Hoe bevallen katten? (Het verbazingwekkende proces uitgelegd)

Het kan als een verrassing komen om erachter te komen dat uw kat zwanger is; hoogstwaarschijnlijk dacht je dat ze alleen een beetje extra gewicht zou krijgen. Een kattenzwangerschap betekent ook dat je misschien niet zo voorbereid bent als je zou willen op het proces van de bevalling van je kat. In feite ben je je misschien niet eens bewust van hoe dat proces verloopt of zelfs hoe je je geliefde katachtige tijdens het proces kunt helpen.

Dus, hoe bevallen katten? Het proces is in sommige opzichten vergelijkbaar met de geboorte van mensen, maar het verschilt op een aantal manieren drastisch. Dit is wat je moet weten om voorbereid te zijn op de zwangerschap en bevalling van je favoriete kat!

3 katten gezichtsverdeler

Hoe te vertellen of een kat zwanger is

Helaas kan het nogal lastig zijn om te zien of uw kat zwanger is – vandaar dat het voor veel kattenouders zo’n verrassing is! Daarom is de beste manier om te bepalen of uw kat zwanger is in de dierenkliniek via een onderzoek, echografie, röntgenfoto of bloedtest. U kunt echter thuis een paar kleine veranderingen in uw huisdier opmerken die wijzen op zwangerschap.

Een verandering is het gedrag van je kat. Hoewel niet alle katachtigen gedragsveranderingen ondergaan tijdens de zwangerschap, kunnen sommigen veranderen hoe ze zich meestal gedragen om agressiever of aanhankelijker te worden.

Een andere verandering die zal optreden, is dat uw huisdier aankomt en de buik ronder wordt. Helaas gebeurt dit vaak pas later in de zwangerschap, en aangezien katachtigen slechts ongeveer 2 maanden zwanger zijn, kan het je weinig tijd geven om je voor te bereiden op kittens. Samen met gewichtstoename en het afronden van de maag, kunnen de tepels van uw kat groter en rozer worden.

Een andere manier om te zien of je kat zwanger is, is niet iets dat je zult zien, maar voelen. Als uw trouwe viervoeter is aangekomen of gedragsveranderingen heeft ervaren en u zwangerschap vermoedt, kunt u proberen de buik te palperen om voor kittens te voelen. Dit is iets dat het beste door een dierenarts kan worden gedaan.

zwangere kat-pixabay2
Credit: abubibolabu, Pixabay

Tekenen van arbeid

Dus nu heb je een idee van hoe je kunt bepalen of je kat in de eerste plaats zwanger is, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat je weet hoe ver ze is. Daarom is het van vitaal belang om te begrijpen hoe het eruit ziet als arbeid om de hoek staat. Hiervoor zie je verschillende tekenen die je de heads-up geven die je nodig hebt om je voor te bereiden op de bevalling van je huisdier.

Een paar dagen voordat de bevalling begint, begint je kat te nestelen (oftewel ze zal een veilige plek zoeken om de kittens in te baren). Deze plek kan onder het bed zijn, in de hoek van een zelden gebruikte kamer of zelfs in een kast.

U zult ook veranderingen in het gedrag van uw huisdier zien. Sommige hiervan omvatten verlies van eetlust, meer vocalisatie, rusteloosheid, pacing, overmatige verzorging (met name rond de geslachtsdelen) en hijgen.

Als de bevalling eindelijk op het punt staat te beginnen, kan de temperatuur van uw kat dalen van 101 naar 99 graden en kan er wat braken zijn. Je kon ook de buik zien vallen.

Ten slotte, wanneer de weeën beginnen, kan uw huisdier luider worden met zijn vocalisaties vanwege de pijn en kan er vaginale afscheiding zijn.

De 3 verschillende stadia van arbeid

Tot slot, hoe bevallen katten? Welnu, er zijn drie stadia van arbeid die katten doormaken tijdens het geboorteproces, die we hieronder zullen bespreken.

Fase 1: Weet je nog dat we het hadden over de temperatuurdaling van je kat en mogelijk braken? Deze gebeuren in fase 1 van de bevalling van uw huisdier. Dit is het stadium waarin de baarmoederhals begint te ontspannen en de weeën beginnen (hoewel met tussenpozen). Naarmate de baarmoederhals ontspant, verslappen de spieren van het bekken terwijl het perineum langer en losser wordt. Op dit punt in de bevallingsreis kunt u echter niet zien of uw kat weeën ervaart.

Wat je zult merken is dat je kat zich rusteloos gedraagt, in en uit het nestgebied loopt, meer vocaliseert, begint te hijgen, mogelijk overgeeft en de bovengenoemde temperatuurdaling. Let op die temperatuurdaling, want het geeft aan dat volledige weeën slechts 12-36 uur verwijderd zijn!

Fase 2: Stadium 2 van kattenarbeid begint met sterkere weeën die vaker voorkomen – uiteindelijk zullen deze leiden tot de geboorte van kitten # 1. Nadat het eerste kitten komt, moet de rest van de kittens elke 30-60 minuten komen (timing zal variëren afhankelijk van de moederkat). Alle kittens in een nest (meestal 4-6) moeten binnen 6 uur of minder worden geboren.

Een belangrijk ding om te weten over kittens die worden geboren, is dat ze worden geboren in een dun membraan. Momma kat zal dit membraan meestal verwijderen als elk kitten wordt afgeleverd, zodat de baby’s kunnen ademen. Nog een vitale het is goed om te weten dat het prima is voor kittens om eerst met kop of staart geboren te worden; beide zijn acceptabel, maar tail-first kost soms wat meer tijd.

Het is ook essentieel dat je je kat niet afleidt of verplaatst tijdens deze fase! Als moederkat om welke reden dan ook gestrest raakt, kan ze de bevalling gewoon stoppen en de volgende dag ophalen.

Fase 3: En ten slotte bereiken we de derde fase van de bevalling, ook bekend als nageboorte, waarbij de moederkat de placenta passeert. De placenta moet worden doorgegeven nadat elk kitten is geboren en ziet eruit als een zwartgroene massa. Leuk weetje – moederkat zal dit waarschijnlijk eten!

Het is een goed idee om bij te houden hoeveel placenta’s zijn doorgegeven om ervoor te zorgen dat het overeenkomt met het aantal gebaarde kittens. Een aandoening die bekend staat als vastgehouden placenta treedt op wanneer niet alle placenta is gepasseerd; deze aandoening kan ertoe leiden dat uw kat ziek wordt en kan ervoor zorgen dat hij niet in staat is om voor de kittens te zorgen.

En dat zijn de stadia van kattenarbeid! Er zijn echter nog een paar dingen die u moet weten. Een daarvan is dat u tijdens de bevalling op uw hoede moet zijn voor eventuele complicaties of tekenen van nood bij uw kat. Een dergelijke mogelijke complicatie is als uw kat stadium 2 van de bevalling is ingegaan, maar zich langer dan 20 minuten heeft ingespannen om een kitten te baren. In dit geval wilt u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

De andere is dat er ook een geval kan zijn waarin een moederkat om welke reden dan ook het dunne membraan van een kitten niet verwijdert. Als dat het geval is, moet u het verwijderen zodat het kitten kan ademen. En als de navelstreng van een kitten niet is afgescheurd tijdens de geboorte of als de moederkat het niet heeft verwijderd, moet je daarvoor zorgen.

Zwangere kat
Image Credit Door: Mrs.Rungnapa akthaisong

Hoe u uw kat kunt helpen tijdens de bevalling

Er zal echt niet veel zijn dat je kunt doen tijdens het geboorteproces. De meeste katachtigen vinden een mooie rustige verborgen plek om in te bevallen. Sommige katten zijn echter meer afhankelijk van hun eigenaren, dus als de jouwe aanhankelijker is, zal het je waarschijnlijk in de buurt willen hebben tijdens de bevalling.

Een ding dat je een paar dagen voordat je kat klaar is om te bevallen kunt doen, is een nestgebied instellen. Er is geen garantie dat kitty het daadwerkelijk zal gebruiken, maar als je het op een rustige, afgelegen plek instelt, kan het. Je wilt schoon, zacht beddengoed neerleggen (handdoeken en kranten werken) of een grote doos opzetten die laag genoeg bij de grond ligt zodat je kat erin en eruit kan komen. Plaats vervolgens basisbehoeften, zoals water, voedsel en de kattenbak in de buurt, zodat deze gemakkelijk te bereiken is tijdens het voeden. Houd ten slotte uw kat in de gaten tijdens de bevalling om ervoor te zorgen dat alles gaat zoals het hoort.

Nadat uw kat zijn kittens heeft gebaard, is echter een ander verhaal. Je katachtige zal uitgeput en hongerig zijn; ze moet ook dicht bij de kittens blijven om ze te voeden en te binden. Laat moeder kat en haar kittens dus zo lang als nodig in het nestgebied blijven en zorg ervoor dat uw kat wordt gevoed met hoogwaardig, calorierijk voedsel. Een calorierijk dieet moet worden gevolgd totdat de verpleging is voltooid.

En over verpleging gesproken, dit is nog iets dat je in de gaten wilt houden. Kittens moeten elk uur of twee borstvoeding geven, maar soms is moederkat niet in staat om voldoende melk te produceren of laat ze gewoon een of meer van de kittens niet voeden. Als een van deze voorkomt, moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Je wilt ook mannelijke katten in huis houden, weg van mama-katten in deze tijd. Geloof het of niet, zogende katten kunnen meteen weer zwanger worden, iets wat je wilt vermijden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er is veel te weten als het gaat om kattenzwangerschappen en hoe katten bevallen! Katachtigen zijn niet erg lang zwanger, 63 dagen, en het baren van kittens duurt ook niet zo lang in het grote geheel van dingen, maar het is zeker een ingewikkeld proces. Als je kat onlangs zwanger is geworden of bijna bevallen is, weet je nu waar je op moet letten, zodat je kunt zorgen voor een gezond nest en een gezonde moeder. Leun dan achterover en geniet van het gezelschap van uw kat en uw nieuwe kittens!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Boy77, Shutterstock