Waarom krabt mijn kat aan haar waterbak? 8 waarschijnlijke redenen


Inleiding

Katten doen allerlei domme dingen die ons onzinnig lijken. Toch is hun gedrag, inclusief de vreemdste taken, redelijk goed te verklaren. Tast uw kat aan haar waterbakje? Nou, daar zijn verklaringen voor!

Sommige redenen voor dit gedrag variëren van onschuldig vermaak tot geestelijke nood of ziekte. Als u denkt dat uw kat dit gedrag vertoont als gevolg van een medische aandoening, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

verdeler-kattenklauw1

De 8 waarschijnlijke redenen waarom een kat naar de waterbak grijpt

1. Ze wil stromend water nabootsen

kat drinkt water uit fontein
Image Credit: Daria Kulkova, Shutterstock

Heb je je kat ooit betrapt op het drinken uit de kraan van de gootsteen? Dat komt omdat katten de voorkeur geven aan stromend water boven stilstaand water. Stromend water komt voor hen natuurlijker over, waardoor het voelt als een veiligere waterbron dan hun bakje. Als uw kat aan het water zit te krabbelen, kan het zijn dat ze gewoon even aan het kijken is.

Je zou je kat een waterfontein kunnen geven om uit te drinken. De fontein houdt het water in constante beweging en maakt het misschien aantrekkelijker voor uw kat!

thematische onderbreking

2. Ze heeft Whisker Fatigue

Snorharen zijn meer dan een esthetisch accessoire voor uw kat. Ze dienen verschillende belangrijke functies, zoals gevoel, oriëntatie en communicatie.

Snorhaarmoeheid is wanneer de snorharen van uw kat haar in een sensorische overbelasting sturen. Elke keer dat de snorharen van uw kat ergens mee in contact komen, zoals de zijkant van haar waterbakje, worden zintuiglijke signalen naar haar hersenen gestuurd. Als ze al last heeft van snorhaarmoeheid, kan ze aarzelen om haar kop in de bak te steken om te drinken.

Een waterfontein zonder lip kan een goede oplossing zijn, omdat de snorharen van uw kat dan nergens mee in contact hoeven te komen.

thematische onderbreking

3. Ze is gestrest en/of angstig

gestreste kat
Image Credit: photosforyou, Pixabay

Als je kat geestelijk benauwd is, kan ze aan haar waterbakje gaan pootjebaden.

Enkele symptomen van stress bij katten zijn overmatig borstelen en krabben, afzondering, meer miauwen of sissen, agressie, plas- of spijsverteringsproblemen en isolatie. Als uw kat gestrest is, probeer dan de bron ervan te vinden en verwijder deze, indien mogelijk.

Tekenen dat uw kat worstelt met angst zijn onder meer agressie, staartklikken, verwijde pupillen, snelle ademhaling en haren die overeind staan. Het beheersen van stress bij katten kan therapie, veranderingen in de omgeving en medicatie vereisen.

thematische onderbreking

4. Ze worstelt met OCD

Net zoals je kat angst kan hebben, kan ze ook OCD of obsessieve-compulsieve stoornis ontwikkelen. Dit is een gedragsstoornis die gekenmerkt wordt door herhaalde en zinloze handelingen, zoals het krabben aan haar water. Als uw kat op een overdreven, intense manier aan haar water krabt, kan ze met OCD worstelen.

Enkele andere tekenen zijn overmatig miauwen, constant borstelen, ijsberen, zuigen en kauwen op stof. De beste manier om hiermee om te gaan is om met uw dierenarts te praten, die de mogelijkheid van andere aandoeningen of ziektes kan uitsluiten. Als uw kat inderdaad OCD heeft, moet u de stressfactoren in haar omgeving zoveel mogelijk wegnemen.

thematische onderbreking

5. Het is haar territoriale instinct

bengaalse kat speelt water in de kom
Image Credit: kalyanby, Shutterstock

Je kat kan aan haar waterbak krabben om het als haar territorium te markeren. Omdat katten roofdieren zijn, zijn ze geneigd tot territoriaal gedrag, vooral als er andere huisdieren in huis zijn.

Sommige territoriale gedragingen zijn zichzelf tegen voorwerpen wrijven, aan meubels krabben, buiten de kattenbak plassen, of vechten met andere dieren of mensen. Als uw kat gaat vechten of zich extreem agressief gedraagt, kan het aanpakken van deze territoriale kwestie de oplossing zijn. Als er meerdere huisdieren in uw huishouden zijn, is het een goede oplossing om ervoor te zorgen dat alle huisdieren hun eigen voer- en waterbakjes hebben.

thematische onderbreking

6. Ze speelt

Uw kat die aan haar waterbak krabt is niet altijd een symptoom van iets verontrustends. Soms wil uw kat gewoon spelen!

Katten zijn speelse wezens, en knoeien met het water in haar bak kan gewoon de manier van je kat zijn om zichzelf te vermaken. Hoewel dit over het algemeen ongevaarlijk is, kan het een behoorlijke puinhoop veroorzaken. Als u het water in de bak wilt houden, overweeg dan te investeren in nieuwe en spannende speeltjes die haar meer kunnen vermaken dan haar water.

thematische onderbreking

7. Ze voelt zich niet goed

gele verdrietige zieke kat
Image Credit: Nikolay Bassov, Shutterstock

Helaas zijn er enkele ziekten die in verband kunnen worden gebracht met het gedrag van uw kat. Enkele mogelijke gezondheidsproblemen zijn schildklierproblemen en diabetes.

Hyperthyreoïdie kan een onderliggende oorzaak zijn achter het gedrag van uw kat. Een drastische stijging of daling van de stofwisseling van uw kat kan haar dorstniveau aanzienlijk veranderen, wat invloed heeft op hoe ze zich gedraagt rond haar waterbak.

Diabetes kan ook het dorstniveau van uw kat veranderen. Omdat de symptomen van diabetes en schildklierproblemen elkaar vaak overlappen, moet u contact opnemen met uw dierenarts voor een juiste diagnose en, indien nodig, een behandelplan.

thematische onderbreking

8. Ze probeert het waterniveau te zien

Katten zijn niet zo goed als mensen als het gaat om dingen van dichtbij te zien. Uw kat heeft niet de juiste spieren om de ooglens aan te passen om dingen dichtbij te zien, wat betekent dat het water in haar voerbak moeilijk voor haar kan zijn om te zien. Dus, voordat ze zich bukt om te drinken, kan ze het waterniveau met haar poten controleren.

verdeler-katklauw1Conclusie

Katten zijn eigenzinnige wezens die een heleboel gedragingen vertonen die ons in verwarring kunnen brengen. Maar met een beetje onderzoek kunnen veel handelingen gemakkelijk worden verklaard. Als u denkt dat uw kat vreemd gedrag vertoont door geestelijke nood of ziekte, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Geniet anders van uw nieuwe inzicht in de handelingen van uw kat!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Nils Jacobi, Shutterstock