5 slaaphoudingen van katten als ze ziek zijn en hun betekenis


De meeste katten zullen je niet snel laten zien dat ze pijn hebben. Dit heeft te maken met hun leven in het wild, waar ze hun best deden om hun kwetsbaarheid niet te tonen, omdat dit hen een gemakkelijkere prooi voor roofdieren maakte.

Het is dus niet erg waarschijnlijk dat je huiskat op welke manier dan ook zal janken, huilen of om je hulp zal vragen als ze zich niet goed voelt.

Gelukkig kunnen sommige kattengedragingen hun eigenaren helpen begrijpen wanneer er iets mis is. Immers, jij, als kattenouder, bent de persoon die haar het beste kent!

Heeft u ooit aandacht besteed aan de slaaphouding van uw kitten? Het klinkt misschien vreemd, maar dit kan eigenlijk een van de tekenen zijn dat je kat ziek is.

Lees verder om meer te weten te komen over 5 slaaphoudingen van katten als ze ziek zijn en hun betekenis.

1. De broodpositie

De kat slaapt op een houten plank

Deze slaaphouding wordt het brood genoemd, omdat een kat die zo slaapt lijkt op de vorm van een brood.

Zoals petMD uitlegt, beschrijft dit een kat die haar voorpoten onder haar lichaam gekruld houdt, terwijl haar hoofd omhoog staat.

Deze manier van slapen kan erop wijzen dat er iets mis is met de poten van de kat. Misschien is een kat gewond geraakt, of zit er een vreemd voorwerp vast in haar poten, en dit is erg ongemakkelijk voor haar.

Als u andere tekenen van angst in de poten van uw kat opmerkt, zoals moeite met lopen, moet u deze onmiddellijk controleren.

Natuurlijk moet je dit niet doen terwijl je kat slaapt, omdat dit deel van haar lichaam extreem gevoelig is en ze het misschien niet leuk vindt dat je ze aanraakt, vooral zonder waarschuwing en terwijl ze rust.

Als u iets vreemds vindt met de poten van uw katten, moet u uw dierenarts raadplegen.

2. Plat slapen op buik

Een grijze kattentiener ligt op zijn buik op een geruite deken, slapend op het raam

Als uw kat plat op haar buik slaapt, terwijl al haar poten uitgestrekt zijn, Dit kan betekenen dat ze het erg warm heeft en troost probeert te vinden in een koud oppervlak onder haar.

Is het gevaarlijk als je kat het te warm heeft? Het kan zijn, omdat dit erop kan wijzen dat ze een zonnesteek heeft.

Emily Hall en haar medewerkers [1] Leg uit hoe een zonnesteek bij huisdieren kan optreden als gevolg van twee factoren: blootstelling aan hoge omgevingstemperaturen of inspannende lichaamsbeweging.

Enkele van de meest voorkomende symptomen van een hitteberoerte bij katachtigen zijn overmatig kwijlen, braken, diarree, rood tandvlees en hijgen.

Deze aandoening vereist dringende medische hulp.

3. Op de zijkant liggen

de kat slaapt op zijn zij op de tegels

Je kat lijkt het ineens leuk te vinden om op haar zij te slapen? Dit kan betekenen dat ze een bepaald gezondheidsprobleem heeft dat het moeilijk voor haar maakt om te slapen in andere posities die ze meestal verkiest, zoals opgerold zijn in een bal.

Deze slaaptoestand kan erop wijzen dat uw kat moeite heeft met ademhalen. Door op de zijkant te liggen, probeert ze een positie te vinden die haar in staat stelt normaal te ademen en die de druk op haar longen zal verminderen.

Ademhalingsproblemen bij katachtigen kunnen een teken zijn van veel verschillende problemen, zoals astma, kattengriep, hartproblemen of zelfs sommige tumoren.

Zodra u ademhalingsmoeilijkheden bij uw kat opmerkt, moet u haar naar een dierenkliniek brengen.

4. Slapen in de kattenbak

De kat slaapt in de zandbak

Je kat slaapt meestal in haar eigen bed, jouw bed, op de bank of een andere lekker zachte plek, maar ze lijkt ineens liever in de kattenbak te slapen?

Deze plek is zeker een rare plek voor elk dier om in te slapen, maar is vooral ongebruikelijk voor katachtigen die dol zijn op schoon zijn en normaal gesproken niet eens van hun kattenbak houden in de buurt van hun voedsel- en waterbakken.

Dus, waarom zou je kat zich zo gedragen? Dit kan betekenen dat ze ziek is, en meestal zal dit een soort urineweggezondheidsprobleem zijn, zoals de urineweginfectie (UTI).

Volgens het Guilford-Jamestown Veterinary Hospital zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van dit gezondheidsprobleem de pijn of het ongemak van een kat bij het urineren, het passeren van bloederige urine en het urineren rond het huis.

De zieke kat zal het gevoel hebben dat ze de hele tijd moet plassen, dus ze kan zelfs de neiging hebben om in haar kattenbak te slapen.

Als u dit of een ander vermoedt soort urinewegprobleem bij uw kitten, moet u uw dierenarts raadplegen.

5. Slapen met de ogen half open

de kat slaapt met half geopende ogen

Hun huisdier zien slapen met een of beide ogen half open is zeker raar voor kattenouders.

Dit kan gebeuren als gevolg van een verwonding aan het nictitating membraan van een kat, een derde doorschijnende laag onder de twee oogleden van de kat.

Als dit membraan is gekrabd of gewond, kan een kat haar ogen niet volledig sluiten, zelfs niet als ze slaapt.

Elk soort oogprobleem bij uw kitten vereist uw overleg met een dierenarts, vooral als u andere symptomen opmerkt, zoals een kat die één oog knijpt of afscheiding die uit haar ogen komt.

Wat zijn enkele andere zangen die je kunnen laten zien dat je kat ziek is?

De slaaphouding van de kat kan u de toestand van uw kat laten zien, maar dit is niet altijd een betrouwbaar teken dat uw huisdier ziek is.

Soms heeft ze misschien gewoon de manier waarop ze slaapt veranderd en misschien is ze over een dag of twee weer terug in haar oude slaaphouding.

Als u geen andere tekenen van angst bij haar opmerkt, moet u niet in paniek raken, omdat de kans groot is dat er niets mis is met uw kitten.

Sommige symptomen zullen echter laten zien dat uw kat inderdaad ziek is en uw hulp nodig heeft. Sommigen van hen zijn de volgende:

• Gedragsveranderingen, zoals lethargie, gebrek aan activiteit, verbergen of zelfs agressief gedrag

• Veranderingen in voedingsgewoonten – misschien eet je kat meer of minder dan normaal, of weigert ze traktaties waar ze normaal gek op is

• Veranderingen in ontlasting, zoals bloederige ontlasting

• Veranderingen in uiterlijk – de vacht van de kat kan er levenloos en gescheiden uitzien

• Veranderingen in vocalisatie – veel zieke katten zullen vaker en luider beginnen te miauwen

De beste manier om voor de gezondheid van uw kat te zorgen, is door hem regelmatig naar de dierenarts te brengen. Natuurlijk, zodra u een verandering of symptoom van ziekte opmerkt, moet u ook de dierenarts bellen om te zien wat u moet doen.

Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je een goed inzicht gegeven in de slaaphoudingen van de kat als hij ziek is.

Katten die aan een bepaalde aandoening lijden, kunnen symptomen vertonen, zoals gedragsveranderingen, veranderingen in eetlust en kattenbakgebruik, evenals veranderingen in uiterlijk, maar ze kunnen ook de manier waarop ze slapen veranderen.

Ik wil nogmaals benadrukken dat al deze slaaphoudingen geen honderd procent betrouwbaar teken zijn dat je kat ziek is.

Om volledig zeker te zijn van de gezondheid van uw kat, moet u uw dierenarts raadplegen en natuurlijk reageren zodra u enig teken van nood bij uw kitten opmerkt.

Verwijzingen:
[1] Hal EJ, Radford AD, Carter AJ. Bewaking van hittegerelateerde ziekten bij kleine dieren die zich tussen 2013 en 2018 presenteren aan dierenartspraktijken in het VK. Open Dierenarts J. 2022 jan-feb;12(1):5-16. DOI, geraadpleegd op 09 juni. 2023.