Hoe katten koel te houden in de zomer

KattenventilatorWanneer de zomer nadert en de temperaturen stijgen, vraag je je misschien af hoe goed katten tegen warm weer kunnen. Hoewel zelfs langharige katten een aantal natuurlijke manieren hebben om af te koelen, is het goed om te weten welke temperaturen te warm zijn voor katten, hoe je kunt zien of je kat het te warm heeft en wat je moet doen als je kat oververhit raakt.

Hoe katten koel blijven

Katten hebben speciale manieren om zichzelf op natuurlijke wijze te koelen. In tegenstelling tot honden hijgen katten zelden om af te koelen, tenzij ze al oververhit zijn of last hebben van een zonnesteek (als u uw kat ziet hijgen, begin dan onmiddellijk met koelen en neem contact op met uw dierenarts voor verdere instructies).

De vacht van een kat houdt hem op unieke wijze warm in de winter en koel in de zomer. De dubbele vacht heeft twee lagen: een langere buitenlaag en een kortere ondervacht. De ondervacht bulkt in de winter, waardoor de kat warm blijft, maar in de zomer dunt de ondervacht uit, zodat lucht naar de huid kan circuleren, waardoor de kat koeler blijft.

Kunnen katten warm weer aan?

Kat die op tegels ligt om koel te blijven

Op warme dagen zoeken katten koele vloeroppervlakken zoals tegels en hardhout.

Bij warm weer zoeken katten meestal koele oppervlakken om op te liggen en te rusten, wat hun energie bespaart en hun lichaamstemperatuur zo laag mogelijk houdt. Katten in het wild doen dit ook. In de baksavanne vinden leeuwen schaduw om te gaan liggen en het heetste deel van de dag weg te slapen. Thuis ziet u uw kat misschien liggen op tegels, beton, hardhout en linoleum.

Katten koelen zichzelf ook af door verzorging, waardoor de vacht nat wordt en de lichaamstemperatuur wordt verlaagd terwijl het speeksel verdampt. In de zomermaanden kunnen katten ook meer water drinken om af te koelen.

Welke temperatuur is te warm voor katten?

Zelfs met deze prachtige natuurlijke koeltechnieken kunnen katten oververhit raken of zelfs last krijgen van een zonnesteek op warme dagen. De exacte temperatuur die te warm is voor een kat, varieert afhankelijk van het individu. Als je airconditioning hebt, stel deze dan in op 78 graden Fahrenheit om je binnenkat comfortabel te houden.

Beperk de tijd van uw kat buiten tijdens het heetste deel van de dag en bewaar uitstapjes voor de vroege ochtend of zonsondergang. Zorg ervoor dat buitenkatten een schaduwrijke plek hebben om rond te hangen.

Vergeet niet dat katten zonnebrand kunnen krijgen als ze buiten zijn, vooral als ze een dunne vacht of witte vacht hebben. Laat je kat nooit achter in een auto. Zelfs op een milde zonnige dag kan de temperatuur in een auto binnen enkele minuten tot gevaarlijke niveaus stijgen.

Katten koel houden

Kattenwater uit huisdierfontein

Fonteinen voor huisdieren kunnen katten verleiden om meer water te drinken om koeler en meer gehydrateerd te blijven.

Overweeg deze eenvoudige tips om je kat koel te houden op zomerse dagen:

Airco

Als je een airconditioner hebt, stel deze dan in op 78 graden Fahrenheit, zodat je kat comfortabel blijft. Zodra de temperaturen ’s nachts dalen, kunt u de airconditioning uitschakelen en ramen openen om de koelere nachtlucht binnen te laten.

Fans

Gebruik plafondventilatoren of plaats doosventilatoren of kleinere tafelbladventilatoren op plaatsen waar uw kat graag hangt, zodat ze een koele ruimte heeft om zich in terug te trekken. Ventilatoren verbeteren de luchtcirculatie en houden de temperatuur koeler.

Zoet water

Katten drinken soms meer dan normaal als je een fontein voor huisdieren introduceert.

Moedig uw kat aan om meer vers water te drinken door extra waterbakken in verschillende delen van het huis te plaatsen. Probeer wat ijsblokjes in te laten vallen om het water te koelen. Veel katten genieten ook van fonteinen voor huisdieren die water laten circuleren om het fris en koel te houden.

Sluit gordijnen en jaloezieën

Houd je gordijnen en jaloezieën getrokken tijdens de heetste delen van de dag om de zon en warmte te blokkeren en om de binnenkant van je huis koeler te houden.

Koelen Pet Mats

beste kattenbakmatten functie

Overweeg om te investeren in een speciale koelmat, pad of bed dat is ontworpen om huisdieren koel te houden. Dit kan vooral handig zijn als je geen koele vloeroppervlakken zoals tegels hebt waar je kat op kan liggen om af te koelen. Je kunt een bevroren waterfles ook in een handdoek wikkelen, zodat je kat een koele plek heeft om op te liggen.

Borstel vaak

Borstelen verwijdert overtollige ondervacht en zorgt ervoor dat de vacht van uw kat het lichaam op natuurlijke wijze kan koelen via lucht die naar de huid circuleert.

Oververhitting Gevarensignalen

Kat die op de grond ligt

Als je denkt dat je kat het te warm krijgt, onderneem dan snel actie om haar te helpen afkoelen voordat ze oververhit raakt.

Tekenen dat uw kat oververhit kan raken (hyperthermie) zijn onder meer traag of lusteloos handelen (of omgekeerd, geagiteerd en pacing handelend), kwijlend en hijgend. Een zonnesteek is een levensbedreigende aandoening.

Symptomen van een zonnesteek zijn hetzelfde als tekenen van oververhitting, maar kunnen intenser zijn. Een kat die lijdt aan een zonnesteek kan ook braken, diarree hebben, felrode tong en tandvlees vertonen, ademhalingsmoeilijkheden ervaren en wankelen of niet in staat zijn om te staan of te lopen.

Als u denkt dat uw kat het te warm heeft, probeer haar dan af te koelen met behulp van ventilatoren of zet de airconditioning aan, of door water op kamertemperatuur over haar lichaam te gieten om de vacht van uw kat nat te maken.

Gebruik geen koud water of ijs en dompel uw kat niet onder in een zwembad of bad met water, omdat dit de lichaamstemperatuur te plotseling kan laten dalen en ervoor kan zorgen dat de kat in shock raakt. Bel tijdens het starten van koelinspanningen uw dierenarts of een dierenarts voor noodgevallen voor verder advies.

Kat die ijs likt

IJsblokjes in een kom of de waterschaal van je kat kunnen haar helpen af te koelen op warme dagen.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten tegen warm weer?

Ondanks hun bontjassen kunnen katten warmere temperaturen beter aan dan je zou denken. Wanneer het regelmatig wordt uitgeborsteld, zorgt de dubbellaagse vacht van een kat ervoor dat lucht naar de huid circuleert, wat helpt om ze af te koelen. Bij warm weer liggen katten op koele oppervlakken zoals tegels, baksteen, beton, hardhout en linoleum. Dit bespaart energie en helpt de lichaamstemperatuur lager te houden. Katten kunnen ook meer water drinken en zichzelf meer verzorgen, hun speeksel gebruiken om de vacht nat te maken en de lichaamstemperatuur te verlagen.

Hoe kan ik mijn kat afkoelen bij warm weer?

Als je airconditioning hebt, stel deze dan in op 78 graden om je kat te helpen koel te blijven op warme dagen. U kunt ook ventilatoren gebruiken, vers water in gerechten of een fontein voor huisdieren voorzien, de gordijnen en jaloezieën gesloten houden om de hitte van de zon te blokkeren en speciale koelmatten of bedden gebruiken. Als uw kat oververhit lijkt te raken, kunt u water op kamertemperatuur over de vacht gieten om haar af te koelen. Gebruik nooit koud water of ijswater en dompel je kat niet onder in een bad of plas water. Een kat te snel koelen kan haar ziek maken.

Hoe weet ik of mijn kat het te warm heeft?

Als uw kat op zoek is naar koele oppervlakken om te liggen en zich traag gedraagt (of het tegenovergestelde – geagiteerd), kan ze te warm zijn. Als u tekenen van oververhitting of zonnesteek ziet, zoals hijgen, kwijlen, braken, diarree, felrode tong en tandvlees, ademhalingsmoeilijkheden of wankelen, begin dan onmiddellijk met koelen en bel meteen uw dierenarts.

Welke kamertemperatuur is te warm voor katten?

Individuele katten kunnen verschillende kamertemperatuur verdragen. Wat voor de ene kat te warm is, kan voor de andere kat prima zijn. Let op het gedrag van uw kat en let op waarschuwingssignalen van oververhitting. Als u airconditioning heeft, zal het instellen van de temperatuur op 78 graden Fahrenheit uw kat comfortabel houden.