Basepaws Cat Dental Health Test Review: we hebben het geprobeerd

Basepaws Dental Health Test Review Functie

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Verzorgt u het gebit van uw kat goed genoeg? Als je bent zoals de overgrote meerderheid van ons, is het antwoord op die vraag “nee”.

Tussen inconsistente – of niet-bestaande – poetsgewoonten, overgeslagen reinigingen en de moeilijkheid om een goede blik in de mond van een kat te krijgen, wordt de mondgezondheid van onze katten vaak genegeerd totdat het slecht is gegaan. Ten minste de helft van de volwassen kattenpopulatie heeft parodontitis en het komt vaak voor dat een oudere kat twee of meer tanden heeft verloren aan ziekte en extractie.

De Basepaws Cat Dental Health Test belooft daar verandering in te brengen. Gebaseerd op DNA-sequencingtechnologie, is het een preventief hulpmiddel dat is gemaakt om u te helpen de mondgezondheid van uw kat te begrijpen.

Klik hier om de prijs van de Basepaws Cat Dental Health Kit op de Basepaws-site te bekijkenEr zijn een aantal manieren om deze resultaten te krijgen – een tandheelkundig rapport is opgenomen in elke Basepaws Breed + Health Kit, die we een paar maanden geleden hebben beoordeeld. Als u alleen meer wilt weten over het orale microbioom van uw kat, kunt u de Cat Dental Health Test ook afzonderlijk aanschaffen.

We zullen de prijzen bespreken en hoe we de test later kunnen kopen, maar laten we het eerst hebben over hoe het werkt.

Wat is de Basepaws Cat tandheelkundige gezondheidstest?

Basepaws tandheelkundige gezondheidskit website

De Basepaws Cat Dental Health Test wordt apart verkocht of als onderdeel van het Ras + Gezondheid rapport.

De tandheelkundige kit is een van de nieuwste releases van Basepaws, een bedrijf dat zich toelegt op katten-DNA-testen en genetisch onderzoek.

Als leider in katten-DNA-testen heeft Basepaws een database met genetische informatie over katten opgezet. Met meer dan een miljard verschillende basenparen in het kattengenoom en monsters van talloze katten over de hele wereld, hebben ze toegang tot een enorme hoeveelheid katachtige genetische gegevens.

En de sequencingmethode van Basepaws legt niet alleen het genetisch materiaal van uw kat vast, maar leert ook over de microben in hun lichaam. Alleen al in de bek van uw kat zijn er gemiddeld 606 microbiële soorten. Na het identificeren van deze soorten, begonnen Basepaws patronen van verhoogde en verminderde abundantie geassocieerd met bepaalde omstandigheden in kaart te brengen.

Door te kijken naar door de gebruiker verstrekte gezondheidsgeschiedenisinformatie over de katten in hun database, evenals de bestaande literatuur over het onderwerp, identificeerde Basepaws patronen die verband houden met parodontitis, tandresorptie of halitose. Het bedrijf heeft een paper over dit onderzoek ingediend bij het Journal of Veterinary Dentistry, dat u hier kunt lezen. Merk op dat dit artikel niet peer-reviewed is.

Hoe werkt de Basepaws Cat tandheelkundige gezondheidstest?

Kortom, u gebruikt de kit om een monster van het speeksel van uw kat te verzamelen, vervolgens het monster in te pakken en naar het Basepaws-laboratorium te sturen. In het lab sequencet het Basepaws-team het genetische materiaal dat in het spuug van je kat is verpakt en identificeert het de niveaus van belangrijke microben die daar aanwezig zijn.

Op basis van deze bevindingen genereren ze een aangepast rapport over de tandheelkundige gezondheid van uw kat en sturen het u per e-mail. Dit rapport geeft u informatie over de kansen van uw kat op drie tandheelkundige aandoeningen, breekt de aanwezige microben af en geeft advies over wat u vervolgens moet doen.

U kunt deze informatie delen met uw dierenarts voor meer deskundige inzichten over wat het allemaal betekent en wat u vervolgens moet doen.

Hoewel dit opwindend klinkt – en dat is het ook – moet je onthouden dat dit allemaal heel nieuw is.

We begrijpen niet volledig hoe het orale microbioom interageert met de tandheelkundige gezondheid bij mensen. We weten nog minder over hoe het katten beïnvloedt.

Dus hoewel Basepaws met een behoorlijke hoeveelheid zekerheid kan zeggen dat een bepaald microbieel profiel wijst op een hoger risico voor bepaalde aandoeningen, zijn er nog steeds veel vragen rond die claims.

Waarom zijn deze microben overvloediger bij katten met deze aandoening? Veroorzaken de meer voorkomende microben de ziekte, of vermenigvuldigen ze zich in afwezigheid van een andere soort? Wat is de beste manier om die onevenwichtigheid te corrigeren?

Voorlopig blijven al deze vragen onbeantwoord. Het enige wat we kunnen doen is de test doen, de resultaten van onze kat krijgen en een dierenarts raadplegen. Ze zullen waarschijnlijk niet de expertise hebben om elke regel van het rapport te interpreteren, maar ze kunnen de informatie in het rapport misschien gebruiken om te beslissen hoe ze voor uw ca moeten zorgent.

Wat gebeurt er als je de test gebruikt?

Om erachter te komen hoe deze test werkt en of het het geld waard is, heb ik het uitgeprobeerd met mijn kat, Wessie. Voor de achtergrond is Wessie 13 jaar oud en heeft in die jaren imperfecte tandheelkundige zorg ontvangen.

We hebben de afgelopen jaren zijn tanden aan en uit gepoetst, maar het is nooit dagelijks geweest voor een significante periode. Zijn adem is reeky en ik zie zware afzettingen van tandsteen op zijn tanden. Er is ook een zichtbare ontsteking rond zijn tandvlees, wat wijst op een bepaald niveau van gingivitis of parodontitis.

Wetende dat parodontitis kan leiden tot ernstige problemen die het hele lichaam beïnvloeden, maakt de mondgezondheid van Wessie me al jaren zorgen. Ik was ongerust en nieuwsgierig naar wat de test zou vinden.

De eerste stap is het openen van de kit en het verzamelen van een monster.

Open testkit

Wanneer u de Basepaws tandheelkundige gezondheidskit ontvangt, bevat de doos alles wat u nodig hebt om uw monster te verzamelen en op te sturen, inclusief een verzameluitstrijkje, buis en biohazard-tas voor de veiligheid. De doos is zelf geadresseerd en prepaid voor eenvoudige verzending binnen de Verenigde Staten.

Nadat ik eerder de Basepaws DNA-test had gebruikt, was ik bekend met het proces van het verzamelen van een monster.

Swabbing voor het speekselmonster

Katten houden er over het algemeen niet van om dingen in hun mond te laten prikken, maar het is niet moeilijk om een speekselmonster te krijgen voor analyse. Wessie was een paar seconden geïrriteerd, maar herstelde snel en ging verder met zijn dag.

Ik opende de doos waar de test in kwam, trok het wattenstaafje eruit en liet het tussen Wessie’s tanden en wangen glijden. Het wordt aanbevolen dat u uw monster ten minste 30 minuten na een maaltijd verzamelt en dat u het wattenstaafje gedurende een goede 5 seconden in de mond van uw kat wilt houden.

Nadat ik het monster had geregistreerd, stuurde ik het naar het lab.

Het monster registreren

Voordat u het monster naar het laboratorium stuurt, moet u de code aan de zijkant van de buis lezen en uw monster registreren.

Ik heb de code op de buis ingevoerd en toegevoegd aan mijn account, waardoor het Basepaws-team het monster kan herkennen en het kan verbinden met mijn Basepaws-account voor rapportage. Deze stap is essentieel en moet worden voltooid voordat iets wordt verpakt, geadresseerd of verzonden.

De kit wordt geleverd in een aan zichzelf geadresseerde prepaid box, dus ik hoefde alleen maar mijn retouradres te schrijven en in de postsleuf te schuiven. Na een paar weken kwam het rapport binnen in mijn e-mailinbox.

Wat staat er in het Basepaws Dental Health Report?

Wessie's tandheelkundige gezondheid samenvatting

Na een korte uitleg van wat de test meet en waarom dat belangrijk is, vat het rapport de tandheelkundige gezondheid van uw kat samen op drie belangrijke gebieden.

Toen ik het rapport van Wessie opende, was ik teleurgesteld, maar niet verrast. Zijn resultaten toonden een hoog risico op parodontitis en halitose (slechte adem) en een laag risico op tandresorptie.

Zijn risico op parodontitis was hoog, beoordeeld op 8,8 van de 10.

Parodontitis

Basepaws heeft 108 microben geïdentificeerd die voorspellend zijn voor parodontitis in de mond van Wessie, en 70 van hen waren op niveaus die consistent waren met parodontitis.

Zijn risico op tandresorptie was, tot mijn opluchting, laag.

Tandresorptie

Bij katten met tandresorptie begint het tanddentine (een benige substantie onder het glazuur en cementum) te eroderen, waardoor intense pijn ontstaat en vaak een extractie noodzakelijk is.

Basepaws identificeert 74 microben die voorspellend zijn voor deze aandoening, en Wessie had er 27 op niveaus die consistent zijn met tandresorptie.

Tot slot vertoonde Wessie ook een hoog risico op een slechte adem.

Slechte adem samenvatting

Wessie’s risico op een slechte adem is 8,65 op 10, wat ook hoog is. Van de 182 microben geassocieerd met een verhoogd risico op een slechte adem, had Wessie er 134.

Na ontvangst van het rapport heb ik met meerdere dierenartsen en LVT’s gesproken.Het vinden van iemand met de achtergrond om het basepaws tandheelkundig rapport te evalueren was een uitdaging.

Na een gesprek met een paar LVT’s (erkende veterinaire technici), die geen van allen bekend waren met dit onderzoek, nam ik contact op met basepaws ‘Chief Veterinary Officer, Kash Kuruppu.

Dr. Kuruppu liep met mij door het rapport en beschreef elk segment. Als je geïnteresseerd bent in het bekijken van ons hele gesprek, bekijk dan de opname van ons Zoom-gesprek op YouTube.

Dr. Kuruppu was het ermee eens dat het een goed idee zou zijn om Wessie mee te nemen voor een lichamelijk onderzoek, en gelukkig had ik een afspraak gepland voor de volgende dag.

De plaatselijke dierenarts bevestigde dat Wessie tekenen van tandsteenaccumulatie en gingivitis vertoonde, en ze adviseerde een schoonmaakbeurt binnen enkele maanden. Ze bekeek ook het rapport en hoewel ze, net als de LVT’s, niet bekend was met het onderzoek, zei de dierenarts dat het consistent leek met alles wat ze in de mond van Wessie zag.

Over het algemeen, is de Basepaws dentale gezondheidstest het waard?

Een van mijn grootste afhaalmaaltijden tijdens het gesprek met Dr. Kuruppu was het idee dat niet alle tandheelkundige aandoeningen zichtbaar zijn.

Terwijl Wessie’s ontstoken tandvlees, bergen tandsteen en slechte adem zijn tandziekte duidelijk maakten voor de ogen en neus, vertonen jongere katten mogelijk geen tekenen. Katten met dentine-erosie lijken misschien prima en dandy totdat je hun mond röntgenfoto’s maakt. Hoewel we niet precies weten wat alle biomarkers in het rapport betekenen, kunnen we ze gebruiken om onzichtbare afwijkingen te signaleren die veterinaire aandacht kunnen vereisen.

En omdat regelmatig testen u in staat stelt om veranderingen bij te houden zonder de kat onder te brengen of een röntgenfoto te maken, is het een handig hulpmiddel om de tandheelkundige gezondheidsstatus van uw kat in de loop van de tijd te controleren. In plaats van te raden of uw maatregelen al dan niet werken, krijgt u meetbare gegevens door deze test voor en na reinigingen of veranderingen in levensstijl af te leggen.

Voor degenen die de tandheelkundige gezondheid van hun kat in de loop van de tijd willen volgen met meetbare, objectieve gegevens, kan de Basepaws Dental Health Test een goed hulpmiddel zijn.

Maar ik kan niet zeggen dat het voor iedereen de juiste keuze is. Als je al proactief bent met de gezondheid van je kat, raad ik je aan de test over te slaan en eerst naar de dierenarts te gaan.

Nogmaals, Basepaws leidde de enige substantiële studie die het rapport ondersteunde, en omdat dierenartsen het orale microbioom niet gebruiken om tandheelkundige aandoeningen te diagnosticeren of te beoordelen, zullen de gegevens in het rapport voor de meesten van hen niet veel betekenen.

Als u zich zorgen maakt over onzichtbare tandheelkundige aandoeningen, plan dan elk jaar een reiniging en vraag tandheelkundige röntgenfoto’s aan om ervoor te zorgen dat er niets misgaat onder het oppervlak. Na het onderzoek kunt u overwegen om de Basepaws-tandtest te gebruiken als een manier om veranderingen in de mondgezondheid van uw kat bij te houden.

Anders dan dat, is deze test het beste voor degenen die anders niet naar de dierenarts zouden gaan, mensen die hun nieuwsgierigheid naar het orale microbioom van hun kat willen stillen en iedereen die geïnteresseerd is in het bijdragen aan kattenmicrobioomonderzoek.

Omdat het licht werpt op tandheelkundige gezondheidsproblemen die velen van ons negeren, kan het een geweldig cadeau zijn voor een nieuwe kattenbeschermer, vooral als onderdeel van het volledige Breed + Health-rapport.

Waar te koop de Basepaws Cat DNA-test?

Er zijn een aantal manieren om deze test te krijgen – het rapport wordt meegeleverd in elke Basepaws Breed + Health Kit en u kunt de Cat Dental Health Test Kit ook alleen kopen. De ene is een uitgebreide DNA-test, terwijl de andere zich uitsluitend richt op de microben in de mond van uw kat.

De mondgezondheidstest voor katten kost $ 99,00 en de DNA-test voor ras + gezondheidskaten is $ 159.

Beide zijn beschikbaar op de Basepaws-website, waar de kits vaak in de uitverkoop gaan.

Klik hier om de prijs van de Basepaws Cat Dental Health Kit op de Basepaws-site te bekijken