Kalmeert lavendel katten? Is het veilig?


Katten die tijd buiten doorbrengen zijn waarschijnlijk veel verschillende soorten planten, bloemen en gebladerte tegengekomen tijdens hun avonturen. Sommige van de geuren die ze ruiken kunnen effect op hen hebben, zoals hen blij, opgewonden of ontspannen laten voelen. Er wordt gezegd dat lavendel katten kan helpen te kalmeren en hen een ontspannen gevoel kan geven. Is hier iets van waar? Het korte antwoord is ja! Lavendel kan een kalmerend effect hebben op uw kat. Echter, lavendel is giftig voor katten (en honden) wanneer het wordt ingenomen. Dit is wat je moet weten.

verdeler-kattenklauw1

Hoe lavendel ons en katten kalmeert

Lavendel beïnvloedt katten net zoals het mensen beïnvloedt, zelfs als het gaat om het giftigheidsaspect. Lavendel heeft het vermogen om het lichaam te kalmeren zonder verdoving. Men denkt dat de geur van lavendel een positieve invloed heeft op de “vlucht of vecht” reactie in ons lichaam en helpt de symptomen van angst te verminderen. Het kan ook helpen bij het reguleren van het zenuwstelsel en het normaliseren van zaken als hartslag en adrenaline niveaus.

Waarom lavendel giftig is voor katten

een kat die zich ziek voelt en lijkt over te geven
Beeld Krediet: chie hidaka, Shutterstock

De ASPCA geeft aan dat lavendel giftig is voor katten en honden wanneer het wordt ingenomen. Tekenen en symptomen van vergiftiging bij huisdieren zijn misselijkheid, braken en verlies van eetlust. De verbindingen in lavendel kunnen de organen van een kat overbelasten (vooral de lever) en kunnen zelfs resulteren in ademhalingsproblemen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat uw kat een behoorlijke hoeveelheid lavendelplant moet eten om ernstige bijwerkingen te ondervinden.

Toch kan zelfs een kleine hoeveelheid die wordt ingenomen zich in het lichaam ophopen, en als opname vaker voorkomt naarmate de tijd verstrijkt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen voor uw kat. Het doel moet zijn om uw kat zoveel mogelijk te weerhouden van het consumeren van lavendelplanten. Etherische oliën zijn veel geconcentreerder en vormen daarom een groter gevaar voor uw kat, ze moeten geen lavendelolie consumeren. Maar als u uw kat een of twee keer aan lavendel ziet knabbelen, hoeft u zich geen zorgen te maken, tenzij er symptomen van vergiftiging optreden.

Hoe houd je je kat veilig rond lavendel

Hoewel lavendel giftig is voor katten, betekent dat niet dat je het uit je huis moet houden. Dat gezegd hebbende, niet alleen huisdieren kunnen symptomen van lavendelvergiftiging vertonen. Mensen kunnen ook tekenen van vergiftiging vertonen wanneer te veel lavendel wordt ingenomen (meestal in de vorm van essentiële oliën), en het kan zelfs leiden tot ademhalingsproblemen bij jonge kinderen. Het is dus zaak om iedereen in huis veilig te houden als er lavendel in de buurt is.

Als u lavendelplanten in huis wilt kweken, hang ze dan in potten aan het plafond, zodat uw kinderen en katten er niet bij kunnen, maar wel van de geur kunnen genieten. Als je graag potpourri bewaart met lavendel, zet het dan in een pot met een deksel en op andere plaatsen waar de katten en kinderen het niet kunnen vinden. Kweek kattenkruid en andere planten die gezond zijn voor katten, zodat ze zich daar meer toe aangetrokken voelen dan tot uw lavendel. De kans is groot dat je kat in de eerste plaats niet veel interesse zal tonen in het knabbelen op lavendel.

kat + lijnverdeler

Final Thoughts

Lavendel is een prachtige bloem met een geur waar wij baat bij kunnen hebben als het gaat om problemen als angst en stress. Het lijkt erop dat je kat diezelfde voordelen kan krijgen, zolang ze de plant niet binnenkrijgen en vooral niet de olie. Als uw kat dol is op lavendel en niet kan stoppen er op te kauwen, kunt u uw planten wegdoen (of ze buiten zetten) en in plaats daarvan lotions en sprays gebruiken om de lavendelgeur in uw huis te verspreiden.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Hans, Pixabay