Hoe een uitgehongerde kat te verzorgen in 6 eenvoudige stappen

Vrijwilliger voedt een grijze hongerige zwerfkat

Ben je een uitgehongerde zwerfkat tegengekomen? Of misschien is je eigen kat vermist en net dun en hongerig thuisgekomen. Hoe dan ook, ze hebben geluk dat je ze hebt gevonden. Maar nu moet je weten hoe je ze kunt helpen.

Snel overzicht

01

Neem een kat met ondergewicht of honger voor een controle bij een dierenarts voordat u voor hen begint te zorgen, zodat ze kunnen worden behandeld voor eventuele ziekten of verwondingen.

02

Het is van vitaal belang dat je uitgemergelde of uitgehongerde katten nooit te snel voedt, anders kunnen ze lijden aan een levensbedreigende aandoening die het refeeding-syndroom wordt genoemd.

03

Het is het beste om een uitgehongerde kat vaak in kleine hoeveelheden koolhydraatarm, eiwitrijk en vetrijk nat blikvoer te voeren.

Het verzorgen van een uitgehongerde kat kost veel toewijding, tijd en kennis. Maar het kan ongelooflijk lonend zijn – je kunt een band voor het leven opbouwen. Dit artikel neemt je stap voor stap mee door alles wat je moet weten over het voeden van een uitgehongerde kat naar gezondheid.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat?

Een woord van waarschuwing: Refeeding Syndroom

Refeeding syndroom is een ernstige aandoening die kan optreden als een kat te snel te veel begint te eten nadat hij van voedsel is beroofd.

Wanneer je een kat met ernstig ondergewicht of honger vindt, is je eerste instinct om hem zoveel voedsel te geven als hij zal eten. Het voelt als het juiste om te doen, maar het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Katten die langer dan een paar dagen niet hebben gegeten (zelfs als ze geen ondergewicht hebben), of katten die lijden aan ondervoeding, lopen het risico op een ernstige aandoening die het refeeding-syndroom wordt genoemd als ze te snel weer beginnen te eten.

Wanneer het lichaam in de hongermodus gaat, verandert het hoe het omgaat met voedingsstoffen. Als voedsel te snel opnieuw wordt geïntroduceerd, kan dit ernstige onevenwichtigheden in de elektrolyten en vochtverdeling van de kat veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn.

Ondervoede of ondergewicht dieren moeten op een geleidelijk voedingsplan worden gezet. Hoewel het contra-intuïtief aanvoelt, is het veiliger om voedsel langzaam opnieuw te introduceren dan het risico te lopen te snel te veel te voeren. Lees verder voor precies hoe je kunt beginnen met het voeren van een uitgehongerde of ondervoede kat.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

#1 Beoordeel hun onmiddellijke toestand

Als je de kat aankan, probeer dan hun ribben en lichaam te voelen om te beoordelen hoe dun de kat kan zijn.

Zodra de kat zich op een veilige, beveiligde plaats bevindt, is de eerste stap om zijn huidige toestand te beoordelen. Vergeet niet dat ze waarschijnlijk erg bang zijn, dus wees voorzichtig voor het geval ze uithalen of proberen weg te rennen.

Als de kat te bang is voor u om mee om te gaan, is het misschien het beste om ze rechtstreeks naar een dierenasiel te brengen, omdat ze ervaring hebben met het zogen van wilde katten. Als ze erg zwak, gewond of niet in staat zijn om te staan, moet je ze zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen.

U kunt de lichaamsconditiescore van de kat beoordelen door naar hen te kijken en hun lichaam zachtjes te voelen. Dit zal u helpen erachter te komen of uw kat uitgemergeld is, of gewoon ondergewicht, en dus hoe u hem het beste kunt voeden. U kunt deze gids ook gebruiken om hun herstel tot een gezond gewicht te volgen.

Het is ook belangrijk om te proberen uit te zoeken hoe oud de kat zou kunnen zijn. Een kitten heeft heel andere zorg nodig dan een volwassen kat. Het verzorgen van een jong, uitgedroogd of ondervoed kitten is een taak die het beste kan worden overgelaten aan een veterinaire professional of een opvangcentrum met ervaring in de asielgeneeskunde. Onderstaand advies is alleen bedoeld voor puberende of volwassen katten.

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

#2 Zorg voor water

kat drinkt water

Bied de kat vers, koel water aan in een ondiepe schaal en laat ze zoveel drinken als ze willen.

Water is cruciaal voor het leven. Hoewel we moeten oppassen dat we een uitgemergelde kat niet te veel voeren, is het altijd goed om ze water aan te bieden – je zou hun leven kunnen redden. Het is het veiligst om water aan te bieden in een platte schaal of kleine voerbak voor de kat om zelf te drinken.

Als de kat niet wil drinken, kun je kijken of ze wat water uit het uiteinde van een spuit zullen halen. Zorg ervoor dat je het water niet rechtstreeks in de achterkant van de mond spuit – dribbel het gewoon dicht bij hun lippen zodat ze het kunnen doorslikken. Als ze te zwak zijn om te slikken, kan het water hun longen binnendringen en longontsteking veroorzaken. In dit geval hebben ze mogelijk intraveneuze vloeistoftherapie (een infuus) nodig bij de dierenarts.

Lees ook: Hoe lang kan een kat zonder drinkwater?

#3 Breng ze naar de dierenarts

dierenarts in een dierenkliniek, die PCR tes gebruiktts voor infectie

Voordat u een uitgehongerde kat borstvoeding geeft, moet u een dierenarts laten zoeken naar tekenen van ziekte of letsel die mogelijk behandeling vereisen.

Zodra je de kat op een veilige plek hebt, een basisbeoordeling maakt en hem wat water aanbiedt, is het tijd om de kat naar een dierenarts te brengen. Er zijn verschillende redenen waarom een kat erg dun kan worden – soms is het zo eenvoudig als geen toegang hebben tot voedsel. Maar het is ook mogelijk dat de kat een ernstige gezondheidstoestand heeft die hun gewichtsverlies heeft veroorzaakt.

Alleen een dierenarts kan deze beoordeling maken en u adviseren over de beste vervolgstappen. Als de kat erg onwel is, kan de dierenarts ziekenhuisopname adviseren. Als ze echter verder gezond lijken, is uw veterinaire team er om u te ondersteunen bij het weer gezond maken van de kat. Ze zullen ook een vlooien- en wormbehandeling voorschrijven als ze denken dat dit gepast is.

Lees ook: Hoe een kat te ontwormen

#4 Re-hydrateren

kat drinkt en eet voedsel op de grond

Moedig de kat aan om veel water te drinken en praat met uw dierenarts over het gebruik van een rehydratatiesupplement.

Tekenen van uitdroging zijn lethargie, plakkerig tandvlees, ingevallen ogen en een “huidtent” (als je de huid optilt en laat vallen bij de nek, blijft deze omhoog in plaats van terug op zijn plaats te glijden). Ernstig uitgedroogde katten kunnen ziekenhuisopname en een infuus nodig hebben. Maar je kunt een milde tot matig uitgedroogde kat thuis voeden, zolang ze zelf water drinken.

Bied uw kat voldoende vers water waar ze gemakkelijk bij kunnen. Het mengen van een rehydratatiesupplement kan helpen om sommige van hun verloren elektrolyten en zouten te vervangen. U kunt rehydratatiesupplementen voor katten kopen bij uw dierenarts of uw plaatselijke dierenwinkel.

Als uw kat in het begin niet alleen wil drinken, kunt u een spuit gebruiken om te zien of hij wat water van het einde zal schuiven. Maar spuit geen water rechtstreeks in hun mond, tenzij je ze kunt zien slikken, omdat het hun longen kan binnendringen en longontsteking kan veroorzaken. Als de kat niet uit zichzelf begint te drinken, moet u hem terugbrengen naar de dierenarts.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

#5 Introduceer voedsel langzaam

Begin met het voeren van slechts 25% van de aanbevolen hoeveelheid voor een kat van vergelijkbare grootte en verhoog vervolgens geleidelijk de porties over een week tijd.

De sleutel tot het voeden van uitgehongerde katten is: ga langzaam. Als een kat uitgehongerd of ondervoed is, lopen ze het risico op het hervoedingssyndroom als ze te snel te veel voedsel consumeren. Een veilige gids is om te beginnen met 25% van een normale voedselinname voor hun ideale gewicht per dag.

Met andere woorden, bied slechts een kwart van wat je normaal gesproken een kat van vergelijkbare grootte per dag zou voeren. Dit kun je uitwerken aan de hand van de voedingsrichtlijn die bij het voer hoort. Verhoog deze hoeveelheid geleidelijk, met als doel om binnen ongeveer een week weer op 100% van hun gebruikelijke inname te zijn. Dit kan er als volgt uitzien:

  • Dag 1: 25%
  • Dag 2: 33%
  • Dag 3: 50%
  • Dag 4: 66%
  • Dag 5: 75%
  • Dag 6: 100%

Misschien moet u dit geleidelijk verhogen tot iets meer dan 100% van de aanbevolen hoeveelheid, om ervoor te zorgen dat ze aankomen. Maar het is niet nodig om het te overhaasten. U streeft naar een langzame en geleidelijke gewichtstoename gedurende één tot twee maanden. Het is altijd veiliger om het te langzaam te doen, in plaats van te snel.

Net als wij, wanneer een kat lange tijd niet heeft gegeten, kunnen hun magen krimpen en kunnen ze moeite hebben om grote hoeveelheden voedsel te nemen. Daarom is het het beste om hun totale dagelijkse inname op te splitsen in ongeveer zes kleine maaltijden, met een tussenpoos van ongeveer vier uur. Dit zal helpen om overbelasting van hun systeem te voorkomen.

U kunt geleidelijk beginnen met het verminderen van het aantal feeds naarmate ze dichter bij een gezond gewicht komen.

Wat te voeden: Het ideale voedsel om te gebruiken is een ingeblikt natvoer dat koolhydraatarm, eiwitrijk, vetrijk en calorierijk is. Er zijn voedingsmiddelen speciaal samengesteld voor katten die herstellen van ziekte, verkrijgbaar bij dierenartsen en dierenwinkels. Zoek naar woorden als ‘herstel’ of ‘kritieke zorg’ in hun namen. Het is het beste om in eerste instantie droogvoer of brokjes te vermijden, omdat het moeilijk te verteren kan zijn en de neiging heeft om meer koolhydraten te bevatten.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2023

#6 Overweeg om vitaminen en mineralen toe te voegen

Man voedt zwerfkatten

Praat met uw dierenarts over het toevoegen van supplementen om de kat te ondersteunen terwijl ze blijven verbeteren.

Zodra de kat gestaag eet en tekenen van verbetering vertoont, kunt u hem nog meer ondersteunen door een paar extra vitamines en mineralen aan zijn dieet toe te voegen. Een geweldige manier om dit te doen is om een direct beschikbaar supplement zoals biergist toe te voegen.

Biergist is een uitstekende bron van aminozuren en B-vitamines, die hun organen en immuunsysteem zullen helpen herstellen en herstellen. Strooi gewoon een kleine hoeveelheid over hun maaltijd een keer per dag.

Als uw kat tekenen van langdurige ondervoeding vertoonde, kan uw dierenarts ook aanbevelen om ze aan te vullen met thiamine. Maar u moet dit eerst met uw dierenarts bespreken.

Lees ook: De 8 beste kattenvitamines en -supplementen

Tekenen van verbetering

Een zwerfkat op straat voeren

Als de kat geen tekenen van verbetering vertoont, ga dan terug naar de dierenarts voor een nieuwe beoordeling.

Als alles goed gaat, zou je moeten merken dat je kat energie krijgt en elke dag actiever wordt. Het is handig om ze om de paar dagen te wegen om hun gewichtstoename te controleren. Ze moeten zelfstandig eten en drinken, met een goede eetlust.

Zolang ze goede vooruitgang boeken, kun je hun voedselinname blijven verhogen om ze te helpen aankomen. Als je eenmaal door de eerste paar weken heen bent, kun je ze ook geleidelijk overzetten op een gewoon nat of droog kattenvoer van hoge kwaliteit.

Vergeet niet om hun porties te verminderen zodra ze een gezond lichaamsgewicht hebben om te voorkomen dat ze overgewicht krijgen!

Lees ook: 5 veel voorkomende oorzaken van gewichtstoename bij katten

Wanneer moet u zich zorgen maken

Als de kat geen duidelijke tekenen van verbetering vertoont, ga dan terug naar de dierenarts voor een vervolgonderzoek.

Zodra een uitgehongerde kat opnieuw gehydrateerd is en weer is begonnen met eten, zouden ze tekenen van verbetering moeten vertonen. Als uw kat niet aankomt, niet goed eet of tekenen van ziekte vertoont, breng hem dan terug naar de dierenarts voor een controle. Het kan een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.

Als de kat ernstig ondervoed of uitgemergeld is, vergeet dan niet om uit te kijken voor tekenen van het refeeding-syndroom als u hem begint te voeren. Deze omvatten:

Als u een van deze tekenen ziet, stop dan met het voeren van de kat en breng ze meteen naar een dierenarts.

Lees ook: Top 10 dingen die je dierenarts wenste dat je wist

Laatste woorden

Een groep wilde zwerfkatten op straat voeren

Katten hechten zich vaak nauw aan de mensen die hen redden van honger of ziekte

Het verzorgen van een uitgehongerde kat is hard werken, maar het kan ook zeer de moeite waard zijn. Met tijd, toewijding en zorgvuldige voeding gaan veel uitgehongerde katten door met een volledig herstel. Natuurlijk, als het je eigen kat is die je voedt, heb je al een geweldige band. Maar als dit een kat is die je hebt opgenomen, dan is dit nog maar het begin van een speciale relatie.

In het begin zal een uitgehongerde kat zich waarschijnlijk bang en onwel voelen. Maar als ze beginnen te herstellen en zich in hun nieuwe omgeving vestigen, zal hun persoonlijkheid beginnen door te schijnen. Probeer ze naar je toe te laten komen en onthoud dat het tijd kost om vertrouwen op te bouwen. Het zal de moeite waard zijn.

Vergeet niet dat elke kat met ondergewicht of honger moet worden genomen voor een controle bij een dierenarts voordat hij voor hem begint te zorgen. Uw dierenarts zal eventuele onderliggende gezondheidsproblemen identificeren die moeten worden behandeld en u alle advies en ondersteuning geven die u nodig hebt om de kat weer op volle sterkte te voeden. Zodra je het groene licht hebt om door te gaan, heb je een lonende reis voor de boeg.

Lees ook: Hoeveel moeten katten eten en hoe vaak

Veelgestelde vragen

Hoe zorg je voor een uitgehongerde kat?

Als je een uitgehongerde kat vindt, kun je hem het beste water aanbieden en hem rechtstreeks naar de dierenarts brengen. Je moet oppassen dat je uitgemergelde of uitgehongerde katten niet te snel voedt, anders kunnen ze lijden aan een levensbedreigende aandoening die het refeeding-syndroom wordt genoemd. Bied in plaats daarvan vaak kleine hoeveelheden natvoer aan.

Wat is het beste om een uitgehongerde kat te voeden?

Het is het beste om een uitgehongerde kat een koolhydraatarm, eiwitrijk en vetrijk nat blikvoer te geven. Er zijn in de handel verkrijgbare diëten die speciaal zijn samengesteld voor herstellende katten. Het is belangrijk om weinig en vaak te voeden, beginnend bij 25% van hun gebruikelijke inname om het refeeding-syndroom te voorkomen.

Je kunt dit in een week verhogen tot een normaal bedrag, zolang ze het maar goed doen.

Hoe voed je een uitgehongerde kat die niet wil eten?

Als je een uitgehongerde kat hebt en ze willen niet eten, zijn ze waarschijnlijk erg ziek. U moet ze naar de dierenarts brengen voor een volledig onderzoek. Als een kat niet binnen een paar dagen zelfstandig eet, moet uw dierenarts mogelijk een voedingssonde plaatsen.

Hoe lang kan een uitgehongerde kat overleven?

Hoewel katten ongeveer twee weken zonder voedsel kunnen overleven, zullen ze steeds zwakker en onwel worden. Niet eten is een teken dat er iets mis is met je kat, dus je moet een afspraak maken met je dierenarts als ze niet voor mo hebben gegetenre dan een dag of zo.

Katten kunnen niet langer dan twee of drie dagen overleven zonder water, dus als ze niet drinken, moet je ze nog eerder naar de dierenarts brengen.

Kunnen katten herstellen van de honger?

Met tijd, toewijding en zorgvuldige voeding kunnen katten volledig herstellen van de honger. Dus als je een zieke, dunne of hongerige kat vindt, is het de moeite waard om ze een kans te geven. De eerste stap is om ze naar een dierenarts te brengen voor een volledige controle. Vergeet niet om ze in het begin alleen kleine hoeveelheden te geven.