Kattengras: wat het is, hoe het te laten groeien en meer

Katten die gras eten

Hoewel katten carnivoren zijn, knabbelen veel katten graag aan planten of gras. Het eten van gras en plantmateriaal is echter niet altijd goed voor katten.

Sommige kamerplanten en bloemen zijn giftig voor katten en gras uit uw gazon kan gevaarlijke meststoffen, pesticiden en onkruidverdelger bevatten. Gelukkig is er een veilig alternatief: kattengras.

Wat is kattengras?

Kattengras, ook wel kattengras genoemd, is een speciaal kattenveilig gras dat bedoeld is om te worden gebruikt als een traktatie of snack voor uw binnenkat. Kattengras kan al worden gekocht, of u kunt kits kopen met trays of zakken met zaden om water te geven en zelf in de container te ontkiemen.

De term “kattengras” beschrijft niet één specifiek type gras, maar een verscheidenheid aan grassen die veilig en voedzaam zijn voor katten.

Enkele populaire variëteiten zijn tarwegras, havergras, roggegras, gerstgras, alfalfagras en vlasgras.

Kattengras is niet hetzelfde als kattenkruid (Nepeta cataria), een kruid in de muntfamilie dat katten bedwelmend vinden.

Lees meer: Kattenkruid: wat is het en waarom houden katten ervan?

Waar kattengras kopen?

Kat die gras eet

Veel katten genieten van snacken op kattengras.

Je kunt kattengras op meer plaatsen vinden dan je zou denken.

De meeste dierenwinkels verkopen reeds gekiemd gras, net als veel veterinaire ziekenhuizen, supermarkten, bouwmarkten en kwekerijen. Je kunt ook kits kopen om het gras thuis te laten groeien.

Kattengraskits zijn verkrijgbaar bij online retailers zoals Amazon, Chewy en Petco en worden geleverd met alles wat je nodig hebt om kattengras te laten groeien, inclusief een container (tray, zak of doos), aarde en zaden. Het enige dat u hoeft toe te voegen, is water en zonlicht.

Hoe kattengras te laten groeien?

Kat die gras eet

Als u op zoek bent naar eenvoud, koop dan een bak kattengras dat al is gekweekt bij uw plaatselijke dierenwinkel. Als u geen volwassen kattengras kunt vinden, koop dan een kattengraskit en volg de instructies op de verpakking.

De aanwijzingen kunnen enigszins variëren, afhankelijk van de kit die u koopt.

Begin met het dempen van het gras

Kattengras

Milde maagklachten of een beetje braken is typisch wanneer katten gras eten.

Om kattengras te laten groeien, begin je meestal met het bevochtigen van de zaden met water en wacht je tot ze ontkiemen, wat een paar dagen tot een week kan duren.

Dagelijks licht water

Kat die gras eet

Kattengras is gemakkelijk te kweken en veilig voor katten om te eten.

Geef je gekiemde kattengras dagelijks licht water. Je wilt de grond vochtig houden maar niet nat. Water geven met een spuitfles kan ervoor zorgen dat je niet te veel water gebruikt. Plaats het kattengras op een warme plek in je huis die indirecte zon krijgt.

Vermijd direct zonlicht

Kat met kattengras

Bewaar uw kattengras in een warme ruimte met indirect zonlicht.

Vermijd het plaatsen van kattengras in direct zonlicht, dat het gras kan verbranden.

Laat het groeien

Kat die gras eet

Hoewel er verschillende theorieën zijn, weten we niet zeker waarom katten gras eten.

Laat uw kat het kattengras niet eten totdat het hoog genoeg wordt (ongeveer 4 tot 6 centimeter hoog). Het duurt ongeveer een tot twee weken voordat het kattengras klaar is voor uw kat om te knabbelen.

Maak je eigen kattengrastuin

Katteneigenaren met groene vingers kunnen het leuk vinden om thuis doe-het-zelf kattengras te kweken zonder een specifiek kattengrasproduct te kopen.

Begin met zaden

Koop gewoon kattengraszaden van elk katveilig gras (tarwe, haver, rogge, gerst, alfalfa of vlas), vul een container met potgrond, plaats de zaden erop en geef licht water.

Kies uw locatie

Zorg ervoor dat de container die u kiest diep genoeg is om de wortels te laten groeien en gaten heeft voor een goede drainage. Plaats de container elke dag in de indirecte zon en water licht met een spuitfles totdat je de zaden ziet ontkiemen.

Wacht geduldig

Uw kat kan genieten van het kattengras zodra het 4 tot 6 centimeter hoog is.

Je kunt één type kattengras kweken of kattengraszaden mengen om een variëteit te laten groeien. Je kunt zelfs proberen verschillende soorten kattengras in verschillende containers te laten groeien om te zien welk type kattengras je kat het leukst vindt.

Spreid de beplanting van je verschillende grassen zodat je altijd vers kattengras klaar hebt staan om van te genieten!

Uw kattengras gezond houden

Kat en kitten met kattengras

Volwassen katten en kittens kunnen genieten van snacken op kattengras.

Het belangrijkste onderdeel van het verzorgen van kattengras is ervoor te zorgen dat het niet beschimmelt. Vermijd overbewatering van de graß. Te veel vocht is de belangrijkste reden waarom kattengras schimmel kan gaan groeien.

Inspecteer het kattengras dagelijks op schimmel en gooi het weg bij het eerste teken van schimmel. Gezond, goed onderhouden kattengras gaat één tot drie weken mee. Als de uiteinden van het gras een beetje uitdrogen en geel zijn, knip dan gewoon ongeveer 1 inch van de bovenkant van het gras af.

Zodra het gras begint te verwelken of helemaal geel wordt, is het tijd om het te gooien. Gooi altijd kattengras weg dat schimmel ontwikkelt.

Veelgestelde vragen

Is kattengras goed voor katten?

Het is veilig om uw kat kleine hoeveelheden kattengras te voeren als traktatie. Veel katten knabbelen graag aan kattengras, maar omdat katten zijn ontworpen om een dieet van voornamelijk vlees en niet veel plantaardig materiaal te verteren, kunnen sommige katten braken na het eten van kattengras.

Doet kattengras katten braken?

Omdat kattengras moeilijk te verteren is voor katten, geven sommige katten over na het snacken op kattengras. Dit zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn zolang de kat daarna weer normaal wordt en zich niet anders ziek gedraagt.

Wat zijn de voordelen van kattengras?

Kattengras biedt ruwvoer (onverteerbare vezels), die kunnen helpen bij de spijsvertering en fungeren als een laxeermiddel, waardoor haarballen door het spijsverteringskanaal worden verplaatst. Kattengras bevat ook chlorofyl, dat de adem kan opfrissen. Kattengras kan ook fytonutriënten, foliumzuur, vitamines en sporenelementen bevatten. Katten knabbelen graag aan kattengras, dus het zorgt voor verrijking en plezier.

Waarin verschilt kattengras van normaal gras?

Kattengras is een veel betere optie dan buitengras. Kattengras wordt binnenshuis gekweekt zonder een van de meststoffen, pesticiden of onkruidverdelgers die vaak op buitengazons worden aangetroffen.

Groeit kattengras terug?

Kattengras groeit niet terug – je moet nieuwe zaden planten om een verse partij kattengras te laten groeien. Eenmaal gekiemd en toegestaan om te groeien tot 4 tot 6 centimeter hoog, duurt kattengras ongeveer één tot drie weken voordat het verwelkt en opdroogt.