Hoe hoog kunnen Britse Kortharen springen?

Terwijl ik mijn Britse Korthaar in mijn achtertuin op aanrechten en boomtakken zag springen, kreeg ik het idee dat zij over een zeer uniek talent beschikte. Haar sprongen waren zo hoog dat ik versteld stond hoe acrobatisch zij zich bewoog. Ik besloot om het onderwerp van de Britse Korthaar en hun vermogen om te springen te onderzoeken. Na een week van zorgvuldige observatie en een beetje onderzoek, is dit wat ik vond.

Hoe hoog kan een Brits Korthaar springen? De gemiddelde Britse Korthaar kan tussen 2,3 meter en 2,76 meter verticaal in de lucht springen, dat is gelijk aan 7,5 – 9 voet hoog. Hun vermogen om te springen hangt voornamelijk af van de lengte van hun lichaam en hun staart.

De acrobatische springkunsten van de Brits Korthaar of van katten in het algemeen worden vaak in films geïmiteerd. Als u weet hoe ver ze kunnen springen en welke mechanismen in hun lichaam daarmee gepaard gaan, kunt u uw huisdier beter begrijpen en bent u gerustgesteld als hij of zij op of van hoge plaatsen springt, u weet immers dat ze zich niet zullen bezeren. Inzicht in hun beperkingen kan u ook helpen om een zeer veilige omgeving voor uw huisdier te creëren.

Waarom springen sommige katten hoger dan andere?

De Brits Korthaar is een populaire Britse huiskat die vijf tot zes keer zo hoog kan springen als hijzelf, dus als u zich afvraagt hoe hoog uw Brits Korthaar precies kan springen, dan is het belangrijk om te weten dat het vermogen van uw kat om te springen afhangt van zijn of haar leeftijd en grootte.

Het duurt ongeveer drie tot vijf jaar voor een Brits Korthaar om zijn fysieke, ontwikkelingsmijlpalen te bereiken en zijn volledige grootte te bereiken, die middelmatig lang is in vergelijking met andere huiskatten. Zodra uw Brits Korthaar volwassen is, is hij in staat om met zijn of haar achterpoten 12 tot 14 centimeter hoog te staan. Aangezien deze katten van gemiddelde lengte worden, kunt u verwachten dat ze gemiddeld ongeveer 46 cm of 18,1 inch groot worden; het is echter niet onmogelijk dat uw kat enkele centimeters of inches langer wordt dan verwacht.

Mannelijke Brits Korthaar katten zijn aanzienlijk langer en hebben een langere staart in vergelijking met hun vrouwelijke tegenhangers, waardoor ze de hoogste springers van de twee zijn. Katten die extreem zwaar zijn of overgewicht hebben, kunnen niet zo hoog springen als katten met een gemiddeld gewicht. Dit verklaart waarom het voor sommige katten zo gemakkelijk is om op de bovenkant van koelkasten en fornuizen of zelfs over het hek in de achtertuin te springen en voor andere moeilijk is.

Hoewel de lengte van de kat een essentiële rol speelt in hun vermogen om 7,5-9ft hoog te springen, is het niet het enige kenmerk van de Brits Korthaar dat bijdraagt tot hun vermogen om in de lucht te zweven. De staart, het ruggenmerg en de beenspieren spelen ook een vitale rol in het vermogen van uw kat om hoog te springen.

  • Heeft het vermogen van een Brits Korthaar om te springen invloed op hun vermogen om veilig te landen na een val van een hoge plaats?
  • Het vermogen van een Brits Korthaar om van een hoge plek te vallen zonder schade op te lopen wordt vooral toegeschreven aan de interne snelheid van de kat en niet noodzakelijkerwijs aan de lengte of hoogte van de kat. Met andere woorden, de natuurlijke snelheid van de Brits Korthaar zal hem in staat stellen de schok van de val op te vangen. Niettemin is van de Brits Korthaar en andere huiskatten bekend dat zij vallen van ten minste 5,5 verdiepingen hoog met 90% kans om te overleven.

De lengte van een Brits Korthaar speelt echter wel een belangrijke rol bij de “cat righting reflex”, dat is hun natuurlijke vermogen om zich tijdens de val vanuit elke hoek in de lucht om te draaien, zodat ze op hun pootjes terechtkomen. De “cat righting reflex” begint zich te ontwikkelen als de Brits Korthaar drie weken oud is. Hoewel het een natuurlijk instinctief vermogen is waarmee de Brits Korthaar en andere katten worden geboren, is er een minimumhoogte van 12 centimeter nodig om het goed te laten werken.

Ongeacht hoe hoog uw kat kan springen, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en deuren die leiden naar hoge balkons op slot te houden om ongelukken te voorkomen. Het is mogelijk dat een Brits Korthaar die 7.5ft-9ft kan springen, toch gewond raakt bij een val van een zeer hoge afstand.

Als een Brits Korthaar 7.5ft – 9ft hoog kan springen, waarom komen zij dan soms vast te zitten in bomen?

De Brits Korthaar en andere huiskatten hebben de neiging om op hoge plaatsen te springen; in feite maakt hun natuurlijke vermogen om te springen hen onbevreesd voor hoogten. Springen en klimmen is een natuurlijke manier voor katten om actief en fit te blijven, dus wees niet geïrriteerd als uw kat veel tijd doorbrengt met rennen door het huis. Maar ondanks het feit dat Brits Kortharen, net als andere huiskatten, geen hoogtevrees hebben als het gaat om van hoge plaatsen naar beneden te springen, gebruiken ze hun instinct om te beslissen of de hoogte waarvan ze springen in feite te hoog is.

Katten springen in het algemeen niet opzettelijk van plaatsen die zo hoog zijn dat het potentieel gevaarlijk is voor hun welzijn. Veel eigenaars van huisdieren hebben echter ongelukkige ongelukken meegemaakt, vooral in het vroege voorjaar of de zomer, wanneer zij ramen en balkondeuren openzetten om frisse lucht in huis binnen te laten, en hun katten zonder toezicht achterlaten in de veronderstelling dat als zij toch vallen, zij wel op hun pootjes terecht zullen komen.

Een populaire uitspraak die door dierenartsen wordt afgedaan als een uitspraak zonder enige feitelijke basis. De realiteit is dat katten niet direct op hun pootjes landen, maar met hun pootjes iets open, waardoor ze verwondingen oplopen aan hun bekken en spieren in hun achterpoten. Dus, als uw Britse Korthaar ooit vast komt te zitten op een boomtak of ergens heel hoog, roep hem of haar dan niet naar beneden, de beste aanpak zou zijn om een ladder te halen en hem of haar zelf op te rapen.

Moet ik mijn Brits Korthaar trainen om niet op werkbladen en andere hoge plaatsen te springen?

Toen ik zag hoe mijn kat van de muren afsprong en op meubels en aanrechten terecht kwam, maakte ik me zorgen dat ze ergens tegenaan zou botsen en zich uiteindelijk zou verwonden. Ik besteedde veel tijd aan het lezen over hoe ik haar kon trainen om te stoppen met rondspringen, maar toen realiseerde ik me dat dit haar manier was om actief en fit te blijven, dit was haar vorm van lichaamsbeweging en ze had dit nodig als uitlaatklep voor haar opgebouwde energie.

Ik moedig niemand met een kat of kitten aan om hen te weerhouden van springen of klimmen op oppervlaktes, in plaats daarvan geloof ik dat het beter zou zijn om een veilige omgeving te creëren (cat proofing) waar ze zo actief kunnen zijn als ze willen. Als ik merk dat mijn Brits Korthaar beweging nodig heeft, laat ik haar gewoon buiten in een open ruimte rondrennen of ik gebruik een grote bal om met haar te spelen als het te koud is of als het regent.

Ik rol of stuiter de bal naar haar toe, en zij reageert door de bal achterna te rennen en hem terug te rollen naar mij. Door op deze manier met haar bezig te zijn, blijft ze actief en kan ik haar drang om te rennen of tegen de muren te stuiteren een beetje onder controle houden. Je kunt ook tien minuten lang het favoriete speeltje van je huiskat boven hun neus houden als ze gaan staan om het te pakken, achteruit lopen en ze zullen naar je toe huppelen of lopen. Het is gemakkelijk om de natuurlijke drang van uw huisdier om actief te zijn te gebruiken om hen nieuwe trucjes te leren, het stelt u in staat om een band met hen op te bouwen en uw Britse korthaar zou nog meer van u houden omdat u niet probeert om haar natuurlijke drang om actief te zijn te onderdrukken.