Waarom blijven katten de hele nacht op? Wat doen ze?


Katten volgen een andere slaapcyclus dan mensen en kunnen u ’s nachts wakker houden met hun activiteiten. Katten zijn van nature actiever in de vroege ochtend en avond, omdat ze crepusculair zijn. Dit gezegd zijnde, kunt u geconfronteerd worden met het probleem dat uw kat ’s nachts actief is en u wakker houdt, en u kunt een patroon opmerken waarbij uw kat overdag meer slaapt en bij het slapengaan een bundel energie lijkt te worden.

kat gezicht verdeler 2

Katten zijn Crepusculair

Katten zijn crepusculaire dieren en hebben het instinct om ’s avonds en ’s morgens vroeg te jagen. Hierdoor kan uw kat ’s nachts actiever zijn dan overdag. Crepusculaire dieren kunnen beter jagen als het daglicht afneemt en zijn hinderlaagroofdieren. Nachtdieren of crepusculaire dieren hebben een spleetvormig netvlies dat, samen met het tapetum lucidum, hen in staat stelt beter te zien in het donker. Ze vallen ’s morgens vroeg en ’s avonds in een hinderlaag, zonder dat het te donker is dat ze het risico lopen door andere roofdieren te worden opgegeten.

kat bij nacht
Image Credit: mariavp, Pixabay

Is het normaal dat katten ’s nachts actiever zijn?

Het is normaal dat uw kat ’s nachts actiever is en overdag meer tijd doorbrengt met slapen en dutten op hun favoriete plekjes.

Sommige katten veranderen hun natuurlijke slaap-waakcyclus als hun eigenaar tot laat in de nacht op is, maar sommige katten nemen dezelfde slaap-waakcyclus aan als hun eigenaar en kunnen overdag actiever zijn.

Als je een zwerf- of verwilderde kat hebt geadopteerd, is het waarschijnlijker dat hun lichaam hardwired is om ’s nachts actiever te zijn, vooral omdat ze gewend zijn geraakt aan de routine van het jagen en actiever zijn in de schemering en het ochtendgloren.

Waarom willen katten ’s nachts spelen?

Veel katten zullen hun baasjes ’s nachts wakker maken door over hun lichaam te klimmen, luid te miauwen of door het huis te rennen. Dit gedrag komt vaak voor bij katten die overdag de meeste tijd doorbrengen met slapen. Katten hebben een polyfasisch slaappatroon, wat betekent dat ze met tussenpozen van een uur tot 2 uur per keer kunnen slapen om zich uitgerust te voelen, wat gedurende de hele dag of nacht kan gebeuren gedurende gemiddeld 12 tot 18 uur per dag.

Dus, als uw kat de meeste tijd overdag slaapt, misschien terwijl u aan het werk bent, zullen ze zich uitgerust genoeg voelen om ’s nachts actief te zijn en slechts een uur of twee slapen tussen hun nachtelijke activiteiten door.

tabby kat 's nachts
Image Credit: Darkmoon_Art, Pixabay

Wat doen katten ’s nachts?

Als uw kat ’s nachts wakker is, dan is hij waarschijnlijk zijn omgeving aan het verkennen of aan het spelen. Katten die ’s nachts toegang hebben tot de buitenlucht kunnen door de buurt zwerven, terwijl binnenkatten kunnen proberen met u te communiceren of met speelgoed in huis te spelen. Sommige katten kunnen u zelfs wakker houden door over u heen te lopen terwijl u slaapt!

Katten zullen ook ’s nachts wakker worden op zoek naar voedsel, omdat het voor hen natuurlijk is om ’s nachts en ’s avonds laat te eten, wat de reden is waarom sommige katten zullen miauwen en pootje geven aan hun baasjes die proberen te slapen. Dit is de manier waarop uw kat vraagt om gevoerd te worden, vooral als ze nog niet gegeten hebben voordat u gaat slapen.

Hoe houdt u uw kat bezig terwijl u slaapt?

Als je kat je ’s nachts wakker houdt en je daardoor moeite hebt om een goede nachtrust te krijgen, dan zijn er enkele trucs die je kunt gebruiken om je kat overdag vermoeider te maken, zodat ze ’s nachts eerder geneigd zijn om te slapen.

Houd in gedachten dat het normaal is dat uw kat ’s nachts, ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg actief is, dus straf uw kat niet voor hun gedrag, zelfs als u zich gefrustreerd en moe voelt.

Probeer het dagschema van uw kat te veranderen zodat ze niet zoveel tijd doorbrengen met slapen als normaal, het kan echter enige tijd duren voordat er een goede routine ontstaat. U kunt uw kat voeren vlak voordat u gaat slapen tijdens de late avonden of vroeg in de nacht, zodat uw kat minder honger heeft terwijl u slaapt. Een goede speelsessie voor het eten helpt om de natuurlijke activiteit van een kat na te bootsen; jagen, smullen en slapen. Dit kan helpen voorkomen dat uw kat u ’s nachts wakker maakt voor eten. Als uw kat u probeert over te halen om met hem te spelen, negeer dan zijn gedrag gedurende de nacht en neem overdag de tijd om met hem te spelen.

Als u het slaap-waakschema van uw kat niet wilt veranderen als uw kat ’s nachts opstaat omdat hij honger heeft, kunt u een automatische voederautomaat instellen om uw kat een maaltijd te geven terwijl u slaapt.

Bied uw kat veel speelgoed en activiteiten om ’s nachts te doen in een apart gedeelte van het huishouden, zodat ze zichzelf kunnen vermoeien.

3 katten gezicht verdeler

Conclusie

Het bezit van een kat die ’s nachts wakker is, kan het voor u moeilijk maken om een goede nachtrust te krijgen, het is echter geen zorg voor katten die het instinct hebben om actiever te worden tijdens de schemeruren. Katten hoeven geen lange uren ononderbroken slaap te krijgen en slapen in plaats daarvan met tussenpozen. Dit betekent dat zij waarschijnlijk niet de hele nacht doorslapen omdat dat niet nodig is.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Mookmixsth, Shutterstock