Hoe een kat opnieuw te trainen om een kattenbak te gebruiken: 10 tips van experts

Weinig dingen zijn frustrerender (en stinkender) dan wanneer je kat zijn nesttraining vergeet. Er zijn veel redenen waarom een kat schijnbaar al zijn nesttraining kan vergeten, variërend van medische complicaties tot een onvermogen om toegang te krijgen tot de kattenbak. Het omscholen van je kat om de kattenbak goed te gebruiken is geen sinecure, maar het is mogelijk. Door de 10 stappen in dit artikel te volgen, kunt u het proces nog eenvoudiger maken.

kattenpootverdeler

De 10 tips van experts over hoe je een kat kunt omscholen om een kattenbak te gebruiken

1. Vind de juiste locatie voor de kattenbak van uw kat

Wanneer u uw kat opnieuw traint om zijn kattenbak te gebruiken, bekijk dan de wereld vanuit zijn perspectief. Hoewel het handig of aantrekkelijk voor u kan zijn om zijn kattenbak te verbergen of in een verre hoek op te bergen, is het misschien niet voordelig voor uw kat. Stel je voor dat je vermoeiende, lange afstanden zou moeten afleggen om de badkamer te gebruiken.

Hetzelfde kan gezegd worden van onze katten. Door de kattenbak van uw kat op een nabijgelegen, toegankelijke locatie te plaatsen, wordt het voor hem gemakkelijker om te gebruiken, wat bijdraagt aan minder zindelijkheidsongelukken.

Siamese kat naast kattenbak
Afbeelding credit: Axel Bueckert, Shutterstock
thematische pauze

2. Zorg ervoor dat het voer van je kat niet te dicht bij de kattenbak staat

Niemand wil zijn avondeten in de badkamer opeten. Als de kattenbak van je kat te dicht bij zijn voer- en waterbakken staat, wil hij daar niet zindelijk worden. Als gevolg hiervan kan hij plassen of poepen in een ander deel van het huis. Daarom is het het beste om voldoende ruimte te bieden tussen de kattenbak van uw kat en zijn voer- en waterbakken.

Als u een kleinere leefruimte heeft, kan het onmogelijk zijn om voldoende afstand te houden tussen de kattenbak en de voederruimte van uw kat. Gelukkig heb je niet veel ruimte nodig tussen deze items, maar net genoeg zodat je kat zich niet ongemakkelijk voelt bij het gebruik van zijn kattenbak.

thematische pauze

3. Vind de juiste maat kattenbak

De grootte van de kattenbak van uw kat is belangrijk. Als een grote kat een te kleine kattenbak heeft, kan hij zich ongemakkelijk voelen bij het gebruik ervan. Hij heeft er misschien niet eens toegang toe, afhankelijk van hoe groot hij is!

Aan de andere kant kunnen kleine katten in een grote kattenbak ook problemen hebben. Als de kattenbak te groot is, kan uw kat het zien als een plek om te spelen of zelfs te slapen in plaats van een plek om zindelijk te worden. Daarom is het belangrijk dat u een kattenbak vindt die past bij de grootte van uw kat.

kat op een kattenbak gevuld met zand
Image Credit: Zoran Fotograaf, Shutterstock
thematische pauze

4. Gebruik het juiste type kattenbak

De grootte van de kattenbak is belangrijk, maar ook het type. Veel mensen denken ten onrechte dat kattenbakken allemaal hetzelfde zijn en dat er geen variatie is. Het zijn verschillende soorten kattenbakken die variëren van overdekte kattenbakken tot automatische modellen en alles daartussenin. Elk model heeft voor- en nadelen, maar met grondig onderzoek en een goed begrip van de behoeften van uw kat, kunt u degene vinden die bij u past.

thematische pauze

5. Houd de kattenbak schoon

Wist je dat katten ongeveer 200 miljoen reukcellen hebben die geuren oppikken? Dat betekent dat de neus van uw kat gevoelig is voor nare geuren, vooral die zich ophopen in zijn kattenbak. Als de kattenbak van uw kat niet schoon is, zal hij het gebruik ervan vermijden.

Het schoonmaken van de kattenbak van uw kat moet regelmatig en consequent worden gedaan. Voor één kat moet u het afval dagelijks verwijderen en de doos minstens één keer per week schoonmaken. Als je echter meerdere katachtigen hebt die een van dezelfde kattenbakken gebruiken, moet je deze vaker schoonmaken.

vrouw die kattenbakvulling schoonmaakt
Image Credit: catinsyrup, Shutterstock
thematische pauze

6. Gebruik het juiste type zwerfvuil

We hebben al vastgesteld dat de grootte en het type kattenbak dat u gebruikt cruciaal zijn, maar net zo belangrijk is het type afval waarmee u het vult. Hoewel mensen de voorkeur geven aan geparfumeerd of geparfumeerd strooisel, hebben katten de neiging om kunstmatige geuren afschrikwekkend te vinden. Als het strooisel dat je gebruikt een sterke geur heeft, is de kans groot dat je kat hierdoor zijn kattenbak mijdt. U kunt echter ongeparfumeerd strooisel kopen als uw kat een hekel heeft aan geparfumeerde merken.

thematische pauze

7. Zorg voor voldoende kattenbakken als je meerdere huisdieren hebt

Heb je meerdere katten in huis? Als dat zo is, is het in uw belang (en dat van uw katten) om aparte kattenbakken voor hen te voorzien. Niet alle katten vinden het leuk om hun nestruimte met elkaar te delen, wat hen kan ontmoedigen om de kattenbak te gebruiken. Tijdens het schoonmaken mErts dan één kattenbak kan een gedoe zijn, meerdere kattenbakken kunnen ook vieze geuren in uw huis minimaliseren, wat een waardevolle afweging is. Het zal uw kat ook helpen zich op zijn gemak te voelen bij het gebruik van zijn kattenbak en het opnieuw trainen van hem te vereenvoudigen.

meerdere kattenbakken voor veel katten in een huishouden
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

8. Reinig alle ongevallen grondig

Zindelijkheidsongelukken komen vaak voor bij het omscholen van uw kat om zijn kattenbak te gebruiken. In het geval van een badkamerongeluk, moet u het vervuilde gebied grondig reinigen. Als u dat niet doet, kan uw kat mogelijk de geur van zijn urine of uitwerpselen oppikken en weer naar dezelfde plek gaan.

Om een vervuild gebied goed schoon te maken, gebruik je een spons om zoveel mogelijk vloeistof op te nemen. Zorg ervoor dat u het niet dieper in het oppervlak wrijft. Meng daarna water en azijn gelijkmatig en giet het over de bevuilde plek. Laat het drogen. Eenmaal gedroogd, strooi er zuiveringszout over, meng waterstofperoxide en afwasmiddel samen en giet het over het gebied. Schrob de plek met een borstel. Stofzuig wanneer gedroogd. Als de geur achterblijft, herhaal dit dan totdat deze weg is. U kunt ook een enzymatische reiniger kopen om de vlek en geur te verwijderen; Ze kosten meer, maar werken sneller dan de zelfgemaakte formule.

thematische pauze

9. Heb geduld

Als je je gefrustreerd voelt over je kat omdat hij zijn training is vergeten, onthoud dan dat hij niet de enige kat ter wereld is die dit ervaart, en je bent niet de enige katteneigenaar die ermee te maken heeft. Met onderzoek, geduld en toewijding kun je de oorzaak van het probleem van je kat met zijn nestproblemen achterhalen en hem opnieuw trainen. Als je je kat uitscheldt of straft, kan hij bang of wantrouwend tegen je worden, wat de zaken alleen maar erger zal maken.

Cat litter_Tanya Plotnikova_Shutterstock
Afbeelding credit: Tanya Plotnikova, Shutterstock
thematische pauze

10. Weet wanneer u uw dierenarts moet raadplegen

Hoewel het omscholen van uw kat mogelijk is, is het soms het beste om te weten wanneer u de training moet omzeilen en rechtstreeks naar uw dierenarts moet gaan. Vaak, wanneer een kat de regels voor nesttraining overtreedt, kan dit erop wijzen dat uw kat zich niet goed voelt.

Voordat u aanneemt dat uw kat zijn nesttraining is vergeten, moet u de mogelijkheid van een medisch probleem uitsluiten. Sommige medische problemen die het normale gedrag van uw kat verstoren, kunnen alarmerend zijn, dus het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry.

verdeler-catclaw1

Conclusie

Hoewel het opnieuw trainen van uw kat om zijn kattenbak te gebruiken frustrerend kan zijn, is het zeker mogelijk. We hopen dat deze stappen u hebben geholpen bij het opstellen van een plan om uw kat te begeleiden naar goed zindelijkheidsgedrag. Als u merkt dat niets lijkt te werken om uw kat aan te moedigen zijn kattenbak te gebruiken, neem dan contact op met uw dierenarts. Er is een kans dat hij lijdt aan een medisch probleem waardoor hij zindelijkheidsongelukken krijgt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: sandyman, Shutterstock