Kunnen katten hulpdieren zijn?

Emotionele steun kat

Als u ervan droomt om van uw kat een hulpkat te maken, bent u misschien teleurgesteld om te horen dat katten wettelijk gezien niet als hulpdieren worden beschouwd in de Verenigde Staten.

Hoewel katten geweldige dieren zijn die mensen veel emotionele en mentale gezondheidsvoordelen kunnen bieden, kunnen alleen honden wettelijk worden geclassificeerd als hulpdieren zoals beschreven door de Americans with Disabilities Act.

Katten kunnen echter worden gebruikt als emotionele steundieren (ESA) of worden getraind als therapiedieren. Hulpdieren, emotionele hulpdieren en therapiedieren zijn heel verschillend, zowel in functie als volgens federale wetten.

Klaar om uw ESA-brief met Pettable te krijgen? Voer kortingscode ALLABOUTCATS in om 10% korting te krijgen!

Meer informatie

Wat is een hulpdier?

Volgens de Americans with Disabilities Act (ADA) is een hulpdier een hond die speciale training krijgt om gespecialiseerde taken uit te voeren of werk te doen voor een persoon met een handicap. Katten en andere dieren mogen niet worden geclassificeerd als hulpdieren en alleen honden die zijn opgeleid om specifieke taken uit te voeren voor een persoon met een handicap worden geclassificeerd als hulpdieren en krijgen wettelijke bescherming zoals openbare toegang zoals beschreven in de ADA.

Hulpdieren kunnen helpen met veel verschillende soorten handicaps, waaronder het uitvoeren van taken voor mensen met een lichamelijke handicap (blindengeleidehonden, het oppakken van voorwerpen, het helpen met mobiliteit), het doen van taken om te helpen met psychiatrische handicaps zoals angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS), waarschuwen voor een lage bloedsuikerspiegel of een dreigende aanval en werken om te helpen met sensorische, intellectuele of andere mentale handicaps. Hulpdieren krijgen veel wettelijke bescherming. Ze mogen hun handlers in het openbaar vergezellen, zelfs op plaatsen waar honden meestal niet zijn toegestaan.

Wat is een emotioneel steundier?

Hulphond

In de VS kunnen alleen honden hulpdieren zijn volgens de Americans with Disabilities Act.

Emotionele steundieren, soms troostdieren genoemd, zijn huisdieren die emotionele steun en comfort bieden aan mensen die lijden aan een psychische aandoening of emotionele handicaps zoals angst, depressie, posttraumatische stressstoornis, paniekaanvallen en bepaalde fysieke handicaps. Emotionele steundieren kunnen elk type dier zijn, waaronder katten, honden, konijnen, cavia’s, vogels, fretten, miniatuurpaarden en meer.

Het belangrijkste verschil tussen een emotioneel steundier en een hulpdier is dat het emotionele steundier niet is opgeleid om taken uit te voeren of werk te doen. De aanwezigheid van het emotionele steundier is wat ondersteuning biedt aan de mens.

Ooit waren de definities van emotionele steundieren grijs en kregen emotionele steundieren soms vergelijkbare toegang tot openbare plaatsen als hulpdieren. Meer recentelijk is deze toegang beperkt omdat verschillende instanties definities hebben verduidelijkt en de regelgeving hebben aangescherpt.

De ADA erkent emotionele steundieren niet als hulpdieren en in 2020 heeft het Amerikaanse ministerie van Transport zijn Air Carrier Access Act (ACAA) -verordening over het vervoer van hulpdieren door de lucht herzien, waarbij werd geoordeeld dat emotionele steundieren niet langer als hulpdieren op vluchten worden beschouwd. Luchtvaartmaatschappijen kunnen nu emotionele steundieren verbieden om in de cabine te vliegen als ze dat willen.

Emotionele steundieren hebben wel wettelijke bescherming op één gebied: huisvesting. Volgens het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling (HUD), onder de federale Fair Housing Act (FHA), wordt een emotioneel steundier beschouwd als een “redelijke accommodatie” voor mensen die in woningen wonen met een beleid zonder huisdieren.

Als u ergens woont met een “geen huisdieren” -regel, maar uw kat is een emotioneel ondersteuningsdier, mag u een emotionele ondersteuningskat hebben, op voorwaarde dat u documentatie kunt overleggen over uw handicap en uw handicapgerelateerde behoefte aan een hulpdier.

Dit wordt bereikt via een schriftelijke notitie, soms een ESA-brief genoemd, verstrekt door een arts, een erkende professional in de geestelijke gezondheidszorg of een maatschappelijk werker.

Emotionele hulpdieren worden niet als huisdieren beschouwd, dus de verhuurder mag geen specifieke borg voor huisdieren of huisdieren in rekening brengen. De verhuurder kan echter een borg in rekening brengen en u kunt verantwoordelijk zijn voor eventuele schade veroorzaakt door uw emotionele steundier.

Als u hulp wilt bij het verkrijgen van uw ESA-brief, wilt u misschien een service zoals Pettable gebruiken. Pettable bepaalt of u al dan niet in aanmerking komt voor een consult en brengt u in contact met een gekwalificeerde professional die u zal beoordelen en een wettelijk conforme ESA-brief zal voorschrijven.

Wat is een therapie Animal?

Emotionele steun kat

Emotionele steunkatten helpen hun eigenaren omgaan met angst, PTSS, depressie en andere mentale handicaps.

Therapiedieren zijn dieren die zijn opgeleid om ziekenhuizen, verpleeghuizen, scholen, bibliotheken en andere plaatsen te bezoeken voor therapeutisch bezoek of dierondersteunde therapie. Sommige therapiedieren worden gebruikt om kinderen met autisme te helpen. Veel verschillende dieren kunnen worden getraind als therapiedieren, waaronder katten, honden, konijnen, ratten, cavia’s, vogels, miniatuurpaarden en meer.

Therapiedieren kunnen zich nestelen met kinderen in het ziekenhuis, ouderen bezoeken, zitten en luisteren naar lezende kinderen of ramplocaties bezoeken om emotionele troost te bieden aan slachtoffers en families van slachtoffers. Sommige therapiedieren helpen bij de revalidatie of ergotherapie van een patiënt. Een therapiekat kan bijvoorbeeld rustig zitten en borstelen van een slachtoffer van een beroerte accepteren als onderdeel van de therapie van die patiënt.

Therapiedieren krijgen niet dezelfde wettelijke bescherming als hulpdieren. Dierondersteunde therapie is vrijwilligerswerk dat wordt gedaan in specifieke faciliteiten die therapieprogramma’s aanbieden. Als u uw kat als therapiedier laat certificeren, kunt u de kat niet naar supermarkten, hotels of andere plaatsen van zaken brengen of in uw schoot vliegen in vliegtuigen.

Kunnen katten hulpdieren zijn?

Katten kunnen geen hulpdieren zijn, maar katten kunnen emotionele steundieren of therapiedieren zijn. Elk huisdier kan een emotioneel steundier worden voor een persoon met psychiatrische handicaps en andere mentale beperkingen.

Er is geen training nodig voor een kat om een emotioneel steundier te worden. Therapiekatten moeten specifieke temperamenten hebben en training en certificering krijgen voordat ze als therapiedier kunnen worden geregistreerd.

Je kat registreren als emotioneel steundier

is kattenverzekering echt de moeite waard

Hoewel het waarschijnlijk is dat u uiteindelijk meer uitgeeft aan huisdierenverzekeringen dan aan veterinaire zorg, geeft een verzekering gemoedsrust wanneer enorme rekeningen binnenkomen.

U hoeft uw kat niet te registreren of te certificeren als emotioneel steundier. Als u uw huisbaas vraagt om een redelijke aanpassing voor uw emotionele kat om bij u te mogen wonen in een woning die geen huisdieren toestaat, heeft u alleen een schriftelijke verklaring nodig van een erkende arts, psychiater, maatschappelijk werker of andere professional in de geestelijke gezondheidszorg.

U bent niet verplicht om de aard van uw handicap bekend te maken. Op het briefje hoeft alleen maar te staan dat je een beperking hebt en dat je een handicapgerelateerde behoefte hebt aan het hulpdier.

Uw kat certificeren als therapiedier

Therapie kat

Therapiekatten fleuren de dagen op van mensen die ziekenhuispatiënten en eenzame verpleeghuisbewoners hebben.

Als u uw tijd wilt vrijmaken en uw kat wilt delen met mensen in nood, kunt u genieten van huisdiertherapie. Therapiedieren hebben training en / of evaluatie nodig om ervoor te zorgen dat ze kalm zijn en veel verschillende soorten omgevingen en mensen accepteren.

Therapiekatten mogen niet van streek raken door rolstoelen, mensen die rollators gebruiken, het luide geratel van gevallen instrumenten, energieke kinderen of mensen die anders bewegen of spreken. Niet elke kat is geschikt voor therapiewerk.

Een goede kandidaat is een kat die van nature vriendelijk is tegenover mensen en andere dieren, nieuwsgierig, kalm en goed opgevoed. Een therapiekat moet ook comfortabel reizen in een reismand en gewend zijn om een halsband en harnas te dragen en aan de lijn te lopen.

De meeste plaatsen die therapeutisch bezoek en dierondersteunde therapie mogelijk maken, vereisen dat therapiedieren worden gecertificeerd en geregistreerd voordat ze vrijwilligerswerk kunnen doen. Door gecertificeerd te worden, kunt u therapiebezoeken bijwonen op plaatsen met programma’s en zorgt u er ook voor dat u en uw kat verzekerd zijn als zich tijdens een therapiebezoek een probleem voordoet.

Er zijn verschillende grote organisaties die katten- en eigenaarstherapieteams certificeren, waaronder Pet Partners en Love on a Leash. Kleinere, regionale programma’s zijn soms ook beschikbaar. Vraag uw dierenarts of het plaatselijke dierenasiel of u een verwijzing wilt naar een organisatie voor huisdiertherapie die katten accepteert.

Hoewel het proces varieert afhankelijk van de groep waarmee u kiest om mee te werken, moet uw kat meestal een evaluatie afleggen en doorstaan en vervolgens een aantal uren deelnemen aan begeleide bezoeken voordat hij het lidmaatschap van de therapieorganisatie aanvraagt. Eenmaal geregistreerd, kunt u uw kat zelf vrijwilligerswerk doen en ziekenhuizen, scholen, verpleeghuizen of andere lokale plaatsen bezoeken die therapiedieren verwelkomen.

Hoewel huisdiertherapie vrijwilligerswerk is, moet u enkele kosten betalen om gecertificeerd te worden en geregistreerd te blijven bij de certificerende organisatie. Verwacht kosten te betalen voor training, evaluaties end initiële registratie, plus verlengingskosten daarna. In ruil daarvoor krijgen leden toegang tot ondersteuning, permanente training en aansprakelijkheidsverzekering.

Pas op voor online “registers van hulpdieren”

Emotionele steun kat

Emotionele steunkatten hoeven niet gecertificeerd of geregistreerd te zijn.

Laat u niet misleiden door personen of organisaties die online “service animal” -certificeringen of registraties verkopen. Echte hulpdieren (die alleen honden kunnen zijn, geen katten), zijn federaal niet verplicht om gecertificeerd, geregistreerd of gedocumenteerd te zijn (hoewel staats- en lokale overheden verschillende voorschriften kunnen hebben).

Het kopen van een speciaal certificaat, halsband of vest geeft uw kat geen toegang tot plaatsen waar huisdieren niet zijn toegestaan. Vergeet niet dat alleen honden kunnen worden geclassificeerd als hulpdieren, en zelfs echte hulphonden zijn niet verplicht om een vest, halsband of identificerende kleding te dragen. Veel staten treden hard op tegen mensen die hun huisdier frauduleus verkeerd voorstellen als een hulpdier en vragen forse boetes.

Emotionele steunkatten hoeven ook niet gecertificeerd of geregistreerd te zijn. Als u uw huisbaas wilt vragen om uw emotionele steunkat te houden in een behuizing die huisdieren niet toestaat, heeft u alleen een notitie nodig van een professional die uw behoefte kan bevestigen. Emotionele steunkatten krijgen geen speciale toegang tot openbare plaatsen waar huisdieren niet zijn toegestaan.

Therapiekatten moeten worden geregistreerd bij een therapieorganisatie voordat ze vrijwillige therapiewerkzaamheden doen, maar gecertificeerd zijn als therapiekat biedt uw kat geen speciale toegang tot restaurants, winkels, hotels, vliegtuigen of andere openbare plaatsen.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik van mijn kat een hulpdier?

Katten kunnen geen hulpdieren zijn. Volgens de Americans with Disabilities Act zijn hulpdieren honden die zijn opgeleid om gespecialiseerde taken uit te voeren of werk te doen voor een persoon met een handicap. Katten kunnen echter emotionele steundieren zijn of gecertificeerd voor huisdiertherapie.

Welke dieren kunnen legaal hulpdieren zijn?

Volgens de Americans with Disabilities Act mogen alleen honden hulpdieren zijn. Andere diersoorten, waaronder katten, konijnen, cavia’s, vogels, miniatuurpaarden en meer, worden vaak gebruikt als emotionele steundieren of therapiedieren.

Waarom zijn er geen hulpkatten?

Volgens de Americans with Disabilities Act mogen alleen honden hulpdieren zijn. Katten kunnen emotionele steundieren zijn en emotionele steun en troost bieden aan mensen die lijden aan mentale handicaps en bepaalde fysieke handicaps. Katten kunnen ook worden gecertificeerd als therapiekatten, zieken bezoeken in ziekenhuizen, ouderen in verpleeghuizen, speciale kinderprogramma’s en meer.

Kan een emotioneel steundier worden ontzegd?

Wettelijk gezien krijgen emotionele hulpdieren geen speciale openbare toegang of behandeling. Volgens het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling (HUD), onder de federale Fair Housing Act (FHA), is een emotioneel steundier een “redelijke accommodatie” voor mensen die in woningen wonen die huisdieren verbieden. Zelfs als uw woning een “geen huisdieren” -regel heeft, mag u uw emotionele steunkat houden zolang u de verhuurder een schriftelijke notitie van een arts of andere zorgverlener kunt verstrekken waarin staat dat u een handicap en een handicapgerelateerde behoefte aan een emotioneel ondersteuningsdier heeft.