Hoe een kat te trainen om een waterfontein te gebruiken

Als je net hebt geïnvesteerd in een glanzende nieuwe fontein voor je kat, ben je waarschijnlijk erg enthousiast om te zien dat ze het gebruiken. Dus als ze er niet meteen mee aan de slag gaan, kan het een beetje teleurstellend aanvoelen. Je kunt je zelfs zorgen maken dat je je geld hebt verspild aan een product dat je kat niet eens zal gebruiken.

Wees niet ontmoedigd. Het kan even duren voordat katten gewend zijn aan een waterfontein voor huisdieren, en hun eerste reactie kan angst of onverschilligheid zijn. Na enige tijd zullen de meeste katten op het idee komen om een waterfontein te gebruiken. Sterker nog, de meesten geven er uiteindelijk de voorkeur aan.

Snel overzicht

01

Katten zijn van nature niet goed in het drinken van voldoende water en katten hebben de neiging om het absolute minimum te drinken.

02

Katten lijken de voorkeur te geven aan stromend water, dus het gebruik van een waterfontein kan uw kat aanmoedigen om meer te drinken.

03

Met de tijd en het geduld is het mogelijk om de meeste katten te trainen om te houden van drinken uit een fontein voor huisdieren.

Waarom een waterfontein voor katten gebruiken?

Veel katten geven de voorkeur aan drinken uit stromende waterbronnen, dus een waterfontein kan hen helpen meer te drinken.

Water is cruciaal als het gaat om leven. Van olifanten tot schildpadden, de meeste dieren moeten regelmatig water drinken om te overleven. Helaas zijn katten van nature niet erg goed in het drinken van voldoende water, en de meesten hebben de neiging om het absolute minimum te drinken, wat betekent dat er niet veel nodig is om uitgedroogd te raken.

In een constante staat van “bijna uitgedroogd” betekent dat katten vatbaarder zijn voor nierproblemen en het kan ook verband houden met urineweginfecties en cystitis.

Als je een katteneigenaar bent, zie je je kat waarschijnlijk niet vaak drinken, vooral als hij natvoer eet. Zelfs als u veel kattenwaterbakken in huis plaatst, lijkt uw kat misschien niet erg geïnteresseerd. Als ze naar buiten gaan, drinken ze veel eerder wat water uit een plas buiten of de tuinvijver van de buurman.

Maar heb je ooit je keuken- of badkamerkraan aangezet om snel vergezeld te worden door je kat die een drankje wil? Katten lijken de voorkeur te geven aan stromend water, dus het gebruik van een waterfontein is de perfecte manier om je kat aan te moedigen om te drinken.

Lees ook: De 8 beste kattenwaterfonteinen – en we hebben ze allemaal getest

Welke katten zouden baat hebben bij een waterfontein?

Elke kat die meer hydratatie nodig heeft, kan baat hebben bij het drinken uit een fontein voor huisdieren.

Als uw kat gevoelig is voor blaasontsteking, urineweginfecties, urinekristallen of een geblokkeerde blaas, is het verhogen van zijn waterinname een van de belangrijkste manieren waarop u kunt helpen. Maar het handhaven van een betere hydratatie kan ook een beschermend effect hebben op de nieren, waardoor ze langer goed blijven functioneren.

Dit betekent dat alle katten, vooral degenen die droogvoer krijgen, baat hebben bij het drinken van meer. Zelfs als het kattenvoer dat u uw kat geeft nat is, kan hij nog steeds baat hebben bij meer drinken.

Hoe train je een kat om een waterfontein te gebruiken?

Als je de beste kans op succes wilt met de waterfontein van je kat, is het een goed idee om wat voorbereiding te doen in plaats van alleen de fontein voor hen neer te ploffen en op het beste te hopen! Het volgen van deze stappen zou moeten helpen:

1. Kies de juiste fontein

Alle waterfonteinen voor huisdieren zijn niet hetzelfde, dus doe wat onderzoek voordat je er een kiest.

Niet alle waterfonteinen zijn hetzelfde. Kies er eerst een die specifiek voor huisdieren is, zodat deze voldoet aan de veiligheidsnormen. Het is ook de moeite waard om beoordelingen van kattenwaterfonteinen te lezen voordat u uw aankoop doet om er zeker van te zijn dat er geen specifieke problemen zijn. Katten kunnen bijvoorbeeld erg gevoelig zijn voor lawaai, dus als de waterfontein een geluid maakt dat luider is dan een zacht gezoem, is het misschien geen geweldige optie.

Lees ook: Wat kunnen katten drinken naast water?

2. Maak je kat vertrouwd met de waterfontein

Introduceer de fontein eerst in de uit-stand zodat je katten eraan gewend raken voordat je de motor aanzet.

Voordat u verwacht dat uw kat een drankje uit deze nieuwe waterbron neemt, plaatst u de waterfontein ergens waar ze het kunnen zien en laat u ze er geleidelijk aan wennen. Zet het echter niet meteen aan. Zodra uw kat kalm is en de nieuwe functie accepteert, schakelt u de waterfontein in.

Ze kunnen het benaderen en het een snuifje geven, als je geluk hebt, nemen ze misschien een drankje, maar maak je geen zorgen als ze dat niet doen. Zodra ze het hebben uitgecheckt, moeten ze er niet te angstig omheen zijn en misschien meer openstaan voor het gebruik ervan.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat water uit zijn kom morst

3. Kies de juiste locatie

Plaats de nieuwe fontein van uw kat in een gebied dat zowel gemakkelijk toegankelijk als quiet.

Zodra uw kat gewend is aan de drinkfontein, wilt u er een permanent huis voor selecteren. Dit kan wat vallen en opstaan vergen, dus maak je geen zorgen als je eerste locatiekeuze verkeerd blijkt te zijn.

Kies een gebied dat uw kat gemakkelijk kan bereiken, maar zorg ervoor dat het uit de buurt van de voetval is. Een makkelijke startplek is naast hun voerbak. Je kat zal eerder een waterfontein gebruiken als hij zich veilig en kalm voelt, en zorg ervoor dat deze niet vlak naast zijn kattenbak staat.

Lees ook: Waarom drinkt mijn kat veel water?

4. Laat je kat zich op zijn gemak voelen

Kat drinken met tong

Het kan voor sommige katten even duren voordat ze een drankje uit een nieuwe fontein nemen.

Het gebruik van feromoonsprays of diffusers in de buurt zou uw kat naar de waterfontein moeten trekken en helpen zodat ze zich niet angstig of op scherp voelen. Als je kat niet veel interesse toont en je een paar verschillende locaties hebt geprobeerd, kun je kattenkruid proberen te gebruiken om zijn aandacht te trekken.

Het gebruik van je hand om spetters in het water te maken, kan je kat ook helpen uitzoeken waar het nieuwe apparaat voor is.

Lees ook: 10 redenen waarom katten speelgoed in voedsel- of waterbakken stoppen

5. Fris je dagelijks op

Dump en vul de waterfontein van uw kat dagelijks en volg de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken ervan.

Water smaakt niet zo goed als het oud is, en het is ook een gezondheidsrisico. Als u uw katachtige familielid wilt aanmoedigen om te drinken, zorg dan dagelijks (of vaker) voor vers water en houd de fontein schoon door de instructies van de fabrikant te volgen om eventuele ophoping te verwijderen.

Lees ook: Waarom houden katten van kraanwater?

6. Geef beloningen

Traktaties en andere positieve bekrachtiging kunnen helpen een kat ertoe aan te zetten een waterfontein te gebruiken.

De steunpilaar van de meeste trainingen is het bieden van positieve bekrachtiging. Dit betekent veel lof en positieve feedback geven voor goed gedrag en slecht gedrag negeren. Dus, als je probeert je kat een waterfontein te laten gebruiken, begin dan met het geven van een traktatie, het geven van wat aandacht of het verbaal prijzen van hem elke keer dat hij naar de fontein kijkt of hem nadert.

Ze zullen de fontein gaan associëren met zich goed voelen en zullen eerder geneigd zijn om dit gedrag te herhalen. Na verloop van tijd kun je een traktatie geven wanneer ze de fontein aanraken of besnuffelen, en uiteindelijk wanneer ze het gebruiken. Blijf lof of iets lekkers geven na elke keer dat ze een paar dagen drinken om de gewoonte te versterken.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor training

7. Probeer Smaken

Wessie inspecteert de Petlibro Capsule fontein

Een kleine hoeveelheid katveilige smaakstoffen is misschien alles wat een kat nodig heeft om eindelijk uit een nieuwe fontein te gaan drinken.

Als je merkt dat je kat, ondanks je beste inspanningen, geen interesse toont in het drinken uit de waterfontein, kun je proberen iets te gebruiken om het water op smaak te brengen, zoals bronwater van tonijn in blik. Voordat u dat doet, moet u er echter voor zorgen dat wat u toevoegt veilig is voor uw kat en de fontein niet zal breken of geen garantie ongeldig zal maken.

Lees ook: Petlibro Capsule Automatische Cat Water Fountain Review

8. Probeer Bottled

Net als sommige mensen geven sommige katten de voorkeur aan de smaak van flessenwater.

Afhankelijk van waar je woont, kun je al flessenwater gebruiken. Als je echter in een gebied woont waar je drinkwater uit de kraan haalt en je kat het niet zal drinken, kun je kijken of ze de voorkeur geven aan flessen. Deze methode kan duur zijn, maar verschillende niveaus van mineralen in flessenwatermerken kunnen betekenen dat uw kat de smaak lekker vindt.

9. Forceer het niet

Katten zullen je energie oppikken, dus leg niet te veel druk op hen om een nieuwe fontein te gebruiken.

Katten voelen zich niet graag onder druk gezet. Als ze het gevoel hebben dat je een groot probleem maakt van de waterfontein, zullen ze het minder snel gebruiken. Je kunt er zelfs voor zorgen dat ze zich gestrest en angstig voelen. Blijf dus kalm en ontspannen, straf ze niet en houd de vibes positief.

Wat als je kat te veel drinkt?

Als u zich zorgen maakt dat uw kat te veel water drinkt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Het belangrijkste doel van het gebruik van een waterfontein voor katten is om hun waterinname te verhogen. Na een eerste periode van aanpassing moet de hoeveelheid die ze drinken echter vrij stabiel blijven.

Dus als je al een tijdje een waterfontein gebruikt en dan plotseling merkt dat je kat terug is en veel drinkt, kan dit een teken zijn van een onderliggende ziekte. Verhoogde dorst kan worden veroorzaakt door diabetes, nierziekte en leverziekte, dus u moet altijd met een dierenarts praten als u zich zorgen maakt.

Lees ook: 7 kattenrassen die echt van water houden

In het kort

In tijd, de meeste katten zullen leren houden van drinken uit een waterfontein voor huisdieren.

Katten houden ervan om te drinken van stromend water in plaats van stilstaand water, dus een rennende of druipende kraan is hun idee van de hemel. U kunt dit opnieuw maken met een waterfontein, die zal helpen de hoeveelheid water die uw kat drinkt te verhogen en het risico op nier- en urinewegproblemen te verminderen.

Het feit dat katten van stromend water houden, betekent echter niet dat ze meteen naar een waterfontein gaan. Met tijd en geduld, en de bovenstaande tips, zou je in staat moeten zijn om ze te trainen om ervan te houden.

Lees ook: Waarom haten katten water zo veel als zij?

Veelgestelde vragen

Zal mijn kat wennen aan een waterfontein?

Katten wennen meestal aan waterfonteinen, maar het kost tijd. Beloon ze met een traktatie wanneer ze er interesse in tonen en zorg ervoor dat het op een locatie is waar ze zich veilig voelen.

Waarom gebruikt mijn kat haar fontein niet?

Een kat gebruikt misschien geen waterfontein als deze gloednieuw is, omdat deze sterk ruikt naar plastic of reinigingschemicaliën. Laat de fontein ergens staan waar je kat hem kan zien en geef hem de tijd om eraan te wennen.

Houden katten beter van waterfonteinen?

Katten geven de voorkeur aan het drinken van stromend water, dus waterfonteinen kunnen goed werken. Kies er een die niet te luid is en zorg ervoor dat je veel tijd besteedt aan het prijzen van hen wanneer ze het gebruiken.

Geven katten de voorkeur aan een waterbak of fontein?

Als het gaat om waterbronnen, geven katten meestal de voorkeur aan een waterfontein boven een waterschaal, omdat het water beweegt. Misschien merk je ook dat ze om dezelfde reden graag uit de kraan drinken.