Hoe communiceren katten met elkaar? Een dierenarts legt uit

De studie van kattengedrag is om vele redenen fascinerend, maar de vraag hoe katten met elkaar communiceren, is van groot belang voor zowel huisdierouders als dierenartsen.

Als zowel katteneigenaar als dierenarts met een speciale interesse in diergedrag, werk ik al vele jaren met katten en bezit ik ze, en ik leer nog steeds altijd nieuwe dingen over kattencommunicatie.

Kattencommunicatie is meerlagig, met behulp van vocalisatie, lichaamstaal, fysiek contact en geur. Sommige kattentaal is subtiel (zag je dat knipperen?), en sommige niet zo veel – het sissen en jodelen van een kattengevecht komt in je op!

Zoals de meeste dingen met katten, is er altijd meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt. Lees dus verder als u meer wilt weten over de ingewikkelde taal van onze huiskatten, van kittens tot volwassen katten.

Visuele aanwijzingen

hoe katten communiceren

Visuele signalering omvat veranderingen in lichaamshouding en gezichtsuitdrukking.

Visuele signalering is een belangrijk onderdeel van katachtige communicatie. Fysiek agressief gedrag wordt zelden gezien zonder eerst veel escalatie, te beginnen met voorlopige visuele signalen zoals veranderingen in de lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen en het vermogen om haar over het lichaam op te richten.

1. Staart positie

Een kat die nadert met een lange, rechtopstaande staart, is meestal een vriendelijke begroeting.

De staart van je kat geeft vaak veel weg over de stemming. Als hun staart rechtop en lang is bij het naderen van een andere kat (of mens), is dit over het algemeen een vriendelijk en benaderbaar teken. Een trillende rechtopstaande staart is nog beter en duidt op plezier bij het begroeten.

Daarentegen signaleert een staart omhoog maar opgeblazen met rechtopstaande haren agressie, net als een staart die van links naar rechts wimperst. Als de staart tussen de achterpoten naar beneden zakt, duidt uw kat op onderwerping of nervositeit. Een half opgeheven staart duidt op nieuwsgierigheid.

Lees ook: Waarom kwispelen katten met hun staart?

2. Gezichtsuitdrukkingen

hoe katten communiceren

Een directe blik zonder te knipperen is een duidelijke uitdaging, maar ontspannen oogcontact met langzame knipperingen duidt op tevredenheid en liefde.

Verschillende posities van de ogen, oren en mond zijn ook vormen van communicatie voor katten. Vernauwde pupillen, uitgewaaierde snorharen en rechtopstaande oren die naar buiten zijn gedraaid, zijn tekenen van agressie, verwijde pupillen, gebundelde snorharen en oren platgedrukt tegen het hoofd is een teken van een angstige kat.

Oogcontact is ook belangrijk. Een kat die een directe blik vasthoudt zonder te knipperen is een duidelijke uitdaging, terwijl ontspannen oogcontact met langzame knipperingen tevredenheid en liefde aangeeft.

Lees ook: Weten katten wanneer je verdrietig bent?

3. Houdingen

Sommige katten buigen hun rug om zich uit te strekken, maar deze positie kan ook wijzen op agressie of afweer.

Uw kat kan zijn hele lichaam gebruiken om verschillende stemmingen aan te geven. Een gebogen rug kan wijzen op agressie of afweer, en katten die dicht bij de grond kruipen met bonkende staart is ook erg defensief.

Als uw kat een jager is, kunt u de klassieke “jacht hurken” opmerken met het lichaam van uw kat lang uitgestrekt, klaar om te springen. Katten die op hun rug rollen, worden beschouwd als vriendelijk of onderdanig.

Tactiele communicatie

hoe katten communiceren

Gebonden katten wrijven vaak hun gezicht en lichaam tegen elkaar om geur over te brengen.

Katten kunnen solitaire wezens zijn, maar wanneer ze in sociale groepen zijn, zijn er verschillende methoden voor fysiek contact. Gebonden katten slapen vaak samen opgerold en gebruiken elkaar als kussen. In feite wordt dit ‘pillowing’ genoemd.

Allogrooming, waarbij twee katten elkaar verzorgen, is ook een veel voorkomend gedrag, net als allorubbing, waarbij twee katten hun gezichten en lichamen tegen elkaar wrijven. Dit gedrag is waarschijnlijk ook betrokken bij geuroverdracht en olfactorische communicatie om sociale banden te versterken. Je kunt ook zien dat katten naar elkaar toe komen en hun staarten tweelingen, wat wordt beschouwd als een vorm van sociale communicatie.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat een andere kat wil

Geur cues

hoe katten communiceren

Geur speelt een grote rol in de communicatie tussen katten.

Geur is een enorm belangrijke methode om te communiceren tussen katten. Katachtige soorten hebben over het algemeen een uitstekend reukvermogen en ze hebben ook een vomeronasaal orgaan, dat feromooncommunicatie kan verwerken – een vorm van chemische berichten.

1. Feromonen

Katten laten geurboodschappen achter via klieren. hun wangen, kin en voorhoofd.

Als u ziet dat uw kat de lucht “proeft”, met hun gezicht samengetrokken in een grimas, ruiken ze waarschijnlijk chemische berichten die feromonen worden genoemd, uzingen het vomeronasale orgaan op het dak van hun mond. Deze chemische geurboodschappen zijn belangrijk omdat ze zeer specifieke boodschappen kunnen geven en lang in de omgeving kunnen blijven.

Feromonen kunnen een hele reeks dingen communiceren, waaronder territoriummarkering, begroetingen, seksuele beschikbaarheid en waarschuwingen, en kunnen ook “veilige” gebieden en individuen identificeren. Katten gebruiken geurklieren op hun wangen, kin en voorhoofd om deze geurmarkeringen achter te laten als een vorm van een boodschap aan zowel zichzelf als andere katten.

2. Urine en uitwerpselen

Elke kat kan spuiten, maar mannelijke katten die niet gecastreerd zijn, hebben meer kans op urinespray.

Katten laten ook geurmarkeringen achter via urinesproeien, waarbij ze berichten overbrengen over territorium, andere katten en seksuele partners. Intacte mannetjes hebben de meeste kans op urinespray, maar alle katten kunnen dit gedrag uitvoeren. De rol van uitwerpselen in communicatie is minder duidelijk, maar er wordt opgemerkt dat wanneer katten binnen hun territorium poepen, ze de neiging hebben om het te begraven; ze laten de poep onbedekt als deze zich in de buurt van een territoriumgrens bevindt.

Lees ook: Waarom begraven katten hun poep?

Vocale communicatie

Katten gebruiken vocalisaties om te communiceren met mensen en andere katten.

Er is een groot aantal vocalisaties van katten – meer in het algemeen dan wordt waargenomen bij andere carnivoren. Vocale geluiden worden vaak gezien in kat-mens interacties, zoals miauwen voor voedsel of spinnen wanneer ze worden geaaid, maar katten communiceren ook vocaal met elkaar. Sommige kattenrassen, zoals de Siamees, staan bekend om hun gebabbel en hebben een uitgebreid scala aan vocale geluiden.

1. De Miauw

tekenen dat uw kat u vertrouwt

Katten miauwen als een manier om een breed scala aan boodschappen te communiceren, variërend van honger tot een behoefte aan aandacht.

Het klassieke kattenmiauwgeluid is meestal alleen te vinden in de communicatie tussen kittens en hun moeders. Een studie in Zweden wees uit dat volwassen katten alleen miauwen aan mensen, en niet aan andere katten.

2. Spinnen

Spinnen betekent meestal dat een kat zich tevreden en vriendelijk voelt.

Murmureren klinkt als het spinnen en de begroetingsrill duidt meestal op tevredenheid en vriendelijkheid. Kittens en hun moeders spinnen vaak terwijl het kitten borstvoeding geeft en volwassenen spinnen wanneer ze elkaar verzorgen. Sommige katten spinnen, trillen of chirrup als begroeting voor zowel mensen als andere katten.

Lees ook: Waarom spint mijn kat constant?

3. Agressieve geluiden

Agressieve vocalisaties bij katten zijn vaak vrij eenvoudig te begrijpen.

Vocalisaties gemaakt met de mond opengehouden duiden op agressie: een grom, gehuil, snauw of gejank. Deze kunnen zowel offensief als defensief zijn, en als ze niet succesvol zijn in het de-escaleren van conflicten, kunnen katten doorgaan met spugen of kwispelen naar hun tegenstander voordat fysieke gevechten beginnen met klauwen en tanden.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

4. Roofzuchtige geluiden

De geluiden die katten maken als ze een prooi zien, zijn meestal onvrijwillig.

Katten hebben een specifiek kletstoelgeluid dat ze gebruiken wanneer ze prooien spotten, zoals een vogel of klein zoogdier. Ze kunnen ook piepen van opwinding. Dit is een veel voorkomend geluid om te horen als je een kat hebt die graag uit de ramen kijkt.

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

Laatste gedachten

hoe communiceren katten

Houding, gezichtsuitdrukking, geur en aanraking zijn net zo belangrijk als de meer vocale signalen.

Nou, heb je je ooit gerealiseerd dat kattencommunicatie zo ingewikkeld is? Het is niet alleen hier en daar een miauw, katten hebben een uitgebreid scala aan manieren om te communiceren, van subtiel tot meer voor de hand liggend.

Houding, gezichtsuitdrukking, geur en aanraking zijn net zo belangrijk als de meer vocale signalen. De volgende keer dat uw kat interactie heeft met een andere kat, kijk en kijk of u een van deze slimme communicatiemethoden kunt herkennen!

Lees ook: 7 redenen waarom je kat aan het jodelen is en hoe je kunt helpen!

Veelgestelde vragen

Hoe communiceren katten met andere katten?

Katten gebruiken verschillende communicatiemethoden: vocaal, tactiel, visueel en geur. Deze categorieën omvatten geur en feromonen, lichaamshouding en -houding, gezichtsuitdrukking, verzorgings- en wrijfgedrag en vocale geluiden.

Begrijpen katten het als ze naar elkaar miauwen?

De miauw is eigenlijk een geluid dat alleen te horen is tussen kittens en moederkatten. Bij volwassen katten is gebleken dat de miauw alleen gericht is op mensen in plaats van andere katten.

Communiceren katten in stilte met elkaar?

Ja, zeker. Vocale geluiden zijn slechts een klein onderdeel van de communicatie van katten. Katten wisselen de hele tijd berichten uit, door hun houding en gezichtsuitdrukking (zelfs knipperend!), geur messages, en zelfs door verzorging of tegen elkaar aan te wrijven.

Kunnen katten elkaar dingen vertellen?

Ja, hun vocalisaties en houdingen kunnen hun stemming aangeven, maar het gebruik van geurboodschappen is complexer en kan elkaar vertellen over hun seksuele beschikbaarheid, hun territorium en over andere katten.