Zijn Siamese katten hypoallergeen?

Als een van de meest herkenbare kattenrassen ter wereld heeft de Siamees de reputatie sierlijk en spraakzaam te zijn. Ze zijn zelfs beschreven als “vorstelijk” en bijgenaamd de Koninklijke Kat van Siam.

Hun opvallende kleurpuntige vacht, compleet met maskers en sokken, maakt ze een favoriet onder kattenmensen, en ze hebben ook een ander kenmerk waar mensen dol op zijn: ze worden beschouwd als een hypoallergeen kattenras.

Hoewel er niet zoiets bestaat als een 100% hypoallergene kat (of hond trouwens), is de Siamees opgenomen in het handjevol kattenrassen dat vaak wordt aanbevolen aan mensen met een allergie.

zijn Siamese katten hypoallergeen?

Biologisch gezien gebeuren kattenallergieën wanneer het immuunsysteem van een persoon in overdrive werkt.

Er bestaat niet zoiets als een volledig hypoallergene kat

In een perfecte wereld zouden kattenallergieën niet bestaan. Het lijkt een wrede grap voor iemand om van katten te houden, maar om uit te breken in niesbuien of moeite om door gezwollen, waterige ogen te kijken elke keer dat ze een katachtige vriend aaien.

Biologisch gezien gebeuren kattenallergieën wanneer het immuunsysteem van een persoon in overdrive werkt. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan het aanstootgevende allergeen, identificeren de cellen waaruit het immuunsysteem bestaat de externe stof verkeerd als iets schadelijks, zoals een virus of bacterie. Hun reactie is om in het offensief te gaan.

Dit veroorzaakt verschillende lichamelijke reacties, waaronder niezen, jeuk, ademhalingsproblemen en gezwollen of waterige ogen. Verschillende mensen reageren verschillend en allergische reacties variëren van mild en gemakkelijk te negeren tot ernstig en levensbedreigend, afhankelijk van andere bijdragende factoren.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, wordt al die problemen niet alleen veroorzaakt door kattenhaar. In feite zijn mensen die allergisch zijn voor katten eigenlijk niet allergisch voor hun vacht. Het probleem wordt veroorzaakt door een eiwit dat wordt aangetroffen op de huid van de kat, aan de basis van kattenhaar, in hun urine en in hun speeksel. Dit eiwit wordt Fel d1 genoemd en elke kat, zelfs haarloze katten, hebben het.

Fokkers hebben geprobeerd een kattenras te ontwikkelen dat geen Fel d1 produceert, maar tot nu toe zijn ze niet succesvol geweest. Om deze reden bestaat er niet zoiets als een volledig hypoallergene kat.

zijn Siamese katten hypoallergeen?

Een vriendelijke Siamees kan na een goede knuffel nog steeds een spat haren achterlaten, maar hun verharing wordt als mild beschouwd in vergelijking met andere rassen zoals de Maine Coon of Ragdoll.

Waarom sommige rassen als hypoallergeen worden beschouwd

We kunnen niet zeggen dat Siamese katten 100% veilig zijn voor mensen met een allergie, maar dit natuurlijke ras, samen met de Javanen, Cornish Rex, Sphynx en verschillende anderen, worden beschouwd als de beste katten voor mensen met allergieën vanwege een paar kenmerken. Ten eerste produceren ze minder Fel d1-eiwit dan andere kattenrassen. Ten tweede zijn Siamese katten geen grote shedders.

Een vriendelijke Siamees kan na een goede knuffel nog steeds een spat haren achterlaten, maar hun verharing wordt als mild beschouwd in vergelijking met andere rassen zoals de Maine Coon of Ragdoll.

Met minder aanstootgevende eiwitten op minder afgeworpen haren, is de blootstelling aan potentiële allergenen veel minder. En omdat katten meestal goed zijn in het controleren waar hun urine en speeksel naartoe gaan, zijn de eiwitten in die stoffen over het algemeen geen probleem. Dit alles werkt samen om mensen met milde tot matige allergie een kans te bieden om van een kat te houden zonder hun gezondheid of comfort in gevaar te brengen.

zijn Siamese katten hypoallergeen?

Studies tonen aan dat het Fel d1-eiwit wordt gecontroleerd door hormonen en vrouwelijke katachtigen produceren over het algemeen minder van het aanstootgevende allergeen dan hun mannelijke tegenhangers.

Andere allergie overwegingen

Naast het produceren van minder Fel d1-eiwit en minder afstoten, zijn er andere factoren voor mensen met een allergie om te overwegen. Allergieën verschillen van persoon tot persoon, maar de volgende tips kunnen helpen om uw Siamese kat nog hypoallergeener te maken.

Overweeg een vrouwelijke kat

Studies tonen aan dat het Fel d1-eiwit wordt gecontroleerd door hormonen en vrouwelijke katachtigen produceren over het algemeen minder van het aanstootgevende allergeen dan hun mannelijke tegenhangers. Onderzoek toont ook aan dat gecastreerde mannelijke katten minder Fel d1 produceren dan intacte volwassen mannetjes.

Houd uw huisdier binnen

Niet alleen zal het binnenhouden van uw kat hem beschermen tegen dingen zoals auto’s en roofdieren, maar het kan ook uw allergieën helpen. Veel mensen die allergisch zijn voor katten zijn ook allergisch voor andere stoffen die een buitenkat door het huis kan volgen. Stuifmeel is de belangrijkste boosdoener en het kan ook gebeuren met gras, bladeren en schimmel. Door uw kat binnen te houden, vermindert u het risico dat er stoffen van buitenaf naar binnen komen om uw allergieën te veroorzaken.

Ook Read: Moet ik mijn kat buiten laten?

Verwijder allergievallen

Een allergieval is alles wat mogelijk kattenhaar en microscopische allergenen kan aantrekken en vangen. Gestoffeerde meubels en tapijt zijn de grootste overtreders. Als u de mogelijkheid heeft, zal het inruilen van uw tapijt voor harde vloeren en uw linnen bank voor een van leer of plooi, uw blootstelling aan langdurige allergenen verminderen en het schoonmaken gemakkelijker maken.

Doe vaak de was en stofzuig

Het wassen van je dekens, kussens en andere zachte oppervlakken die met eiwitten bedekt kattenhaar aantrekken, helpt irriterende allergenen te elimineren. Investeren in een vacuüm met een HEPA-filter zal ook het aantal allergenen in uw huis verminderen.

Lees ook: De 5 beste stofzuigers voor huisdierenhaar

Normale stofzuigers kunnen net zoveel allergenen in de lucht verspreiden als ze verwijderen, maar HEPA-filters verwijderen naar verluidt 99,97% van die kleine irriterende stoffen. Voor mensen met een milde allergie kan een wekelijkse reinigingsroutine voldoende zijn om de ergste allergiesymptomen op afstand te houden.

Als je last hebt van allergieën, maar je niet kunt voorstellen dat je geen kat hebt, kan een Siamees je oplossing zijn. Deze vriendelijke en nieuwsgierige katten kunnen allergische reacties veroorzaken voor mensen met ernstige allergieën, maar veel mensen met milde tot matige allergieën kunnen een Siamees knuffelen en niesvrij zijn.

zijn Siamese katten hypoallergeen?

Als je last hebt van allergieën, maar je niet kunt voorstellen dat je geen kat hebt, kan een Siamees je oplossing zijn.

Veelgestelde vragen

Zijn lynx punt Siamese katten hypoallergeen?

Lynx Point Siamezen hebben een korte vacht en werpen niet zoveel als andere kattenrassen. Dus hoewel er niet zoiets bestaat als een 100% hypoallergene kat, wordt de Lynx Point Siamese kat als hypoallergeen beschouwd dan de meeste katten van het ras.

Zijn vlampunt Siamese katten hypoallergeen?

Hoewel Flame Point Siamese katten door sommige fokkers als hypoallergeen worden beschouwd, is de waarheid volgens de Happy Cat Site dat deze katten niet hypoallergeen zijn. Mensen met allergieën kunnen echter minder ernstig op hen reageren omdat hun vacht fijn en kort is.

Zijn Blue Point Siamese katten hypoallergeen?

Rekening houdend met de Blue Point Siamese katten werpen, maar in vergelijking met andere raszuivere kattenrassen hebben ze de neiging om veel minder te verharen. Dit is de reden waarom ze als hypoallergene katten worden beschouwd.

Zijn half/mix Siamese katten hypoallergeen?

Half Siamese katten zeer gebaseerd op het specif kattenras dat is gefokt, dit maakt het moeilijk om te zeggen hoe mensen met allergieën op deze katten kunnen reageren, hoewel het veilig is om te zeggen dat ze minder allergieën zullen veroorzaken dan de meeste andere kattenrassen.

Bronnen weergeven