Hoe een kat te stoppen met spuiten (8 effectieve tips)

Het kan frustrerend zijn om een kat te hebben die spuit, of het nu uw kat is die door het huis of de tuin spuit, of als een zwerfkat op uw eigendom dwaalt en de penetrante geur achterlaat. Het is vrij gebruikelijk dat nieuwe katten spuiten als ze nog niet bekend zijn met het gebruik van een kattenbak, maar sommige katten zullen spuiten omdat ze gestrest zijn of hun territorium willen markeren. Het is het meest effectief om het probleem te identificeren voordat u het aanpakt en bepaalde methoden toe te passen om te voorkomen dat een kat spuit.

Er zijn verschillende tips en trucs die je kunt gebruiken om een kat te laten stoppen met spuiten die we in dit artikel zullen bespreken.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom spuiten katten?

Sproeien of urinemarkering is niet hetzelfde als regelmatig urineren als het gaat om katten. Sproeien is een gedrag waarbij katten een kleine en geconcentreerde hoeveelheid urine op een oppervlak spuiten om hun geur achter te laten. De hoge concentratie urine vermengd met de geur van uw kat is wat de bespoten urine zo penetrant maakt.

Een reden waarom katten sproeien is om hun geur achter te laten, vooral als ze vermoeden dat een onbekende geur van een andere kat hun territorium is binnengekomen. Dit moedigt uw kat aan om te spuiten, zodat hij zijn territorium kan markeren om de vreemde kat af te weren.

Katten zullen ook sproeien als ze gestrest zijn, vooral in huishoudens met meerdere katten, waar ze overweldigd kunnen raken door alle verschillende geuren van andere katten, zelfs als ze er bekend mee zijn. Dit leidt ertoe dat katten op uw meubels, langs muren of zelfs buiten sproeien omdat ze de geur van andere katten proberen te overweldigen met hun eigen.

Sproeien kan ook een manier zijn voor katten om andere katten te vertellen dat ze zich moeten terugtrekken als een vorm van communicatie. Als een kat erg gestrest is, zal hij de gewoonte beginnen op te pikken om te spuiten, of het nu van een andere kat is die dominantie over de kat claimt, of een vreemde kat.

Sproeien moet niet worden verward met katten die buiten de kattenbak plassen, omdat dit meestal aangeeft dat uw kat niet tevreden is met de omstandigheden van de kattenbak of als ze lijden aan een medisch probleem dat urineren pijnlijk of moeilijk maakt.

De 8 tips om te voorkomen dat uw kat spuit

Als u merkt dat uw kat spuit, kunt u proberen deze eenvoudige stappen te volgen om te proberen deze gewoonte te doorbreken. Als uw kat slechts één keer heeft gespoten, maar niet opnieuw, dan was er waarschijnlijk iets dat hem op dat moment stoorde waardoor hij ging spuiten. Als u echter merkt dat uw kat voortdurend spuit, heeft hij mogelijk een gewoonte gevormd die u nodig hebt om hem te helpen breken.

1. Identificeer de oorzaak

De eerste en belangrijkste stap om een kat te laten stoppen met spuiten, is het identificeren van de reden die ervoor zorgt dat uw kat spuit. Dit kan variëren van stressoren in de omgeving zoals een onbekende geur van een andere kat of van een kat in het huishouden die territorium claimt waar andere katten leven. Andere stressoren kunnen veranderingen in de kattenbak, nieuw nest, een onreine kattenbak of een kattenbak zijn die met veel katten wordt gedeeld en snel vuil wordt.

Uw kat kan ook reageren op een vreemde kat zoals een zwerfkat of naburige kat die in zijn territorium urineert, dus uw kat zal door het huis gaan spuiten om zijn grasmat terug te winnen.

gestreste kat
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay
thematische pauze

2. Help de stressor te voorkomen

Zodra u de mogelijke stressor in het leven van uw kat hebt geïdentificeerd die ervoor zorgt dat hij spuit, moet u helpen voorkomen dat deze stressor optreedt. Als er echter een conflict is tussen twee geconsereerde katten in het huishouden, kan dit behoorlijk lastig zijn.

Als u te maken heeft met een buurtkat die op uw eigendom dwaalt, is het het beste om te proberen contact op te nemen met de eigenaren, zodat ze methoden kunnen gebruiken om te voorkomen dat de kat op uw eigendom afdwaalt. Als u te maken heeft met een zwerfkat waar uw kat last van heeft, kunt u de zwerfkat naar een lokale dierenarts of reddingsorganisatie brengen die u kan helpen omgaan met de kat.

vrouw die thuis met kat in bank rust
Afbeelding credit: Yuriy Seleznev, Shutterstock
thematische pauze

3. Schone vuile gebieden

Als u vermoedt dat een zwerfkat urinemarkering op uw eigendom heeft en uw kat leed veroorzaakt, is het belangrijk om de gebieden te reinigen om de geur die uw kat dwarszit te helpen elimineren. Als uw kat tegen een muur of langs uw meubels heeft gespoten, moet u dit gebied grondig wassen en het ontoegankelijk maken voor uw kat, zodat ze niet opnieuw teruggaan naar het urinemerk erop.

Cleani gebruikenng-oplossingen zoals bicarbonaat soda of witte azijn in water kunnen helpen de urine-ruikende geur te verwijderen. Vermijd het gebruik van geparfumeerde zepen die niet de juiste enzymen hebben om urinegeuren van katten af te breken, omdat dit de geur of de urine die u ruikt niet zal verwijderen.

schoonmaken leren bank
Afbeelding Credit: Lion Day, Shutterstock
thematische pauze

4. Beperk de hoeveelheid verandering en stress in het leven van uw kat

Het is belangrijk om je kat zo stressvrij mogelijk te houden. Omdat de meeste katten zullen sproeien wanneer ze zich bedreigd of gestrest voelen, zal ervoor zorgen dat ze tevreden zijn in hun omgeving helpen voorkomen dat uw kat opnieuw spuit. Zorg ervoor dat uw kat zich op zijn gemak voelt met de kattenbak die hij gebruikt en dat hij niet wordt gestrest door andere katten.

Veranderingen in het huishouden kunnen uw kat ook verwarren en ertoe leiden dat ze sproeien om hun territorium te markeren, dus zorg ervoor dat als u het huis verplaatst of naar een nieuwe locatie verhuist, u alle items bewaart die uw kat zijn geur heeft achtergelaten, zodat ze een vertrouwde geur bij zich hebben, zoals hun beddengoed, speelgoed, dekens en andere essentiële items.

soft-furry-tabby-kat-liggend-op-zijn-eigenaars-schoot
Afbeelding Credit: Debra Anderson, Shutterstock
thematische pauze

5. Houd de kattenbak schoon

Katten die gestrest zijn omdat ze hun kattenbak niet kunnen gebruiken, kunnen door het huis gaan spuiten. Dit kan worden beïnvloed door een vuile kattenbak of een die veel katten delen, zodat alle geuren je katten frustreren en ervoor zorgen dat ze sproeien. Het is een goed idee om de kattenbak zo schoon mogelijk te houden en ervoor te zorgen dat in huishoudens met meerdere katten elke kat een kattenbak heeft, ze comfortabel kunnen gebruiken zonder last te hebben van andere katten.

Vrouw schept kattenbakvulling
Afbeelding Credit: sandyman, Shutterstock
thematische pauze

6. Steriliseer of castreer uw kat

Zowel mannelijke als vrouwelijke katten zullen spuiten om andere katten te laten zien dat ze klaar zijn om te paren. Dit is een seksueel gedrag met kattencommunicatie; het lijkt echter vaker voor te komen bij mannelijke katten dan bij vrouwtjes. Dit kan worden opgelost door uw kat naar een dierenarts te brengen voor een sterilisatie of castratie, wat ook helpt voorkomen dat uw kat zwanger wordt of andere katten zwanger maakt. Dit is belangrijk met zoveel katten die ter adoptie staan en een thuis nodig hebben.

dierenarts controleert verband op kat gestrest na sterilisatie
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock
thematische pauze

7. Gebruik afstotende methoden

Als er een bepaalde plek is waar uw kat tegen spuit, buiten of binnen, dan kunt u een afweermiddel gebruiken om hem uit dat gebied af te schrikken. Er zijn tal van veilige en onschadelijke insectenwerende middelen op de markt, zoals sprays en vloeistofconcentraties die binnen en buiten kunnen worden gebruikt, of u kunt afstotende apparaten kopen die buiten kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat zwerfkatten en zwervende katten op uw terrein komen. Kattenwerende middelen werken niet alleen voor uw kat, maar ze zullen ook helpen voorkomen dat andere ongewenste katten uw huis of tuin binnenkomen en uw kat lastig vallen.

watersproeier
Afbeelding Credit: Squirrel_photos, Pixabay
thematische pauze

8. Raadpleeg een dierenarts

Ten slotte, als uw kat blijft spuiten, zelfs nadat u de bovenstaande methoden hebt geprobeerd, moet u hem naar een dierenarts brengen voor een gezondheidscontrole. Dit is belangrijk omdat uw kat mogelijk spuit vanwege een gezondheidsprobleem of angst die uw dierenarts kan diagnosticeren en u kan helpen behandelen. Sommige dierenartsen kunnen u ook advies geven over hoe u kunt voorkomen dat uw kat spuit op basis van het huis of de medische situatie van uw kat, die kan variëren.

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

garen ball divider

Conclusie

Het kan overweldigend zijn om met een kat om te gaan die spuit, maar zodra u de reden achter hun spuiten hebt geïdentificeerd en de juiste maatregelen hebt genomen om te voorkomen dat uw kat spuit, zou u snel succes moeten hebben bij het stoppen of beperken van de hoeveelheid spuiten die uw kat doet. Er is geen methode die voor iedereen werkt, dus het kan een beetje vallen en opstaan duren voordat je resultaten begint te zien in het stoppen van je kat met spuiten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: anlomaja, Shutterstock