Basepaws Cat DNA Test Review (we hebben het geprobeerd)

Basepaws Cat DNA Test Review Functie

Basepaws is een van de weinige bedrijven die DNA-testen voor katten aanbiedt. Hoeveel kan de test u vertellen over uw kat en is het het geld waard? In dit artikel zullen we onderzoeken wat Basepaws is, hoe het werkt en wie het meeste uit deze DNA-testservice zal halen.

Shop bij Basepaws For Cat DNA KitDe meeste klanten komen naar Basepaws op zoek naar inzicht in de rasgeschiedenis van hun kat. Misschien heeft je kat wat lijkt op de getufte oren van een Maine Coon of de dichte grijze vacht van een Rusblauw, en wil je weten of ze een aantal raszuivere genen verbergen.

Als jij dit bent, laten we die verwachtingen nu aanpassen.

De Basepaws katten-DNA-test zal niet vertel je of een van de ouders van je kat een Maine Coon was of dat ze 30% Russisch blauw zijn.

En dat is niet omdat Basepaws iets verkeerd doet – katten zijn gewoon geen “gemengd ras” op dezelfde manier als honden. Met uitzondering van de ongeveer 3% van de katten die raszuivere raszuivere katten zijn, hebben de meeste katten geen raszuivere voorouders.

Tussen het feit dat onze moggies niet afstammen van verschillende rassen en de relatief kleine omvang van de referentiedatabase van het bedrijf, kan Basepaws geen rasafstamming geven. In plaats daarvan zal het u vertellen welke rassen de meeste voorouders met uw kat lijken te delen.

Hoewel het je niet de cut-and-dry rasachtergrond geeft waar zo velen naar op zoek zijn, biedt Basepaws-testen veel waardevolle inzichten in de genetische samenstelling van je kat. Het gezondheidsrapport kan u potentieel levensreddende informatie geven over gezondheidspredisposities, en het meegeleverde tandheelkundige rapport is ook een krachtig hulpmiddel voor preventieve zorg.

Met een reeks updates die binnen de komende maand of zo (oktober 2021) zullen verschijnen, lijkt Basepaws op het snijvlak van kattengenoomonderzoek te zijn en biedt het een mix van genetische en microbiologische rapporten die je nergens anders zult krijgen.

Laten we meer leren over hoe het werkt.

Wat is de Basepaws Cat DNA-test?

Basepaws is bedoeld om te werken als 23andMe voor katten en onthult genetische patronen die u helpen om “uw kat van binnenuit te begrijpen”.

Net als 23andMe en andere menselijke DNA-tests, neemt Basepaws een monster van de cellen van uw kat, haalt het DNA-molecuul uit de cel en sequentieert het om de genetische code die in hun chromosomen is geschreven te lezen en te interpreteren.

In de praktijk betekent dit dat u een monster van de wang van uw kat verzamelt, verpakt, naar het laboratorium stuurt en een rapport ontvangt met de bevindingen van Basepaw over de genetische samenstelling van uw kat.

Het bedrijf biedt drie kits- de basisras- en gezondheidskit, een whole-genome sequencing-pakket en een tandheelkundige kit. In dit artikel richten we ons op de basispakket voor ras en gezondheid, die nu wordt geleverd met een gratis tandheelkundig rapport.

Om de Basepaws katten-DNA-test volledig te begrijpen, moeten we DNA-testen in het algemeen begrijpen.

Wanneer Basepaws het DNA van uw kat analyseert, extraheren en interpreteren ze de genetische code die in hun chromosomen is ingebouwd.

Elke kat heeft 18 paar autosomaal chromosomen en 1 paar geslachtschromosomen. Deze chromosomen zijn opgebouwd met tienduizenden genen, die bestaan uit combinaties van nucleotiden. Stel je het klassieke beeld voor van een dubbele helixstreng DNA – een lange, wikkelende ladder van nucleotideparen.

Basepaws DNA Test Genen

Basepaws gebruikt DNA-sequencing om de gegevens in de genen van uw kat te lezen.

Er zijn vier soorten nucleotiden- adenine, cytosine, thymine en guanine. Elk hecht zich aan een ander in wat een basispaar wordt genoemd.

Deze basenparen spellen een unieke genetische code die ongeveer 2,7 miljard basen lang is. Met vier soorten nucleotiden en meer dan een miljard paren in het kattengenoom is het aantal potentiële combinaties moeilijk te doorgronden.

Hoewel deze code uniek is van kat tot kat, is bijna alles identiek onder katachtigen. Bepaalde genetische patronen onderscheiden echter individuele katten van elkaar. Deze patronen manifesteren zich in zaken als variaties in vachttype, gedragstendensen, aanleg voor gezondheidsproblemen en de clusters van eigenschappen die kattenrassen onderscheiden.

Na het extraheren van het DNA van uw kat uit het wangcelmonster, gebruikt Basepaws Next Generation Sequencing (NGS) om hun DNA te sequencen. Dit betekent dat ze de basenparen identificeren – die combinaties van nucleotiden die de genetische identiteit van uw kat beschrijven.

Het lab stemt vervolgens de gedecodeerde fragmenten uit met het gesequencede DNA van andere katten. Door het monster van uw kat te vergelijken met referentie-DNA, kan Basepaws het genotype van uw kat ontdekken en identificereny dingen zoals genomische gelijkenis met rassen, gezondheidsmarkers, overeenkomsten met wilde katten en meer.

Het resultaat is het Ras- en Gezondheidsrapport. Om een beter begrip te krijgen van hoe dit rapport eruit ziet en wat het betekent, is het logisch om te kijken naar mijn persoonlijke ervaring met Basepaws.

Laten we het hebben over mijn ervaring met Basepaws

Ik heb Basepaws twee keer geprobeerd – eerst in 2020 met mijn kat Wessie, daarna in 2021 met Forest. Beiden zijn katten van onbekende genetische oorsprong of DSH’s (tamme kortharen).

De Basepaws DNA-testkit bevatte alles wat ik nodig had om mijn monster in te dienen.

Om met Basepaws aan de slag te gaan, bestelde ik een testkit, een klein doosje met daarin de benodigdheden die je nodig hebt om een monster te verzamelen en in te dienen.

Basepaws katten DNA test kit

De Basepaws katten-DNA-testkit bevat een verzameldoekje, monsterbuis, biohazard-zak en instructies waarin wordt uitgelegd hoe u een monster kunt verzamelen en indienen.

In de doos zit een wattenstaafje, een pot met een stabiliserende vloeistof, een plastic zakje met een biohazard-label en instructies over hoe u uw monster kunt krijgen.

Het verzamelen van het monster was een eenvoudig – zij het enigszins ontmoedigend – proces. Basepaws zegt dat je dit minstens 30 minuten moet doen nadat je kat iets te eten of te drinken heeft gehad, dus ik benaderde Wessie en Forest midden op de dag tijdens een van hun snooze-sessies.

Ik hield ze stil, prikte hun lippen een beetje naar achteren en manoeuvreerde het wattenstaafje in het wanggebied. Als je de tanden van je kat al eerder hebt gepoetst, weet je hoe dit gaat.

Dna-monster van katten verzamelen uit Forest

Forest vond het niet leuk om het wattenstaafje in haar mond te hebben, maar ik slaagde erin om met succes wat wangcellen te verzamelen voor analyse.

Ze protesteerden met liplikjes en knaag, maar ik hield mijn aanwezigheid in de mond en telde tot tien. Na de aanbevolen tien seconden kon ik alleen maar aannemen dat het slijm op het wattenstaafje al het genetische materiaal bevatte dat Basepaws nodig zou hebben.

Zodra u het monster hebt verzameld, moet u uw 14-cijferige identificatiecode registreren en uw kit registreren via de Basepaws-website. Het is belangrijk om dit te doen voordat u het monster verzendt. De code is alleen aanwezig op de buis en het is de enige manier waarop Basepaws u met het monster kan verbinden.

Na registratie schuif je de buis in de biohazard-zak, stop je hem terug in de doos, sluit je hem af en stuur je hem naar het laboratorium.

Basepaws Cat DNA Kit Box Retourlabel

Zodra je alles weer in de doos hebt verzegeld, kun je het terugsturen naar het laboratorium in de doos waarin het is geleverd. Retourzendingen zijn vooruitbetaald voor alle klanten in de Verenigde Staten.

Als u zich in de Verenigde Staten bevindt, is de verzendkosten al gedekt. Als u in Canada of een ander land buiten de Verenigde Staten woont, moet u betalen voor verzending en duurt het iets langer om bij Basepaws aan te komen.

De resultaten komen terug in 4-6 weken.

De eerste keer dat ik een steekproef indiende in 2020, duurde het ongeveer 6 weken voordat mijn rapport via e-mail arriveerde. De tweede keer heb ik maar 2 weken gewacht. Basepaws zegt dat tussen de 4 en 6 weken typisch is, maar je ervaring zal enigszins variëren.

In beide gevallen werden de resultaten bekendgemaakt met een feestelijke e-mail. In de e-mail zit een uitnodiging om meer te weten te komen over de termen die in het rapport worden gebruikt en richtlijnen voor het interpreteren van de resultaten van uw kat, samen met een knop die u naar de resultaten zelf leidt.

Wat staat er in het Basepaws Cat Breed &Health Report?

Vanaf september 2021 is de huidige versie van het Basepaws Breed &Health Report 36 pagina’s lang.

De eerste pagina legt uit hoe DNA-testen werken en verduidelijkt dat het u niet de raszuivere afkomst van uw kat geeft – het toont alleen de gelijkenis van uw kat met vier rasgroepen of genenpools.

De pagina Rasanalyse toont de genetische gelijkenis van uw kat met elk van deze vier rasgroepen. Hun gelijkenis met de westerse, oosterse, Perzische en exotische rasgroepen wordt in kaart gebracht in een procentuele uitsplitsing aan de linkerkant van de pagina, met een schuifregelaar waarmee u de nauwkeurigheid van uw resultaten kunt aanpassen.

Basepaws Ras Rapport

Wanneer het rapport wordt verlaagd naar “mogelijk” op de vertrouwensschuifregelaar, laat het rapport van Forest zien dat ze het meest lijkt op de westerse rasgroep. Wanneer we het betrouwbaarheidsniveau verhogen, stijgt polycat tot meer dan 50% van haar genetische samenstelling.

Een chromosoomkaart brengt genetische markers uit op de autosomale chromosomen van uw kat en laat zien welke chromosomen – en welke delen van die chromosomen – patronen dragen waardoor ze genetisch dicht bij de vermelde rasgroepen komen.

Wessie’s rapport toonde aan dat hij de meeste genetische gelijkenis had met de westerse rasgroep, met Polycat (schijnbaar de part van het genotype dat Basepaws niet kunnen verbinden met bestaande pure rasgenpools) komt op de tweede plaats.

Van de specifieke rassen in die westerse groepsindeling kwam Ragdoll als eerste naar voren, maar voor het grootste deel kunnen we alleen maar zeggen dat hij de meeste gelijkenis deelt met de “breed westerse” groep. Betekent dit dat Wessie deel uitmaakt van Ragdoll? Niet per se.

In plaats daarvan betekent het dat Wessie genetische overeenkomsten deelt met de katten in die westerse groep, waaronder Noorse boskatten, Siberiërs, Maine Coons, Ragdolls en Amerikaanse kortharen.

Zoals we kunnen zien in het rasrapport hierboven, vertoonde Forest ook de sterkste gelijkenis met de westerse groep.

Hoe deze informatie zich vertaalt naar fysieke en gedragskenmerken blijft een raadsel. Zijn de tabbyjassen van Wessie en Forest gerelateerd aan hun nabijheid tot de westerse rasgroep? Heeft Wessie het gen dat Ragdolls floppy maakt? Op dit moment zijn dit vragen die Basepaws niet kan beantwoorden.

Het volgende deel van het rapport is wat Basepaws de Wildcat Index noemt.

Basepaws Wildcat Index

Uit het rapport van Forest bleek dat ze van deze 4 wilde katten het meest leek op de cheeta. Het rapport van Wessie zette het luipaard op nummer één.

Dit segment vergelijkt de genetische samenstelling van uw kat met die van vier wilde katten – luipaarden, cheeta’s, poema’s en tijgers.

Wessie leek blijkbaar het meest op een luipaard, terwijl Forest meer gemeen heeft met de cheeta.

Hoewel leuk om naar te kijken, bevat dit deel van het rapport geen praktische informatie. De overeenkomsten van uw kat met verschillende wilde katten hebben geen betrekking op gemeenschappelijke kenmerken. Ze zijn afkomstig van willekeurige mutaties die toevallig overeenkomen met willekeurige genetische mutaties die worden gezien in die hooggeplaatste wilde katten.

Ten slotte bevat het document een rapport met gezondheidsmarkers.

Basepaws Gezondheidsrapport

De gezondheidsrapporten van zowel Wessie als Forest kwamen negatief terug voor alle 16 geteste aandoeningen.

Waarschijnlijk het meest bruikbare deel van het rapport, dit segment toont u delen van het DNA van uw kat die kunnen wijzen op een aanleg voor 16 gezondheidsproblemen. Tijdens het testen kijkt Basepaws naar 38 markers geassocieerd met een verhoogde kans op het ontwikkelen van een van deze aandoeningen.

Het gedeelte Gezondheidsmarkers beschrijft al deze aandoeningen en de resultaten van uw kat voor elk.

Uw kat kan:

  • Clear (geen mutaties geassocieerd met de aandoening)
  • Een drager, wat betekent dat ze het mogen doorgeven aan hun kinderen (als ze kittens hebben)
  • Met het risico op het ontwikkelen van de aandoening
  • Met een hoog risico op het ontwikkelen van de aandoening

Zowel de rapporten van Wessie als Forest kwamen terug zonder alle gezondheidsmarkers.

Basepaws belooft dat er grote veranderingen aan de horizon zijn

Het bedrijf is van plan om in oktober 2021 verschillende belangrijke updates van het rapport uit te brengen. Deze updates omvatten 100+ gezondheidsmarkers, 30+ eigenschappen en 5 nieuwe referentierassen.

Met extra rassen in het systeem kunnen we verwachten dat het rasrapport substantiëler zal zijn en meer nuttige informatie zal bieden. De toevoeging van eigenschappen zal het rapport ook versterken en ons meer inzicht geven in hoe deze genetische markers onze katten beïnvloeden.

Naast het ras- en gezondheidsrapport worden alle kits nu geleverd met een gratis tandheelkundig gezondheidsrapport.

Het tandheelkundig gezondheidsrapport is een microbiologisch rapport dat kijkt naar de organismen in de mond van uw kat en identificeert die consistent zijn met mondgezondheidsaandoeningen, waaronder slechte adem, parodontitis en tandresorptie.

In combinatie met de DNA-testresultaten is dit rapport een krachtige aanwinst in uw toolkit voor preventieve zorg.

Door de gezondheids- en tandheelkundige rapporten met uw dierenarts te delen, kunt u vroegtijdig inzicht krijgen in aandoeningen die u in de loop van de tijd honderden of zelfs duizenden dollars hebben gekost.

Omdat elk monster helpt bij te dragen aan ons begrip van kattengenetica, ons mogelijk helpt om meer te leren over genetische gezondheidsproblemen, eigenschappen en meer, helpt deelname aan Basepaws u niet alleen – het helpt ons allemaal onze katten beter te begrijpen.

Over het algemeen, is de Basepaws Cat DNA-test het waard?

Of de Basepaws katten-DNA-test een goede keuze voor u zal zijn, hangt af van wie u bent en wat u verwacht. Nogmaals, ik vermoed dat mensen die de Basepaws DNA-test krijgen om het ras van hun kat te identificeren, teleurgesteld zullen zijn.

De informatie in het rasrapport is beperkt, zowel door kattengenetica zelf als door onze kennis en begrip van het kattengenoom. Als u verwacht de afkomst van uw kat te ontdekken, zal Basepaws u niet geven wat u zoekt.

Zelfs als je kat in feite deels zuiver isgefokt, zullen de resultaten waarschijnlijk niet zo specifiek zijn als je zou hopen. Verschillende Basepaws-gebruikers zeggen bijvoorbeeld dat hun raszuivere katten niet 100% overeenkomen met hun rassen. Een Noorse boskat was bijvoorbeeld gemarkeerd als 20% vergelijkbaar met hun ras.

Maar als we verder kijken dan het rasrapport, kunnen we zien dat de Basepaws-test waardevolle informatie biedt over vitale details zoals genetische mutaties en mondgezondheid. Tussen deze twee gezondheidsrapporten en in combinatie met het feit dat het een steeds bijgewerkt levend document is, haal je veel waarde uit deze test, zowel nu als voor jaren in de toekomst.

Waar te koop de Basepaws Cat DNA-test

U kunt de Basepaws katten-DNA-testkit kopen via de Basepaws-winkel.

De kit kost momenteel $ 159,00, en nogmaals, het wordt geleverd met een gratis tandheelkundig gezondheidsrapport, dat op zichzelf $ 99,00 kost.

Er zijn echter een paar mogelijkheden om de DNA-test goedkoper te krijgen.

Tot en met 30 september viert Basepaws National Cat DNA Day met een kortingsbon van $ 40. Voer CATDNA40 in bij het afrekenen om uw korting te beveiligen.

Naast de Cat DNA Day sale kom je in aanmerking voor een gratis DNA-testkit via onze winactie. Tot en met 7 oktober werken we samen met Basepaws om een GRATIS katten-DNA-testkit weg te geven aan een lid van de All About Cats-community.

De enige vereisten zijn dat u in de Verenigde Staten woont en de hier beschreven stappen volgt. Om deel te nemen aan de winactie, ga je gewoon naar de Basepaws Facebook-pagina (geen verplichting om de pagina op welke manier dan ook leuk te vinden of ermee te communiceren) en, optioneel, beantwoord je een snelle vraag voor bonuspunten. De winnaar wordt op 11 oktober bekend gemaakt en ontvangt een gratis DNA-testkit per post.

Klik hier om deel te nemen aan de winactie voordat het te laat is.