Hoe een kat te trainen om ’s nachts te slapen: 5 nuttige tips

Je kat kan overdag slapen, maar zodra de zon ondergaat, kan hij beginnen te springen of te spelen, overal springen. Of je nu vroeg opstaat of gewoon waarde hecht aan je schoonheidsslaap, dit is geen leuke manier om de nacht door te brengen.

De reden is simpel: katten zijn crepusculair. Ze zijn het meest actief in de schemering en zonsopgang en slapen overdag. In het wild is dit om op hun prooi te jagen, maar in het comfort van je huis betekent dat speelgoed, prullaria of je tenen terwijl je slaapt.

Gelukkig kun je je kat trainen om op je slaapschema te komen en te genieten van wat rust en ontspanning.

kattenpootverdeler

De 5 tips om een kat te trainen om ’s nachts te slapen

1. Probeer je kat wakker te houden

Een van de gemakkelijkste manieren om uw kat op een redelijk slaapschema te krijgen, is door te voorkomen dat hij een middagdutje doet. Als u uw kat ’s middags en’ s avonds wakker kunt houden, kan hij prima slapen als het tijd is om naar bed te gaan. Spelletjes spelen met je kat is een goede manier om hem te vermoeien en te genieten van wat hechtingstijd.

Vrouw die buiten met kat speelt
Afbeelding credit: Helena Lopes, Pexels
thematische pauze

2. Zorg voor verrijking terwijl u weg bent

Soms zijn katten de hele nacht wakker omdat ze zich vervelen en eenzaam zijn. Als je kat de hele dag alleen wordt gelaten terwijl je aan het werk bent, vooral als je geen andere katten of honden hebt, kunnen ze zich vervelen en op zoek zijn naar speeltijd wanneer je thuiskomt.

Je kunt je kat vermaken terwijl je weg bent met technieken zoals:

  • De televisie aan laten staan met natuurprogramma’s of DogTV
  • Je kat voeden met een puzzelspeeltje om ze ervoor te laten werken
  • Slimme kommen instellen om op bepaalde tijden traktaties uit te delen

Dit kunnen geweldige motivatoren zijn, maar ga niet overboord met voeding. In plaats van extra voedsel te voeren, gebruikt u het droogvoer van uw kat of vermindert u de inname om ervoor te zorgen dat het dieet in balans is en uw kat niet aankomt.

thematische pauze

3. Voer uw kat voor het slapengaan

Katten hebben de neiging om te slapen als ze klaar zijn met eten. Als u uw kat voor het slapengaan een maaltijd aanbiedt, kunt u hem misschien wat gemakkelijker laten slapen. Als uw kat u vroeg wakker maakt voor voedsel, is het instellen van een automatische voederbak voor huisdieren om voedsel te bezorgen een goede manier om wat extra slaap te krijgen terwijl uw kat zich overgeeft.

eigenaar die zijn kat voedt
Afbeelding credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

4. Houd je kat buiten

Als je kat ’s nachts nog steeds actief is, probeer hem dan uit je slaapkamer te sluiten of hem te beperken tot een aparte ruimte. Katten doen het vaak goed in aangewezen “kattenruimtes” met voedsel, water, wat speelgoed en een kattenbak. Het kan enige tijd duren om je kat eraan te laten wennen dat hij wordt weggehouden, maar uiteindelijk zal hij zich aanpassen. Begin met korte periodes, zodat uw kat geen angst ervaart om opgesloten te worden.

thematische pauze

5. Geef niet toe aan de vraag

Katten kunnen ’s nachts actief zijn, maar uw kat kan gewoon aandacht van u zoeken. Als je reageert door op te staan en het eten te geven of te spelen, heb je onbedoeld het gedrag versterkt. Erger nog, het wegduwen van je kat wanneer hij probeert te spelen of te springen, verandert in een leuk spel, waarbij je je kat leert hoe hij kan krijgen wat hij wil.

Verander het gedrag door het te negeren. Je kat kan reageren door een tijdje hardnekkiger te worden, maar hij moet zich in de nieuwe routine nestelen. Voorkom indien mogelijk dat het gedrag optreedt door de andere tips op deze lijst te proberen.

kat spelen met vrouwelijke eigenaar
Afbeelding credit: Oleg Ivanov, Unsplash

Als je een oudere kat hebt…

Oudere katten zijn misschien niet de hele nacht wakker vanwege hun instincten. Oudere katten die rusteloos zijn en ’s nachts huilen, kunnen worstelen met een medisch probleem dat dit veroorzaakt. Sommige van de symptomen kunnen zijn huilen ’s nachts, constante rusteloosheid, pacing, of verhoogde behoeftigheid.

Als u denkt dat dit het geval is, laat uw dierenarts dan door een dierenarts zien voor een onderzoek.

verdeler-catclaw1

Conclusie

Katten kunnen worden getraind om de hele nacht door te slapen, net als een hond, maar het kost tijd, geduld en enkele interventies. Straf je kat niet voor het gedrag en leer hem nieuwe gewoontes aan, zodat je een goede nachtrust kunt krijgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: bones64, Pixabay