Hoe een kat te trainen om aan de lijn te lopen

Honden mogen gaan wandelen en de wereld verkennen. Waarom zouden katten al het plezier moeten missen? Blijf lezen om erachter te komen hoe je een kat aan de lijn kunt laten lopen.

Stel je de opwinding en zintuiglijke stimulatie voor die je kat zal ervaren tijdens het verkennen van het buitenleven!

Met de juiste tips en trucs kunt u uw binnenkat trainen om aan de lijn te lopen, zodat ze veilig kunnen genieten van grenzeloze avonturen.

Voordelen van buitenactiviteiten

Externe activiteiten helpen bij fysieke en mentale stimulatie en bieden alternatieve interesses die bepaald gedrag kunnen veranderen.

Er zijn veel voordelen aan het uitlaten van een kat! Buitenactiviteiten helpen om uw kat mentaal en fysiek te stimuleren. Deze mentale stimulatie kan helpen om het gedrag van uw kat aan te passen, hun zelfrespect te verbeteren en kan helpen om stress te verminderen.

 • Kattenwandelingen bieden een zwaarlijvig katachtige kans om af te vallen en in vorm te komen. Het is een leuke hechtingsactiviteit die eigenaar en kat samen kunnen delen.
 • Toegang tot een groter territorium met gevarieerde ecosystemen stelt katten in staat om monotonie als gevolg van opsluiting te verminderen. Het geeft uw kat ook de mogelijkheid om natuurlijk jachtgedrag te vertonen, waardoor endorfines vrijkomen in de hersenen van de kat. Dit vertaalt zich in een gelukkigere, minder gestreste katachtige.
 • Uiteindelijk stimuleert buitentijd en training cognitief leren, ontwikkelt het een zelfverzekerde kat en verbetert het de algehele kwaliteit van leven van uw kat.

Dingen om te overwegen voordat u begint met het trainen van uw kat om aan de lijn te lopen

Je kunt niet voor het eerst met je kat het huis uitlopen en verwachten dat hij klaar is voor een wandeling in het park. In plaats daarvan is het belangrijk om voorbereid te zijn voordat je begint met trainen. Hier zijn een paar dingen om over na te denken voordat je begint.

Het kiezen van het juiste harnas en wandeluitrusting is de eerste stap.

Wanneer een kat graag een harnas en riem draagt, geeft dit de kat meer vrijheid om een hele nieuwe wereld van verrijking buitenshuis te onderzoeken en stress te verlichten.

Een veilige, comfortabele en goed passende tuig is noodzakelijk om de planeet veilig te verkennen. Kattentuigjes zijn beschikbaar voor katten van alle groottes. Ze passen rond het lichaam van uw kat en hechten zich aan een riem, zodat uw kat veilig buiten kan lopen als hij eenmaal volledig is getraind. Kies een harnas dat speciaal voor katten is bedoeld, omdat deze veiliger zijn dan die voor honden.

Loop nooit alleen met je kat aan de lijn en halsband.

Bevestig geen riem aan een halsband omdat katten gevoelige kelen en nekspieren hebben, druk van trekken kan letsel veroorzaken, in vergelijking met een harnas omdat spanning wordt geabsorbeerd van de schouders en borst van een kat. Op dezelfde manier kan een halsband er ook voor zorgen dat een kat zich verslikt als hij uitbreekt of in de knoop raakt.

Zorg ervoor dat uw kat is gechipt, een bel, ID-tag en een LED-lampje draagt.

Deze veiligheidsaccessoires helpen uw kat te beschermen voor het geval hij per ongeluk uit het harnas glijdt. Intrekbare riemen worden niet aanbevolen voor katten of honden.

Zodra je de juiste benodigdheden hebt gekregen, overweeg dan je timing.

Begin met de tuigtraining binnenshuis zodra uw kitten zich bij het gezin voegt. Begin met buitentraining wanneer hij of zij ongeveer 6 maanden oud is, gecastreerd en volledig gevaccineerd. Volwassen en oudere zelfverzekerde katten kunnen ook aangelijnd leren lopen, samen met geschikte trainingsmethoden.

Hoe train je een kat om aan de lijn te lopen?

hoe u uw kat kunt trainen om aan de lijn te lopen

Zodra je je spullen hebt verzameld, is de volgende stap het trainen van je kat om aan de lijn te lopen.

Een kat leren om een harnas te dragen is geen uitdaging, maar het moet geleidelijk gebeuren. Kleine heerlijke traktaties kunnen worden gebruikt als beloning tijdens de introductie van het harnas.

Bepaalde binnenkatten kunnen overweldigd of angstig worden wanneer ze voor het eerst naar buiten worden gebracht, dus katteneigenaren moeten het rustig aan doen en snel naar huis terugkeren als de kat bang lijkt.

Het temperament en het enthousiasme van uw kat spelen een cruciale rol bij de lijntraining. Wanneer u begint met trainen, denk dan na over de persoonlijkheid van uw kat en welke combinatie van trainingsmethoden het beste voor hem of haar zal werken.

De primaire trainingsmethoden die worden gebruikt zijn:

 • Desensibilisatie/counterconditionering—deconditionering van de kat aan de enge prikkels geleidelijk op een manier die er niet toe leidt dat hij of zij ongewenst gedrag vertoont, terwijl contraconditionering iets biedt (d.w.z. traktaties) om de kat te helpen de enge stimulus te associëren met een positieve ervaring.
 • Lokken omvat het gebruik van een stimulans, meestal een voedseltraktatie om de kat in een specifieke positie te verleiden.
 • Targeting verwijst naar het proces om uw kat te leren een voorwerp aan te raken, meestal met zijn neus of een poot.
 • Clickertraining is een soort markertraining waarbij de trainer een klikgeluid gebruikt om het gewenste gedrag te markeren.

Hoe een kat te trainen om aan de lijn te lopen: stap voor stap?

Kat draagt H-stijl wandelharnas en riem

Wanneer u uw kat traint om aan de lijn te lopen met behulp van een H-stijl harnas, moet u eerst uw kat laten wennen aan het harnas. Na een snelle introductie houdt dit meestal in dat je het harnas over de rug van je kat drapert en hem helpt er vertrouwd mee te raken voordat je een riem bevestigt.

Er zijn meerdere manieren om een kat te trainen om aan de lijn te lopen. Alle methoden moeten thuis worden beoefend totdat de kat gewend is aan het harnas.

Je trainingstechniek zal verschillen, afhankelijk van het type harnas dat je hebt gekozen.

Primaire trainingstechniek (H-type harnas):

Stap 1: Introduceer het harnas en laat de kat het met zijn neus richten, klik en behandel het. Herhaal deze stap meerdere keren per week totdat de kat gewend is aan het harnas.

Stap 2: Pas de grootte aan het harnas aan wanneer het niet op de kat zit. Het hoeft de eerste keer niet perfect te passen, maar het is belangrijk dat de kat er niet uit kan glippen.

Stap 3: Plaats het harnas (losgemaakt) over de kat terwijl hij of zij lekkernijen verslindt. Verwijder het harnas wanneer ze stoppen met eten. Repliceer deze stap meerdere keren per week totdat ze zich comfortabel voelen.

Stap 4: Leg het harnas over de kat tijdens het eten van regelmatige maaltijden, verwijder wanneer u klaar bent met eten. Herhaal deze stap enkele dagen.

Stap 5: Zodra de kat het harnas accepteert, bevestigt u het terwijl hij of zij blijft eten. Laat ze kauwen met het harnas aan en verwijder het harnas.

Stap 6: Laat het harnas geleidelijk aan voor langere perioden, altijd onder toezicht.

Stap 7: Pas het harnas aan het lichaam van uw kat aan. Zorg ervoor dat u 2 vingers tussen het harnas en het frame van de kat kunt plaatsen.

Stap 8: Wanneer de kat zich comfortabel voelt bij het dragen van het harnas, bevestigt u de riem en laat u hem of haar onder toezicht door het huis slepen. Zorg ervoor dat het nergens op betrapt raakt. Als slepen hen onrustig maakt, houd dan de riem vast en volg af en toe rond door te klikken en te behandelen. Houd deze routine voor een periode van dagen.

Stap 9: Zodra uw kat thuis vol vertrouwen aan de lijn loopt, gaat u naar buiten in een veilige, rustige omgeving zoals uw tuin of binnenplaats.

Stap 10: Ga de eerste keer naast je kat zitten terwijl hij luistert naar de geluiden van vogels, auto’s, mensen en raak gewend aan de bezienswaardigheden en geluiden van de openluchtomgeving.

Stap 11: Laat je kat de omgeving onderzoeken terwijl je de riem vasthoudt. Herhaal dit enkele dagen en verleng de tijdsduur.

Stap 12: De eerste paar buitenwandelingen mogen niet meer dan 5 – 15 minuten duren, afhankelijk van de reactiviteit van uw kat.

Stap 13: Zodra uw kat zelfverzekerd is, kunt u tijdens rustige periodes een korte wandeling buiten uw tuin maken. Let te allen tijde op de lichaamstaal en tekenen van stress van uw kat. Pas op voor honden, andere katten en verkeer, wees voorbereid om uw kat op te halen, indien nodig. Draag als beveiliging een opvouwbare vervoerder of rugzak.

Alternatieve trainingstechniek (Escape Proof Harness):

Bij het gebruik van een ontsnappingsbestendig of jasachtig harnas, zal je trainingsaanpak iets anders zijn.

Gebruik deze methode door je kat te leren zijn hoofd door het harnas te steken.

Stap 1: Begin met je kat het harnas te laten richten, te klikken en te trakteren om een positieve associatie op te bouwen.

Stap 2: Houd het harnas open voor de kat, steek je andere hand iets door de opening van het harnas terwijl je een traktatie vasthoudt, wacht tot je kat de delicatesse neemt. Herhaal dit een paar dagen.

Stap 3: Houd de traktatie in de tuigopening, zodat de neus van uw kat nauwelijks in de lus zit om de traktatie te krijgen. Recap voor meerdere dagen.

Stap 4: Houd de traktatie verder naar je toe, zodat de kat zijn volledige hoofd door de tuigopening moet plaatsen om de traktatie te krijgen. Herhaal dit meerdere keren.

Stap 5: Zodra hij of zij zich op zijn gemak voelt, leg je de rest van het harnas op de nek / schouders.

Stap 6: Probeer het harnas te verwijderen vlak voordat ze klaar zijn met eten, zodat de kat niet de mogelijkheid heeft om zich terug te trekken.

Stap 7: Wanneer uw kat zich op zijn gemak voelt, geef hem of haar dan een klein bakje voer als een beloning voor het door het harnas steken van het hoofd. Bevestig tijdens het kauwen het harnas, doe het uit voordat het klaar is met eten.

Stap 8: Werk eraan om het harnas langer te houden (altijd onder toezicht) terwijl de kat eet of speelt, zodat ze nauwelijks merken dat ze het dragen ervan.

Stap 9: Wanneer uw kat ontspannen is met het dragen van het harnas, bevestigt u de riem en volgt u de bovenstaande stappen.

Laat uw kat NOOIT onbeheerd buiten achter aan een harnas en riem!

Tips om training gemakkelijker te maken

De volgende tips helpen je om je kat zo gemakkelijk mogelijk te trainen om aan de lijn te lopen.

 • Leer uw kitten of kat om de behandeling van verschillende lichaamsdelen te accepteren en ervan te genieten voorafgaand aan de lijntraining.
 • Wees voorbereid met alle materialen die je nodig hebt, zoals harnas, riem, traktaties, een traktatiezak en rekwisieten voordat je begint met lesgeven.
 • Als uw kat last heeft van de riem, probeer dan in plaats daarvan een kort touwtje of schoenveter te bevestigen, wanneer hij of zij zich comfortabel voelt, vervang dan door een riem.
 • Sessies moeten kort zijn, variërend van 2 – 5 minuten. De lengte van de coaching hangt af van het temperament en de reactiviteit van de kat. We raden één keer per dag aan, minstens drie keer per week.
 • We raden u aan uw kat enkele signalen te geven, zoals zitten, blijven en herinneren voorafgaand aan de lijntraining.
 • Gebruik kleine hoogwaardige lekkernijen zoals kaas, kip, vlees babyvoeding, kleine stukjes tonijn of de favoriete traktatie van je kat.
 • Niet alle buitenomgevingen zijn geschikt (d.w.z. drukke verkeersgebieden, honden niet aangelijnd parken). Begin wandelingen in een rustige rustige omgeving zonder verkeer, lawaai, andere huisdieren en afleidingen.
 • Let op tekenen van stress, zoals oren terug, verwijde pupillen, hurken, staarttrekkingen en het niet accepteren van traktaties.
 • Haast je niet met de trainingssessie; beter om langzaam te gaan dan een negatieve reactie op de kat te veroorzaken.
 • Verhoog geleidelijk de lengte van elke sessie en eindig elke sessie met een gelukkige noot.
 • Geduld, consistentie en gevoel voor humor zijn de sleutel tot een leuke trainingssessie!

Conclusie

Binnenkatten buiten laten staan is het meest verrijkende wat huisdierouders voor hun katten kunnen doen. Het is bewezen dat blootstelling aan de buitenlucht talloze katten met gedragsproblemen helpt en de sleutel is tot de positieve fysieke en mentale gezondheid van uw kat.

Geniet van uw eerste GRATIS virtuele trainingssessie met dank aan Huisdier Koesteren.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten worden geleerd om aan de lijn te lopen?

Het dragen van een harnas en het opgesloten zijn aan de lijn komt niet spontaan voor katten, waakzame training is nodig voor een kat om het volledig te accepteren. Goed gesocialiseerde, ontspannen en extraverte katten zullen graag wandelen zoals honden. Angstige, schichtige of verlegen katten zijn geen geschikte kanshebbers, hen dwingen om aan de lijn te lopen kan hun staat van angst verergeren. Sommige katten kunnen de eerste paar trainingssessies bevriezen of op de grond ploffen, niet ontmoedigd raken, een paar dagen volhouden totdat uw kat gewend is aan het harnas. Wijs veel tijd en geduld toe terwijl je genoeg traktaties in de aanbieding houdt. Wees voorbereid om te stoppen met trainen als uw kat tekenen van stress vertoont. Als uw kat een avontuurlijke geest is, maar last heeft van aangelijnde wandelingen, probeer dan in eerste instantie een wandeling in een reismand / kinderwagen. Sommige katten zullen nooit accepteren dat ze een harnas en riem dragen; daarom wordt het niet voor elke kat bepleit.

Welke kattenrassen lopen aan de lijn?

Alle kattenrassen kunnen worden geleerd om aan de lijn te lopen.

Bepaalde rassen kunnen eenvoudiger te trainen en te lopen zijn dan andere. Ragdolls houden ervan om hun eigenaren te behagen en hen te volgen, Abessijnen vinden het leuk om mensen te ontmoeten, Bengalen zijn extreem intelligent en zeer energiek, Maine Coons zijn nieuwsgierig, gemakkelijk trainbaar, Ocicats en Savannah-katten zijn super energiek en hebben een grote hoeveelheid oefening nodig. (te veel om op te noemen).

Is het raar om een kat aan de lijn te laten lopen?

Verrijkte omgevingen zijn de sleutel tot een stressarm leven voor binnenkatten. Als uw binnenkat frustratie, depressie of verveling ervaart, zal een aangelijnde wandeling in de tuin of een veilige plek een volwassen kat in staat stellen om frisse lucht te krijgen, te foerageren, te klimmen, te oefenen en natuurlijk jachtgedrag te vertonen.

Bronnen weergeven

Academie, K. P. (2016). Waarom een kat trainen. Verenigde Staten van Amerika. Geraadpleegd op 09 september 2020

Care, I. C. (2019, februari). Kat vriendelijke tuinen. (I. C. Care, Samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 28 mei 2020

Kolus, C. (2016). Trainingsprotocollen. VS: Clicker Learning Institute voor katten en kittens. Geraadpleegd op 06 september 2020

NSW, C. P. (2018). Harnas- en leadtraining. (C. P. Society, Samensteller) Newtown, Sydney, NSW, Australië. Geraadpleegd op 05 september 2020

Weil, K. (2019, 07 februari). Jacht Enrichment Deel 2: Het buitenleven. Geraadpleegd op 10 september 2020 van IAABC: