Wanneer beginnen kittens met poepen? Feiten & FAQ

Kittens zijn schattige kleine dieren waar we niet anders dan over kunnen schreeuwen. Het is veel gemakkelijker om kittens te aanbidden dan om voor ze te zorgen en ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot gezonde en gelukkige volwassen katten. We denken immers veel liever aan kittenknuffels dan aan poep! Poepen is echter een feit van het leven. Weet je dat Kittens beginnen pas vanzelf te poepen als ze minstens 3 tot 4 weken oud zijn? Tot die tijd vertrouwen ze op hun moeder om het mogelijk te maken zichzelf te ontlasten.

Een moederkat zal voor haar kittens zorgen als ze dat kan. Als dit echter niet mogelijk is, moet je haar verantwoordelijkheden overnemen. Het vinden van een nest zwerfkatten betekent dat je het werk van de moederkat doet, tenzij je een opvangcentrum kunt vinden. Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten wanneer een kitten moet beginnen met poepen.

kattenpootverdeler

Zelfontlasting gebeurt meestal rond de 4 weken

Hoewel sommige kittens vanzelf beginnen te poepen tegen de leeftijd van ongeveer 3 weken, zullen de meesten het pas beginnen te doen op ongeveer 4 weken oud. Op dit moment zullen ze op zoek gaan naar plaatsen om zichzelf te ontlasten waar ze het grootste deel van hun tijd niet zullen doorbrengen. Voor deze tijd zal een moederkat haar tong gebruiken om de geslachtsdelen te stimuleren en haar jongen zichzelf te laten ontlasten. Het niet stimuleren van de ontlasting van een kitten kan constipatie veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn als het niet wordt aangepakt.

verdeler-catclaw1

Hoe poepen en plassen te stimuleren vóór zelfverlichting indien mogelijk

Als je als moederkat moet ingrijpen om kittens te helpen zichzelf te ontlasten, raak dan niet in paniek. Het proces voelt in het begin misschien vreemd, maar het is niet zo ingewikkeld! Verzamel om te beginnen een schoon washandje of watje en een kopje lauw water. Bedenk dan dat een moederkat haar tong zou gebruiken om de geslachtsdelen van haar kittens te likken om plassen en poepen te stimuleren. Dus, terwijl je het kitten voorzichtig vasthoudt, gebruik je je washandje of watje om zachtjes over hun geslachtsdelen te wrijven in een likkende beweging om de nodige stimulatie te creëren. Wrijf over de geslachtsdelen, buik en onderkant in een langzame, cirkelvormige beweging. Wees voorzichtig om geen ongemak te veroorzaken, houd de stimulatie vol totdat het plassen en poepen begint. Als ongemak wordt opgemerkt, stop dan met de stimulatie en wacht tot later op de dag om het opnieuw te proberen. Als het ongemak aanhoudt, is het een goed idee om een dierenarts te raadplegen.

persoon die de kont van kitten controleert
Afbeelding credit: Hanna Taniukevich, Shutterstock

Hoe vaak moet een kitten worden gestimuleerd?

De meeste kittens poepen na elke maaltijd, wat waarschijnlijk ongeveer twee keer per dag is. Daarom moet stimulatie een paar minuten na elke maaltijd plaatsvinden. Het proces mag niet meer dan 5 minuten duren, maar omdat het cruciaal is, moet het een prioriteit worden. Als een kat niet poept tijdens een stimulatie, wacht dan een tijdje en probeer het opnieuw. Het kan vallen en opstaan zijn om te bepalen hoe lang na het eten een kitten het beste reageert op stimulatie. Tegen de tijd dat een kitten ongeveer 4 weken oud is, hoeft u zijn ontlasting niet meer te stimuleren, omdat hij dit zelf zou moeten doen. Houd de poep van je kat in de gaten om ervoor te zorgen dat deze uniform blijft.

verdeler-catclaw1

Wanneer moet de kattenbaktraining beginnen?

Je kunt beginnen met het trainen van een kitten zodra ze zelfstandig gaan plassen en poepen, dus op een leeftijd van ongeveer 4 weken. Gelukkig geven kittens er de voorkeur aan om zichzelf te ontlasten waar ze het grootste deel van hun tijd niet doorbrengen, dus het is vrij eenvoudig om ze te trainen. De kunst is om het proces gemakkelijk te maken en consistentie en een positieve gemoedstoestand te behouden terwijl het leren plaatsvindt.

kitten in een kattenbak
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

Tips voor kattenbaktraining

Er zijn een paar tips om kattenbaktraining zo eenvoudig en effectief mogelijk te maken. Gebruik om te beginnen een kleine kattenbak die is ontworpen voor senioren. Deze bak moet ondieper en compacter zijn dan een typische kattenbak, zodat het voor een klein kitten gemakkelijker is om in en uit te stappen en het gemakkelijker voor u is om schoon te houden. Hier zijn andere tips om te overwegen:

  • Houd de kattenbak dicht bij de plek waar uw kittens hun tijd doorbrengen, zodat ze deze gemakkelijk kunnen vinden.
  • Zoek een tijdje naar tekenen dat je kat zich klaarmaakt om zichzelf te ontlasten. Als ze er klaar voor lijken, stop ze dan in de kattenbak zodat ze hun zaken kunnen afhandelen. Na een tijdje gaan ze zelf de kattenbak in. Je moet ze ook in de kattenbak plaatsen nadat ze wakker worden, eten of drinken.
  • Geef kittens een kleine traktatie wanneer u ze betrapt en ontlast zichzelf in de kattenbak totdat ze dit consequent doen.
  • Word nooit boos of scheld je kat uit als tHé ontlasten zich buiten de kattenbak. Het zal hen niet aanmoedigen om de kattenbak te gebruiken en het zal je alleen maar gefrustreerd maken.

verdeler-catclaw1

Hoe moet Kitty Poep eruit zien?

Het is belangrijk om te weten hoe de poep van een kitten eruit moet zien om hun goede gezondheid te garanderen. Als hun poep er niet goed uitziet, kunt u hulp krijgen van een dierenarts en alle problemen corrigeren die de onregelmatigheid veroorzaken. Over het algemeen moet de poep van een kitten bruin en stevig zijn. Soms kan het een gele tint hebben. Als zich andere gekleurde poep aandient, kan er reden tot bezorgdheid zijn. Dit is wat u moet weten:

  • Zwarte kruk — Dit kan wijzen op bloedingen in het bovenste maagdarmkanaal.
  • Rode kruk — Dit kan een infectie van de darm betekenen.
  • Groene kruk – Dit kan een teken zijn van een bacteriële infectie in de darm.
  • Oranje Kruk — Vaak betekent dit dat er gal in de ontlasting zit als gevolg van lever- en / of galblaasproblemen.
  • Grijze Kruk – Dit geeft aan dat overvoeding plaatsvindt, omdat er een gebrek aan probiotica in het dieet is.
  • Witte kruk – Dit is een levensbedreigend teken dat onmiddellijke veterinaire zorg vereist.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Kittens zijn schattig, maar ze moeten goed worden verzorgd, inclusief ervoor zorgen dat ze regelmatig poepen totdat ze er klaar voor zijn en dit zelf kunnen doen. Deze gids helpt u bij het verzorgen van de ontlastingsbehoeften van een kitten als hun moeder er niet bij kan zijn. Je zult ook weten dat je je kittens zindelijk moet maken als ze oud genoeg zijn om zichzelf te ontlasten. Zo ben je voorbereid op en weet je wat je van het proces kunt verwachten!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: FamVeld, Shutterstock