Houden Mottenballen Katten Weg? Alles wat je moet weten!


Mottenballen zijn bekend om katten weg te houden en zijn een gemeenschappelijke old-school praktijk die al jaren wordt gebruikt, ze kunnen er echter voor zorgen dat katten ziek worden en daarom wordt het niet aanbevolen als kattenverjager.

De sterke geur van mottenballen is bekend om katten af te schrikken van bepaalde gebieden, maar ze bevatten wel pesticiden en andere schadelijke ingrediënten die niet veilig zijn voor veel dieren en zelfs de gezondheid van een kind in gevaar kunnen brengen, omdat mottenballen fumiganten zijn en gevaarlijke chemicaliën bevatten.

Als je meer wilt weten over hoe mottenballen katten weghouden en wat het een ongezonde methode maakt om katten af te schrikken, dan zal dit artikel alles uitleggen wat je moet weten!

kat + lijnverdeler

Houden mottenballen katten weg van bepaalde plekken?

Ja, mottenballen zijn bekend om katten te weren uit de buurt van bepaalde gebieden waar de geur van de mottenballen is het meest prominent. Als u wanhopig bent om katten weg te houden van uw huis of van gebieden in uw tuin, zullen veel mensen de ouderwetse methode proberen om mottenballen in die gebieden te plaatsen om katten weg te houden.

Het is aangetoond dat mottenballen helpen om de meeste katten weg te houden, maar ze zijn geen goed idee voor een kat afweermiddel omdat ze schadelijke chemicaliën bevatten. Ze zijn alleen veilig om te gebruiken zoals aangegeven door de fabrikant om insecten af te schrikken in een veilige omgeving, weg van huisdieren en kinderen die per ongeluk de mottenbal kunnen opeten of beïnvloed kunnen worden door de schadelijke chemicaliën waarvan een mottenbal gemaakt is.

mottenballen in een glas
Beeldkrediet: Mashka, Shutterstock

Waarom houden katten niet van mottenballen?

Als je ooit de sterke geur van mottenballen hebt geroken, misschien in vintage huizen of het huis van je grootouders, dan zul je kunnen begrijpen waarom de meeste katten worden afgestoten door de sterke geur.

Katten vermijden vaak om in ruimtes te komen die naar mottenballen ruiken, vanwege de doordringende geur die ze afgeven en die niet lekker ruikt voor de gevoelige neus van een kat. Dit houdt katten weg uit gebieden die naar mottenballen ruiken, omdat katten een zeer sterk reukvermogen hebben.

Katten zijn ook gevoeliger voor de giftige effecten die mottenballen afgeven, wat hen afschrikt van de plekken die het sterkst ruiken. Dit zou kunnen werken, maar de gezondheidsrisico’s verbonden aan het misbruik van mottenballen zijn het niet waard wanneer er vele andere veiliger opties beschikbaar zijn om ongewenst ongedierte en katten uit uw woning te verjagen.

Zijn mottenballen veilig om te gebruiken als kattenafweermiddel?

Mottenballen bestaan uit drie chemicaliën die insecticiden zijn (para-dichloorbenzeen, naftaleen, of kamfer) en giftig. Het is dus zelfs gevaarlijk voor mensen om langdurig aan mottenballen te ruiken. Het effect dat mottenballen op mensen hebben is echter vaak omkeerbaar, maar het kan schadelijk zijn voor katten en andere dieren, evenals voor kleine kinderen. Er is een modernere versie van mottenballen die para-dichloorbenzeen vrij is, maar het is nog steeds geen goed idee om mottenballen van welke soort dan ook te gebruiken om katten of knaagdieren te verjagen, omdat de mottenballen door de plaatsing verkeerd kunnen worden gebruikt en gevaarlijk kunnen zijn.

Veel mensen zullen mottenballen (of alternatieven zoals PD meel, blokken, vlokken, of kristallen) op zolders, kelders, of werven plaatsen om ongewenst ongedierte zoals knaagdieren of zelfs katten van het eigendom te houden. Dit is echter geen veilig afweermiddel om te gebruiken, en het plaatsen in open ruimtes is een verkeerd gebruik van mottenballen, die bedoeld zijn om te worden geplaatst in een luchtdichte ruimte waar u deze met chemicaliën gevulde ballen niet ruikt.

Door mottenballen te gebruiken als kattenafweermiddel, breng je ook andere dieren en kinderen in gevaar van de giftige geur en het per ongeluk inslikken van deze mottenballen. Het is vooral riskant om mottenballen in uw tuin te plaatsen omdat de chemicaliën kunnen uitlogen in de grond en planten, of per ongeluk worden ingeslikt en fataal zijn voor kinderen en dieren die per ongeluk de mottenbal inslikken of planten eten die zijn aangetast met de chemicaliën.

Het is belangrijk om het etiket op de verpakking van mottenballen te lezen, zodat u kunt voorkomen dat u ze verkeerd gebruikt en schade toebrengt aan het milieu, de plaatselijke dieren en uzelf.

mottenballen op houten vloer
Beeldkrediet: EIANSTA, Shutterstock

Wat gebeurt er als een kat mottenballen binnenkrijgt?

Mottenballen kunnen dodelijk zijn voor katten als ze worden ingeslikt, maar langdurige blootstelling aan mottenballen bij katten, alleen al door de sterke geur, kan er ook toe leiden dat een kat ziek wordt door vergiftiging als gevolg van de chemische bestanddelen die in alle mottenballen voorkomen.

Naftaleen (een veel voorkomend bestrijdingsmiddel in oudere versies mottenballen) kan zowel door dieren als mensen via de huid en longen worden ingeslikt. Paradichloorbenzeen gassen zijn ook zeer irriterend voor de neus van uw kat en het inslikken of langdurig inademen van deze chemicaliën kan dodelijk zijn voor katten.

Dit zijn de veel voorkomende symptomen bij een kat die langdurig is blootgesteld aan mottenballengeurstoffen:

 • Desoriëntatie
 • Aanvallen
 • Moeite met ademhalen
 • Kwijlen
 • Lethargie
 • Tremors
 • Schorre ademhaling
 • Niezen
 • Waterige ogen en neus
 • Zwelling
 • Kokhalzen en hoesten

Een kat die mottenballen of andere vormen van mottenballen, zoals kristallen of poeders, heeft ingeslikt, zal volgens VCA Hospitals de volgende vergiftigingsverschijnselen vertonen:

 • Trage ademhaling
 • Aanvallen
 • Braken
 • Stinkende mottenballen adem
 • Shaking
 • Nier- en leverschade
 • Misselijkheid
 • Tremors

Mottenballen lossen langzaam op als ze eenmaal zijn ingeslikt, dus het duurt een paar dagen voordat een kat die vergiftigd is, tekenen van vergiftiging vertoont. Als u vermoedt dat een kat is vergiftigd met mottenballen, moet u onmiddellijk hulp van een dierenarts inroepen.

kat braken
Beeldkrediet: Nils Jacobi, Shutterstock

Welke veilige alternatieven kun je gebruiken om katten af te weren?

Aangezien mottenballen geen goed idee zijn om katten weg te houden vanwege de risico’s die verbonden zijn aan het misbruik van dit product, is het het beste om het bij meer natuurlijke methoden te houden die veiliger zijn voor het milieu en katten. Hoewel u katten uit de buurt van bepaalde gebieden van uw woning wilt houden, is het belangrijk om de juiste methoden te gebruiken die niet schadelijk zijn voor katten of het milieu.

Als je katten veilig uit de buurt wilt houden, kun je kattenwerende middelen gebruiken, zoals commerciële kattenwerende sprays of concentraten die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden, of huismiddeltjes zoals citrusoliën, azijn, of rauwe uien. Er zijn ook afweermiddelen op zonne-energie die u buiten in uw tuin kunt gebruiken. Dit zijn veiliger methoden om katten te verjagen zonder ze te schaden.

3 katten gezicht verdeler

Conclusie

Bedenk dat de meeste katten die op uw erf dwalen ofwel zwerfkatten zijn of een zwerfkat van de buren, dus het is het beste om veilige afweermiddelen te gebruiken, zodat u ze geen kwaad doet. Bovendien brengt het gebruik van mottenballen in tuinen of open gebieden andere mensen en het milieu in gevaar. Knaagdieren en insecten die mottenballen eten zullen ook ziek worden en zelfs roofdieren in de omgeving vergiftigen, zoals uilen en andere vogels die de besmette prooi eten.

Er zijn veiligere opties om te gebruiken om katten weg te houden, afgezien van schadelijke mottenballen die het milieu, mensen en lokale wilde dieren in gevaar brengen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Faizal Ramli, Shutterstock