Waarom begraaft mijn kat zijn kop? 8 veelvoorkomende redenen

Katten hebben veel schattige gewoonten, waaronder hun neiging om hun hoofd te begraven terwijl ze slapen. Ongeacht of je je hele leven katten hebt gehad of pas onlangs je eerste katachtige hebt geadopteerd, de meeste katteneigenaren zijn bekend met het hoofdbegraafgedrag. Je zou zelfs correct kunnen raden dat je kat probeert te voorkomen dat het licht zijn dutje onderbreekt.

Katten begraven hun hoofd echter om meer redenen dan alleen verbergen voor de zon. Hier zijn acht van de meest voorkomende redenen waarom katten hun hoofd begraven. Een paar van hen zullen je misschien verrassen!

kattenpootverdeler

De 8 redenen waarom katten hun hoofd begraven

1. Aandacht zoeken

Gember kat opgerold op het kleed
Image Credit: Laurent planson crequer, Pexels

Katten krijgen vaak niet genoeg krediet als het gaat om hun intelligentie. Hoewel ze er misschien niet om geven om trucs zoals honden te leren, hebben katten ook straatwijsheid om met de wereld te delen. Een van hun vaardigheden is precies weten wat je drijft en hoe ze de reactie die ze van je willen krijgen, inclusief wanneer ze aandacht willen.

Het eerste dat een katteneigenaar moet doen als zijn kat iets schattigs doet – zoals zijn hoofd in je elleboog begraven – is koeren en hem een kras achter de oren geven. Hoewel je niet wijzer bent en blij bent om je te koesteren in kattenknuffels, wordt hun missie voor de aandachtzoekende kat op je schoot volbracht met minimale inspanning van hun kant.

thematische pauze

2. Gemak

Niet alle katten vinden het leuk om op dezelfde manier te slapen. Op een gegeven moment strekken ze zich uit, krullen ze op of zitten ze in een typische broodvorm, maar ze zullen ook standaard hun favoriete slaapposities innemen. Sommige katten zullen hun hoofd begraven, simpelweg omdat ze het comfortabel vinden.

Hoewel ze vaak hun hoofd in hun poten begraven terwijl ze slapen, zullen katten net zo goed troost vinden in het begraven van hun hoofd tegen je been, hun favoriete kussen of de deken waarop ze dutten.

thematische pauze

3. Verzorgingssessie Nap

Slapende kat met poot op gezicht
Afbeelding Credit: Elias Jara, Pexels

De gemiddelde kat besteedt tot 50% van zijn dag aan verzorging. Het kan een cruciaal onderdeel van hun routine zijn, maar het kan ook een lang en vermoeiend proces zijn. Als ze zichzelf het ene moment verzorgen en het volgende moment in slaap zijn gevallen met hun hoofd begraven, nemen ze waarschijnlijk een pauze van hun spa-sessie.

Katten besteden zoveel tijd aan het verzorgen van zichzelf dat in slaap vallen in vreemde posities niet zo ongewoon voor hen is. Misschien waren ze al moe na het achtervolgen van een jinglebal door het huis, maar wilden ze een paar minuten verzorging inpassen voordat ze in slaap vielen. Ze zijn misschien gewoon te moe om door te gaan.

Hoe dan ook, hoewel ze er misschien ongemakkelijk uitzien, slaapt je kat waarschijnlijk gewoon van zijn avonturen, zodat hij later meer kattenkwaad kan uithalen.

thematische pauze

4. Gebied markeren

Het meeste vreemde gedrag van katten komt voort uit hun verlangen om hun territorium te markeren. Hun hoofd in je hand begraven terwijl je ze aait of in je arm graven lijkt misschien vreemd, zij het schattig, gedrag, maar het is ook een stiekeme manier om je te markeren.

Iedereen die bekend is met katten weet dat ze veel tijd besteden aan het wrijven van hun gezicht tegen van alles en nog wat. Katten hebben geurklieren op hun gezicht en vertrouwen op geuren om te communiceren. Ze gebruiken het om andere katten te waarschuwen voor huisvredebreuk, om zichzelf te kalmeren, om zich te binden aan andere katten en mensen, en zelfs om familieleden te identificeren.

Wanneer ze hun gezicht in je arm begraven, wrijft je kat ook zijn geur over je. De volgende keer dat je een andere kat tegenkomt, weten ze dat je verboden terrein bent.

thematische pauze

5. Veiligheid

Gember kitten opgerold in bed
Afbeelding Credit: Arina Krasnikova, Pexels

Schichtige katten kunnen overal bang voor zijn en het begraven van hun hoofd kan hun manier zijn om zich te verstoppen. Als iets hen opschrikt of overtuigt om onderdak te zoeken, kan het begraven van hun hoofd hen helpen gerust te stellen. Hoewel deze methode om te doen alsof je onzichtbaar bent technisch ineffectief is – immers, niet in staat zijn om te zien wat hen bang maakte, betekent niet dat het ze niet kan zien – het is geruststellend voor je oplettende katachtige.

Als ze beschutting op je schoot hebben gevonden en hun hoofd hebben verborgen omdat ze bang zijn, is dat ook een teken van vertrouwen. Door je aanwezigheid te zoeken, vertrouwen ze erop dat je hen beschermt.

thematische pauze

6. Genegenheid tonen

Wanneer ze in de stemming zijn voor aandacht, kunnen katten zeer aanhankelijk zijn. Ze zijn misschien geenble om hun adoratie voor je te uiten op dezelfde manier als mensen of honden dat kunnen, maar ze kunnen het op andere manieren laten zien. Hun hoofd tegen je begraven verspreidt niet alleen hun geur en markeert hun territorium; het is ook hun manier om je genegenheid te tonen.

Net zoals we ze aaien, zullen ze hun gezicht tegen je wrijven om de gunst terug te geven. Hun hoofd in je zij of je hand steken is ook hun manier om ‘hallo’ te zeggen, vooral als ze je de hele dag niet hebben gezien.

thematische pauze

7. Te helder

Twee katten slapen bij een raam
Afbeelding Credit: Lorraine Steriopol, Pexels

Zonnige plekken zijn warm, gezellig en de perfecte plek voor een dutje. Ze hebben echter wel een keerzijde. Alle zonneschijn die door het raam naar binnen schijnt, is misschien comfortabel geroosterd, maar het kan ongelooflijk helder zijn. Als je ooit hebt geprobeerd een dutje te doen met de lichten aan, weet je hoe opdringerig felle lichten kunnen zijn als je gewoon wilt slapen.

Zodra uw kat de perfecte plek heeft gevonden om een dutje te doen, is het onwaarschijnlijk dat hij voor iets zal bewegen, inclusief de felle zon die zijn kussen warm houdt. Hun hoofd begraven in hun kussen, een deken of je arm als ze op je schoot liggen, is een manier voor hen om te blijven zitten en het licht te blokkeren. Ze kunnen genieten van de zon of je aandacht en nog steeds een dutje doen weg van opdringerige lichten. Het is een win-win.

thematische pauze

8. Warmte

Hoe kouder het is in je huis of buiten, hoe groter de kans dat je kat zo klein mogelijk opkrult. Ze stoppen hun poten in, houden hun staart dicht en verbergen hun neus. Als ze het koud hebben, zal je kat eerder profiteren van je lichaamswarmte. Hoewel je zou kunnen aannemen dat ze misschien alleen geïnteresseerd zijn om op je schoot te zitten, kunnen ze hun neus in je buik of je arm begraven.

Krullen in een klein bolletje pluisjes en hun hoofd verbergen waar ze maar kunnen, is de manier van je kat om warm te blijven.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom begraaft mijn kat zijn hoofd in mijn hand?

Gestreepte grijze kat die naast vrouw slaapt
Afbeelding Credit: Sornbhakkanut Boonprasop, Pexels

Handen zijn niet altijd het warmste deel van het lichaam, dus het kan verwarrend zijn wanneer uw kat ervoor kiest om in uw handpalm te graven in plaats van ergens warmer. Soms is slapen met hun hoofd begraven in je hand een ongeluk. Misschien vielen ze in slaap terwijl je aan hun kin krabde en waren ze comfortabel genoeg dat ze niet de moeite namen om te bewegen.

Misschien maakt uw kat gewoon gebruik van een andere warmtebron. Als je hand bijvoorbeeld op je buik ligt, kan je kat zijn hoofd onder je handpalm begraven omdat hij warmte van je lichaam zoekt. De aanwezigheid van je hand is gewoon een goed excuus om van de aandacht te genieten.

Hun hoofd in je hand begraven kan ook hun manier zijn om ‘hallo’ te zeggen. Wanneer u uw kat ziet, reikt u meestal met uw hand uit om hem te aaien. In dit geval is je hand vaak ook het eerste waar je kat bij kan.

Waarom begraaft mijn kat zijn hoofd in mijn oksel?

Van alle plaatsen die uw kat zou kunnen kiezen om zich in te graven, is uw oksel waarschijnlijk de meest eigenaardige. Zoals met alle kattengedrag, is er echter een reden dat je kat je oksel heeft gekozen als de beste plek om te dutten.

Oksels zijn misschien wel de warmste plekken op je lichaam en dragen je geur. Andere mensen vinden het misschien onaangenaam, maar katten kunnen troost vinden in de warmte en de vertrouwdheid van je geur – of je nu deodorant gebruikt of niet.

Ingraven in je oksel helpt ook om schichtige katten zich veilig te voelen. Ze worden niet alleen beschermd door je arm en romp, maar ze hebben ook de perfecte plek om hun hoofd te verbergen en te doen alsof ze onzichtbaar zijn. Je zult in de buurt zijn om eventuele problemen aan te pakken, en ze kunnen veilig dutten zonder zich zorgen te maken over wat hen bang maakte.

divider-catclaw1

Conclusie

Katten zullen vaak hun hoofd begraven om het licht te blokkeren terwijl ze slapen, maar ze zullen ook hun gezicht verbergen als ze het koud of bang hebben. Ze zullen zich zelfs in je ingraven om aandacht te zoeken of je te markeren met hun geur.

Ongeacht hun redenering om hun hoofd te begraven, we kunnen het er allemaal over eens zijn dat het een vertederende gewoonte is. Aan het einde van een lange week is het een van de beste dingen ooit om een kat zijn adoratie voor je te laten zien door zijn hoofd in je zij te graven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: João Jesus, Pexels