Waarom heeft mijn kat plotseling diarree? – 6 Mogelijke Redenen


Als je een kat ouder bent, weet je dat er een of twee icky rommel op te ruimen zal zijn. Af en toe is dat te verwachten, vooral als je merkt dat je kat zich niet lekker voelt. Sommige problemen kunnen echter plotseling ontstaan, of terwijl u aan het werk bent. Eén van de problemen waar u mee te maken kunt krijgen is diarree.

Hoewel het stinkt, smerig is om op te ruimen, en verontrustend als je kat een paar minuten daarvoor nog in orde was, wordt diarree niet altijd veroorzaakt door ernstige problemen. In sommige gevallen kan het echter een indicatie zijn van een ernstig probleem. In deze gids vindt u zes veel voorkomende oorzaken van diarree bij katten en wanneer u naar de dierenarts moet gaan.

kat + regel verdeler

De 6 belangrijkste redenen voor Feline Diarree

Diarree verwijst naar overdreven zachte of loopachtige ontlasting die vaker wordt doorgegeven dan een regelmatige stoelgang. Het is geen ziekte op zich, maar eerder een symptoom van verschillende andere problemen die de spijsvertering kunnen verstoren, variërend van kleine oorzaken tot meer ernstige gezondheidsproblemen.

1. Dieetverandering

Plotselinge diarree is meestal te wijten aan een verandering van dieet. Dit kan van alles zijn, van het direct gebruiken van een nieuw merk kattenvoer of simpelweg het veranderen van de smaak van uw bestaande merk. Het kunnen zelfs de nieuwe traktaties zijn die u in de winkel zag en waarvan u dacht dat uw kat ze lekker zou vinden.

Als je ooit een nieuw voedingsmiddel hebt geprobeerd dat je nog nooit eerder hebt gegeten of het is een tijdje geleden dat je voor het laatst een bepaalde keuken hebt gegeten, kun je merken dat je maag daarna pijn doet. Zo is het ook met katten, hoewel ze veel gevoeliger zijn.

Daarom is het belangrijk om de overgangsinstructies op de achterkant van de verpakking van het kattenvoer te volgen wanneer je een nieuw voer in hun dieet introduceert. Door het spijsverteringsstelsel van je kat langzaam de tijd te geven zich aan te passen, voorkom je onnodige maagproblemen.

Kat eet natvoer uit witte kom op houten vloer
Beeldkrediet: IMG Stock Studio, Shutterstock
thematische onderbreking

2. Menselijke voeding

Velen van ons hebben onze katten wel eens een stukje ham uit onze boterham of een hapje kip uit ons avondeten gegeven. Niet alle menselijke voeding is echter veilig voor katten, en het kan verrassend zijn hoeveel van onze voeding spijsverteringsstoornissen kan veroorzaken bij katten.

Terwijl iedereen weet over chocolade en honden, zijn chocoladerepen ook onveilig voor katten. Dieren kunnen het gewoon niet op dezelfde manier verteren als wij. Katten hebben ook geen smaakreceptor voor zoetigheid, dus er is geen reden waarom ze in de buurt van je chocolade zouden moeten zijn.

Ui en knoflook zijn andere belangrijke ingrediënten om te vermijden. Rauw, gekookt, of in poedervorm, uien en knoflook kunnen verwoestende effecten hebben op je katachtige vriend.

thematische onderbreking

3. Hunting

Buitenkatten zijn misschien gevoeliger voor diarree als gevolg van de jacht, maar ook binnenkatten kunnen er last van hebben. Meestal zal het eten van een muis of twee geen probleem veroorzaken. Veel mensen zetten echter vergif neer om af te rekenen met de knaagdieren in hun schuur, veevoer of keukenkastjes.

In deze gevallen van secundaire vergiftiging, ook wel relaxtoxicose genoemd, kan uw kat ook een kleine dosis gif binnenkrijgen. Het is niet vaak genoeg om hen te schaden – tenzij ze het gif direct van de bron eten – maar het is genoeg om hen een slechte maagpijn of diarree te geven terwijl de vergiftigde muis door hun systeem gaat.

Helaas is er geen manier om te voorkomen dat uw kat gaat jagen. Ze binnenshuis houden kan tot op zekere hoogte werken, maar als je vergif gebruikt om de muizen in je voorraadkast te doden, kan je kat nog steeds lijden aan vergiftiging door derden als ze de vergiftigde muizen vangen.

een maine coon kat jaagt op een muis buiten
Beeldkrediet: greg.visuals, Shutterstock
thematische onderbreking

4. Onbalans in voedingsstoffen

Ondanks de overeenkomsten tussen merken, is kattenvoer niet overal hetzelfde. Om er zeker van te zijn dat het voer van uw kat aan de juiste voedingsvereisten voldoet, moet u voorzichtig zijn als u het zelf maakt.

Het hoofddieet van uw kat is echter niet het enige waar u hier rekening mee moet houden. Onbalans in voedingsstoffen kan ook worden veroorzaakt door de snacks die uw kat eet. Te veel commerciële kluiven, fruit of groenten, zelfs diegene die veilig zijn voor de kat, kunnen de zorgvuldige balans van voedingsstoffen in het systeem van uw kat verstoren.

De juiste voedingsstoffen zorgen ervoor dat het spijsverteringsstelsel van uw kat goed blijft werken, maar een verstoring van het evenwicht kan leiden tot ontstekingen en diarree.

thematische onderbreking

5. Stress

Voor al hun afstandelijkheid en onverschilligheid, kunnen katten ongelooflijk gevoelig zijn als het op hun routine aankomt. Hoewel de ene kat rustiger op een nieuwe situatie reageert dan de andere, voelen ze zich allemaal onzeker als het op onverwachte veranderingen aankomt. Stress kan ervoor zorgen dat uw kat weigert te eten, te veel kamt, vacht verliest of zelfs last krijgt van diarree.

Het zijn ook niet altijd grote voor de hand liggende veranderingen die uw kat kunnen afschrikken. Terwijl verbouwingen of een verhuizing gemakkelijk zijn vast te stellen, kan een nieuwe straatkat in de buurt moeilijker op te merken zijn.

Je kunt niet elk aspect van het leven van je kat controleren, maar je kunt wel je best doen om ze zo gesetteld mogelijk te houden. Creëer een veilige plek voor je kat met hun favoriete dingen, en gebruik een zachte stem om ze gerust te stellen.

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: een foto, Shutterstock
thematische onderbreking

6. Onderliggend gezondheidsprobleem

Ernstig of minder ernstig, diarree is een teken dat niet alles goed gaat met uw kat. Terwijl een klein geval vanzelf overgaat, kunnen ernstigere gevallen een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals darmontsteking, maagdarmkanker, of darmparasieten. Niet alle ernstige gevallen van diarree worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen zoals kanker, maar u moet uw dierenarts raadplegen voor een juiste diagnose.

Medicatie die je kat neemt voor bestaande gezondheidsaandoeningen kan ook invloed hebben op hun stoelgang. Je moet de symptomen met je dierenarts bespreken om de volgende actie te bepalen.

verdeler voor kattenpoten

Kun je diarree thuis behandelen?

De diarree van uw kat hoeft niet altijd door een dierenarts behandeld te worden. Soms verdwijnt het probleem binnen een dag en is het vaak eenvoudig genoeg om thuis te behandelen – als het al niet een beetje vies is. Het kan zelfs voorkomen dat u helemaal niet merkt dat uw kat aan diarree lijdt, vooral als het maar eenmalig is terwijl ze op stap zijn.

Zelfs als je besluit dat je een dierenarts moet bezoeken, zijn hier een paar manieren waarop je de diarree van je kat thuis kunt behandelen.

Zacht dieet

Als je een hond hebt die in het verleden diarree heeft gehad, heb je misschien wel eens gehoord van vasten om ze te helpen behandelen. Katten zijn anders, en hen voedsel blijven aanbieden is meestal beter dan hen helemaal geen voedsel geven. Het kan echter zijn dat je hun maaltijdplan een beetje moet aanpassen, vooral bij ernstigere gevallen van diarree.

Geef ze een paar keer per paar uur een eetlepel of twee van een zachte maaltijd. De voedingen van een uur zouden meer dan voldoende moeten zijn, maar houd de porties klein. Na een paar van deze voedingen, geef uw kat een paar uur zonder eten om hem te laten rusten. Let op overgeven of verergerende diarree.

Een flauwe voeding die je thuis kunt maken is gekookte kip zonder bot. Zorg ervoor dat het vel verwijderd is en voeg geen kruiden toe. Hoe simpeler de maaltijd is, hoe effectiever hij is. Je kunt witte rijst toevoegen als je die hebt.

Als je een uitstapje naar de kruidenier maakt, zijn er een paar in de winkel gekochte benodigdheden die je kunt zoeken. Babyvoeding is een optie, op voorwaarde dat je er zeker van bent dat het recept geen ui of knoflook gebruikt, want deze beide ingrediënten zijn giftig voor katten. De smaken kip of kalkoen zijn ideaal.

Uw dierenarts kan ook kattenvoer op recept aanbevelen dat zal helpen bij langdurige diarree. Dergelijk voer helpt uw kat de voeding te krijgen die ze nodig heeft, zonder de symptomen te verergeren.

Zodra de symptomen zijn verdwenen, kunt u langzaam het gebruikelijke kattenvoer weer introduceren. Het kan een paar weken duren voordat ze gewend zijn aan normaal voedsel.

Vergeet de belangrijkste voedingsstof niet – water! Een goede hydratatie is essentieel voor het herstel van je kat.

drinkwater voor katten
Image Credit: rihaij, Pixabay

Opruimen

Bij het verzorgen van uw kat hoort ook het opruimen. Ruim eventuele rommel zo snel mogelijk op. Dit minimaliseert de kans op vlekken of geurtjes. Als u het beddengoed van uw kat schoon houdt, voelt hij zich ook prettiger.

Observatie

Diarree is onaangenaam om naar te kijken, maar je moet opletten terwijl je kat aan het herstellen is. De stoelgang kan u een idee geven van hoe lang de diarree zal aanhouden en of een bezoek aan de dierenarts nodig is.

Naarmate je kat herstelt, zou je moeten zien dat hun ontlasting vaster wordt. Het kan zelfs zo zijn dat ze ’s morgens meteen weer normaal gaan poepen, als datgene wat hun systeem van streek heeft gemaakt, is doorgedrongen. In dit geval is er geen reden tot bezorgdheid.

Bloederige diarree kan echter wijzen op een veel ernstiger probleem en moet dienovereenkomstig worden behandeld. Als je bloed ziet of als je kat al langer dan een paar dagen diarree heeft, moet je naar je plaatselijke dierenarts gaan.

maine coone in kattenbak
Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Rust

Een rustige, veilige plek om te rusten kan wonderen doen voor het stressniveau van je kat. Dit is vooral waar als er een grote verandering gaande is in uw huishouden die de diarree van uw kat veroorzaakt. Je kat een dutje laten doen met zijn lievelingsdeken op zijn favoriete zonnige plekje of op de kattenboom kan helpen om de zenuwen te bedaren.

Het creëren van een rustige ruimte voor je kat om bij te komen kan je ook helpen om de rommel op één plek te houden, vooral als hun diarree langer dan een dag aanhoudt. Leg je kat in een kamer met een hardhouten of tegelvloer, met dekens die je kunt wassen als ze vies worden. Houd een schone kattenbak in de buurt, zodat uw kat meer kans heeft om naar het toilet te gaan.

garen bol verdeler

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Zo nu en dan ziet u een bijzonder dunne poep in de kattenbak van uw kat, maar de volgende ontlasting ziet er prima uit. Hoewel dit niet normaal is in de strikte zin van het woord, betekent een eenmalige losse ontlasting meestal gewoon dat datgene wat het spijsverteringsstelsel van uw kat verstoord heeft, zijn weg naar buiten heeft gevonden.

Er zijn echter momenten waarop je wel een dierenarts moet bezoeken.

Hier zijn een paar waarschuwingssignalen om op te letten:

  • Diarree die langer dan 24 uur aanhoudt
  • Bloederige diarree
  • De aanwezigheid van andere symptomen, zoals braken, zwakte, koorts, buikpijn, uitdroging, of verlies van eetlust

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Diarree is nooit prettig, wie er ook mee te maken krijgt. Het wordt vaak veroorzaakt door iets dat je kat heeft gegeten en dat door zijn systeem is gegaan. Zolang de diarree niet langer dan 24 uur aanhoudt en er geen andere tekenen zijn van een onderliggende ziekte, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Bloederige diarree of andere symptomen, zoals overgeven of koorts, zijn allemaal waarschuwingssignalen voor ernstigere gevallen van diarree. Als je een van deze symptomen ziet, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Suharji Esha, Shutterstock