Hoe een kitten zindelijk te maken: onze beste tips en trucs

Als je op dit bericht bent beland, is de kans groot dat je net een nieuw kitten aan je leven hebt toegevoegd. Aangezien je nieuwe bundel katachtige vreugde een kitten is, zal hij een beetje richting van je nodig hebben. Als het gaat om kattenbaktraining, is het niet zo moeilijk omdat katten van nature aangetrokken zijn tot kattenbakken en hun instincten hen in staat stellen te begrijpen waar de kattenbak voor is en hoe ze deze moeten gebruiken. Toch hebben ze een beetje aanmoediging van je nodig.

Kittens kunnen in slechts een paar dagen naar een kattenbak, maar een beetje hulp en begeleiding zal gunstig zijn voor uw kitten. Laten we leren hoe we uw kitten zindelijk kunnen maken en uw kitten kunnen voorbereiden op succes.

3 kat face divider

Voordat u begint

Voordat u met het proces begint, hangt het moment waarop u begint met zindelijkheidstraining af van de leeftijd van uw kitten. De moederpoes stimuleert de kittens om zindelijk te worden en ruimt ze daarna op voor de leeftijd van 4 weken, waarna er geen kattenbak nodig is. Als uw kitten zich echter in de speenfase bevindt, die meestal plaatsvindt tussen 4 en 6 weken na de geboorte, kunt u beginnen met het voorbereiden van uw nieuwe kitten om een kattenbak te gebruiken. Als je een volwassen kat hebt geadopteerd, kun je onmiddellijk beginnen met zindelijkheidstraining (als ze nog niet zijn getraind).

Voordat u uw kitten zindelijk maakt, moet u ervoor zorgen dat u voldoende kattenbakken heeft om rond te gaan – dit geldt vooral als u meerdere katten in huis heeft. Over het algemeen heb je één kattenbak per kat nodig met één extra bak. Dus, als je twee katten hebt, zorg er dan voor dat je drie kattenbakken in huis hebt.

Zorg voor voldoende zwerfvuil en houd de kattenbak schoon. Je kunt een matje onder de kattenbak leggen om rommel tot een minimum te beperken. Nog een laatste ding: wees voorbereid op het gebruik van positieve bekrachtiging tijdens de training en schreeuw nooit tegen uw kitten als hij fouten maakt 1. En laten we nu, zonder verder oponthoud, eens kijken hoe we uw kitten zindelijk kunnen maken.

kat face divider 2

Hoe een kitten zindelijk te maken

1. Kies de juiste kattenbak

Full-size kattenbakken kunnen te intimiderend zijn voor uw kitten, dus grootte is belangrijk. Experts zijn het erover eens dat een kattenbak van 13 x 9 inch een acceptabele grootte is voor kittens. Houd er rekening mee dat naarmate uw kitten groeit, u de kattenbak moet upgraden naar een meer acceptabele grootte. Zorg ervoor dat u twee kattenbakken van dezelfde grootte in huis heeft voor uw kitten en upgrade ze allebei naarmate uw kitten groeit.

Het is ideaal om onbedekte kattenbakken te kopen, vooral voor kittens. Vergeet niet dat katten zich van nature aangetrokken voelen tot kattenbakken, maar ze houden er over het algemeen niet van om overdekte dozen te gebruiken omdat ze in het wild een open ruimte nodig hebben om roofdieren in de gaten te houden. Naarmate uw kitten volwassen wordt, geeft hij misschien de voorkeur aan een overdekte kattenbak, maar daar kunt u toegang toe krijgen als de tijd daar is.

grijs kitten dat in kattenbak zit
Afbeelding credit: Andrey Khusnutdinov, Shutterstock
thematische pauze

2. Kies het juiste nest

Deze fase kan wat vallen en opstaan vergen, maar het is het beste om kattenbakvulling met agressieve chemicaliën voor kittens te vermijden. Een fijn, zanderig en ongeparfumeerd klonterend strooisel zou goed moeten werken voor uw kitten.

thematische pauze

3. Plaatsing van kattenbakken

Waar je de kattenbakken plaatst is een belangrijke factor. De dozen moeten zich in een rustig deel van het huis bevinden met weinig voetverkeer en lawaai. De gebieden moeten vrij zijn van vloerkleden of andere voorwerpen die verleidelijk kunnen zijn om op te potten. De plaatsing moet ook in een gebied met omgevingslicht zijn (als dit niet mogelijk is, gebruik dan een nachtlampje).

Plaats niet meerdere dozen in een hoek, want dit zal eruit zien als één gigantische kattenbak en het kan problemen veroorzaken als je andere katten in huis hebt. Spreid in plaats daarvan de dozen uit. Als je meer dan één niveau hebt, plaats dan een doos op elk niveau van het huis.

kitten in een kattenbak
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

4. Laat uw kitten kennismaken met de kattenbak

Zodra u de kattenbakken vol met veilig kattenbakvulling heeft geplaatst, is het tijd om uw kitten kennis te laten maken met de kattenbakken. De eerste stap is om uw kitten de locatie te laten zien van alle kattenbakken verspreid over het hele huis. Plaats uw kitten vervolgens voorzichtig in een van de dozen. Uw kitten kan uit instinct meteen naar het nest poten – als uw kitten niet naar het nest poten, gebruik dan uw hand om het te doorzoeken om hem te laten zien. Uw kitten kan de doos meteen gebruiken, maar het kan een paar keer duren voordat hij dit proces onder de knie heeft.

Als uw kitten de doos tijdens dit proces niet heeft gebruikt, probeer hem dan direct na het eten, drinken of ri in een kattenbak te plaatsenght na een dutje.

thematische pauze

5. Beloon met positieve bekrachtiging

Wanneer uw kitten zindelijk wordt in de kattenbak, beloon hem dan met een smakelijke traktatie en zachte lof met een rustige stem. Schreeuw nooit tegen uw kitten als hij een fout maakt en als hij dat doet, reinig het gebied dan met een enzymatische reiniger om te voorkomen dat ongelukken op dezelfde plaats gebeuren. Zorg ervoor dat je een traktatie geeft onmiddellijk nadat hij zindelijk is geworden in de kattenbak om te laten zien dat hij iets heeft gedaan dat je beviel.

kittens in kattenbak
Afbeelding credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

kattenpootverdeler

Wat te doen als uw kitten de kattenbakken niet zal gebruiken

Als uw kitten niet naar de kattenbak gaat, maak u dan geen zorgen! Dat zal hij uiteindelijk wel doen, maar er zijn stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je kitten buiten de kattenbak zindelijk wordt.

Zorg er om te beginnen voor dat u de kattenbakken in de hierboven genoemde geschikte gebieden plaatst. De box moet gemakkelijk toegankelijk zijn en op rustige plekken met weinig tot geen voetverkeer. Zorg ervoor dat de doos niet verborgen is, omdat er geen concurrentie gaande is tussen andere katten in huis.

Je kunt ook overwegen om het type nest dat je gebruikt te veranderen, omdat sommige katten bepaalde voorkeuren hebben, en het probleem kan zo eenvoudig zijn als hij niet de voorkeur geeft aan het nest. Om dit goed te krijgen, kan wat vallen en opstaan nodig zijn, maar je zult er uiteindelijk komen.

Zorg ervoor dat je de kattenbak schoon houdt. Als al deze stappen in orde zijn met wat u doet, overweeg dan om uw kitten naar uw dierenarts te brengen om een medisch probleem uit te sluiten, zoals een urineweginfectie (UTI) of nierproblemen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het zindelijk maken van een kitten zou niet al te moeilijk moeten zijn, maar het succes zal sterk afhangen van waar u de kattenbakken plaatst, de juiste maat en het juiste nest kiest en hoe schoon u ze houdt. Als u de bovenstaande stappen volgt, zou u geen problemen moeten hebben met het zindelijk maken van uw nieuwe kitten. Als al het andere faalt, neem uw kitten dan mee voor een onderzoek om medische problemen uit te sluiten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Kachalkina Veronika, Shutterstock