Hoe je kunt zien of een kat gestrest is – 12 signalen om op te letten


In sommige opzichten lijken katten veel op mensen. Ze raken gestrest en angstig. In tegenstelling tot mensen, kunnen zij ons hun problemen niet met woorden vertellen, wat betekent dat wij als katteneigenaren moeten zoeken naar subtiele signalen om te identificeren wanneer een kat gestrest is. Dit kan vooral moeilijk zijn omdat het natuurlijke instinct van een kat kan zijn om zich te verstoppen als hij pijn heeft of lijdt. In het wild geven tekenen van zwakte potentiële roofdieren en uitdagers een kans om hun voordeel te doen.

Om u te helpen bepalen of uw kat gestrest is, hebben we 12 tekenen uitgelicht waar u op kunt letten, evenals informatie over wat er gedaan kan worden om de situatie te verhelpen en uw kat zich weer comfortabel en gelukkig te laten voelen.

verdeler-katklauw1

De 12 manieren om te vertellen of uw kat gestrest is

1. Ongepast urineren

kat plast in bed
Image Credit: cunaplus, Shutterstock

Ongepast urineren is urineren buiten de kattenbak. Het is mogelijk dat dit gedrag veroorzaakt wordt door een verandering van kattenbakvulling of omdat de kattenbak niet schoon genoeg is. Ook kan het zijn dat er een andere kat of hond op hen afkomt als ze in de bak komen. Deze incidenten zelf kunnen de oorzaak zijn van de stress die uw kat ervaart, dus het is belangrijk dat u ze herkent. Als er echter geen verklaring voor lijkt te zijn, kan het veroorzaakt worden door stress of angst.

thematische onderbreking

2. Diarree of Constipatie

Diarree en constipatie kunnen door een heleboel dingen veroorzaakt worden. Een recente verandering in dieet of voedertijd, bijvoorbeeld, kan de schuldige zijn. Het is ook mogelijk dat uw kat iets heeft gegeten dat hij niet had mogen eten, wat heeft geleid tot de verstoring van de darmen.

thematische onderbreking

3. Overdreven Grooming

kat die zijn poot likt
Image Credit: TeamK, Pixabay

Verzorging is een natuurlijke gewoonte voor katten, en de meeste zullen veel tijd besteden aan het likken van zichzelf om schoon te blijven, dode haren te verwijderen, en in het algemeen omdat ze het leuk vinden. Als uw kat zich zo vachtzuiver maakt dat hij kale plekken of huidirritatie veroorzaakt, is dit waarschijnlijk een teken dat er iets anders aan de hand is. Dit overbeharen kan onder andere te maken hebben met overmatige stress en angst.

thematische onderbreking

4. Overmatig krabben

Krabben is een ander natuurlijk gedrag van katten. Het stelt hen in staat hun klauwen te scherpen en te onderhouden, hun territorium af te bakenen met de geur van klieren in hun poten, en het is zelfs een manier om stress te verlichten. Het kan ook een teken zijn van gezondheid, gedrag of emotionele problemen. Dit kan inhouden dat katten vaker aan hun krabpaal krabben, maar het kan ook een teken zijn van krabben aan meubels en andere voorwerpen.

thematische onderbreking

5. Hiding Away

een kat verstopt onder een bank
Beeldkrediet: Rawpixel.com, Shutterstock

Sommige katten zijn van nature schuwe dieren en sommige houden gewoon van een beetje persoonlijke ruimte weg van de chaos van het huis. Als je kat meer tijd opgesloten doorbrengt en jou en de rest van het gezin vermijdt dan ze normaal zouden doen, kan dit een teken zijn dat er iets op hun lever ligt. Als u een nieuw gezinslid heeft geïntroduceerd, twee- of vierbenig, kan het zijn dat uw kat gewoon van de rust en stilte wil genieten, weg van alle actie.

thematische onderbreking

6. Aandacht vragen

Ook als uw kat zich plotseling niet meer de hele dag verstopt, maar bij elke gelegenheid aandacht wil en eist, is dit een mogelijk teken van stress. Over het algemeen uit stress zich als een verandering in gedrag, en alleen u kunt echt zien of uw kat zich anders gedraagt.

thematische onderbreking

7. Vocalisatie

kat verstopt onder de tafel grommend
Image Credit: Fang_Y_M, Pixabay

Sommige katten vocaliseren veel, en anderen zijn minder spraakzaam. Maar een gestreste kat is geneigd om zijn problemen te vocaliseren, en dit kan meer praten, miauwen, sissen, en janken inhouden. Als u merkt dat uw kat meer lawaai maakt, vooral als de geluiden gestrest klinken, moet u overwegen een dierenarts te raadplegen, omdat dit kan duiden op een gezondheidsprobleem of stress.

thematische onderbreking

8. Verandering in eetgewoonten

Sommige katten kunnen overgaan tot stress-eten, wat betekent dat ze meer tijd bij de kom doorbrengen, meer geneigd zijn restjes te eten, en veeleisender worden naar voedsel. Anderen zullen minder geneigd zijn om te eten. Over- en onder-eten kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en kan een teken van angst zijn, hoewel er ook andere oorzaken zijn voor deze verandering in gewoonte.

thematische onderbreking

9. Veranderde slaapgewoonten

kat die boven de vuilnisbak slaapt
Image Credit: Khoir Gallery, Shutterstock

Katten staan bekend om hun vermogen om te slapen. In feite brengen de meeste katten ongeveer 16 uur per dag slapend door en doen ze kattendutjes. Als je merkt dat je viervoeter meer of minder slaapt dan hij gewend is, zoek dan naar mogelijke oorzaken. Het kan iets simpels zijn als het achterlaten van een stapel kleren op hun favoriete plek, maar het kan ook een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is.

thematische onderbreking

10. Agressief gedrag naar andere huisdieren

Een anders vriendelijke kat kan agressiever worden tegenover honden en andere katten als ze zich angstig voelen. Als je net een nieuw huisdier hebt geïntroduceerd, kan het tijd kosten voor de nieuwkomer en je bestaande kudde om te wennen aan de nieuwe leefomstandigheden, maar als je kat agressief wordt zonder schijnbare reden, kan dit betekenen dat hij ergens angstig voor is.

thematische onderbreking

11. Agressief gedrag tegenover mensen

Grijze kat volgt persoon met camera
Image Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Stress is een mogelijke oorzaak voor een kat die agressief wordt tegen zijn baasjes, familie, en zelfs zijn favoriete persoon. Het kan ook een teken zijn van lichamelijk letsel en hun angst dat je de pijn gaat verergeren, maar het is de moeite waard om het met je dierenarts te controleren om er zeker van te zijn dat het niets ernstigs is en om te proberen de situatie te verhelpen.

thematische onderbreking

12. Veranderingen in Gedrag

Echt, elke verandering in het gedrag van uw kat kan een teken van stress zijn. Of het nu een verandering in eetgewoonten is of de hoeveelheid tijd die hij slaapt gedurende de dag, er is waarschijnlijk iets aan de hand dat deze gewoonten verandert. Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat katten gevoelig kunnen zijn voor veranderingen in sommige gewoonten. De ene week slaapt uw kat misschien graag achter in de kast, terwijl hij de volgende week, als het zonniger is, misschien liever op de vensterbank ligt.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Katten hebben subtiele, en sommige niet zo subtiele, manieren om ons te vertellen als ze zich niet lekker voelen, ziek of gewond zijn, of als ze gestrest en angstig zijn. De sleutel tot het identificeren van een probleem is het kennen van uw kat en het opmerken van veranderingen in hun temperament of gedrag. Als u denkt dat uw kat gestrest is, probeer dan de oorzaak van de stress op te lossen en, als u de oorzaak niet kunt achterhalen, raadpleeg dan een dierenarts, want het kan een symptoom zijn van een groter onderliggend probleem.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: yvonneschmu, Pixabay