnen u zelfs helpen die oude ladekasten te hergebruiken waar uw kat zich graag in verstopt.

Hier zijn 16 DIY plannen die je thuis kunt maken vanuit het niets of door oude meubels te upcyclen. Er zijn zelfs een paar hondenbedjes die je kunt aanpassen aan je kat.

3 kattenverdeler

De 16 DIY Houten Kattenbedden

1. Kitty Hangmat van Hunker

Materialen 13-voet vierkante deuvel, 3-meter den, houtlijm, houtschroeven, kastknoppen, zwarte haarbanden, stof
Gereedschap Potlood, meetlint, schuurpapier, verzinkboor, boormachine, schroevendraaier, zaag, naaimachine, stofschaar
Moeilijkheid Matig

Hoewel ze moeilijk kunnen zijn om in te stappen, behoren hangmatten tot de meest comfortabele bedden die u kunt vinden. Deze kitty hangmat is stabieler dan de oude hangmat in je achtertuin, maar net zo comfortabel voor je kat. Het vergt wat geduld om het hout te snijden en alles in elkaar te zetten, maar het ontwerp is relatief eenvoudig.

Je hebt een naaimachine nodig voor de hangmat en twee verschillende stoffen, zodat je hem kunt omdraaien wanneer je de stijl van het bed van je kat wilt veranderen.

thematische onderbreking

2. Rustieke kist door A Fresh Squeezed Life

Materialen 1x4s, zwenkwielen, schroeven, kussen, verf
Gereedschap Boor
Moeilijkheid Matig

Als je van rustieke kisten in boerderijstijl houdt, maar er geen hebt om te hergebruiken, kun je er zelf een maken met 1×4 en een paar schroeven. Het is wel even werk om alle planken in elkaar te zetten, en je moet zelf de afmetingen bepalen.

Als je eenmaal het raamwerk hebt, hoef je alleen nog maar een laagje verf, een paar persoonlijke accenten en een comfortabel kussen toe te voegen. U kunt zelfs wieltjes toevoegen om hem gemakkelijk te verplaatsen tijdens het stofzuigen.

thematische onderbreking

3. DIY Huisdierenbed door Shanty 2 Chic

Materialen 1x4s, 1x2s, 2x4s, pocket hole schroeven, houtbeits, kussen
Gereedschap Kreg mal, zaag, spijkermachine, houtlijm, schuurmachine, schilderstape, krijtbordspray…
Moeilijkheid Gemakkelijk

Een kratachtig ontwerp is dit eenvoudige bed voor huisdieren. Hoewel het niet zo diepgaand is als sommige van de andere ideeën op deze lijst, is het een leuke manier om te proberen te timmeren als je nieuw bent in DIY. Er is ook niet veel voor nodig om het in elkaar te zetten. Met een beetje lijm en een paar spijkers voor extra veiligheid heb je in een mum van tijd een nieuw kattenbed. Met een supercomfortabel kussen zal uw kat nooit meer weg willen.

thematische onderbreking

4. Cat Couch door Stephanie Marie

Materialen Hoge dichtheid schuim, stof, multiplex, stalen hoekschoren, T-moeren, eindtafelpoten, tijdelijke lijmspray, schroeven
Gereedschap Zaag, boor, naaimachine
Moeilijkheid Matig

Een leuk idee – vooral als je kat niet op het meubilair mag – is om ze een eigen bank te geven. Dit wordt een uitdaging voor beginnende doe-het-zelvers als het gaat om het in elkaar zetten van het houten frame, en je hebt vaardigheid met een naaimachine nodig om de stoffen bekleding in elkaar te naaien.

Maar met geduld en doorzettingsvermogen zal uw kat zich kunnen oprollen op zijn eigen katvriendelijke bank. Beter nog, hij ziet er net zo uit als eentje die je in een winkel kunt kopen.

thematische onderbreking

5. Dubbele hangmatten door Makezine

Materialen Sisaltouw, 2x2s, Frosta kruk poten, dekens, pocket hole schroeven, houtbeits
Gereedschap Kreg jig
Moeilijkheid Matig

Als je hout en stof over hebt van een ander project, is dit hangmat stapelbed een geweldige manier om dergelijke materialen te gebruiken. Het heeft een modern, strak ogend ontwerp dat uw inrichting een stijlvolle flair kan geven en uw katten veel ruimte voor zichzelf.

U kunt ook de afmetingen veranderen op basis van uw beschikbare ruimte of het hout dat u gebruikt. Voor een extra uitdaging, als je meer dan twee katten hebt, kun je de langere hangmatten opdelen in kleinere secties met een centraal tussenschot.

thematische onderbreking

6. Modern huisdierenbed van Kreg Tool

Materialen Multiplex, plaat, basiskaplijst, gatschroeven, afwerkspijkers, houtvuller, pluggen (optioneel), grondverf, verf
Gereedschap Kreg mal, cirkelzaag, decoupeerzaag, verstekzaag, vierkant, meetlint, boormachine, spijkermachine, schuurmachine
Moeilijkheid Matig

Veel kattenbedden kunnen uw decor rommelig doen lijken, en dat is waar dit strakke, moderne huisdierenbed ontwerp wint. Het kan moeilijk zijn voor beginners, maar als je vertrouwd bent met alle gereedschappen en patronen, zal het een leuke uitdaging zijn.

Vul het met kussens en de favoriete speeltjes van je kat, en bewaar het in je woonkamer zodat je je vrienden kunt wow. Als het effen hout saai lijkt, kun je het personaliseren met de naam van je kat.

3 kat gezicht verdeler

Hergebruikt Meubilair

7. Duktig Poppenbedden van The Dodo

Materialen IKEA poppenbedjes, schroeven, verf (optioneel)
Gereedschap Boor
Moeilijkheid Gemakkelijk

Als je geen tijd hebt om een kattenbed vanaf nul te maken, is een van de snelste en gemakkelijkste doe-het-zelf-plannen die je kunt uitvoeren het hergebruiken van meubels van IKEA. De Duktig Doll Beds zijn de perfecte maat voor uw kat en kunnen u veel moeite besparen bij het maken van een nieuw kattenbed. U kunt ze personaliseren met een likje verf of superzacht beddengoed.

Sommige mensen bevestigen deze bedden aan een stevige muur of stapelen ze op elkaar om een stapelbed op kattenformaat te maken. Dit is een geweldige manier om je katten ergens te laten klimmen als je geen kattenboom hebt of om ruimte te vinden voor de bedden als je niet genoeg ruimte hebt op de vloer.

thematische onderbreking

8. Oude kussens en een boekenkast door Reddit

Materialen Boekenkast, oude kussens
Gereedschap Geen
Moeilijkheid Gemakkelijk

Een gemakkelijk DIY ontwerp dat je kunt proberen is het opknappen van een oude boekenkast. Het is een geweldig ontwerp als je meerdere katten hebt die ruzie maken over hun favoriete slaapplekjes. Je hoeft ook geen nieuwe boekenkast te kopen. Gebruik er een die je niet meer gebruikt of kijk in de plaatselijke werfverkoop of kringloopwinkel voor een stevige boekenkast met brede planken.

Geef het versleten meubilair een likje verf en versier de planken met oude kussens of dekens. Misschien kun je zelfs krabplekken en bungelende kattenspeeltjes toevoegen.

thematische onderbreking

9. TV Tray Tepee door Lily Ardor

Materialen Houten TV bakje, houten deuvel, schroeven, beits (optioneel), stof, touw, hete lijm, kussen
Gereedschap Boormachine, klopboormachine, schroevendraaier
Moeilijkheid Matig

Als u een uitdaging wilt als het gaat om het opknappen van oude meubels, kunt u dit TV-lade tipi project uitproberen. Het vergt wat werk om het stevig en betrouwbaar genoeg te maken voor je kat, maar het is een simplistisch ontwerp.

Gebruik een houten TV bak die je niet meer nodig hebt of vind er een bij een tweedehandswinkel, en draai hem ondersteboven. Het idee is dat de poten de tipi vorm maken. Je zult moeten aanpassen waar de poten bevestigd zijn om je kat voldoende ruimte te geven. Bekleed het met stof om het een rustieke, tentachtige uitstraling te geven. Maak het af met het favoriete kussen van uw kat, en voeg misschien een krabplek toe aan de zijkant.

thematische onderbreking

10. Hergebruikte Laden door Salvage Sister & Mister

Materialen Lades, 1x2s, verf (optioneel), kussens, schroeven
Gereedschap Schuurmachine, boormachine
Moeilijkheid Gemakkelijk

Oude ladenkasten kunnen veel ruimte innemen, en als ze een tijdje opgeslagen zijn geweest, kunnen ze allerlei soorten waterschade oplopen waardoor ze onbruikbaar worden. Soms kun je echter een paar lades redden en ze hergebruiken als kattenbed. Het beste aan dit doe-het-zelf plan is dat het meerdere katten veel ruimte voor zichzelf geeft en ze toch dicht bij hun vrienden houdt.

Als je geen 1×2 wilt kopen of geen hout bij de hand hebt, kun je deze lades in de muur schroeven.

thematische onderbreking

11. Houten Krat door The Little Things

Materialen Houten kist, houten knoppen, verf, houtlijm, kussen
Gereedschap Verfkwasten, hamer, tang
Moeilijkheid Gemakkelijk

Houten kratten zijn altijd ergens nuttig voor, maar ze kunnen ook veel opbergruimte innemen als je ze niet nodig hebt. Dit ontwerp hergebruikt een oude krat en maakt er een rustiek bed voor huisdieren van. Laat je niet afschrikken door het feit dat het gericht is op honden – kleine kratten zijn ook perfect voor katten.

Als je meerdere kratten hebt die je opnieuw wilt gebruiken, kun je jezelf uitdagen om stapelbedden te maken met overgebleven stukken hout.

thematische onderbreking

12. Opbergkubus door IKEA Hackers

Materialen Opbergkubus, sisaltouw, kussens
Gereedschap Geen
Moeilijkheid Gemakkelijk

Rekken zijn een leuke, moderne manier om uw inrichting op te fleuren en een gewone oude stellingkast er strak en nieuw uit te laten zien. De kubussen zijn ook ideaal om een beschutte schuilplaats voor uw kat te creëren. Het is ook gemakkelijk te doen – gewoon schilderen hoe je wilt en een paar kussens pakken.

Voor een extra katvriendelijk gevoel kunt u sisaltouw aan de zijkanten bevestigen om uw katten een paar krabplekken te geven.

thematische onderbreking

13. Stoel Kattenhangmat door IKEA Hackers

Materialen Malinda stoelkussen, stoel, klittenband
Gereedschap Naald en draad
Moeilijkheid Gemakkelijk

Als uw kat altijd onder stoelen zit, gebruikt dit kattenhangmat-idee uw bestaande meubels of een nieuwe stoel om uw kat ergens comfortabel te laten zitten. Het is ook eenvoudig te maken: Zet de kussenhangmat vast met klittenband – of iets stevigers als je dat liever hebt – en je bent klaar!

Je kunt deze stijl van hangmat zelfs maken van een houten trapladder, salontafel of eindtafel.

thematische onderbreking

14. Bank Hideaway van Haus Panther

Materialen IKEA ÄPPLARÖ bank, houten plank, yogamat of kussens
Gereedschap Boor
Moeilijkheid Gemakkelijk

Als je weinig inspiratie of ruimte hebt, kun je bij IKEA terecht voor multifunctionele meubels voor doe-het-zelfprojecten. De ÄPPLARÖ bank, bijvoorbeeld, is ontworpen om gereedschap op te bergen maar kan ook een gezellige schuilplaats zijn voor je kat.

Het is ook gemakkelijk te restylen. Laat gewoon de uiteinden weg wanneer u de bank in elkaar zet en leg er een kussen in. Je kunt hem op de veranda of in een garderobe zetten, of op een terras.

kattenpoot verdeler

Ontwerpen om te restylen

15. Doggy Bunk Beds by Instructables

Materialen Hout, OSB, houtschroeven, gatschroeven, afwerkspijkers, kattenbedden
Gereedschap 120 korrel schuurpapier, borstels of lappen, houtbeits, houtvuller, houtlijm, Kreg mal of biscuitschrijnwerker, klemmen, kapzaag, meetlint, boormachine, spijkermachine
Moeilijkheid Hard

Voor de kattenliefhebbende timmerlui die een grote uitdaging willen, bekijk dit stapelbed. Het mag dan wel ontworpen zijn voor honden, maar daardoor is het perfect aan te passen aan jouw behoeften. Maak het kleiner voor het aantal katten in uw huishouden of voeg een paar tussenschotten toe om meerdere ruimtes te maken voor meer katten. U kunt het onderste stapelbed afsluiten met een gordijn om uw kat een superstille slaapplek te geven.

thematische onderbreking

16. Hondenbed en voederstation by Budget 101

Materialen 2x4s, houten planken, schroeven
Gereedschap Boor, zaag
Moeilijkheid Moeilijk

Als je een oudere kat hebt die niet meer zo mobiel is als vroeger, heeft dit ontwerp een trap om hem te helpen naar het bovenste niveau te komen. U kunt de treden ook vervangen door een met sisal bedekte helling om het klimmen te vergemakkelijken en een krabplek te creëren.

Dit ontwerp is meer gericht op honden, maar met een paar aanpassingen aan het plan kan het ook geschikt zijn voor uw kat. U kunt het gebruiken als een rustige ruimte om ze te voeren of het gewoon restylen als een stapelbed voor meerdere katten.

kattenpoot verdeler

Conclusie

Katten zijn dol op gezelligheid en krullen zich graag overal op waar het comfortabel is. Als hun favoriete plek je kussen is vlak voordat je naar bed gaat, is het misschien de moeite waard om ze een eigen kattenbed te geven.

Deze DIY plannen zijn allemaal van hout en zien er net zo goed uit als de kattenbedden die je in een winkel kunt kopen, maar dan zonder het prijskaartje. We hopen dat ze je inspiratie hebben gegeven voor je eigen creaties!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock